Turkin Alanyan Blue Heaven -hotellissa on jälleen otettu tärkeitä askelia kohti Green Key -ympäristösertifiointia. Nyt erityishuomion kohteena ovat olleet jätteiden lajittelu hotellissa sekä energiankulutuksen minimointi.
Jätteen lajittelu on yksi tärkeimmistä ympäristöystävällisyyteen liittyvistä käytännöistä, joita hotellit voivat toteuttaa. Green Key -sertifiointi edellyttää, että hotellissa jätteet lajitellaan paikallisen lainsäädännön mukaan, mutta kuitenkin vähintään kolmeen eri jätelajiin.
Turkissa kunnat keräävät kerralla muovin, metallin ja paperin ja lajittelevat ne myöhemmässä vaiheessa. Siksi on tärkeää, että hotellit varmistavat niiden jätehuollon olevan tehokasta ja että jätteet lajitellaan oikein. Turkissa biojätettä ei kerätä erikseen, joten ruokahävikin vähentäminen on erityisen tärkeää. Blue Heavenissa on vähennetty ruokahävikkiä pitämällä tarkempaa kirjaa eniten yli jääneistä ruoista ja tekemällä tämän perusteella muutoksia tarjoiluun.
Turkissa muovi, metalli ja paperi kerätään kunnan puolelta samalla kertaa, ja lajitellaan myöhemmin.
Kertakäyttöpakkauksista luopuminen vähentää muovijätettä
Kertakäyttöisten pakkausten vähentäminen on myös tärkeä Green Key -sertifioinnin kriteeri. Erityisesti muovijätteen määrä on iso ongelma matkailualalla. Muovijätettä syntyy, kun hotellihuoneet varustetaan yksittäispakatuilla hygieniatarvikkeilla, juomat juodaan kertakäyttöpilleillä ja rannoilla käytetään take-away-mukeja. Blue Heavenissa on tartuttu ongelmaan vaihtamalla muun muassa aamiaisella ennen yksittäispakatut tuotteet kuten voi, hillo, sokeri ja suola uudelleentäytettäviin pakkauksiin.
Pienetkin jätteen lajitteluun ja vähentämiseen purevat keinot on huomioitu Green Key -kriteeristössä. Esimerkiksi jokaisessa hotellin jokaisen huoneen kylpyhuone tulee olla varustettu roskakorilla, jottei jätettä päädy viemäriverkostoon.
Hotellin valaisimet osana energiansäästöä
Energiansäästö on tärkeä askel kohti kestävämpää matkailua, sillä se hyödyttää sekä hotellin kustannusten vähenemisen että luonnon kuormittamisen näkökulmasta. Blue Heaven -hotellin valaisimista suurin osa on ollut jo valmiiksi energiatehokkaita LED-lamppuja, mutta nyt myös loput lampuista vaihdetaan LED-lampuiksi. Hotellin valaisinratkaisuissa tulee ottaa huomioon myös ulkovalaistus, jota tulee minimoida ja säätää niiden päällä oloaikaa esimerkiksi sensoreiden tai automaattisten ajastusten avulla.
Green Key -ympäristösertifikaatin säilyttääkseen hotellin tulee kiinnittää huomioita uusien latteiden hankintaan. Vaikka kaikkia nyt jo olemassa olevia sähkölaitteita ei tarvitsekaan uusia, tulee kaikkien alle vuoden vanhojen laitteiden olla energiatehokkaita, ja uusien laitehankintojen täyttää samat vaatimukset.
Aseta ilmastointilaite astetta alemmaksi
Monelle hotellille aiheuttaa päänvaivaa huoneiden ilmastointi, jonka lämpötila on usein asetettu liian alhaiseksi, ja joka siksi kuluttaa turhaan ylimääräistä energiaa. Green Key -ympäristösertifioinnin kriteerinä onkin, että hotelli asettaa hotellihuoneiden ilmastoinnille standardilämpötilan esimerkiksi 22 asteeseen, jota alemmaksi lämpötilaa hotellivieras ei voi itse säätää. Näin ilmastointilaitetta ei voi asettaa itse liian kylmälle, ja ilmastointilaite toimii tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Green Key -sertifiointi edellyttää ilmastointilaitteiden lämpötilan säätelyä.