Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

COVID-19:n vaikutukset kesäkaudella 2022:

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Turkissa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Tällä sivulla ilmoitetut tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden maiden kansalaisten tulee itse tarkistaa kohdemaan vaatimukset ja matkustusrajoitukset. Information for non-Finnish citizens: If you are not a Finnish citizen, please note that you will need to check travel requirements of the destination country from the nearest embassy.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 25.5.2022.

Tärkeää tietoa
Turkin viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Viranomaiset edellyttävät kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä ulkomailta saapuvilta matkustajilta maahan saavuttaessa:

• rokotustodistusta TAI
• todistusta sairastetusta COVID-19-taudista TAI
• negatiivista koronatestitulosta

EU-koronatodistuksen saa Omakannasta. Rokotustodistus edellyttää täyttä rokotussarjaa, eli yleensä kahta rokoteannosta. Täydellä rokotesarjalla ei ole viimeistä voimassaolopäivää. Viimeisestä annoksesta tulee olla maahan saavuttaessa vähintään 14 vrk.

Toipuminen sairastetusta COVID-19 taudista 28–180 vrk ennen maahan saapumista tulee todistaa EU:n digitaalisella koronatodistuksella (Certificate of recovery) tai lääkärintodistuksella.

Negatiivinen PCR/RT-PCR-testitulosta saa olla korkeintaan 72 t vanha ja antigeenitestitulos 48 t vanha maahan saavuttaessa. Testitodistuksen tulee olla englanninkielinen ja siinä tulee käydä ilmi matkustajan nimi (kuten matkustusasiakirjassa).

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta tai rokotustodistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Kyllä.

Kaikkien maahan saapuvien 6 vuotta täyttäneiden tulee täyttää Traveler Entry Form -lomake aikaisintaan 72 h ennen lennon lähtöä osoitteessa: https://register.health.gov.tr. Suosittelemme täyttämään lomakkeen hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä mahdollisten lomakkeen täyttämisessä ilmenevien ongelmien vuoksi. Saapuminen maahan ilman lomakkeen täyttämistä johtaa maahantulon epäämiseen.

Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Finnair ei edellytä koronatodistusta lennoilla Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:

Matkustaminen toisesta EU- tai Schengen-maasta Suomeen vapautuu. Voit saapua maahan ilman karanteenia tai testausta maahan saapuessa, kun jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu kohdallasi. Nämä ohjeet koskevat myös Suomen kansalaisia ja Suomessa asuvia.

• Olet täysin rokotettu vähintään 7 vrk ennen matkaa.
• Olet syntynyt vuonna 2007 tai sen jälkeen.
• Sinulla on todistus 6 kk sisällä sairastetusta, mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.
• Mikäli olet saanut yhden rokoteannoksen, voit saapua Suomeen ilman ennakkotestiä, mutta sinun tulee käydä koronavirustestissä 72–120 t kuluttua maahan saapumisesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään 14 vrk ennen paluumatkaa Suomeen.
• Sinulla on todistus negatiivisesta koronavirustestin tuloksesta, minkä lisäksi sinun tulee käydä uudestaan koronavirustestissä 72–120 t kuluttua maahan saapumisesta.

Mikäli yksikään mainituista vaihtoehdoista ei kohdallasi toteutu, ohjataan sinut koronavirustestiin heti maahan saavuttuasi tai viimeistään 24 t kuluttua saapumisesta.

Digitaalisen FINENTRY-palvelun avulla sujuvoitat Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Kirjaudu palveluun ja saat  henkilökohtaiset ohjeet maahan saapumiseen.

 

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Satunnaiset koronatestit
Maahan saapuville tehdään lentoasemalla lämmönmittaus sekä satunnaisia koronatestejä (PCR-testi). Kieltäytyminen testistä voi johtaa maahanpääsyn epäämiseen.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista julkisissa liikennevälineissä sekä sairaaloissa. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille.

Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa. Tarkista ennen matkaa Finnairin sivuilta kohdemaasi asettamat suu-nenäsuojaimen käyttövaatimukset lennoilla. 

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassa olevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat
Avoinna normaalein aukioloajoin.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna normaalein aukioloajoin.

Nähtävyydet
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa maski kaikille 6 vuotta täyttäneille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Allasalueella aurinkotuolit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa. Hotelliiin sisäänkirjautumisen yhteydessä saat täytettäväksi COVID-19 - Guest Recognizance -lomakkeen, jossa pyydetään täyttämään majoitus- ja henkilötiedot sekä koronavirukseen liittyviä terveystietoja.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet altistunut koronavirukselle tai sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut 10 vrk karanteeniin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutus, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Lisätietoja
Suomi ulkomailla -sivuilla

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

 

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Finnairin Terveyspalvelussa Finnairin pääkonttorissa lentoaseman läheisyydessä Vantaalla osoitteessa Tietotie 9 saat pika-antigeenitestin hintaan 65 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Testi tulee varata täällä. Pika-antigeenitestin tuloksen saa digitaalisesti kahden tunnin sisällä testistä ja RT-PCR-testin tuloksen seuraavana aamuna klo 9 mennessä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuiltaKoronatestipiste suljetaan 30.5.2022.

Saat asiakkaanamme Pihlajalinnan kautta pika-antigeenitestin hintaan 80 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Näet listan eri puolella Suomea sijaitsevista testauspaikoista Pihlajalinnan verkkosivuilla. Varaa testiaika täällä. Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä Finnairin varaustunnus ja varaudu esittämään Aurinkomatkojen varausvahvistus testauspisteessä. Löydät kuusimerkkisen Finnairin varaustunnuksen (esim. Y2KP3D) Omalomasta tai matkavahvistuksestasi. Pika-antigeenitestin tuloksen saa noin kolmen tunnin kuluessa ja RT-PCR-testin tuloksen noin 24 tunnin kuluessa testistä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuilta.

Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta kumppanimme PR2You Oy:n kautta RT-PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Tampereella, Lahdessa ja Ylistarossa. Testauspaikat saattavat vaihdella. Lähetämme noin kolme viikkoa ennen matkasi alkua sähköpostilla koodin alennushintaiseen testiin sekä ohjeet näytteenottoajan varaamiseen. Löydät koodin myös Omalomasta sekä Aurinkomatkat-sovelluksesta.


Turkin hintataso

Hintataso Turkissa lähenee Suomen hintatasoa. Ostosvalikoima puuvillatuotteista kultakoruihin on hyvä ja monipuolinen, mm. kultakorut ja nahkatuotteet ovat edullisempia kuin Suomessa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Turkissa jännite on 220 V.

Matkavaluutta

Turkin liira (TRY) jakaantuu 100 kurusiin. Turkissa käytetään liirasta yleisesti lyhennettä TL. Matkavaluutaksi voi ottaa euroja. 
Useissa rantalomakohteiden liikkeissä ja hotelleissa voit maksaa myös euroilla. Maasta ei saa viedä valuuttaa yli 5 000 US-dollarin arvosta.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Turkkiin matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin. Viranomaismääräysten mukaan Turkkiin matkaavan passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta Turkkiin saavuttaessa.
Lisätietoja asiasta Turkin Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilta http://helsinki.emb.mfa.gov.tr/.

Turkissa jokaisella täysi-ikäisellä on lain mukaan aina oltava mukanaan henkilöllisyyden osoittava asiakirja. Kaikilla on vaadittaessa velvollisuus esittää henkilöllisyystodistus ja oleskelulupa tai passi ja viisumi/passissa näkyvä maahantuloleima poliisille tai santarmille.


Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.

According to Turkish law, every adult must carry identification. All foreigners are also obligated to show police or gendarmes identification and residence permit or passport as well as visa/passport entry stamp.


Viisumi

Suomen kansalainen ei tarvitse Turkkiin viisumia, kun matka kestää alle 90 vuorokautta.

Muiden maiden kansalaisten viisumin tarve tulee tarkistaa
Turkin suurlähetystöstä,
Puistokatu 1 B A 3,
00140 Helsinki,
p. (09) 681 1030, f. (09) 655 011.


Pyhäpäivät

23.4. lastenpäivä ja parlamentin perustamispäivä
19.5. urheilun ja nuorten päivä
30.8. voiton päivä
29.10. tasavallanpäivä
Noin 2.4.2022 alkaa kuukauden pituinen paastoaika Ramazan.
Seker Bayrami, sokerijuhla päättää paastokuukauden ja sitä juhlitaan 2–3 päivää. 
Kurban Bayram, uhrijuhlaa juhlitaan 4 päivää 9.–13.7.2022. 
Paaston aika ei juuri vaikuta lomailijan elämään rannikkoalueen matkailukohteissa.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö 
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Kellonaika on kesällä sama kuin Suomessa. Suomen siirtyessä talviaikaan lokakuun lopussa on kello Turkissa tunnin enemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 83 miljoonaa

Kieli

turkki. Lomakohteissa puhutaan myös saksaa ja englantia.

Pinta-ala

n. 780 000 km²

Pääkaupunki

Ankara, n. 5,5 miljoonaa asukasta. Kaupan ja kulttuurin keskus on n. 16,5 miljoonan asukkaan Istanbul.

Uskonto

islam

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

Turkin liira (TRY)