Vastuullisuus Aurinkomatkoilla

Tiedämme, että loma jättää jäljen sekä sydämeen että ympäristöön. Siksi olemme sitoutuneet tekemään pitkäjänteistä työtä vastuullisen matkailun puolesta. Suomen vastuullisimmaksi matkailubrändiksi valittuna haluamme huolehtia siitä, että myös tulevat sukupolvet voivat nauttia maailman monimuotoisuudesta, matkustaa ja saada rikastuttavia kohtaamisia. Emme ole valmiita, mutta olemme sitoutuneet yhteiselle matkalle kestävämmän tulevaisuuden puolesta.


  • Pienempi jälki

    Teemme aktiivisesti työtä vähentääksemme matkailun negatiivisia vaikutuksia.

  • Suurempi sydän

    Meille on sydämen asia vahvistaa matkailun positiivisia vaikutuksia.

  • Kestävämpi tulevaisuus

    Olemme sitoutuneet kehittämään ja edistämään kestävää matkailua.

BLUE HEAVEN -HOTELLIN YMPÄRISTÖSERFIOINTI

Jätteiden lajittelu ja energiankulutus tarkassa syynissä

Turkin Alanyan Blue Heaven -hotellissa on jälleen otettu tärkeitä askelia kohti Green Key -ympäristösertifiointia. Nyt erityishuomion kohteena ovat olleet jätteiden lajittelu hotellissa sekä energiankulutuksen minimointi.

Jätteen lajittelu on yksi tärkeimmistä ympäristöystävällisyyteen liittyvistä käytännöistä, joita hotellit voivat toteuttaa. Green Key -sertifiointi edellyttää, että hotellissa jätteet lajitellaan paikallisen lainsäädännön mukaan, mutta kuitenkin vähintään kolmeen eri jätelajiin.

Turkissa kunnat keräävät kerralla muovin, metallin ja paperin ja lajittelevat ne myöhemmässä vaiheessa. Siksi on tärkeää, että hotellit varmistavat niiden jätehuollon olevan tehokasta ja että jätteet lajitellaan oikein. Turkissa biojätettä ei kerätä erikseen, joten ruokahävikin vähentäminen on erityisen tärkeää. Blue Heavenissa on vähennetty ruokahävikkiä pitämällä tarkempaa kirjaa eniten yli jääneistä ruoista ja tekemällä tämän perusteella muutoksia tarjoiluun.Turkissa muovi, metalli ja paperi kerätään kunnan puolelta samalla kertaa, ja lajitellaan myöhemmin.

Kertakäyttöpakkauksista luopuminen vähentää muovijätettä

Kertakäyttöisten pakkausten vähentäminen on myös tärkeä Green Key -sertifioinnin kriteeri. Erityisesti muovijätteen määrä on iso ongelma matkailualalla. Muovijätettä syntyy, kun hotellihuoneet varustetaan yksittäispakatuilla hygieniatarvikkeilla, juomat juodaan kertakäyttöpilleillä ja rannoilla käytetään take-away-mukeja. Blue Heavenissa on tartuttu ongelmaan vaihtamalla muun muassa aamiaisella ennen yksittäispakatut tuotteet kuten voi, hillo, sokeri ja suola uudelleentäytettäviin pakkauksiin.

Pienetkin jätteen lajitteluun ja vähentämiseen purevat keinot on huomioitu Green Key -kriteeristössä. Esimerkiksi jokaisessa hotellin jokaisen huoneen kylpyhuone tulee olla varustettu roskakorilla, jottei jätettä päädy viemäriverkostoon.


Hotellin valaisimet osana energiansäästöä

Energiansäästö on tärkeä askel kohti kestävämpää matkailua, sillä se hyödyttää sekä hotellin kustannusten vähenemisen että luonnon kuormittamisen näkökulmasta. Blue Heaven -hotellin valaisimista suurin osa on ollut jo valmiiksi energiatehokkaita LED-lamppuja, mutta nyt myös loput lampuista vaihdetaan LED-lampuiksi. Hotellin valaisinratkaisuissa tulee ottaa huomioon myös ulkovalaistus, jota tulee minimoida ja säätää niiden päällä oloaikaa esimerkiksi sensoreiden tai automaattisten ajastusten avulla.

Green Key -ympäristösertifikaatin säilyttääkseen hotellin tulee kiinnittää huomioita uusien latteiden hankintaan. Vaikka kaikkia nyt jo olemassa olevia sähkölaitteita ei tarvitsekaan uusia, tulee kaikkien alle vuoden vanhojen laitteiden olla energiatehokkaita, ja uusien laitehankintojen täyttää samat vaatimukset.


Aseta ilmastointilaite astetta alemmaksi

Monelle hotellille aiheuttaa päänvaivaa huoneiden ilmastointi, jonka lämpötila on usein asetettu liian alhaiseksi, ja joka siksi kuluttaa turhaan ylimääräistä energiaa. Green Key -ympäristösertifioinnin kriteerinä onkin, että hotelli asettaa hotellihuoneiden ilmastoinnille standardilämpötilan esimerkiksi 22 asteeseen, jota alemmaksi lämpötilaa hotellivieras ei voi itse säätää. Näin ilmastointilaitetta ei voi asettaa itse liian kylmälle, ja ilmastointilaite toimii tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Green Key -sertifiointi edellyttää ilmastointilaitteiden lämpötilan säätelyä.

Pienempi jälki – Näin vähennämme matkailun negatiivisia vaikutuksia

Minimoimme matkailun ilmastovaikutuksia

Lennämme suorin lennoin vähäpäästöisemmillä koneilla.

Emme myy lippuja eläinpuistoihin

Luonto on kauneimmillaan luonnossa.

Ympäristösertifioidut hotellit

Valikoimastamme löytyy yhä enemmän ympäristösertifioituja hotelleja.

Suojelemme lasten oikeuksia

Minimoimme matkailun haitallisia sosiaalisia vaikutuksia.

Kierrättäminen ja uusiokäyttö

Vähennämme jätettä Suomessa ja ulkomailla.

Miten voit itse vaikuttaa

Poimi neuvot ja vinkit vastuullisempaan matkailuun.

Suurempi sydän – Näin vahvistamme matkailun positiivisia vaikutuksia

Tuemme paikallisia yhteisöjä

Meille on tärkeää solmia pitkäaikaisia kumppanuuksia.

Löydät meiltä paikallisomisteisia hotelleja

Majoittumalla paikallisomisteisessa hotellissa tuot tuloja lomakohteeseen.

Olemme kaikki yhdenvertaisia

Kunnioitamme ihmisoikeuksia Suomessa ja maailmalla.

Kestävämpi tulevaisuus – Näin edistämme vastuullista matkailua

Yhteisellä matkalla

Teemme pitkäjänteistä yhteistyötä vastuullisen matkailun eteen.

Olemme Suomen vastuullisin matkailubrändi

Edistämme aktiivisesti kestävää kehitystä matkailussa.

Panostamme digitaalisuuteen

Haemme kestävää kehitystä teknologiasta ja innovaatioista.