Mljet – tietoa matkakohteesta

Mljet 1
Mljet 2
Mljet 3
Mljet 4
Mljet 5
Mljet 6
Mljet 7
Mljet 8
Mljet 9
Mljet 10
Mljet 11
Mljet 12
Mljet 13
Mljet 14
Mljet 15
Mljet 16
Mljet 17
Mljet 18
Mljet 19
Mljet 20
Mljet 21
Mljet 22
Mljet 23
Mljet 24
Mljet 25
Mljet 26
Mljet 27
Mljet 28
Mljet 29
Mljet 30
Mljet 31
Mljet 32
Mljet 33
Mljet 34
Mljet 35
Mljet 36
Mljet 1
Mljet 2
Mljet 3
Mljet 4
Mljet 5
Mljet 6
Mljet 7
Mljet 8
Mljet 9
Mljet 10
Mljet 11
Mljet 12
Mljet 13
Mljet 14
Mljet 15
Mljet 16
Mljet 17
Mljet 18
Mljet 19
Mljet 20
Mljet 21
Mljet 22
Mljet 23
Mljet 24
Mljet 25
Mljet 26
Mljet 27
Mljet 28
Mljet 29
Mljet 30
Mljet 31
Mljet 32
Mljet 33
Mljet 34
Mljet 35
Mljet 36

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Mljetillä on yksi autovuokraamo Mini Brum, jolla on toimisto Pomenan kylässä. Auto kannattaa vuokrata jo ennen matkaa.


Harrastukset

Mljet on täydellinen lomakohde aktiivilomailijalle, joka haluaa reippailla lomallaan patikoiden, pyöräillen, meloen, sukeltaen tai snorklaten.

Patikointi

Mljetin saari on kuin luotu patikointia ja luonnosta nauttimista varten. Saaren pinta-alasta noin kolmasosa (n. 30 km²) on kansallispuistoaluetta ja merkittyjä patikkareittejä on yhteensä 43 kilometriä. Hotelli Odisej Mljetiä lähin patikkareitti on n. 8 km pitkä ja kulkee Pomenan kylästä Govedarin kylään. Mljetin matkailutoimisto myy tarkkoja reittikarttoja, myös järjestettyjä patikkaretkiä on saatavilla.

Pyöräily

Mljetin saarella ei ole varsinaisia pyöräilyreittejä, mutta autoliikennettä on vähän, joten pyöräily autotiellä on turvallista. Kansallispuiston alueella voi myös pyöräillä mm. Veliko jezero -järven ympäri.

Hotelli Odisej Mljetin vieressä on polkupyörävuokraamo, joka vuokraa pyörien ja sähköpyörien lisäksi varusteita.

Sukellus ja snorklaus

Adrianmeren vesi on puhtaimmillaan ja kirkkaimmillaan Mljetin saaren ympärillä, joka on syystä meren sukelluskohteiden parhaimmistoa. Näkyvyys on loistava ja snorklatessa ja sukeltaessa voi nähdä mm. merisiilejä, meritähtiä, mustekaloja, Adrianmeren kalalajeja ja kivikoralleja. Kansallispuiston järvissä on runsas merenalainen elämä mm. simpukoita, rapuja ja merikasvillisuutta. Kansallispuiston alueella saa snorklailla, muttei sukeltaa.

Aquatica Mljet CMAS-sukelluskeskus Pomenan kylässä järjestää sukelluksia ja vuokraa välineitä niin sertifioiduille sukeltajille kuin ensikertalaisille.

Snorklailemaan pääsee heti hotelli Odisej Mljetin betonitasanteelta tai miltä tahansa saaren rannalta. Parhaaksi snorklauspaikaksi on monessa julkaisussa mainittu Odysseuksen luola. Luolan tarina kertoo sen pelastaneen Odysseuksen hänen haaksirikkouduttuaan paluumatkallaan Troijan sodasta. Odysseksuksen luola sijaitsee Babino Poljen kylässä, n. 23 km:n päässä Pomenan kylästä. Sukelluskeskus Aquatica Mljet järjestää myös snorklausretkiä.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Mljetin ainoa apteekki sijaitsee Babino Poljen kylässä, n. 23 km:n päässä Pomenasta. Ota kaikki tarvittsemasi lääkkeet mukaan lomalle lähtiessäsi.

Saarella on kaksi ensiapuasemaa. Govedjarin kylässä oleva ensiapuasema (Ambulanta) on n. 2,5 km:n päässä Pomenasta. Toinen ensiapuasema sijaitsee Babino Poljen kylässä, n. 23 km:n päässä Pomenasta. Lähimmät sairaalat ovat Dubrovnikissä ja Splitissä.

Liikuntaesteettömyys

Mljet ei sovellu liikuntaesteiselle matkustajalle.

Luottokortit

Yleisimmät luottokortit sekä Visa Electron käyvät maksuvälineinä yleisesti. Voit nostaa korteilla myös käteistä automaateista. 

Matkalle mukaan

Alkukesästä ja syys–lokakuussa sää voi olla epävakainen ja illat viileitä, pakkaa mukaan myös pitkähihaisia vaatteita. Varaudu myös sadekuuroihin. Rannoilla saattaa olla merisiilejä, joten veteen on mukavampi mennä rantakengät jalassa.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Mljet kohdeopas


Kulkuyhteydet

Mljetillä on helpointa liikua jalan tai pyörällä ja pidemmät matkat vuokra-autolla tai taksilla. Saarella on muutama paikallisbussilinja, mutta vuoroja on vähän.

Mljetin Sobran ja mantereen Prapratnon välillä kulkee autolautta. Kesäkuukausien ajan Mjetille liikennöi kahden laivayhtiön katamaraanit. G&V-Line liikennöi välillä Dubrovnik–Sipan–Mljet–Korcula–Lastovo. Krilo liikkennöi kahdella reitillä: Split–Brac–Hvar–Korcula–Mljet–Dubrovnik ja Split–Brac–Makarska–Korcula–Mljet–Dubrovnik. Aikataulut yritysten nettisivuilta tai hotellin vastaanotosta.


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin hintaan sisältyvät edestakaiset kuljetukset lentoasemalta hotellille.

Lentokenttä: Dubrovnikin lentokenttä 
Matkan pituus: n. 120 km
Kuljetuksen kesto: Bussikuljetus lentokentältä Peljesacin niemimaalle Trstenikin kylään (2–2,5 t), josta venekuljetus (n. 1 t) hotellin edessä olevaan laituriin, tai bussikuljetus lentokentältä Prapratnon kylään (n. 1h 15min), josta autolautalla Sobran kylään (n. 45 min). Sobran kylästä autokuljetus hotellille (n. 30 min).

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Mljet lasten kanssa

Mljet soveltuu luonnossa liikkuville lapsiperheille. Lasten ruokien saatavuus on epävarmaa, eikä lastentarvikkeita ole vuokrattavana.


Nähtävyydet

Mljetin saaren kansallispuisto on yksi Kroatian kuuluisimmista kansallispuistoista. Kansallispuisto kattaa n. kolmasosan saaresta ja sen alueella on kaksi järveä, joista suuremmalla on saari, jossa sijaitsee Neitsyt Marian luostari ja kirkko. Luostari on toiminut noin 40 vuoden ajan hotellina ja sitä remontoidaan parhaillaan takaisin entiseen loistoonsa mm. konserttien pitopaikaksi.
Odysseuksen luola pelasti tarinansa mukaan Odysseuksen hänen haaksirikkoonnuttuaan paluumatkallaan Troijan sodasta. Luola sijaitsee Babino Poljen kylän edustalla n. 23 km:n päässä Pomenasta.
Saplunaran hiekkarannat saaren kaakkoiskärjessä, n. 45 km:n päässä Pomenasta. Hiekkarannat ovat melko harvinaisia koko Kroatian rannikolla ja saarilla, joten nämä kannattaa käydä näkemässä.

Lähialueilla olevia nähtävyyksiä ovat Korculan, Bracin, Hvarin ja Visin saaret sekä Peljesacin niemimaa. Lähistön kaupungeista mielenkiintoisimpia ovat Dubrovnik ja Split.


Ostokset

Pomenan kylässä on kaksi minimarkettia ja useissa saaren kylissä on matkamuistomyymälä, muutoin saarella ei ostosmahdollisuuksia juuri ole, joten ostoshimon iskiessä kannattaa suunnata mantereelle esim. Dubrovnikiin tai Splitiin.


Ravintolat ja huvit

Adrianmeri on hyvin kalaisa meri, joten Mjetin suurimpia herkkuja ovat merenantimet (kala, osterit, simpukat, hummerit, katkaravut). Myös kroatialaiset liharuuat ovat maukkaita. Ruoka valmistetaan paikallisista, tuoreista kauden raaka-aineista melko yksinkertaisesti. Kastikkeita ja mausteita käytetään varovaisesti. Italialaisen ruokakulttuurin vaikutus näkyy saarella voimakkaasti, esimerkiksi pastaa ja pitsaa on tarjolla runsaasti. Kroatialaiset viinit ovat laadukkaita ja kruunaavat maukkaan aterian.

Mljetin saarella ei juurikaan ole ilta-/yöelämää. Iltaelämä keskittyy niin Pomenassa kuin muissakin Mljetin saaren merenrantakylissä rannalla oleviin ravintoloihin, joihin jäädään illallisen jälkeen nauttimaan lasillinen.


Tapahtumat

Mljetillä ei ole merkittäviä vuosittaisia tapahtumia. Kroatian purjelautailukisa (Croatian Open Windsurfing Championship) järjestetään toukokuussa Peljesacin niemimaalla ja viinifestivaalit heinä–elokuussa.


Uimarannat

Pomenan kylässä on pieniä kalliorantoja. Vesi on puhdasta ja ympäristö myös. Hotelli Odisej Mljetin edessä on hotellin oma betonitasanneranta, jolla on myös muutamia aurinkotuoleja ja -varjoja hotellivieraiden käytettäväksi. Matkan hinta sisältää kansallispuiston sisäänpääsyn koko loman ajaksi. Kansallispuiston alueella on kaksi järveä, Malo jezero ja Veliko jezero, joissa on suolaista vettä. Järvien rannat ovat suosittua auringonottoaluetta ja ne sopivat hyvin uimiseen. Järvien vesi on yleensä lämpimämpää kuin merivesi. Osalla järvien rannoista on palveluita (aurinkopedit ja -varjot, sekä kahvila tai kioski).

Saaren kaakkoiskärjessä, Saplunaran kylän edustalla on kaksi lahdenpoukamaa, joista suuremmassa on kaksi hiekkarantaa; Vela Saplunara ja Mala Saplunara. Rannoilla on kesäkuukausina joitain palveluja. Pienemmän poukaman Blace-hiekkaranta on hieman Saplunaran kylän ulkopuolella, eikä rannalla ole palveluja. Saplunaran kylään on Pomenasta matkaa n. 45 km. Matkan taittaa kätevimmin vuokra-autolla.


Majoitusvero

Kroatian hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (Tourist tax), joka on 1,80–3,50 €/yö/henkilö. Vero veloitetaan kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä, 12–17-vuotiaat maksavat verosta puolet. Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan käteisellä suoraan hotellille. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia. Joissain hotelleissa majoitusvero sisältyy poikkeuksellisesti matkan hintaan.

Asukasluku ja etäisyydet

Mljetin saari n. 1100 as.
Pomenan kylä n. 52 as.
Mljetin saari on n. 37 km pitkä ja n. 3 km leveä.
Saarelta mantereelle on n. 20 km:n merimatka.

Korculan saari n. 55 km
Dubrovnik n. 110 km
Bracin saari n. 150 km
Split n. 195 km
Zagreb n. 560 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.