Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

COVID-19:n vaikutukset kesäkaudella 2022:

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Itävallassa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Tällä sivulla ilmoitetut tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden maiden kansalaisten tulee itse tarkistaa kohdemaan vaatimukset ja matkustusrajoitukset. Information for non-Finnish citizens: If you are not a Finnish citizen, please note that you will need to check travel requirements of the destination country from the nearest embassy.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 23.9.2022.

Tärkeää tietoa
Itävallan viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Ei. 16.5. alkaen maahanpääsy ei edellytä negatiivista koronatestitulosta, todistustusta sairastetusta COVID-19-taudista eikä rokotustodistusta. 

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Ei.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Ei.

Finnair ei edellytä koronatodistusta lennoilla Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:
Suomi ei tällä hetkellä rajoita maahantuloa koronavirusepidemian vuoksi. Tartuntatautilain mukaiset terveysturvallisuustoimet rajoilla päättyivät 30.6.2022. Tämä tarkoittaa, että Suomeen tulevilla matkustajilla ei enää ole velvollisuutta esittää koronavirukseen liittyviä todistuksia tai osallistua koronatestiin.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Huom. Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Matkailijan tulee huomioida, että Itävallassa FFP2-maski on monin paikoin pakollinen.

Suu-nenäsuojaimen käyttö 
FFP2-hengityssuojaimen käyttö on vahvasti suositeltavaa koko maassa. Wienin alueella FFP2-hengityssuojain on yhä pakollinen julkisessa liikenteessä, viranomaisasioinnissa ja hoiva-alalla. Muualla maassa FFP2-hengityssuojaimen käyttö on pakollista hoiva-alalla sekä sairaaloissa ja lääkärien vastaanotoilla. Kaikkien yli 14-vuotiaiden tulee käyttää FFP2-hengityssuojainta, 6-13-vuotiaat voivat käyttää myös kirurgista maskia. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimia kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Suu-nenäsuojaimen käyttämättä jättäminen voi johtaa sakkoihin. 

Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Tarkista ennen matkaa Finnairin sivuilta kohdemaasi asettamat suu-nenäsuojaimen käyttövaatimukset lennoilla. 

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassaolevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat ja apteekit
Avoinna normaalisti.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna normaalisti.

Nähtävyydet
Avoinna normaalisti.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti. 

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa ei ole pakollista. 

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet sinulla todetaan koronavirustartunta, voidaan sinut asettaa karanteeniin paikallisten viranomaisten ohjeiden mukaisesti. 

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutus, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuillaSuomi ulkomailla -sivuilla.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

 


Itävallan hintataso

Hintataso Itävallassa on suunnilleen sama kuin Suomessa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Itävallassa jännite on sama ja pistorasiat samanlaiset kuin Suomessa.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Itävaltaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

1.1. uusivuosi
6.1. loppiainen
pääsiäinen
1.5. kansallinen juhlapäivä 
helatorstai
helluntai (sunnuntai ja maanantai)
Kristuksen ruumiin juhla (touko- tai kesäkuussa)
15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä
26.10. kansallispäivä
1.11. pyhäinpäivä
8.12. Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä
25.–26.12. joulu- ja tapaninpäivä

Pyhäpäivinä (myös sunnuntaisin) kaupat, virastot ja pankit ovat kiinni. Useimmat nähtävyydet ovat avoinna.


Ruokakulttuuri

Itävaltalainen keittiö on saanut vaikutteita naapurimailta ja valloittajilta.  

Välipaloja
Iltapäivällä on tapana nauttia suolaista tai makeaa välipalaa Jause, esim. juustovoileipää Käsebrot tai kahvia ja kakkua. Pieneen nälkään voi nauttia keittoa, esim. maustettua lihakeittoa, Gulaschsuppea, tai erilaisia Knödel- ja Nudelsuppeja. Pienissä kaupungeissa ja kylissä osa ravintoloista on kiinni iltapäivisin.

Pääruokia
Lihoista suosituimmat ovat kana ja porsas. Porsasta nautitaan usein paneerattuna gebacken. Tunnetuin itävaltalainen ruoka on Wienerscnitzel, leivitetty porsaanleike. Myös muita schnitzeleitä eli paneerattuja pihvejä on tarjolla. Tulisin liharuoka on unkarilainen gulassi Gulasch. Kanaa ja kalkkunaa syödään paljon. Makkaroita on monenlaisia: Bratwurst, Frankfurter, Käsekrainer jne. Pyttipannu, Gröstl tarjoillaan suoraan paistinpannulta, samoin juustolla kuorrutettu nuudelipaistos Kasnocken. Kalaa on melko vähän tarjolla. Pääruuan kanssa syödään knöödeleitä, nuudeleita, riisiä tai perunaa eri muodoissa. Salaatti tarjotaan usein vahvan etikkakastikkeen kera.

Jälkiruokia
Itävaltalaisen keittiön parasta antia ovat jälkiruuat, kakut ja tortut. Omenapiirakka Apfelstrudel nautitaan lämpimänä vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera. Pienet pannukakun palat Kaiserschmarren syödään hillon ja tomusokerin kera. Salzburger Nockerln on kohokas, jonka päällä on tomusokeria ja sisällä hilloa.

Juomia
Ruokajuomana on yleensä viini, olut tai mineraalivesi. Halutessasi vahvempaa juomaa voit tilata snapsin. Monet ravintolat ja hotellit valmistavat snapsinsa itse. Hedelmäviina Obstler valmistetaan useimmiten omenista. Weissgespritzt on suosittu seurustelujuoma, joka tehdään sekoittamalla valkoviiniä ja soodaa (weiss sauer) tai Spritea (weiss süss). Olutta juodaan myös kevennettynä; Radler on sekoitettu oluesta ja limonadista.

Kahvilat
Itävalta ja etenkin Wien on kuulu kahviloistaan. Maan kahvilakulttuuri juontaa juurensa jo 1680-luvulta turkkilaissotien ajoilta. Turkkilaisilta jäi kahvisäkki Wieniin ja ensimmäinen kahvila perustettiin. Wienistä kahvilat ovat levinneet ympäri maan ja ne ovat edelleen kiireettömiä, tunnelmallisia paikkoja, joissa luetaan lehtiä ja tavataan ystäviä. Kahvilajeja on useita kymmeniä. Kahviloihin liittyy oleellisesti kakut ja tortut. Itävallan tunnetuin leivonnainen on suklainen sachertorttu, jonka aito resepti on edelleen valmistajan salaisuus.

Hyvää ruokahalua Mahlzeit!


Tapakulttuuri

Itävallalla on pitkä ja monivaiheinen menneisyys ja kulttuuri. Itävaltalaiset ovat hillittyjä ja kohteliaita ja käyttäytyvät muodollisesti. Maassa on tapana teititellä vähemmän tuttuja henkilöitä ja sinuttelemaan ryhdytään vasta, kun sinunkaupat on tehty. Puhuttelun yhteydessä käytetään myös nimiä ja titteleitä (esim. Herr Doktor Meier). Itävaltalaiset ovat avuliaita ja ystävällisiä ja heihin saa helposti kontaktin. Jos et osaa saksaa, opettele ainakin tärkeät, usein toistuvat kolme sanaa: Grüss Gott, danke ja bitte (itävaltalainen yleistervehdys, kiitos ja olkaa hyvä). Servus on puolestaan tuttavallinen tervehdys.

Kansallispukujen yleinen käyttö kuvaa perinteiden säilymistä. Pienemmillä paikkakunnilla pukuja käyttävät lähes kaikki, niin nuoret kuin vanhat, arkena ja pyhänä. Itävallassa rakastetaan myös erilaisia juhlia; kylä-, järvi-, olut-, musiikkijuhlia. 


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Itävallassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 8,9 miljoonaa

Kieli

saksa

Pinta-ala

83 850 km²

Pääkaupunki

Wien, noin 1,7 miljoonaa asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

liittotasavalta

Valuutta

euro