Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

COVID-19:n vaikutukset kesäkaudella 2022:

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Itävallassa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Tällä sivulla ilmoitetut tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden maiden kansalaisten tulee itse tarkistaa kohdemaan vaatimukset ja matkustusrajoitukset. Information for non-Finnish citizens: If you are not a Finnish citizen, please note that you will need to check travel requirements of the destination country from the nearest embassy.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 25.5.2022.

Tärkeää tietoa
Itävallan viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Ei. 16.5. alkaen maahanpääsy ei edellytä negatiivista koronatestitulosta, todistustusta sairastetusta COVID-19-taudista eikä rokotustodistusta. 


Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Ei.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.


Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Finnair ei edellytä koronatodistusta lennoilla Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:
Matkustaminen toisesta EU- tai Schengen-maasta Suomeen vapautuu. Voit saapua maahan ilman karanteenia tai testausta maahan saapuessa, kun jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu kohdallasi. Nämä ohjeet koskevat myös Suomen kansalaisia ja Suomessa asuvia.

• Olet täysin rokotettu vähintään 7 vrk ennen matkaa.
• Olet syntynyt vuonna 2007 tai sen jälkeen.
• Sinulla on todistus 6 kk sisällä sairastetusta, mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.
• Mikäli olet saanut yhden rokoteannoksen, voit saapua Suomeen ilman ennakkotestiä, mutta sinun tulee käydä koronavirustestissä 72–120 t kuluttua maahan saapumisesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään 14 vrk ennen paluumatkaa Suomeen.
• Sinulla on todistus negatiivisesta koronavirustestin tuloksesta, minkä lisäksi sinun tulee käydä uudestaan koronavirustestissä 72–120 t kuluttua maahan saapumisesta.

Mikäli yksikään mainituista vaihtoehdoista ei kohdallasi toteutu, ohjataan sinut koronavirustestiin heti maahan saavuttuasi tai viimeistään 24 t kuluttua saapumisesta.

Digitaalisen FINENTRY-palvelun avulla sujuvoitat Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Kirjaudu palveluun ja saat henkilökohtaiset ohjeet maahan saapumiseen.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Huom. Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Matkailijan tulee huomioida, että Itävallassa FFP2-maski on monin paikoin pakollinen.

Suu-nenäsuojaimen käyttö 
FFP2-hengityssuojaimen käyttö on pakollista kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä julkisessa liikenteessä. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. FFP2-suojaimen käyttö on pakollista kaikille yli 14-vuotiaille. 6-13-vuotiaat voivat käyttää kirurgista maskia. Suu-nenäsuojaimen käyttämättä jättäminen voi johtaa sakkoihin. 

Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Tarkista ennen matkaa Finnairin sivuilta kohdemaasi asettamat suu-nenäsuojaimen käyttövaatimukset lennoilla. 

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassaolevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat ja apteekit
Avoinna normaalisti.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna normaalisti.

Nähtävyydet
Avoinna normaalisti.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti. 

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa maski kaikille yli 6-vuotiaille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut vähintään 10 vrk karanteeniin paikallisten viranomaisten ohjeiden mukaisesti. 

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutus, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuillaSuomi ulkomailla -sivuilla.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

 

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Finnairin Terveyspalvelussa Finnairin pääkonttorissa lentoaseman läheisyydessä Vantaalla osoitteessa Tietotie 9 saat pika-antigeenitestin hintaan 65 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Testi tulee varata täällä. Pika-antigeenitestin tuloksen saa digitaalisesti kahden tunnin sisällä testistä ja RT-PCR-testin tuloksen seuraavana aamuna klo 9 mennessä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuiltaKoronatestipiste suljetaan 30.5.2022.

Saat asiakkaanamme Pihlajalinnan kautta pika-antigeenitestin hintaan 80 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Näet listan eri puolella Suomea sijaitsevista testauspaikoista Pihlajalinnan verkkosivuilla. Varaa testiaika täällä. Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä Finnairin varaustunnus ja varaudu esittämään Aurinkomatkojen varausvahvistus testauspisteessä. Löydät kuusimerkkisen Finnairin varaustunnuksen (esim. Y2KP3D) Omalomasta tai matkavahvistuksestasi. Pika-antigeenitestin tuloksen saa noin kolmen tunnin kuluessa ja RT-PCR-testin tuloksen noin 24 tunnin kuluessa testistä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuilta.

Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta kumppanimme PR2You Oy:n kautta RT-PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä ja Ylistarossa. Testauspaikat saattavat vaihdella. Lähetämme noin kolme viikkoa ennen matkasi alkua sähköpostilla koodin alennushintaiseen testiin sekä ohjeet näytteenottoajan varaamiseen. Löydät koodin myös Omalomasta sekä Aurinkomatkat-sovelluksesta.


Itävallan hintataso

Hintataso Itävallassa on suunnilleen sama kuin Suomessa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Itävallassa jännite on sama ja pistorasiat samanlaiset kuin Suomessa.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Itävaltaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

1.1. uusivuosi
6.1. loppiainen
pääsiäinen
1.5. kansallinen juhlapäivä 
helatorstai
helluntai (sunnuntai ja maanantai)
Kristuksen ruumiin juhla (touko- tai kesäkuussa)
15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä
26.10. kansallispäivä
1.11. pyhäinpäivä
8.12. Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä
25.–26.12. joulu- ja tapaninpäivä

Pyhäpäivinä liikkeet, virastot ja pankit ovat kiinni. Useimmat nähtävyydet ovat avoinna.


Ruokakulttuuri

Itävaltalainen keittiö on saanut vaikutteita naapurimailta ja valloittajilta.  

Välipaloja
Iltapäivällä on tapana nauttia suolaista tai makeaa välipalaa Jause, esim. juustovoileipää Käsebrot tai kahvia ja kakkua. Pieneen nälkään voi nauttia keittoa, esim. maustettua lihakeittoa, Gulaschsuppea, tai erilaisia Knödel- ja Nudelsuppeja. Pienissä kaupungeissa ja kylissä osa ravintoloista on kiinni iltapäivisin.

Pääruokia
Lihoista suosituimmat ovat kana ja porsas. Porsasta nautitaan usein paneerattuna gebacken. Tunnetuin itävaltalainen ruoka on Wienerscnitzel, leivitetty porsaanleike. Myös muita schnitzeleitä eli paneerattuja pihvejä on tarjolla. Tulisin liharuoka on unkarilainen gulassi Gulasch. Kanaa ja kalkkunaa syödään paljon. Makkaroita on monenlaisia: Bratwurst, Frankfurter, Käsekrainer jne. Pyttipannu, Gröstl tarjoillaan suoraan paistinpannulta, samoin juustolla kuorrutettu nuudelipaistos Kasnocken. Kalaa on melko vähän tarjolla. Pääruuan kanssa syödään knöödeleitä, nuudeleita, riisiä tai perunaa eri muodoissa. Salaatti tarjotaan usein vahvan etikkakastikkeen kera.

Jälkiruokia
Itävaltalaisen keittiön parasta antia ovat jälkiruuat, kakut ja tortut. Omenapiirakka Apfelstrudel nautitaan lämpimänä vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera. Pienet pannukakun palat Kaiserschmarren syödään hillon ja tomusokerin kera. Salzburger Nockerln on kohokas, jonka päällä on tomusokeria ja sisällä hilloa.

Juomia
Ruokajuomana on yleensä viini, olut tai mineraalivesi. Halutessasi vahvempaa juomaa voit tilata snapsin. Monet ravintolat ja hotellit valmistavat snapsinsa itse. Hedelmäviina Obstler valmistetaan useimmiten omenista. Weissgespritzt on suosittu seurustelujuoma, joka tehdään sekoittamalla valkoviiniä ja soodaa (weiss sauer) tai Spritea (weiss süss). Olutta juodaan myös kevennettynä; Radler on sekoitettu oluesta ja limonadista.

Kahvilat
Itävalta ja etenkin Wien on kuulu kahviloistaan. Maan kahvilakulttuuri juontaa juurensa jo 1680-luvulta turkkilaissotien ajoilta. Turkkilaisilta jäi kahvisäkki Wieniin ja ensimmäinen kahvila perustettiin. Wienistä kahvilat ovat levinneet ympäri maan ja ne ovat edelleen kiireettömiä, tunnelmallisia paikkoja, joissa luetaan lehtiä ja tavataan ystäviä. Kahvilajeja on useita kymmeniä. Kahviloihin liittyy oleellisesti kakut ja tortut. Itävallan tunnetuin leivonnainen on suklainen sachertorttu, jonka aito resepti on edelleen valmistajan salaisuus.

Hyvää ruokahalua Mahlzeit!


Tapakulttuuri

Itävallalla on pitkä ja monivaiheinen menneisyys ja kulttuuri. Itävaltalaiset ovat hillittyjä ja kohteliaita ja käyttäytyvät muodollisesti. Maassa on tapana teititellä vähemmän tuttuja henkilöitä ja sinuttelemaan ryhdytään vasta, kun sinunkaupat on tehty. Puhuttelun yhteydessä käytetään myös nimiä ja titteleitä (esim. Herr Doktor Meier). Itävaltalaiset ovat avuliaita ja ystävällisiä ja heihin saa helposti kontaktin. Jos et osaa saksaa, opettele ainakin tärkeät, usein toistuvat kolme sanaa: Grüss Gott, danke ja bitte (itävaltalainen yleistervehdys, kiitos ja olkaa hyvä). Servus on puolestaan tuttavallinen tervehdys.

Kansallispukujen yleinen käyttö kuvaa perinteiden säilymistä. Pienemmillä paikkakunnilla pukuja käyttävät lähes kaikki, niin nuoret kuin vanhat, arkena ja pyhänä. Itävallassa rakastetaan myös erilaisia juhlia; kylä-, järvi-, olut-, musiikkijuhlia. 


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Itävallassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 8,9 miljoonaa

Kieli

saksa

Pinta-ala

83 850 km²

Pääkaupunki

Wien, noin 1,7 miljoonaa asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

liittotasavalta

Valuutta

euro