Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset Turkissa kesäkaudella 2020

Tärkeää tietoa Turkkiin matkustaville

Täytä Passenger Information Form -lomake
COVID-19-pandemian leviämisen ehkäisemiseksi Turkin viranomaiset vaativat, että kaikkien Turkkiin saapuvien tulee täyttää Passenger Information Form -lomake viimeistään maahan saapuessa. Finnairin henkilökunta jakaa lomakkeen lennolla ja niitä on varattu matkustajille myös Gazipasan tuloterminaalissa. Osoitekenttään voi laittaa hotellin nimen, mikäli tarkkaa katuosoitetta ei ole tiedossa. Lomakkeen tulee olla täytettynä ennen passintarkastusta.
 
Satunnaiset ruumiinlämmön mittaukset
Maahan saapuvien ruumiinlämpöä seurataan lentoasemalla lämpökameroin. Lämpö mitataan pikamittarilla myös hotellille saavuttaessa, sekä vaihtelevasti ravintoloissa, pankeissa ja kaupoissa.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Ota mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös vähintään 2-vuotiaille. Suojainta tulee käyttää lentomatkan ajan lisäksi lentoasemilla, kuljetuksissa lentoasemalta hotellille ja retkillä.

Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista myös ruokakaupoissa, markkinapaikoilla, hisseissä, sairaaloissa, lääkärin vastaanotolla sekä julkisessa liikenteessä, kuten busseissa ja takseissa. Mikäli suojainta ei käytä, sakko on minimissään 900 TL. Sisätiloissa, kuten kampaamoissa, ravintoloissa tms. suu-nenäsuojaimen käyttöä suositellaan.

Turvaväli
Huomioithan turvavälit lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi. Hotellin noudattavat turvavälejä yleisillä alueilla, ravintoloissa sekä allas- ja ranta-alueella.

Hotellien palvelut
Hotellien palveluita on voitu muuttaa esimerkiksi rajoittamalla tai perumalla ryhmäliikunta-aktiviteetit, joissa hotellivieraat olisivat lähikosketuksissa toistensa kanssa. Allasalueella aurinkopedit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Osa hotelleista on sulkenut sisä- ja porealtaat, span palveluineen, kuntosalin ja lastenkerhon. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita että hotellihenkilökuntaa.

Yleisten tilojen siivousta, desinfiointia ja tuuletusta on tehostettu erityisesti hotellin allasalueella, spassa ja kuntosalissa. Eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat, valonkatkaisijat ja kaukosäätimet desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia, huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä.

Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja jotkut hotellit ovat siirtyneet täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa.

Palvelut lomakohteessa 
Kaikki nähtävyydet, ostos- ja harrastuspaikat, ravintolat ja ranta-alueet eivät välttämättä ole vielä toiminnassa. Osa avautuu kesän aikana matkailijoiden palatessa, osa avaa ehkä vasta seuraavana kesänä. Huomioithan nämä seikat lomasuunnitelmia tehdessäsi.

Kulkuneuvot
Paikallisbussit liikennöivät toistaiseksi harvennetuin vuorovälein. Busseja ei oteta täyteen matkustajia.

Mikäli sairastut matkalla
Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina tarkistaa etukäteen oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

AIG Travel Guard -matkavakuutus kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana ja taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Huomioi, että Suomeen saavuttaessa on ainakin toistaiseksi voimassa THL:n suositus 14 päivän omaehtoisesta karanteenista.


Turkin hintataso

Hintataso Turkissa lähenee Suomen hintatasoa. Ostosvalikoima puuvillatuotteista kultakoruihin on hyvä ja monipuolinen, mm. kultakorut ja nahkatuotteet ovat edullisempia kuin Suomessa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Turkissa jännite on 220 V.

Matkavaluutta

Turkin liira (TRY) jakaantuu 100 kurusiin. Turkissa käytetään liirasta yleisesti lyhennettä TL. Matkavaluutaksi voi ottaa euroja. 
Useissa rantalomakohteiden liikkeissä ja hotelleissa voit maksaa myös euroilla. Maasta ei saa viedä valuuttaa yli 5 000 US-dollarin arvosta.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Turkkiin matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin. Viranomaismääräysten mukaan Turkkiin matkaavan passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta Turkkiin saavuttaessa.
Lisätietoja asiasta Turkin Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilta http://helsinki.emb.mfa.gov.tr/.

Turkissa jokaisella täysi-ikäisellä on lain mukaan aina oltava mukanaan henkilöllisyyden osoittava asiakirja. Kaikilla on vaadittaessa velvollisuus esittää henkilöllisyystodistus ja oleskelulupa tai passi ja viisumi/passissa näkyvä maahantuloleima poliisille tai santarmille.


Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.

According to Turkish law, every adult must carry identification. All foreigners are also obligated to show police or gendarmes identification and residence permit or passport as well as visa/passport entry stamp.


Viisumi

Suomen kansalainen ei tarvitse Turkkiin viisumia, kun matka kestää alle 90 vuorokautta.

Muiden maiden kansalaisten viisumin tarve tulee tarkistaa
Turkin suurlähetystöstä,
Puistokatu 1 B A 3,
00140 Helsinki,
p. (09) 681 1030, f. (09) 655 011.
Mm. norjalaiset tarvitsevat viisumin Turkkiin.


Pyhäpäivät

23.4. lastenpäivä ja parlamentin perustamispäivä
19.5. urheilun ja nuorten päivä
30.8. voiton päivä
29.10. tasavallanpäivä
Noin 16.5.2018 alkaa kuukauden pituinen paastoaika Ramazan.
Seker Bayrami, sokerijuhla päättää paastokuukauden ja sitä juhlitaan 2–3 päivää. 
Kurban Bayram, uhrijuhlaa juhlitaan 4 päivää 21.–24.8.2018. 
Paaston aika ei juuri vaikuta lomailijan elämään rannikkoalueen matkailukohteissa.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö 
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Kellonaika on kesällä sama kuin Suomessa. Suomen siirtyessä talviaikaan lokakuun lopussa on kello Turkissa tunnin enemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 77 miljoonaa

Kieli

turkki. Lomakohteissa puhutaan myös saksaa ja englantia.

Pinta-ala

n. 788 000 km²

Pääkaupunki

Ankara, n. 5 miljoonaa asukasta. Kaupan ja kulttuurin keskus on n. 12 miljoonan asukkaan Istanbul.

Uskonto

islam

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

Turkin liira (TRY)