• Uutuus

Elafitisaaret – tietoa matkakohteesta

Elafitisaaret 1
Elafitisaaret 2
Elafitisaaret 3
Elafitisaaret 4
Elafitisaaret 5
Elafitisaaret 6
Elafitisaaret 7
Elafitisaaret 8
Elafitisaaret 9
Elafitisaaret 10
Elafitisaaret 11
Elafitisaaret 12
Elafitisaaret 13
Elafitisaaret 14
Elafitisaaret 15
Elafitisaaret 16
Elafitisaaret 17
Elafitisaaret 18
Elafitisaaret 19
Elafitisaaret 20
Elafitisaaret 21
Elafitisaaret 22
Elafitisaaret 23
Elafitisaaret 24
Elafitisaaret 25
Elafitisaaret 26
Elafitisaaret 27
Elafitisaaret 28
Elafitisaaret 29
Elafitisaaret 30
Elafitisaaret 1
Elafitisaaret 2
Elafitisaaret 3
Elafitisaaret 4
Elafitisaaret 5
Elafitisaaret 6
Elafitisaaret 7
Elafitisaaret 8
Elafitisaaret 9
Elafitisaaret 10
Elafitisaaret 11
Elafitisaaret 12
Elafitisaaret 13
Elafitisaaret 14
Elafitisaaret 15
Elafitisaaret 16
Elafitisaaret 17
Elafitisaaret 18
Elafitisaaret 19
Elafitisaaret 20
Elafitisaaret 21
Elafitisaaret 22
Elafitisaaret 23
Elafitisaaret 24
Elafitisaaret 25
Elafitisaaret 26
Elafitisaaret 27
Elafitisaaret 28
Elafitisaaret 29
Elafitisaaret 30

Tietoa kohteesta

Harrastukset

Elafitisaarten kaunis luonto tarjoaa erinomaiset puitteet patikointiin. Kaikkien saarten rannoilla voi myös snorklailla. Vedenalainen maailma ei ole järin värikäs, mutta kirkkaiden vesien ansiosta näkyvyys on loistava. Vesiurheiluvälineitä, kuten kajakkeja ja SUP-lautoja on vuokrattavana joillain saarten rannoista. Sipanin saarella on myös pyöräilyreittejä.

Patikointi

Kaikilla kolmella Elafitisaarella on erinomaiset patikointimahdollisuudet. Saarten luonnon keskellä kulkee useita patikkapolkuja. Lopudilla ja Kolocepilla ei ole lainkaan autoteitä, joten kaikki saaren tiet sopivat hyvin patikointiin ja ulkoiluun. Dubrovnikin matkailutoimiston julkaisemiin saarten karttoihin on merkitty patikkareittejä, mutta kartat eivät ole kovin tarkkoja.

Sukellus ja snorklaus

Adrianmeren kirkas vesi tarjoaa hyvät mahdollisuudet snorklailulle. Vaikka vedenalainen maailma ei ole kovin värikäs, on näkyvyys loistava ja snorklatessa voi nähdä mm. merisiilejä ja Adrianmeren kalalajeja. Kallionkoloissa riittää tutkittavaa, mutta snorklatessakin kannattaa muistaa uimatossut merisiilien varalta. Snorklausvälineet kannattaa ottaa mukaan jo kotoa.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Elafitisaarilla ei ole apteekkeja. Lähimmät apteekit ovat Dubrovnikin Gruzin satamassa ja Vanhassakaupungissa ja toinen apteekeista päivystää myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Molemmilla saarilla on ensiapuasema, joka on auki vaihdellen aamu- tai iltapäivisin. Aukioloaikojen ulkopuolella hotellin vastaanotto kutsuu lääkärin esim. hotellille. Lähin sairaala on Dubrovnikissa.

Liikuntaesteiset

Elafitisaaret eivät sovellu kovin hyvin liikuntaesteiselle. Korkeuserot ovat suuria ja tiet pääosin epätasaisia.

Luottokortit ja valuutanvaihto

Yleisimmät luottokortit käyvät Kroatiassa maksuvälineinä yleisesti, mutta Elafitisaarten liikkeissä ja ravintoloissa kannattaa varautua maksamaan ostokset käteisellä. Saarilla on käteisautomaatit, Lopudilla Lafodia-hotellin yhdeydessä, Kolocepilla Donje Celon kylässä ja Sipanilla Sipanska Lukan kylässä. Suduradin kylässä ei ole automaattia. Osassa hotelleista on rahanvaihtomahdollisuus.

Matkalle mukaan

Elafitisaarten ostosmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset, saarilta voi pääsääntöisesti ostaa vain peruselintarvikkeita, joten pakkaa kaikki tarvitsemasi mukaan jo kotoa. Alku- ja loppukesästä sää voi olla epävakainen ja illat viileitä. Ota mukaan myös pitkähihaisia vaatteita ja varaudu sadekuuroihin. Rannoilla saattaa olla merisiilejä, joten veteen on mukavampi mennä rantatossut jalassa.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Elafitisaaret kohdeopas


Kulkuyhteydet

Saarilla liikutaan pääsääntöisesti jalan. Sipanilla on myös takseja ja paikallisbussilinja, jolla on useita vuoroja Suduradin ja Sipanska Lukan kylien välillä.

Elafitisaarten välillä, muille naapurisaarille (mm. Mljetille) ja mantereelle Dubrovnikiin on päivittäin muutamia Jadrolinijan ja GV Linen vuoroja. Osa hotelleista tarjoaa maksullisia kuljetuspalveluja ja saarilla on myös yksityisiä venetaksiyrittäjiä.


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin hintaan sisältyvät edestakaiset kuljetukset lentoasemalta hotellille.

Lentokenttä: Dubrovnikin lentokenttä 
Matkan pituus ja kesto: Lopudille n. 50 km, kesto n. 1,5 t. (bussilla Brsecinen satamaan, veneellä satamasta hotellille). Kolocepille n. 30 km, kesto 1–1,5 t. (bussilla Dubrovnikin Gruzin satamaan, veneellä satamasta hotellille).


Matkalla lasten kanssa

Elafitisaaret soveltuvat luonnossa liikkuville lapsiperheille. Kolocepin rannat ovat loivasti syveneviä ja lapsiystävällisiä. Lopudilla on hienohiekkainen uimaranta ja Sipanilla, Sipanska Lukan kylässä lasten leikkipuisto. Lastentarvikkeita ole vuokrattavana.


Nähtävyydet

Elafitisaarten päänähtävyydet ovat saarten kaunis, vehreän kumpuileva luonto ja sinisen eri sävyissä välkehtivä Ardianmeri. Muita nähtävyyksiä saarilla ovat mm. Sipanilla Sipanska Lukan kylässä oleva komea rehtorin palatsi, jota voi ihailla ulkoa päin. Saarella on myös n. 30 kirkkoa, joista osa on yhä käytössä. Lopudin saarella tärkein nähtävyys on hienohiekkaisen Sunjin rannan lisäksi edelleen käytössä oleva 1480-luvulla rakennettu fransiskaanikirkko. Museossa on esillä vanhaa esineistöä. Kolocepin saaren vanhasta arkkitehtuurista on nähtävillä mm. basilikan rauniot ja vahtitorni.

Lähistöllä olevan Mljetin saaren kansallispuisto on yksi Kroatian kuuluisimmista kansallispuistoista. Lumoavan kaunis kansallispuisto kattaa n. kolmasosan saaresta ja sen alueella on kaksi suolajärveä.

Muita lähialueilla olevia nähtävyyksiä ovat Korculan, Bracin, Hvarin ja Visin saaret, Peljesacin viinin viljelysmaistaan tunnettu niemimaa sekä Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon kuuluva kaunis Dubrovnikin Vanhakaupunki ja sen monet nähtävyydet.


Ostokset

Lopudilla, Kolocepin Donje Celon kylässä ja Sipanilla Sipanska Lukassa ja Suduradissa on minimarketit, jotka myyvät peruselintarvikkeita ja joitain käyttötavaroita. Saarilla on lisäksi muutama matkamuistomyymälä ja koju, jotka myyvät paikallisia tuotteita mm. oliivioljyä, viiniä ja hilloja. Ostosretkelle kannattaa suunnata mantereelle esim. Dubrovnikiin.


Ravintolat ja huvit

Kuten Kroatian saaristossa yleisestikin, myös Elafitisaarilla suurinta herkkua ovat kala ja muut merenherkut. Ruoka valmistetaan tuoreista raaka-aineista, yksinkertaisesti, liikaa maustamatta. Myös italialainen vaikutus näkyy ruokatarjonnassa. Kroatialaiset viinit ovat laadukkaita ja kruunaavat maittavan aterian.

Elafitisaarilla ei juurikaan ole ilta-/yöelämää, vaan iltaa vietetään kylien ja hotellien ravintoloissa ja baareissa.


Tapahtumat

Elafitisaarilla ei ole merkittäviä vuosittaisia tapahtumia, mutta lyhyen matkan päässä Dubrovnikissa tapahtumia on kesäisin lähes viikottain. Dubrovnikin kesäfestivaalit järjestetään heinä–elokuussa. Vanhankaupun­gin aukiot, kirkot ja palatsit toimivat tunnelmallisina kulisseina tasokkaille teatteri- ja tanssiesityksille sekä konserteille.


Uimarannat

Elafitisaarten valttikortti uimarantojen suhteen on saariston häikäisevän kirkas ja puhdas merivesi, sekä kroatialaisittain harvinaiset hiekkarannat, jollaiset on sekä Lopudilla että Kolocepilla.

Lopudin Sunj-nimiselle, vajaan kilometrin mittaiselle hiekkarannalle on Lopudin rantakadulta noin kahden kilometrin matka. Sunjin rantaa kutsutaan monasti yhdeksi alueen parhaista.
Kolocepilla rannat ovat pienempiä, kallioisia ja pikkukivisiä, mutta hotellimme Kalamota Beach Housen lähellä on myös kaksi kaksi pientä hiekkarantapoukamaa. Ratacin kalliorannalla, saaren eteläkärjessä voi ihailla Dubrovnikin kaupunkiin saakka kantautuvia upeita maisemia.
Sipanin saarella on useita pieniä kallio- ja pikkukivirantoja, joilta voi pulahtaa mereen. Saaren ehkä paras ranta on Sipanska Lukan kylän reunalla.
Suosituimmilla rannoilla on myös palveluita, kuten vuorattavia aurinkotuoleja ja -varjoja, ravintola tai baari, wc sekä vesiurheiluvälinevuokrausta. Rannoilla voi olla merisiilejä, joten uimaan kannattaa mennä uimatossujen kanssa.


Majoitusvero

Kroatian hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (Tourist tax), joka on 1,80–3,50 €/yö/henkilö. Vero veloitetaan kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä, 12–17-vuotiaat maksavat verosta puolet. Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan käteisellä suoraan hotellille. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia. Joissain hotelleissa majoitusvero sisältyy poikkeuksellisesti matkan hintaan.

Asukasluku ja etäisyydet

Lopud n. 220 as.
Kolocep n. 150 as.
Sipan n. 500 as.


Lopud–Dubrovnik n. 16 km
Kolocep–Dubrovnik n. 10 km
Sipan–Dubrovnik n. 22 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.