Tietoa kohteesta

Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Tšekkiin matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö 
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.


Tsekin hintataso

Hintataso Tsekissä on melko edullinen. Ruokailu paikallisissa ravintoloissa voi olla hyvinkin edullista. Teatteri- ja oopperaliput ovat myös kohtuuhintaisia. Ostokset ovat paikallisten tuotteiden osalta huokeita, tuontitavara on Suomen hinnoissa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Jännite on 220 V ja pistorasiat ovat kuten Suomessa.

Matkavaluutta

Tšekin valuutta on koruna (CZK). Matkavaluutaksi voi ottaa euroja.


Pyhäpäivät

pääsiäismaanantai
1.5. vappu
8.5. kansallispäivä (fasismista vapautumisen päivä)
5.7. slaavilaisten lähetyssaarnaajien muistopäivä
6.7. Jan Husin kuoleman muistopäivä
28.9. kansallispäivä
28.10. itsenäisyyspäivä (tasavallan päivä)

Pyhäpäivinä pankit ja postit ovat yleensä suljettuina, samoin osa pikku liikkeistä. Lähes kaikki tavaratalot ja ostoskeskukset ovat avoinna.


Ruokakulttuuri

Tšekkiläinen perinneruoka on lihapainotteista, vihanneksia syödään vähän ja ruoka on melko rasvaista ja suolaista. Ateria koostuu alkukeitosta, pääruuasta ja jälkiruuasta.
Keitot ovat hyviä ja vievät leivän ja oluen kera suurenkin nälän. Kokeile esim. perunakeittoa bramaborová polévka.

Pääruuista tunnetuimpia ovat naudanliha kermakastikkeen kera svícková na smetané sekä paprikalla ja sipulilla höystetty naudanlihakastike gulás knöödeleiden kera. Savustettu liha hapankaalin ja erilaisten knöödeleiden kera, esim. savustettu possu veprová pecene ja savustettu ankka kachna pecene, ovat maukkaita. Pikkunälkään voi maistaa kioskeissa myytäviä perunapannukakkuja bramborák sekä makkaroita pecená klobása. Jälkiruuista kannattaa maistaa omenastruudelia jablkový závin tai ohukaisia hedelmien ja jäätelön kera palacinky s ovocem a zmrzlinou.

Palan painikkeeksi useimmat nauttivat tummaa tai vaaleaa olutta. Joissakin oluttuvissa tarjotaan myös nk. leikattua olutta rezané pivo, tumman ja vaalean oluen sekoitusta.
Maa ei ole kuulu viineistään, mutta ruokaravintoloiden sekä viinitupien vinárna listoilla on myös kokeilemisen arvoisia viinejä. Suosittu aperitiivi ja tuliaisjuoma on voimakas yrttikatkero Becherovka. Aterian jälkeen nautitaan usein hedelmäviinaa, etenkin luumuviinaa slivovice. Kahvin ystäville on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja, mm. turkkilaista kahvia sekä espressoa.

Hyvää ruokahalua – Dobrou chut!


Tapakulttuuri

Tšekkiläiset saattavat tuntua aluksi hieman pidättyviltä. Palveluammatissakaan ei aina muisteta hymyillä. He ovat kuitenkin kohteliaita, kättely on yleistä ja vieraita henkilöitä teititellään.
Vaikka prahalaiset parantavat maailmaa oluttuvissa ilta toisensa jälkeen ja politikoivat kovaäänisestikin pöydän ääressä, kaduilla on iltaisin ja öisin hiljaista.

Tšekissä ei puhuta yleisesti englantia. Varsinkin vanhempien henkilöiden kanssa voi keskustella saksaksi. Sen sijaan osa nuorista ja matkailun parissa työskentelevät puhuvat yleisesti englantia.

Aikaero

Kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 10,5 miljoonaa

Kieli

tšekki

Pinta-ala

79 000 km²

Pääkaupunki

Praha, noin 1,2 milj. asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

Tšekin koruna (CZK).