Santorini – tietoa matkakohteesta

Santorini 1
Santorini 2
Santorini 3
Santorini 4
Santorini 5
Santorini 6
Santorini 7
Santorini 8
Santorini 9
Santorini 10
Santorini 11
Santorini 12
Santorini 13
Santorini 14
Santorini 15
Santorini 16
Santorini 17
Santorini 18
Santorini 19
Santorini 20
Santorini 21
Santorini 22
Santorini 23
Santorini 24
Santorini 25
Santorini 26
Santorini 27
Santorini 28
Santorini 29
Santorini 30
Santorini 31
Santorini 32
Santorini 33
Santorini 34
Santorini 35
Santorini 36
Santorini 1
Santorini 2
Santorini 3
Santorini 4
Santorini 5
Santorini 6
Santorini 7
Santorini 8
Santorini 9
Santorini 10
Santorini 11
Santorini 12
Santorini 13
Santorini 14
Santorini 15
Santorini 16
Santorini 17
Santorini 18
Santorini 19
Santorini 20
Santorini 21
Santorini 22
Santorini 23
Santorini 24
Santorini 25
Santorini 26
Santorini 27
Santorini 28
Santorini 29
Santorini 30
Santorini 31
Santorini 32
Santorini 33
Santorini 34
Santorini 35
Santorini 36

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Varaa vuokra-auto lomallesi kätevästi verkkosivuiltamme. Saadaksesi haluamasi automallin tee autonvuokraus jo hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. Auto noudetaan joko kohteen lentoasemalta tai muusta vuokraamon toimipisteestä.

Autonvuokraus onnistuu osassa lomakohteistamme helposti myös Aurinkomatkat-sovelluksessa tai oppaaltamme. Sovelluksessa vuokraus on mahdollinen aikaisintaan 3 viikkoa ennen matkan alkua.


Harrastukset

Santorinilla on hyvät olosuhteet patikointiin. Kamarissa ja Perissassa voi harrastaa vesiurheilulajeja, kuten vesihiihtoa, purjelautailua ja polkuveneilyä. Kaikilla rannoilla voi snorklata.

Kuntosalilla voi kuntoilla Messariassa sijaitsevalla Evexia-kuntosalilla.

Maasto- ja vaihdepyöriä vuokrataan Kamarin kylässä. Skootterin tai moottoripyörän voi vuokrata Alfa Moto Club -vuokraamosta keskustassa. Vuokraamo toimittaa tarvittaessa skootterin tai moottoripyörän myös Kamarin ulkopuolelle pientä toimitusmaksua vastaan.

Patikointi

Voit patikoida Kamarista kiemuraista tietä pitkin ylös Mesa Vouno -vuorelle, antiikin Thiran raunioille tai muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan 1956 maanjäristyksessä autioituneeseen Mesa Gonian kylään. Kylien väliset etäisyydet ovat lyhyet. Kamarista voi myös patikoida Mesa Vouno -vuoren yli Perissaan tai saaren korkeimmalle huipulle, profeetta Eliaksen luostarille.

Firasta Oíaan kulkee suosittu n. 3 tunnin patikointireitti (n. 10 km) kalderan reunaa pitkin. Maasto on hyvin vaihtelevaa, kivikkoista ja hiekkaista polkua. Osa tiestä on päällystettyä. Voit ottaa halutessasi kävelysauvat mukaan, muuten varusteeksi riittää hyvät jalkineet, vesipullo ja normaali kunto.
Vaelluskarttoja on myynnissä kirjakaupassa.

Sukellus

Navys Waterworld -sukelluskeskus Kamarissa järjestää sukellusretkiä ja -kursseja. Pääset sukeltamaan mm. laavaluoliin, riutoille ja tulivuoren lähelle. Sukellusretkelle voivat osallistua myös perheenjäsenet, jotka eivät sukella.

Voit snorklata kaikilla saaren rannoilla. Navys Waterworld -sukelluskeskus Kamarissa järjestää snorklausretkiä. 


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Firassa, Kamarissa ja Oíassa on apteekkeja. Firassa on päivystävä apteekki, joka on avoinna myös sunnuntaisin. Saatavana on lähes samoja käsikauppalääkkeitä kuin Suomessa, osittain eri nimisinä.

Lääkäriasema on Kamarin apteekkia vastapäätä, ja palvelee saaren kaikkia lomalaisia. Santorinin sairaala on Firan lähellä Karteradosin kylässä. Sairaala päivystää ympäri vuorokauden.

Liikuntaesteettömyys

Santorini ei sovellu pyörätuolilla liikkuville tai muuten liikuntaesteisille matkustajille. Maasto ja kadut saarella ovat epätasaisia. Etenkin pääkaupungissa Firassa, Oian taiteilijakylässä ja Imeroviglin kylässä on paljon portaita ja jyrkkiä katuja. Liikkuminen pyörätuolilla on näissä paikoissa mahdotonta.
Kamarin kylä on tasaisella maalla, mutta hotelleissa on portaita. Myös Perivoloksen alue on tasaista.

Retket eivät sovellu pyörätuolilla liikkuville asiakkaille. Retkillä siirtymiset esim. busseihin ja paikallisiin laivoihin tai veneisiin ovat hankalia.

Luottokortit

Visa ja MasterCard käyvät maksuvälineiksi useimmissa myymälöissä ja ravintoloissa. Luottokorttiautomaatteja on kaikilla loma-alueilla. Visa Electronilla voi nostaa rahaa automaateista ja maksaa useimmissa ravintoloissa ja kaupoissa, joissa otetaan korttimaksuja vastaan.

Palveluraha

Ravintoloissa ja hotelleissa laskun loppusummaa on tapana pyöristää 10 % ylöspäin, takseissa seuraavaan tasasummaan. Retkibussikuljettajalle voi antaa esim. euron kolikon ja hotellissa voi lähtöpäivänä jättää huonesiivoojalle 1,50 €/vrk/hlö.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Santorini kohdeopas


Kulkuyhteydet

Santorinin eri kolkat ovat näppärästi saavutettavissa. Paikallisbussilla liikkuminen on helppoa ja edullista. Keskusasema on Firassa, josta on hyvät yhteydet ympäri saarta. Taksiasema on Firassa. Saat Oíassa ja Kamarissa taksin tilaamalla sen hotellin vastaanotosta. Laivat ja kesäkuukausina myös kantosiipialukset liikennöivät päivittäin lähisaarille, mm. Iokselle, Naxokselle ja Parokselle.

Bussi
Firan keskusbussiasemalta on hyvät yhteydet eri puolille saarta. Firasta bussit liikennöivät edelleen esim. Imerovigliin ja Oíaan. Busseissa on ahdasta etenkin vilkkaimpina lomakuukausina. Aikataulut muuttuvat usein, joten tarkista paluubussin aikataulu bussipysäkeiltä tai osoitteesta www.ktel-santorini.gr.

Taksi
Päätaksiasema on Firan keskusaukion lähellä. Voit tilata taksin hotellin vastaanotosta. Oíassa ja Kamarissa saat auton tilaamalla hotellista tai satunnaisesti lennosta. Takseissa ei ole taksamittareita.

Laiva
Laivat liikennöivät päivittäin Athinionin satamasta lähisaarille ja Ateenaan. Keskikesällä saarten välillä kulkevat myös kantosiipialukset. Tuulisella säällä kantosiipialukset eivät aina liikennöi. Lisätietoja mm. sivuilta: www.bluestarferries.com


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset tai yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään viisi päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Santorini
Matkan pituus Kamari n. 6 km, Imerovigli n. 12 km, Oía n. 25 km, Imerovigli n. 12 km. 
Matkan kesto Kamari n. 15 min, Imerovigli n. 20 min, Oía n. 30 min.

Yhteydet lentoasemalta
Lentoasemalta lomakyläänsä pääsee taksilla tai bussilla Firan kautta. Takseja on saarella rajallinen määrä. Bussiaikataulut vaihtelevat.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Erikoismatkatavaroiden kuljetus lentokenttäkuljetuksissa on lisämaksusta. Golfbagin hinta 30 €/suunta ja polkupyörän, laine- sekä purjelaudan hinta 120 €/suunta. Kuljetus erikoismatkatavaralle tulee tilata ennakkoon viimeistään 14 päivää ennen matkaa asiakaspalveluumme.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Santorini lasten kanssa

Santorinilla lasten lomailoja täydentää mm.vesipuisto.

Vesipuisto

Períssassa sijaitseva pieni ja melko vaatimaton vesipuisto on avoinna yleensä kesäkuusta lähtien päivittäin. Puistossa on 3 vesiliukumäkeä, 2 pienten lasten liukumäkeä, 3 uima-allasta, lastenallas, leikkipaikka sekä aurinkotuoleja ja -varjoja.

Pienten lasten ruokailu

Kaupoissa myydään purkkiruokia ja vaippoja. Lastenrattaita ei ole vuokrattavana.


Nähtävyydet

Akrotiri
Akrotirin arkeologinen alue Santorinin etelärannikolla on käymisen arvoinen paikka. Akrotirissa on ajalta ennen ajanlaskumme alkua esimerkiksi kolmikerroksisia taloja, joissa on viemäröinti, wc ja valokuiluja. Kaivaukset aloitettiin vuonna 1967 ja ne jatkuvat edelleen.

Thira
Muinainen Thira on Spartalaisten n. 700-luvulla eaa. perustama kaupunki noin 400 metrin korkeudessa, Kamarin ja Perissan välisellä vuorella. Muinainen kaupunki ja sen rauniot toimivat nykypäivänä museona.

Oìa
Santorinin pohjoisosissa sijaitseva kylä on jo nähtävyys itsestään. Yksi Kreikan kauneimmista kylistä ja postikorttimaisemissa pääset myös nauttimaan maailmankuulusta auringonlaskusta esimerkiksi venetsialaisen linnoituksen raunioilta

Fira
Saaren pääkaupunki. Firassa on parhaat ostosmahdollisuudet, henkeäsalpaavat maisemat parhaimpien ravintoloiden terasseilla sekä vilkas yöelämä. Ortodoksisen pääkirkon ovet ovat matkailijoille auki. Myös saaren ainoa katolinen kirkko sijaitsee Firassa. Lisäksi historian ja kulttuurinnälkäisille Firassa on useita museoita. Köysiradalla pääset saaren entiseen pääsatamaan kahdessa minuutissa tarkkailemaan, kuinka risteilijöiden matkustajia tuodaan pienemmillä laivoilla Firan satamaan.

Viini
Santorinilla on pitkät perinteet viininviljelyssä, joka on tänä päivänä matkailun ohella saaren tärkeimpiä elinkeinoja. Saarella on 13 viinitilaa joissa tuotetaan vuosittain n. 3,5 milj. pulloa viiniä. Useilla tiloilla on mahdollisuus käydä tutustumassa sekä maistelemassa viinejä.


Ostokset

Santorinilla eri kylien liikkeissä on omia erikoispiirteitään. Firassa on vaate- ja kenkäliikkeitä laaja valikoima. Kamarissa on paljon matkamuistomyymälöitä. Oíassa on saaren tyylikkäimmät pienet erikoisputiikit. Firassa ja Oíassa on lukuisia taidegallerioita ja käsityöliikkeitä. Saaren omat viinit ovat suosittuja tuliaisia.

Parhaat ostospaikat

Santorinin parhaat ostokset tehdään Firassa, jossa valikoimat on laajimmat. Santorinin hintataso on korkeampi kuin muilla Kreikan saarilla.


Ravintolat ja huvit

Kamarissa ja Perissassa on valinnanvaraa suosituista tavernoista pizzerioihin ja tasokkaisiin ravintoloihin. Oían ja Firan näköalaravintolat ovat tasokkaita ja hieman kalliimpia. Firan keskustassa on myös vaatimattomia, mutta hyviä kreikkalaisia ruokapaikkoja.

Santorinin yöelämä on vilkasta keskikesällä. Kamarissa on baareja, musiikkibaareja ja klubeja sekä ulkoilmaelokuvateatteri. Iltaelämä on vilkkaimmillaan heinä–elokuussa, muulloin Kamarissa on melko hiljaista. Pääkaupunki Fira on saaren iltaelämän keskus. Oíassa on muutama trendikäs baari.


Uimarannat

Santorinin jyrkästi syvenevät rannat ovat mustaa laavakiveä tai hiekkaa. Hellepäivinä laavakivi on kuumaa, joten rantatossut on hyvä olla mukana.

Kamarin kilometrejä pitkä laavakiviranta syvenee nopeasti. Akrotiri, nk. Punainen ranta on lähellä samannimistä kaivausaluetta n. 15 km:n päässä Kamarista. Tällä rannalla laavakivi on punaruskeaa. Monolithosin ranta sijaitsee n. 3 km:n päässä Kamarista pohjoiseen. Rannalle pääsee kävellen tai taksilla. Ranta on saaren ainoa hienohiekkainen ranta ja sopii hyvin loivasti syvenevänä myös lapsille. Rannan läheisyydessä sijaitsee kiitorata, joka aiheuttaa melua.

Oiassa on kaksi pientä rantapoukamaa, Ammoudi ja Armeni. Poukamiin pääsee kylästä portaita pitkin, askelmia on 100-200. Ammoudiin pääsee myös autolla melkein perille saakka. Auringonottotilaa ei juuri ole, vain kallioita ja pieni kiviranta. Ei palveluja. Baxedesin laavahiekkainen ja kivinen ranta on 2 km kylän alapuolella.

Saaren suosituin ja pisin ranta sijaitsee Perissassa. Kesäisin on taksiveneyhteys Perissan ja Kamarin välillä.

Perivolos ja Vlihada ovat rauhallisia ranta-alueita saaren eteläosissa.


Rantapalvelut

Perissan rannalla on saaren parhaat palvelut ja vesiurheilumahdollisuudet.

Kamarissa voi harrastaa esim. vesihiihtoa, purjelautailua ja polkuveneilyä. Aurinkotuoleja ja -varjoja vuokrataan. Suihkuja ei ole.

Akrotirin rannalla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja. Muita palveluja ei ole.

Monolithosin rannalla vuokrataan kesäaikaan aurinkotuoleja ja -varjoja. Rannan tuntumassa on muutama taverna.


Ilmastovero

Kreikan hotelleissa veloitetaan matkailijoilta ilmastovero (Resilience to the Climate Crisis), jonka suuruus on 1,5–10 €/päivä/huone. Veron suuruus määräytyy hotellin kreikkalaisen tähtiluokituksen mukaan, joka saattaa poiketa Aurinkomatkojen tähtiluokituksesta. Ilmastovero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan kohteessa suoraan hotellille. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia.

Asukasluvut ja etäisyydet Firasta

Santorinin saari  n. 15 000 as.
Fira n. 4 500 as.

Etäisyydet Firasta:
Imerovigli 3 km
Kamari  6 km
Oía 12 km
Perissa 20 km
Ateena  210 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.