Tietoa kohteesta

Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Puolaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.


Puolan hintataso

Hintataso Puolassa on verrattain alhainen, ja erityisesti paikalliset tuotteet sekä ruoka ja tekstiilit ovat edullisia.


Hyvä tietää ennen matkaa

Matkavaluutta

Puolan valuutta on zloty (PLN). Matkavaluutaksi voi ottaa euroja. Päivän kurssi Forexin sivuilta.


Ruokakulttuuri

Puola on mitä parhain matkakohde herkullisen ruuan ystäville. Länsimaiset vaikutteet näkyvät jo maan runsaassa ravintolatarjonnassa, ja erityisesti puolalaiset herkut ovat vahvasti edustettuina. Myös saksalaisen ja venäläisen keittiön piirteet heijastuvat puolalaiseen ruokakulttuuriin.

Perinteinen puolalainen ateria koostuu alkupaloista, keitosta, pääruoasta ja jälkiruoasta, paikallinen keittiö suorastaan rohkaisee herkuttelemaan. Vaikka aterioiden pääraaka-aineena on usein liha, käyttävät puolalaiset myös paljon myös perunaa, kaalia ja sieniä.

Zurek-keitto on yksi paikallisista erikoisuuksista, johon jokainen matkailija tulee varmasti vierailunsa aikana tutustumaan. Myös suussasulava hapankaali-lihapata Bigos sekä Pierog-keitinpiiraat ja Szarlotka-omenaleivokset ovat ehdottomasti maistamisen arvoisia.

Puola tunnetaan yhtenä maailman suurimmista vodkan tuottajamaista. Wyborowa ja Zubrówka ovat paikallisista merkeistä tunnetuimmat.


Tapakulttuuri ja pyhäpäivät

Puolalaiset ovat ystävällinen kansa, jonka pitkä ja osittain vaikea historia vaikuttaa vielä jossakin määrin paikalliseen tapakulttuuriin. Kirkon asema maassa on vahva, ja se näkyy jokapäiväisessä elämänmenossa.

Pyhäpäiviä

uudenvuodenpäivä
1. ja 2. pääsiäispäivä
vappu
3.5. perustuslain päivä
Kristuksen ruumiin ja veren juhla (Corpus Christi) touko–kesäkuussa (tarkka ajankohta vaihtelee vuosittain pääsiäisen ajankohdasta riippuen)
15.8. Neitsyt Marian taivaaseenastumispäivä
1.11. pyhäinpäivä
11.11. kansallispäivä
25.–26.12. joulu

Aikaero

Kello on Puolassa tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 38,5 miljoonaa

Kieli

puola

Pinta-ala

312 679 km²

Pääkaupunki

Varsova, n. 1,7 miljoonaa asukasta

Uskonto

Valtaosa Puolan väestöstä on roomalaiskatolisia.

Valtiomuoto

Tasavalta

Valuutta

Zloty (PLN).