Tyypillinen lomailija haluaa nauttia auringosta puolisonsa kainalossa

LEHDISTÖTIEDOTE 19.6.2013

Suomen suurin matkanjärjestäjä Aurinkomatkat selvitti yhteisöpalvelu Avainklubin kautta toteutetussa kyselyssä suomalaisten lomanviettotapoja. Tyypillinen suomalainen varmistaa ajoissa, että pääsee aurinkoon rentoutumaan oman puolisonsa seurassa.

Aurinkomatkojen kesälomakyselyn vastaajista 40 prosenttia kertoi viettävänsä ainakin osan lomastaan ulkomailla. Aurinkomatkoilla on huomattu, ettei taloudellinen taantuma juuri vähennä suomalaisten matkustushaluja lomalla. Yli puolet kyselyyn vastanneista (52,1 %) oli valmis käyttämään lomailuun tänä kesänä 500-1000 euroa henkeä kohden. Joka kolmas vastaaja varaa matkabudjettiin alle 500 euroa. Alueelliset erot eivät olleet suuria, mutta eteläsuomalaiset olivat hieman muuta maata innokkaampia lomailemaan ulkomailla, ja myös käyttämään lomailuun enemmän rahaa.

"Moni pääsee pidemmälle lomamatkalle vain kerran vuodessa, eikä ulkomaanmatka usein ole ensimmäisten karsittavien asioiden joukossa, vaikka taloudellinen tilanne heikkenisi", kertoo Aurinkomatkojen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sanna Forsström-Hack.

Miehet suosivat matkaseurana kumppaniaan, naiset ystäviään

Matkaseurasta kysyttäessä yli puolet vastaajista kertoi lomailevansa kaikkein mieluiten puolisonsa (58,1 %) tai perheensä (51,9 %) kanssa. Vastausten perusteella näyttäisi, että etenkin miehet haluavat matkalle mukaan puolisonsa, kun taas naiset suosivat hieman miehiä useammin ystäviä matkustustovereina. Yksin haluaa matkustaa joka kymmenes vastaaja. Suurin osa Aurinkomatkojen kyselyyn vastanneista tekee matkavaraukset hyvissä ajoin (61 %), ja vain reilu kymmenys uskaltaa aloittaa lomansa ilman minkäänlaista varausta.

Kenen kanssa mieluiten lomailet?

  • Puolison kanssa 58 %
  • Perheen kanssa 52 %
  • Ystävien kanssa 36 %
  • Yksin 9 %
  • Sukulaisten kanssa 6 %

Loma ei ole loma ilman aurinkoa

Aurinkomatkojen kesälomakyselyn vastaajia pyydettiin kertomaan, mikä tekee lomasta loman, ja ylivoimaisesti tärkeimmäksi tekijäksi nousi aurinko. Loman olennaisimpiin elementteihin kuuluivat myös rentoutuminen, kiireettömyys ja hyvä seura, joka koostui useimmiten perheestä ja ystävistä. Myös uimaranta ja maittava ruoka nousivat listalla korkealle, ja tärkeimmiksi ruokanautinnoiksi nimettiin muun muassa mansikat, jäätelö, karjalanpiirakat ja suklaa. Moni vastaaja kertoi kaipaavansa lomalta kauniita maisemia ja uusia ympäristöjä, joihin tutustua. Ehkä juuri siksi useampi vastaaja koki kameran olevan tärkeä osa lomailua.

Osa lomailijoista innostuu myös loman tuomasta mahdollisuudesta käyttää aikaa erilaiseen puuhailuun, kuten ruohonleikkuuseen, kasvimaan tonkimiseen tai vaikkapa korulaatikon järjestelyyn. Useimmat kuitenkin haluavat päästä eroon arkisista askareista.

"Arjesta irrottautuminen on lomalla tärkeää, ja moni vastaaja mainitsi arvostavansa etenkin hotelliaamiaisia ja valmiita ruokapöytiä. Matkanjärjestäjänä pyrimme tekemään lomailusta mahdollisimman vaivatonta, jotta jokainen pääsee nauttimaan itselleen tärkeimmistä asioista", Forsström-Hack sanoo.

Aurinkomatkojen Avainklubin verkkokyselyyn vastasi yhteensä 434 ihmistä, joista 370 oli naisia. Kysely toteutettiin toukokuussa.

Avainklubi
Avainklubi on verkossa toimiva yhteisöpalvelu, joka tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden osallistua suomalaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Avainklubi-yhteisöä hallinnoi ja johtaa Suomalaisen Työn Liitto. Palvelu on käynnistetty pilottina vuonna 2011, jonka jälkeen toiminta on kasvanut, ja palvelua kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa. Aurinkomatkat on toiminut Avainklubin kanssa yhteistyössä vuodesta 2012. avainklubi.fi

Lisätietoja:
Aurinkomatkat
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sanna Forsström-Hack
sanna.forsstrom-hack@aurinkomatkat.fi
p. 010 446 7234

Lehdistöyhteydet:
communication@aurinkomatkat.fi

 

‹ Palaa uutislistaukseen