Tietoa kohteesta

Unkarin hintataso

Hintataso Unkarissa on melko edullinen. Elintarvikkeet ovat edullisia, samoin ateriointi paikallisissa ravintoloissa. Tasokkaimmissa ravintoloissa hinnat ovat lähes samat kuin Suomessa. Tuliaisostokset ovat paikallisten tuotteiden osalta huokeita, tuontitavara on Suomen hinnoissa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Unkarissa jännite on sama ja pistorasiat ovat samanlaiset kuin Suomessa.

Matkavaluutta

Unkarin valuutta on forintti (HUF). Matkavaluutaksi voi ottaa euroja.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Unkariin matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

1.1. uudenvuodenpäivä
pitkäperjantai, pääsiäissunnuntai ja -maanantai
1.5. vappu
helluntaisunnuntai ja -maanantai
20.8. Unkarin perustajan, Pyhän Tapanin päivä
23.10. vuoden 1956 kansannousun muistopäivä
1.11. pyhäinpäivä
25.–26.12. joulu

Pyhäpäivinä liikkeet, virastot ja pankit ovat kiinni. Osa museoista ja nähtävyyksistä voi myös olla kiinni.


Tapakulttuuri

Unkarilla on pitkä ja monivaiheinen menneisyys ja kulttuuri. Välittömät unkarilaiset ottavat suomalaiset vastaan sukulaiskansanaan. Maassa tulee toimeen englannin- ja saksankielellä, mutta unkarilaiset ilahtuvat, jos ulkomaalainen osaa muutaman sanan unkaria.
Kirkoissa on kohteliasta olla asiallisesti pukeutunut. Museoissa salamavalon käyttö on kielletty.
Useimmissa virastoissa on puolen päivän aikaan lounastunti, mutta kaupat ovat avoinna myös keskipäivällä.


Ruokakulttuuri

Unkarilainen ruoka on herkullista ja mausteista, paprikaa käytetään runsaasti. Kevyempiä ruokia ovat kala, kana ja hanhi. Riistaruokia, kuten villisikaa, metsäkaurista ja peuraa on myös tarjolla.

Alkuruokana tarjoillaan usein keittoa. Tunnetuin unkarilainen erikoisuus on gulassi gulyás, keitto, jossa on naudan tai lampaan lihaa, silavaa, sipulia, paprikaa, tomaattia ja porkkanaa. Ujházy on vihanneksilla höystetty kullankeltainen kanakeitto. Kalakeitto halászlé ja Balatonin kuha ovat maukkaita.
Pääruokana nautitaan mm. paprikakanaa ja keitettyjä taikinanokareita paprikás csirke nokedlivel. Muita herkkuja ovat hapatettuihin kaalinlehtiin käärittyä liha-riisitäytettä ja lientä sisältävät kaalikääryleet töltött káposzta. Túrós csusza on rahkapiimällä, kermaviilillä ja käristetyillä silavakuutioilla höystetty pasta.
Jälkiruuista tunnetuimpia ovat ohukaiset palacsinta. Rétes on rusinoilla, rahkalla ja omenalla tai kirsikoilla täytetty piirakka. Somlói galuska on sokerikakun paloista, vaniljakastikkeesta, saksanpähkinöistä, rusinoista, kermavaahdosta ja suklaakastikkeesta valmistettu herkku.

Tunnettuja viinimerkkejä ovat Tokaji ja Egri Bikavér. Suosittuja valkoviinejä ovat Muskotály, Rizling, Furmint, Zöld Szilváni ja Tramini ja punaviinejä Cabernet, Pinot Noir ja Kékfrankos.
Unkarilaista snapsia, pálinkaa, nautitaan ennen ateriaa tai sen päätteeksi. Pálinkaa valmistetaan kirsikoista cseresznye, aprikooseista barack ja luumuista szilva. Unicum-yrttilikööri sopii aterian päätteeksi. Unkarilaisia oluita ovat Dréher, Aranyászok, Köbányai ja Soproni.

Hyvää ruokahalua – Jó étvágyat!


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.


Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

Moni meistä haaveilee tulevista lomista. Haaveilun ohella mieleen kumpuaa kysymyksiä matkustamiseen liittyvästä turvallisuudesta, uusista käytännöistä sekä muuttuvista ohjeistuksista ja rajoituksista.

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Unkarissa. Paikalliset viranomaiset asettavat ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken. Erilaisia rajoituksia saattaa esiintyä esimerkiksi maahantulovaatimuksissa, ravintoloiden tai muiden palvelujen aukioloajoissa, nähtävyyksien sallituissa kävijämäärissä tai siinä, että tapahtumia on peruttu kokoontumisrajoitusten vuoksi. Myös monien lomakohteiden yleisillä rannoilla on otettu turvavälit ja kävijämäärät huomioon.

Varaudu käyttämään nenä-suusuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana kuin perillä lomakohteessa. Pidä huolta hyvästä käsihygieniasta ja huomioi turvavälit yleisillä paikoilla liikuttaessa.

Haluamme tehdä kaikkemme varmistaaksemme sinulle mahdollisimman vaivattoman lomalle lähdön sekä turvallisuutesi matkan eri vaiheissa. Seuraamme tarkasti kohteen matkustuslinjauksia ja tulemme julkaisemaan tällä sivulla tietoa maahanpääsyn edellytyksistä ja lomakohteen rajoituksista lähempänä matkustuskauden alkua. Jos sinulla on matka varattuna, saat tiedon näistä henkilökohtaisesti. Jos Suomesta matkustaville lomailijoille asetetaan merkittäviä rajoituksia maahanpääsyssä, esimerkiksi karanteenivaatimus maahan saavuttaessa tai lomakohteissa rajoitetaan lomailua merkittävästi, emme järjestä matkoja kyseisiin kohteisiin.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Koronatestitodistus edullisesti
Jotkut maat voivat vaatia maahan saapuvilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä osana terveysturvallista matkustusta. Jos matkakohteessasi vaaditaan kyseistä testitodistusta, saat siitä meiltä tiedon lomasi lähestyessä.

Tarjoamme sinulle mahdollisuuden edulliseen PCR- tai antigeenitestiin kumppanimme kautta riippuen maahantulovaatimuksista. Kumppanimme kautta pääset ilman lääkärintodistusta PCR-testiin hintaan 99 €/hlö ja antigeenitestiin 29 €/hlö. Hintaan sisältyy englanninkielinen testitodistus. Testauspaikat tulevat sijaitsemaan pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa, Tampereen seudulla, Seinäjoki-Vaasa-alueella, Kuopion, Oulun, Joensuun, Lappeenrannan, Lahden ja Jyväskylän alueella ja Rovaniemellä.

Matkasi lähestyessä lähetämme sinulle alennuskoodin vaadittavaan testiin ja ohjeet näytteenottoajan varaamiseen.

Aikaero

Kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 10,2 miljoonaa

Kieli

unkari. Budapestissa puhutaan myös jonkin verran saksaa ja englantia.

Pinta-ala

93 000 km²

Pääkaupunki

Budapest, noin 1,8 miljoonaa as.

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

Unkarin forintti.