Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Kroatiassa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 28.9.2021.
6
Tärkeää tietoa
Kroatian viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Viranomaiset edellyttävät kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä ulkomailta saapuvilta matkustajilta maahan saavuttaessa:
• korkeintaan 72 h vanhaa negatiivista PCR-testitulosta TAI
• korkeintaan 48 h vanhaa negatiivista antigeenitestitulosta.
Testitodistuksen tulee olla englanninkielinen ja tulee käydä ilmi matkustajan nimi (kuten matkustusasiakirjassa).

Maahan voi saapua EU-maista ilman negatiivista koronatestitulosta, mikäli:
• matkustaja on rokotettu COVID-19 tautia vastaan rokotussarjaan kuuluvilla rokotteilla (molemmat annokset, jos rokote edellyttää kahta annosta) vähintään 14 vrk ja enintään 270 vrk ennen matkaa ja hänellä on esittää rokotuksista rokotustodistus. Huomioithan, että viimeisestä rokotteesta ei saa olla yli 270 vrk. TAI
• matkustajalla on esittää viranomaisille maahan saapuessa todistus 12–270 vrk ennen matkaa sairastetusta COVID-19 taudista sekä todistus enintään 270 vrk ennen maahan saapumista saadusta rokoteannoksesta kahdeksan kuukauden sisällä sairastumisesta.

Maahan voi saapua myös, mikäli:
•  matkustaja on saanut ensimmäisen rokoteannoksen Pfizer-, Moderna- tai Gamaleya (Sputnik) -rokotevalmistajan rokotetta 22–42 vrk ennen matkaa ja hänellä on esittää rokotuksesta rokotustodistus TAI
• matkustaja on saanut ensimmäisen rokoteannoksen AstraZeneca –rokotevalmistajan rokotetta 22–84 vrk ennen matkaa ja hänellä on esittää rokotuksesta rokotustodistus.

EU-koronatodistuksen saa Omakannasta. Kroatian viranomaisten hyväksymät koronarokotteet ovat Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Vaxzevria, Johnson&Johnson/Janssen, Gamaleya (Sputnik) ja Sinopharm.

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta / digitaalista vihreää todistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Kyllä.

Kaikkien maahan saapuvien on täytettävä ennen maahan saapumista sähköinen Enter Croatia Form -lomake osoitteessa: https://entercroatia.mup.hr/. Yhdessä matkustava ja samassa paikassa majoittuva perhe voi täyttää yhden yhteisen lomakkeen. Saapuminen maahan ilman lomakkeen täyttämistä johtaa maahantulon epäämiseen. Varaudu esittämään lomake koneeseen nousun yhteydessä sekä Kroatian viranomaisille maahan saavuttaessa.

Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä. Lue lisää matkustajatietolomakkeesta kohdassa: Täytä Enter Croatia Form -lomake ennen matkalle lähtöä.

Edellyttääkö maahanpääsy erillistä terveystietolomaketta?
Ei.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Finnair ei edellytä 12.7.2021 alkaen koronatodistusta lennoillaan Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:
Matkustaminen toisesta EU- tai Schengen-maasta Suomeen on vapautunut 26.7.2021 alkaen. Voit saapua maahan ilman karanteenia tai testausta maahan saapuessa, kun jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:

• Saavut alhaisen riskin maasta (ilmaantuvuus alle 10). Voit tarkastaa maat Rajavartiolaitoksen sivuilta.
• Olet täysin rokotettu vähintään 14 vrk ennen paluumatkaasi Suomeen.
• Olet syntynyt vuonna 2006 tai sen jälkeen.
• Sinulla on todistus 6 kk sisällä sairastetusta, mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.
• Mikäli olet saanut yhden rokoteannoksen,  voit saapua Suomeen ilman ennakkotestiä, mutta sinun tulee käydä koronavirustestissä 72–120 h kuluttua maahan saapumisesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään 14 vrk ennen paluumatkaa Suomeen.
• Sinulla on todistus negatiivisesta koronavirustestin tuloksesta, minkä lisäksi sinun tulee käydä uudestaan koronavirustestissä 72–120 h kuluttua maahan saapumisesta.

Mikäli yksikään mainituista vaihtoehdoista ei kohdallasi toteudu, ohjataan sinut koronavirustestiin maahan saavuttuasi tai viimeistään 24 h kuluttua saapumisesta.

Digitaalisen FINENTRY-palvelun avulla sujuvoitat Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Kirjaudu palveluun ja saat  henkilökohtaiset ohjeet maahan saapumiseen.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Satunnaiset koronatestit
Maahan saapuville tehdään lentoasemalla satunnaisia koronavirustestejä sekä lämmönmittauksia.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista julkisissa sisätiloissa, julkisessa liikenteessä sekä ulkotiloissa mikäli 1,5 m turvaväliä ei ole mahdollista noudattaa. Suu-nenäsuojaimen käyttämättä jättäminen voi johtaa sakkoihin. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mufkaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa.

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassa olevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna, tietyin rajoituksin. Ravintolat, kahvilat ja baarit saavat pitää terasseja auki klo 6-24, ruokaravintolat myös sisätiloja. Alkoholin myynti on kielletty klo 23-06.

Nähtävyydet
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa maski kaikille yli 6-vuotiaille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet altistunut koronavirukselle tai sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut 10 vrk karanteeniin erikseen määrättävään karanteenihotelliin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutuksen, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Finnair Koronaturva -vakuutus sisältyy kaikkiin Aurinkomatkojen ulkomaanmatkoihin, joiden matkavaraus on tehty viimeistään 31.8.2021 ja lähtöpäivä on viimeistään 31.10.2021. Finnair Koronaturva -vakuutus tuo lisäturvaa matkallesi. Mikäli sairastuisit koronavirukseen ulkomailla, kattaa Finnair Koronaturva -vakuutus koronavirukseen liittyvät sairauskulut matkakohteessa 50 000 euroon asti ja sairastumisesta johtuvan karanteenin aiheuttamat lisäkulut enimmillään 100 euroon asti päivää kohden enimmillään 14 päivän ajalta. AIG:n myöntämä Finnair Koronaturva -vakuutus kattaa myös koronatestin, mikäli se on positiivinen sekä paluulennon, jos et voi matkustaa takaisin kotiin alkuperäisellä matkavarauksellasi olevalla lennolla koronaan sairastumisen takia. Matkaasi kuuluva Finnair Koronaturva -vakuutus ei korvaa matkailijan omaa matkavakuutusta, joten suosittelemme matkavakuutuksen hankkimista matkallesi.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuilla, Suomi ulkomailla -sivuilla.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Tarjoamme sinulle ennen matkalle lähtöä mahdollisuuden edulliseen PCR-testiin kumppanimme PR2You Oy:n kautta. Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Imatralla ja Ylistarossa. Testauspaikat saattavat vaihdella.

Lähetämme noin kolme viikkoa ennen matkasi alkua sähköpostilla koodin alennushintaiseen PCR-testiin sekä ohjeet näytteenottoajan varaamiseen. Löydät koodin myös Omalomasta sekä Aurinkomatkat-sovelluksesta.

Täytä Enter Croatia Form -lomake ennen matkalle lähtöä

Kaikkien maahan saapuvien on täytettävä ennen maahan saapumista sähköinen Enter Croatia Form -lomake osoitteessa: https://entercroatia.mup.hr/. Saapuminen maahan ilman lomakkeen täyttämistä johtaa maahantulon epäämiseen. Täytetty lomake tulee esittää viranomaisille maahan saavuttaessa sekä pyydettäessä lähtöselvityksen/koneeseen nousun yhteydessä. Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä.

Enter Croatia Form -lomakkeessa kysytään tietoja matkastasi kuten matkan tarkoitus, matkan tiedot (lähtömaa, matkan ajankohta), henkilötiedot, passin/henkilökortin tiedot, yhteystiedot, muiden samalla lomakkeella olevien matkustajien tiedot sekä majoitustiedot. Hotellin osoitekenttään voit laittaa lomakylän nimen, jos tarkkaa katuosoitetta ei ole tiedossa. Lomakkeeseen voi halutessaan lisätä jo ennakkoon todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, rokotustodistuksen tai todistuksen sairastetusta COVID-19 taudista. Valmis lomake lähetetään Submit-painikkeella. Väärien tietojen antaminen saattaa johtaa sakkoihin.

Lomakkeen täytettyäsi saat vahvistuksen ja Kroatian kansanterveyslaitoksen suositukset ja toimintaohjeet sähköpostiisi. Sähköpostiisi saamasi todistus lomakkeen täytöstä tulee ottaa matkalle mukaan joko paperille tulostettuna tai puhelimella näytettävänä. Varaudu esittämään todistus koneeseen nousun yhteydessä ja Kroatian viranomaisille maahan saavuttaessa. Lentoyhtiö lähettää myös muistutuksen lomakkeen täyttämisestä tekstiviestillä. Mikäli olet täyttänyt lomakkeen ennen muistutuksen saapumista, ei lomaketta tarvitse täyttää uudestaan. Mikäli et saa sähköpostiisi vahvistusta lomakkeen lähettämisestä, tarkistathan roskapostisi. Tarvittaessa täytä lomake uudelleen ja varmista, että sähköpostiosoitteesi on oikein kirjoitettu.

Mikäli täyttämäsi tiedot vaihtuvat lomakkeen täytettyäsi, tulee täyttää kokonaan uusi lomake.


Kroatian hintataso

Hintataso Kroatiassa on suunnilleen sama kuin Suomessa niin ruokailun kuin ostosten suhteen.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Kroatiassa jännite on 220 V.

Matkavaluutta

Kroatian valuutta on kuna (HRK). Vaihtovaluutaksi voi ottaa euroja. Päivän kurssi Forexin sivulta www.forex.fi


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Kroatiaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin. Aurinkomatkat suosittelee, että passi on määräysten muutosten varalta voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen.
Kroatiaan ilman huoltajia matkustavien alaikäisten tulee tarkistaa ennakkoon Kroatian suurlähetystöstä, tarvitaanko matkalle huoltajien allekirjoittama valtakirja.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Viisumi

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Kroatiaan. Muiden maiden kansalaisten viisumisäännökset on tarkistettava Kroatian suurlähetystöstä.

Kroatian suurlähetystö
Kruunuvuorenkatu 5, 4. krs
00160 Helsinki
p. (09) 622 2232
f. (09) 622 2221


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö   
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 4,5 miljoonaa

Kieli

kroatia

Pinta-ala

56 542 km²

Pääkaupunki

Zagreb, n. 820 000 asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus (n. 89 % asukkaista)

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

Kroatian kuna (HRK)