Tietoa kohteesta

Matkustusasiakirjat

Tarkista matkakohteesi ajankohtaiset maahantulovaatimukset ja ohjeistukset ennen matkaa joko kohdemaan lähimmästä edustustostaSuomi ulkomailla -sivuilta tai Finnairin sivuilla olevasta matkustusvaatimuskartasta. Kiinnitä erityistä huomiota vaadittaviin matkustusdokumentteihin, esim. mahdolliseen maahantulokaavakkeeseen ja todistukseen negatiivisesta koronatestistä tai vaadittavista rokotuksista. Ohjeistukset voivat muuttua, joten seuraa ohjeistuksia sekä ennen matkaa että matkan aikana.

Passi

Suomen kansalainen tarvitsee Yhdysvaltoihin koneellisesti luettavan passin, joka on voimassa vähintään 6 kuukautta maahan saapumisen jälkeen.

Suomen kansalainen voi oleskella turistina Yhdysvalloissa viisumitta 90 päivää. Väliaikaisella passilla matkustava ei voi käyttää viisumivapausohjelmaa, vaan hän tarvitsee viisumin. Matkustajat, jotka ovat vierailleet 1.3.2011 jälkeen Irakissa, Syyriassa, Iranissa, Sudanissa, Libyassa, Somaliassa tai Jemenissä, tai 12.1.2021 jälkeen Kuubassa tarvitsevat viisumin.

Sähköinen matkustuslupa ESTA

Yhdysvaltoihin saapuvilta matkustajilta vaaditaan maksullinen, sähköinen matkustuslupa ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Matkustajan tulee tehdä ESTA-anomus (https://esta.cbp.dhs.gov/esta) viimeistään 72 tuntia ennen matkan alkua. Passin tulee olla biometrinen, jotta ESTA-lupa voidaan myöntää. ESTA maksetaan luottokortilla, ja se on voimassa kaksi vuotta. Hakemus on kuitenkin tehtävä uudestaan, jos annettuihin tietoihin on tullut muutoksia, esimerkiksi uuden passin myötä. Matkustajat, joilla on voimassa oleva viisumi, eivät tarvitse ESTA-lupaa.
Lisätietoja sähköisestä matkustusluvasta Yhdysvaltain lähetystön sivuilta.

TSA Secure Flight -tiedot

Yhdysvaltain turvallisuusviranomainen TSA vaatii ennakkotiedot kaikista lennolla matkustavista henkilöistä. Tiedot ilmoitetaan Finnairin verkkosivuilla Varaukseni-palvelussa. Palveluun kirjauduttaessa ilmoitetaan vahvistuksessa oleva varaustunnus ja sukunimi. Tiedot on mahdollista ilmoittaa lentoyhtiölle aikaisintaan 185 päivää ennen lähtöä ja viimeistään 72h ennen lähtöä. Mikäli varaus tehdään lähempänä kuin 72h ennen lähtöä, tulee tiedot ilmoittaa välittömästi, kun varaus on tehty. Jos tietoja ei ole ilmoitettu ennakkoon, tai ennakkoon ilmoitetut tiedot poikkeavat matkustajan passissa olevista tiedoista, saattaa hyväksymislupa viivästyä. Mikäli matkustajalle ei saada hyväksymislupaa TSA:lta lähtöselvityksen yhteydessä, voidaan matkustajalta evätä pääsy lennolle. Tällöin matkustaja itse vastaa tilanteen aiheuttamista toimenpiteistä ja niiden kustannuksista, eikä matkanjärjestäjällä ole hinnanpalautus- tai korvausvelvollisuutta.
Lisätietoa TSA:n tietosuojaohjelmasta löytyy TSA:n nettisivuilta osoitteessa www.tsa.gov.

Edellä mainitut Yhdysvaltojen passi- viisumi- ESTA- ja TSA Secure Flight -säädökset koskevat kaikkia Suomen kansalaisia, myös lapsia ja sylilapsia.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.


Alle 21-vuotiaiden matkustaminen

Alle 21-vuotias on Yhdysvalloissa alaikäinen. Yhdysvaltalaiset hotelliketjut hyväksyvät asiakkaakseen vain täysi-ikäisen seurassa matkustavat alle 21-vuotiaat.


Yhdysvaltojen hintataso

Hintataso Yhdysvalloissa on edullisempi kuin Suomessa. Urheiluvälineet, merkkivaatteet, kengät, laukut ja elintarvikkeet ovat tuntuvasti edullisemmat kuin Suomessa. Huomioi, että niin liikkeissä kuin ravintoloissa hintoihin lisätään aina arvonlisävero, joka on Floridassa n. 6,5 %.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Yhdysvalloissa jännite on 110 V. Pistorasioihin tarvitaan välikappale, jossa on kaksi litteää piikkiä. Mikäli sähkölaitteesi jännitettä ei voi säätää, tarvitset muuntajan, converter. Voit ostaa välikappaleen myös perillä, hinta n. 3 USD, ja muuntajan, n. 30 USD.

Matkavaluutta ja luottokortit

USA:n dollari on suositeltavin matkavaluutta ja dollareita kannattaa vaihtaa jo Suomessa. Perillä valuuttaa vaihdetaan mm. lentoasemalla ja pankeissa.

Visa, American Express ja MasterCard ovat yleisimmät luottokortit.
Huomioi, että sisäänkirjoittautuessasi hotelliin sekä vuokratessasi auton tarvitset luottokortin.

Visa Electronilla voi nostaa rahaa automaateista, mutta sillä ei voi maksaa ostoksia.


Pyhäpäivät

–25.11. kiitospäivä (marraskuun 4. torstai) 
–25.12. joulupäivä
–1.1. uudenvuodenpäivä
–17.1. Martin Luther Kingin päivä (tammikuun 3. maanantai)
–20.1. presidentin virkaanastujaispäivä (joka 4. vuosi)
–21.2. presidentinpäivä (helmikuun 3. maanantai)
 
Kiitos- ja joulupäivänä ostoskeskukset ovat suljetut, pankit ja postit myös muina pyhäpäivinä.


Kaupunkiverot, resort fee -maksut ja takuumaksut

Osassa hotelleista veloitetaan päivittäinen kaupunkivero tai resort fee -maksu, n. 25–40 USD/huone/yö, joka ei sisälly matkan hintaan, vaan maksetaan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä. Varauskohtainen summa näkyy varauspolussa Tärkeää tietää -otsikon alla sekä matkavahvistuksessa ja hotellivoucherissa.

Hotellit myös voivat pyytää sisäänkirjautumisen yhteydessä luottokorttitakausta, jonka kokonaissumma voi olla useita satoja dollareita. Luottokortin katevaraus poistetaan käyttämättömin osin matkan päättymisen jälkeen.

Aikaero

Yhdysvalloissa on useita aikavyöhykkeitä. Kello on Yhdysvaltojen itärannikolla 7 tuntia ja länsirannikolla 10 vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 331 miljoonaa

Kieli

englanti, lisäksi puhutaan espanjaa, kiinaa ja ranskaa.

Pinta-ala

n. 9 629 091 km²

Yhdysvaltojen pääkaupunki

Washington D.C., n. 4,4 miljoonaa asukasta

Uskonto

valtaosa väestöstä on kristittyjä

Valtiomuoto

50 osavaltion liittovaltio

Valuutta

Yhdysvaltain dollari (USD).