Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

COVID-19-pandemia voi edelleen vaikuttaa matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Turkissa. Paikalliset viranomaiset voivat asettaa ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Tällä sivulla ilmoitetut tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden maiden kansalaisten tulee itse tarkistaa kohdemaan vaatimukset ja matkustusrajoitukset. Information for non-Finnish citizens: If you are not a Finnish citizen, please note that you will need to check travel requirements of the destination country from the nearest embassy.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 27.01.2023

Tärkeää tietoa
Turkin viranomaiset eivät ole asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta tai rokotustodistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Ei.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Ei. 

Paluu Suomeen:
Suomi ei tällä hetkellä rajoita maahantuloa koronavirusepidemian vuoksi. Tartuntatautilain mukaiset terveysturvallisuustoimet rajoilla päättyivät 30.6.2022. Tämä tarkoittaa, että Suomeen tulevilla matkustajilla ei enää ole velvollisuutta esittää koronavirukseen liittyviä todistuksia tai osallistua koronatestiin.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Satunnaiset koronatestit
Maahan saapuville tehdään lentoasemalla lämmönmittaus sekä satunnaisia koronatestejä (PCR-testi). Kieltäytyminen testistä voi johtaa maahanpääsyn epäämiseen.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista julkisissa liikennevälineissä sekä sairaaloissa. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille.

On hyvä varautua käyttämään suu-nenäsuojainta tarvittaessa matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit halutessasi suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä. Tarkista ennen matkaa Finnairin sivuilta kohdemaasi asettamat suu-nenäsuojaimen käyttövaatimukset lennoilla. 

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassa olevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat
Avoinna normaalein aukioloajoin.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna normaalein aukioloajoin.

Nähtävyydet
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojainta suositellaan käytettäväksi lentokenttäkuljetuksissa. Varaa maski kaikille 6 vuotta täyttäneille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet saatetaan siivota esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa. Hotellista riippuen sisäänkirjautumisen yhteydessä saatetaan pyytää täyttämään erillinen terveystietolomake.

Huomioithan, että huoneeseen/huoneistoon pääsyä voi joutua odottamaan tavallista pidempään. Turvallisuussyiden vuoksi huoneita/huoneistoja saatetaan pitää tyhjillään joitakin tunteja asiakkaiden vaihtuessa. Tästä syystä hotellien sisäänkirjautumista saatetaan myöhäistää ja uloskirjautumisista aikaistaa.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet altistunut koronavirukselle tai sinulla todetaan koronavirustartunta, voidaan sinut asettaa 5-7 vrk karanteenin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutus, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Lisätietoja
Suomi ulkomailla -sivuilla

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

 


Turkin hintataso

Hintataso Turkissa lähenee Suomen hintatasoa. Ostosvalikoima puuvillatuotteista kultakoruihin on hyvä ja monipuolinen, mm. kultakorut ja nahkatuotteet ovat edullisempia kuin Suomessa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Turkissa jännite on 220 V.

Matkavaluutta

Turkin liira (TRY) jakaantuu 100 kurusiin. Turkissa käytetään liirasta yleisesti lyhennettä TL. Matkavaluutaksi voi ottaa euroja. 
Useissa rantalomakohteiden liikkeissä ja hotelleissa voit maksaa myös euroilla. Maasta ei saa viedä valuuttaa yli 5 000 US-dollarin arvosta.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Turkkiin matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin. Viranomaismääräysten mukaan Turkkiin matkaavan passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta Turkkiin saavuttaessa.
Lisätietoja asiasta Turkin Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilta http://helsinki.emb.mfa.gov.tr/.

Turkissa jokaisella täysi-ikäisellä on lain mukaan aina oltava mukanaan henkilöllisyyden osoittava asiakirja. Kaikilla on vaadittaessa velvollisuus esittää henkilöllisyystodistus ja oleskelulupa tai passi ja viisumi/passissa näkyvä maahantuloleima poliisille tai santarmille.


Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.

According to Turkish law, every adult must carry identification. All foreigners are also obligated to show police or gendarmes identification and residence permit or passport as well as visa/passport entry stamp.


Viisumi

Suomen kansalainen ei tarvitse Turkkiin viisumia, kun matka kestää alle 90 vuorokautta.

Muiden maiden kansalaisten viisumin tarve tulee tarkistaa
Turkin suurlähetystöstä,
Puistokatu 1 B A 3,
00140 Helsinki,
p. (09) 681 1030, f. (09) 655 011.


Pyhäpäivät

23.4. lastenpäivä ja parlamentin perustamispäivä
19.5. urheilun ja nuorten päivä
30.8. voiton päivä
29.10. tasavallanpäivä
Noin 23.3.2023 alkaa kuukauden pituinen paastoaika Ramazan.
Seker Bayrami, sokerijuhla päättää paastokuukauden ja sitä juhlitaan 2–3 päivää. 
Kurban Bayram, uhrijuhlaa juhlitaan 4 päivää 28.6.–1.7.2023. 
Paaston aika ei juuri vaikuta lomailijan elämään rannikkoalueen matkailukohteissa.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö 
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Kellonaika on kesällä sama kuin Suomessa. Suomen siirtyessä talviaikaan lokakuun lopussa on kello Turkissa tunnin enemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 83 miljoonaa

Kieli

turkki. Lomakohteissa puhutaan myös saksaa ja englantia.

Pinta-ala

n. 780 000 km²

Pääkaupunki

Ankara, n. 5,5 miljoonaa asukasta. Kaupan ja kulttuurin keskus on n. 16,5 miljoonan asukkaan Istanbul.

Uskonto

islam

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

Turkin liira (TRY)