Tietoa kohteesta

Itävallan hintataso

Hintataso Itävallassa on suunnilleen sama kuin Suomessa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Itävallassa jännite on sama ja pistorasiat samanlaiset kuin Suomessa.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Itävaltaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

1.1. uusivuosi
6.1. loppiainen
pääsiäinen
1.5. kansallinen juhlapäivä 
helatorstai
helluntai (31.5.–1.6.2020)
Kristuksen ruumiin juhla (11.6.2020)
15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä
26.10. kansallispäivä
1.11. pyhäinpäivä
8.12. Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä
25.–26.12. joulu- ja tapaninpäivä

Pyhäpäivinä liikkeet, virastot ja pankit ovat kiinni. Useimmat nähtävyydet ovat avoinna.


Ruokakulttuuri

Itävaltalainen keittiö on saanut vaikutteita naapurimailta ja valloittajilta.  

Välipaloja
Iltapäivällä on tapana nauttia suolaista tai makeaa välipalaa Jause, esim. juustovoileipää Käsebrot tai kahvia ja kakkua. Pieneen nälkään voi nauttia keittoa, esim. maustettua lihakeittoa, Gulaschsuppea, tai erilaisia Knödel- ja Nudelsuppeja. Pienissä kaupungeissa ja kylissä osa ravintoloista on kiinni iltapäivisin.

Pääruokia
Lihoista suosituimmat ovat kana ja porsas. Porsasta nautitaan usein paneerattuna gebacken. Tunnetuin itävaltalainen ruoka on Wienerscnitzel, leivitetty porsaanleike. Myös muita schnitzeleitä eli paneerattuja pihvejä on tarjolla. Tulisin liharuoka on unkarilainen gulassi Gulasch. Kanaa ja kalkkunaa syödään paljon. Makkaroita on monenlaisia: Bratwurst, Frankfurter, Käsekrainer jne. Pyttipannu, Gröstl tarjoillaan suoraan paistinpannulta, samoin juustolla kuorrutettu nuudelipaistos Kasnocken. Kalaa on melko vähän tarjolla. Pääruuan kanssa syödään knöödeleitä, nuudeleita, riisiä tai perunaa eri muodoissa. Salaatti tarjotaan usein vahvan etikkakastikkeen kera.

Jälkiruokia
Itävaltalaisen keittiön parasta antia ovat jälkiruuat, kakut ja tortut. Omenapiirakka Apfelstrudel nautitaan lämpimänä vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera. Pienet pannukakun palat Kaiserschmarren syödään hillon ja tomusokerin kera. Salzburger Nockerln on kohokas, jonka päällä on tomusokeria ja sisällä hilloa.

Juomia
Ruokajuomana on yleensä viini, olut tai mineraalivesi. Halutessasi vahvempaa juomaa voit tilata snapsin. Monet ravintolat ja hotellit valmistavat snapsinsa itse. Hedelmäviina Obstler valmistetaan useimmiten omenista. Weissgespritzt on suosittu seurustelujuoma, joka tehdään sekoittamalla valkoviiniä ja soodaa (weiss sauer) tai Spritea (weiss süss). Olutta juodaan myös kevennettynä; Radler on sekoitettu oluesta ja limonadista.

Kahvilat
Itävalta ja etenkin Wien on kuulu kahviloistaan. Maan kahvilakulttuuri juontaa juurensa jo 1680-luvulta turkkilaissotien ajoilta. Turkkilaisilta jäi kahvisäkki Wieniin ja ensimmäinen kahvila perustettiin. Wienistä kahvilat ovat levinneet ympäri maan ja ne ovat edelleen kiireettömiä, tunnelmallisia paikkoja, joissa luetaan lehtiä ja tavataan ystäviä. Kahvilajeja on useita kymmeniä. Kahviloihin liittyy oleellisesti kakut ja tortut. Itävallan tunnetuin leivonnainen on suklainen sachertorttu, jonka aito resepti on edelleen valmistajan salaisuus.

Hyvää ruokahalua Mahlzeit!


Tapakulttuuri

Itävallalla on pitkä ja monivaiheinen menneisyys ja kulttuuri. Itävaltalaiset ovat hillittyjä ja kohteliaita ja käyttäytyvät muodollisesti. Maassa on tapana teititellä vähemmän tuttuja henkilöitä ja sinuttelemaan ryhdytään vasta, kun sinunkaupat on tehty. Puhuttelun yhteydessä käytetään myös nimiä ja titteleitä (esim. Herr Doktor Meier). Itävaltalaiset ovat avuliaita ja ystävällisiä ja heihin saa helposti kontaktin. Jos et osaa saksaa, opettele ainakin tärkeät, usein toistuvat kolme sanaa: Grüss Gott, danke ja bitte (itävaltalainen yleistervehdys, kiitos ja olkaa hyvä). Servus on puolestaan tuttavallinen tervehdys.

Kansallispukujen yleinen käyttö kuvaa perinteiden säilymistä. Pienemmillä paikkakunnilla pukuja käyttävät lähes kaikki, niin nuoret kuin vanhat, arkena ja pyhänä. Itävallassa rakastetaan myös erilaisia juhlia; kylä-, järvi-, olut-, musiikkijuhlia. 


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.


Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

Moni meistä haaveilee tulevista lomista. Haaveilun ohella mieleen kumpuaa kysymyksiä matkustamiseen liittyvästä turvallisuudesta, uusista käytännöistä sekä muuttuvista ohjeistuksista ja rajoituksista.

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Itävallassa. Paikalliset viranomaiset asettavat ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken. Erilaisia rajoituksia saattaa esiintyä esimerkiksi maahanpääsyssä, ravintoloiden tai muiden palvelujen aukioloajoissa, nähtävyyksien sallituissa kävijämäärissä tai siinä, että tapahtumia on peruttu kokoontumisrajoitusten vuoksi. Myös monien lomakohteiden yleisillä rannoilla on otettu turvavälit ja kävijämäärät huomioon.

Varaudu käyttämään nenä-suusuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana kuin perillä lomakohteessa. Pidä huolta hyvästä käsihygieniasta ja huomioi turvavälit yleisillä paikoilla liikuttaessa.

Haluamme tehdä kaikkemme varmistaaksemme sinulle mahdollisimman vaivattoman lomalle lähdön sekä turvallisuutesi matkan eri vaiheissa. Seuraamme tarkasti kohteen matkustuslinjauksia ja tulemme julkaisemaan tällä sivulla tietoa maahanpääsyn edellytyksistä ja lomakohteen rajoituksista lähempänä matkustuskauden alkua. Jos sinulla on matka varattuna, saat tiedon näistä henkilökohtaisesti. Jos kohteen maahanpääsyyn tulee merkittäviä rajoituksia Suomesta matkustaville lomailijoille, esimerkiksi asettamalla karanteenivaatimus maahan saavuttaessa, emme järjestä matkoja kyseisiin kohteisiin.

Lue lisää ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Koronatestitodistus edullisesti
Jotkut maat voivat vaatia maahan saapuvilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä osana terveysturvallista matkustusta. Jos matkakohteessasi vaaditaan kyseistä testitodistusta, saat siitä meiltä tiedon lomasi lähestyessä.

Tarjoamme sinulle mahdollisuuden edulliseen PCR- tai antigeenitestiin kumppanimme kautta riippuen maahantulovaatimuksista. Kumppanimme kautta pääset ilman lääkärintodistusta PCR-testiin hintaan 99 €/hlö ja antigeenitestiin 29 €/hlö. Hintaan sisältyy englanninkielinen testitodistus. Testauspaikat tulevat sijaitsemaan pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa, Tampereen seudulla, Seinäjoki-Vaasa-alueella, Kuopion, Oulun, Joensuun, Lappeenrannan, Lahden ja Jyväskylän alueella ja Rovaniemellä.

Matkasi lähestyessä lähetämme sinulle alennuskoodin vaadittavaan testiin ja ohjeet näytteenottoajan varaamiseen.

Aikaero

Itävallassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 8,3 miljoonaa

Kieli

saksa

Pinta-ala

83 850 km²

Pääkaupunki

Wien, noin 1,7 miljoonaa asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

liittotasavalta

Valuutta

euro