Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset kesäkaudella 2021

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Kreikassa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 29.7.2021.

Tärkeää tietoa
Kreikan viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Viranomaiset edellyttävät kaikilta yli 12-vuotiailta ulkomailta saapuvilta matkustajilta negatiivista PCR- tai antigeenitestitulosta sekä englanninkielistä testitodistusta. PCR-testitulos saa olla korkeintaan 72 tuntia ja antigeenitestitulos korkeintaan 48 tuntia vanha maahan saavuttaessa. Testitodistuksessa tulee käydä ilmi matkustajan nimi (kuten matkustusasiakirjassa).

Maahan voi matkustaa ilman negatiivista koronatestitulosta, mikäli matkustaja on rokotettu COVID-19 tautia vastaan rokotussarjaan kuuluvilla rokotteilla (molemmat annokset, jos rokote edellyttää kahta annosta) ja hänellä on esittää rokotuksista rokotustodistus tai hänellä on esittää viranomaisille maahan saapuessa virallinen todistus vähintään 30 päivää ja enintään 180 päivää ennen matkaa sairastetusta COVID-19 taudista. Koronarokotteen viimeisestä annoksesta tulee olla vähintään 14 vrk maahan saavuttaessa. Kreikan viranomaisten hyväksymät koronarokotteet ovat Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics ja Sinopharm.

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta / digitaalista vihreää todistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Kyllä.

Kaikkien maahan saapuvien on täytettävä Passenger Locator Form (PLF) -lomake viimeistään lähtöä edeltävänä päivänä klo 23:59 mennessä osoitteessa: https://travel.gov.gr/#/. Suosittelemme kuitenkin lomakkeen täyttämistä viimeistään 24 tuntia ennen matkalle lähtöä mahdollisten lomakkeen täyttämisessä ilmenevien ongelmien vuoksi. Saapuminen maahan ilman lomakkeen täyttämistä ja siitä saatavaa QR-koodia johtaa maahantulon epäämiseen ja sakkoihin.

Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä. Lue lisää matkustajatietolomakkeesta kohdassa: Täytä Passenger Locator Form (PLF) -lomake ennen matkalle lähtöä.

Edellyttääkö maahanpääsy erillistä terveystietolomaketta?
Ei.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Finnair ei edellytä 12.7.2021 alkaen koronatodistusta lennoillaan Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

26.7.–15.10.2021:
Matkustaminen toisesta EU- tai Schengen-maasta Suomeen vapautuu 26.7.2021 alkaen. Voit saapua maahan ilman karanteenia tai testausta maahan saapuessa, kun jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:

1. Saavut alhaisen riskin maasta (ilmaantuvuus alle 10). Voit tarkastaa maat Rajavartiolaitoksen sivuilta.
2. Olet täysin rokotettu vähintään 14 vrk ennen paluumatkaasi Suomeen.
3. Olet syntynyt vuonna 2006 tai sen jälkeen.
4. Sinulla on todistus 6 kk sisällä sairastetusta, mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.
5. Mikäli olet saanut yhden rokoteannoksen,  voit saapua Suomeen ilman ennakkotestiä, mutta sinun tulee käydä koronavirustestissä 72–120 h kuluttua maahan saapumisesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään 14 vrk ennen paluumatkaa Suomeen.
6. Sinulla on todistus negatiivisesta koronavirustestin tuloksesta, minkä lisäksi sinun tulee käydä uudestaan koronavirustestissä 72–120 tunnin kuluttua maahan saapumisesta.

Mikäli yksikään mainituista vaihtoehdoista ei kohdallasi toteutu, ohjataan sinut koronavirustestiin maahan saavuttuasi tai viimeistään 24 h kuluttua saapumisesta.

Digitaalisen FINENTRY-palvelun avulla sujuvoitat Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Kirjaudu palveluun ja saat  henkilökohtaiset ohjeet maahan saapumiseen.

Järjestämme kaikille heinä- ja elokuun ulkomaiden Aurinkomatka-pakettien asiakkaillemme mahdollisuuden maksuttomaan koronatestiin ennen paluumatkaa, suosittelemme sitä myös rokotetuille asiakkaillemme. Testaus toteutetaan joko lomakohteen testauspaikalla tai joissain tapauksissa hotellissasi. Tiedotamme testausajankohdasta ja järjestelyistä asiakkaitamme lomakohteessa.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Kreikan uusien viranomaisohjeistusten myötä 16.7.2021 alkaen joihinkin sisätiloihin (viihdekeskuksiin, teattereihin, elokuvateattereihin, ravintoloihin sekä baareihin) vaaditaan todistus koronarokotussarjasta ja sisätiloihin päästetään sisään korkeintaan 85% tilan kokonaiskapasiteetista. Yökerhoihin vaaditaan todistus koronarokotusarjasta, todistus vähintään 30 päivää aiemmin todennetusta COVID-19 taudista tai korkeintaan 48 tuntia vanha negatiivinen antigeenitestitulos.

Uudet ohjeistukset eivät koske hotelleja eikä kauppoja. Kaupoissa on yhä käytettävä suu-nenäsuojainta. Suurin osa Kreikan lomakohteiden ravintoloista ja baareista toimivat kokonaan tai osittain ulkotiloissa eivätkä rajoitukset koske näitä ulkotiloja.

Tämän hetkisen tiedon mukaan kyseessä on väliaikainen laki, jonka on ilmoitettu päättyvän elokuun lopussa.

Satunnaiset koronatestit
Maahan saapuville tehdään lentoasemalla satunnaisia pikatestejä. Kieltäytyminen testistä voi johtaa maahanpääsyn epäämiseen. Positiivinen testitulos johtaa testatun ja tämän matkaseurueen pakolliseen, vähintään 10 päivän karanteeniin erikseen määritellyssä karanteenihotellissa. Kreikan valtio kattaa majoituskulut.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista sisätiloissa ja liikennevälineissä. Mikäli suojainta ei käytä on sakko minimissään 300 €. Ulkotiloissa ja ravintolapöydän ääressä ollessa maskin käyttöä ei edellytetä. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Alle 6-vuotiailta ei edellytetä maskin käyttöä. Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa.

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassa olevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna, tietyin rajoituksin. Tarjoilu on sallittu ulkotiloissa klo 05–00.15. Samassa pöydässä saa olla korkeintaan 10 henkilöä. Hotellien ravintolat, kahvilat ja baarit voivat tarjoilla myös sisätiloissa, mutta vain hotellin omille asiakkaille.

Nähtävyydet
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Kulkuneuvot
Liikennöivät toistaiseksi harvennetuin vuorovälein. Suu-nenäsuojaimen käyttöä edellytetään. Taksit saavat ottaa maksimissaan 3 henkilöä kyytiin. Suurempi määrä sallittu vain, mikäli kyseessä perheenjäsenet. Suu-nenäsuojaimen käyttö taksissa on pakollista.

Lentokenttäkuljetukset
Bussikuljetuksessa istumapaikoista täytetään maksimissaan 85 %, jolloin vaadittuja turvavälejä voidaan noudattaa. Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa maski kaikille yli 6-vuotiaille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Allasalueella aurinkotuolit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet altistunut koronavirukselle tai sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut 10 vrk karanteeniin erikseen määrättävään karanteenihotelliin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutus, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Finnair Koronaturva -vakuutus sisältyy kaikkiin Aurinkomatkojen ulkomaanmatkoihin, joiden matkavaraus on tehty viimeistään 31.8.2021 ja lähtöpäivä on viimeistään 31.10.2021. Finnair Koronaturva -vakuutus tuo lisäturvaa matkallesi. Mikäli sairastuisit koronavirukseen ulkomailla, kattaa Finnair Koronaturva -vakuutus koronavirukseen liittyvät sairauskulut matkakohteessa 50 000 euroon asti ja sairastumisesta johtuvan karanteenin aiheuttamat lisäkulut enimmillään 100 euroon asti päivää kohden enimmillään 14 päivän ajalta. AIG:n myöntämä Finnair Koronaturva -vakuutus kattaa myös koronatestin, mikäli se on positiivinen sekä paluulennon, jos et voi matkustaa takaisin kotiin alkuperäisellä matkavarauksellasi olevalla lennolla koronaan sairastumisen takia. Matkaasi kuuluva Finnair Koronaturva -vakuutus ei korvaa matkailijan omaa matkavakuutusta, joten suosittelemme matkavakuutuksen hankkimista matkallesi.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuilla, Suomi ulkomailla -sivuilla.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Tarjoamme sinulle ennen matkalle lähtöä mahdollisuuden edulliseen PCR-testiin kumppanimme PR2You Oy:n kautta. Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Imatralla ja Ylistarossa.

Lähetämme noin kolme viikkoa ennen matkasi alkua sähköpostilla koodin alennushintaiseen PCR-testiin sekä ohjeet näytteenottoajan varaamiseen. Löydät koodin myös Omalomasta sekä Aurinkomatkat-sovelluksesta.

Täytä Passenger Locator Form (PLF) -lomake ennen matkalle lähtöä

Kaikkien Kreikkaan matkustavien on täytettävä sähköinen Passenger Locator Form (PLF) -lomake viimeistään lähtöä edeltävänä päivänä klo 23:59 mennessä osoitteessa: https://travel.gov.gr/#/ (toimii Chrome-selaimella). Suosittelemme kuitenkin lomakkeen täyttämistä viimeistään 24 tuntia ennen matkalle lähtöä mahdollisten lomakkeen täyttämisessä ilmenevien ongelmien vuoksi. Yhdessä matkustava perhe voi täyttää yhden yhteisen lomakkeen. Lomake tulee täyttää englanniksi. Löydät suomenkielisen ohjeistuksen lomakkeen täyttämiseen täältä.

Lomakkeen täytettyäsi saat siitä vahvistuksen sähköpostiisi, ja voit tarkistaa lomakkeen tiedot sähköpostissa olevan linkin kautta. Tarvittaessa voit muokata lomaketta tai täyttää sen uudelleen. Lomakkeen täytettyäsi saat sähköpostiisi myös linkin QR-koodiin, joka tulee ottaa matkalle mukaan joko paperille tulostettuna tai puhelimella näytettävänä. Saamasi QR-koodi esitetään lentoyhtiölle koneeseen nousun yhteydessä ja koodi tulee näyttää myös Kreikan viranomaisille maahan saavuttaessa. Mikäli täytit samalle lomakkeelle kaikkien perheenjäsenten tiedot ja matkustatte yhteisellä QR-koodilla, tulee lentokentällä todistaa ilmoituksen tekeminen kaikkien osalta joko esittämällä QR-koodin yhteydessä saamasi PDF-tiedosto tai vahvistussähköposti, joka lähetetään sähköpostiisi lomakkeen täytön jälkeen. Lentoyhtiö lähettää myös muistutuksen lomakkeen täyttämisestä. Mikäli olet täyttänyt lomakkeen ennen muistutuksen saapumista, ei lomaketta tarvitse täyttää uudestaan.

Mikäli hotellisi vaihtuisi lomakkeen täytettyäsi, tulee sinun korjata tiedot oikeaksi seuraavalla tavalla: Avaa sähköpostiisi tulleen lomakkeen vastaanottoilmoituksen linkki ja sen jälkeen avautuvalla sivulla avaa valikko oikean laidan kolmesta allekkaisesta pienestä viivasta. Valitse sieltä "My Dashboard" ja klikkaa avautuvasta listasta pienen kynän kuvaa, jotta pääset muuttamaan tiedot ja lähettämään lomakkeen uudelleen.

Mikäli et saa sähköpostiisi vahvistusta lomakkeen lähettämisestä, tai et saa QR-koodia, tarkistathan roskapostisi. Tarvittaessa täytä lomake uudelleen ja varmista, että sähköpostiosoitteesi on oikein kirjoitettu.


Kreikan hintataso

Hintataso Kreikassa on lähellä Suomen hintatasoa. Ruokailu ravintoloissa on lähes samanhintaista kuin meillä, samoin paikalliset tuotteet niin liikkeissä kuin supermarketeissa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Jännite on 220 V. 


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Kreikkaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

25.3.         kansallispäivä
26.–29.4.19  ortodoksipääsiäinen
15.8.         Neitsyt Marian päivä
28.10.       Oxi-päivä, kansallinen juhlapäivä

Pääsiäinen on kirkkovuoden suurin juhla. Vaikka ortodoksipääsiäistä vietetään kuten meidän pääsiäistämme kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä viikonloppuna, eivät pääsiäiset osu samaan ajankohtaan, sillä ortodoksikirkko käyttää ajanlaskussaan juliaanista kalenteria.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Kellonaika on sama kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 11,2 miljoonaa

Kieli

kreikka

Pinta-ala

132 000 km²

Pääkaupunki

Ateena, n. 5 miljoonaa asukasta

Uskonto

ortodoksisuus

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

euro