Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Portugalissa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 15.10.2021.

Tärkeää tietoa
Portugalin viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Madeira:
Viranomaiset edellyttävät kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä ulkomailta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestitulosta (PCR-testi) sekä englanninkielistä testitodistusta. Testitulos saa olla enintään 72 h vanha koneeseen noustessa. Testitodistuksessa tulee käydä ilmi matkustajan nimi (kuten matkustusasiakirjassa), syntymäaika sekä passin tai henkilökortin numero.

Madeiralle voi matkustaa ilman negatiivista koronatestitulosta, mikäli:
• matkustaja on rokotettu COVID-19 tautia vastaan rokotussarjaan kuuluvilla rokotteilla (molemmat annokset, jos rokote edellyttää kahta annosta) ja hänellä on esittää rokotustodistus. Koronarokotteen viimeisestä annoksesta tulee olla vähintään 14 vrk maahan saavuttaessa. TAI
• hänellä on esittää viranomaisille maahan saapuessa todistus sairastetusta COVID-19 taudista (todistus saa olla korkeintaan 90 vrk vanha).

EU-koronatodistuksen saa Omakannasta. Koronarokotteen viimeisestä annoksesta tulee olla vähintään 14 vrk maahan saavuttaessa. Madeiran viranomaisten hyväksymät koronarokotteet ovat Astrazeneca, Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson/Janssen, Sinovac, Sputnik V ja Sinopharm.

Lissabon ja Porto:
Tarkista matkakohteesi ajankohtaiset maahantulovaatimukset ja ohjeistukset ennen matkaa joko kohdemaan lähimmästä edustustosta, Re-open EU -sivuilta, Suomi ulkomailla -sivuilta tai Finnairin sivuilla olevasta matkustusrajoituskartasta. Kiinnitä erityistä huomiota vaadittaviin matkustusdokumentteihin, esim. mahdolliseen maahantulokaavakkeeseen ja todistukseen negatiivisesta koronatestistä tai vaadittavista rokotuksista. Ohjeistukset voivat muuttua, joten seuraa ohjeistuksia sekä ennen matkaa että matkan aikana.

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta / digitaalista vihreää todistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Kyllä.

Kaikkien Madeiralle saapuvien on täytettävä Epidemiological Survey -lomake aikaisintaan 48 h ja viimeistään 12 h ennen matkalle lähtöä osoitteessa: https://madeirasafe.com/#/login. Saapuminen maahan ilman lomakkeen täyttämistä ja siitä saatavaa QR-koodia johtaa maahantulon epäämiseen.

Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä. Lue lisää matkustajatietolomakkeesta kohdassa: Täytä Epidemiological Survey -lomake ennen matkalle lähtöä.

Edellyttääkö maahanpääsy erillistä terveystietolomaketta?
Ei.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Finnair ei edellytä 12.7.2021 alkaen koronatodistusta lennoilla Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:
Matkustaminen toisesta EU- tai Schengen-maasta Suomeen on vapautunut 26.7.2021 alkaen. Voit saapua maahan ilman karanteenia tai testausta maahan saapuessa, kun jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:

• Saavut alhaisen riskin maasta (ilmaantuvuus alle 10/100 000 asukasta kohden 14 vrk aikana). Voit tarkastaa maat Rajavartiolaitoksen sivuilta.
• Olet täysin rokotettu vähintään 14 vrk ennen paluumatkaasi Suomeen.
• Olet syntynyt vuonna 2006 tai sen jälkeen.
• Sinulla on todistus 6 kk sisällä sairastetusta, mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.
• Mikäli olet saanut yhden rokoteannoksen, voit saapua Suomeen ilman ennakkotestiä, mutta sinun tulee käydä koronavirustestissä 72–120 h kuluttua maahan saapumisesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään 14 vrk ennen paluumatkaa Suomeen.
• Sinulla on todistus negatiivisesta koronavirustestin tuloksesta, minkä lisäksi sinun tulee käydä uudestaan koronavirustestissä 72–120 h kuluttua maahan saapumisesta.

Mikäli yksikään mainituista vaihtoehdoista ei kohdallasi toteutu, ohjataan sinut koronavirustestiin maahan saavuttuasi tai viimeistään 24 h kuluttua saapumisesta.

Digitaalisen FINENTRY-palvelun avulla sujuvoitat Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Kirjaudu palveluun ja saat henkilökohtaiset ohjeet maahan saapumiseen.

Omatoimisilla kaupunkilomilla on mahdollisuus maksulliseen koronatestaukseen Lissabonin ja Porton lentosemilla.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Satunnaiset koronatestit / lämmönmittaukset
Madeiralle saapuville tehdään lentoasemalla lämmönmittaus.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on Madeiralla pakollista sisätiloissa sekä suositeltavaa ulkotiloissa, mikäli turvaväliä ei ole mahdollista noudattaa. Suu-nenäsuojaimen käyttämättä jättäminen voi johtaa sakkoihin. Rannoilla ja merivesiuimaloissa maskia ei ole tarpeen käyttää. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Alle 6-vuotiailta ei edellytetä maskin käyttöä. Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa.

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassaolevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna, tietyin rajoituksin. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna normaalisti. Varaudu esittämään EU-koronatodistus yökerhoihin ja tanssiravintoloihin mennessäsi.

Nähtävyydet
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Kulkuneuvot
Liikennöivät toistaiseksi harvennetuin vuorovälein.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa maski kaikille yli 6-vuotiaille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Allasalueella aurinkotuolit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet altistunut koronavirukselle tai sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut 10 vrk karanteeniin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutuksen, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Finnair Koronaturva -vakuutus sisältyy kaikkiin Aurinkomatkojen ulkomaanmatkoihin, joiden matkavaraus on tehty viimeistään 31.8.2021 ja lähtöpäivä on viimeistään 31.10.2021. Finnair Koronaturva -vakuutus tuo lisäturvaa matkallesi. Mikäli sairastuisit koronavirukseen ulkomailla, kattaa Finnair Koronaturva -vakuutus koronavirukseen liittyvät sairauskulut matkakohteessa 50 000 euroon asti ja sairastumisesta johtuvan karanteenin aiheuttamat lisäkulut enimmillään 100 euroon asti päivää kohden enimmillään 14 päivän ajalta. AIG:n myöntämä Finnair Koronaturva -vakuutus kattaa myös koronatestin, mikäli se on positiivinen sekä paluulennon, jos et voi matkustaa takaisin kotiin alkuperäisellä matkavarauksellasi olevalla lennolla koronaan sairastumisen takia. Matkaasi kuuluva Finnair Koronaturva -vakuutus ei korvaa matkailijan omaa matkavakuutusta, joten suosittelemme matkavakuutuksen hankkimista matkallesi.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuilla, Suomi ulkomailla -sivut.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Tarjoamme sinulle ennen matkalle lähtöä mahdollisuuden edulliseen PCR-testiin kumppanimme PR2You Oy:n kautta. Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Imatralla ja Ylistarossa. Testauspaikat saattavat vaihdella.

Lähetämme noin kolme viikkoa ennen matkasi alkua sähköpostilla koodin alennushintaiseen PCR-testiin sekä ohjeet näytteenottoajan varaamiseen. Löydät koodin myös Omalomasta sekä Aurinkomatkat-sovelluksesta.

Täytä Epidemiological Survey -lomake ennen matkalle lähtöä

Kaikkien Madeiralle saapuvien 12 vuotta täyttäneiden on täytettävä henkilökohtainen Epidemiological Survey -lomake aikaisintaan 48 h ja viimeistään 12 h ennen matkalle lähtöä osoitteessa: https://madeirasafe.com/#/login. Alle 12-vuotiaat voidaan lisätä kanssamatkustavan aikuisen lomakkeeseen. Lomake tulee täyttää englanniksi. Löydät suomenkielisen ohjeistuksen lomakkeen täyttämiseen täältä.

Lomakkeen täytön jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen ja linkin madeirasafe.com -sivustolle, josta löydät henkilökohtaisen QR-koodisi. Tarkista täyttämäsi lomakkeen tiedot ja tallenna saamasi QR-koodi. Koodi tulee ottaa matkalle mukaan joko paperille tulostettuna tai puhelimella näytettävänä. Saamasi QR-koodi esitetään lentoyhtiölle koneeseen nousun yhteydessä ja koodi tulee näyttää myös viranomaisille Madeiralle saavuttaessa. Lentoyhtiö lähettää myös muistutuksen lomakkeen täyttämisestä tekstiviestillä. Mikäli olet täyttänyt lomakkeen ennen muistutuksen saapumista, ei lomaketta tarvitse täyttää uudestaan.

Mikäli hotellisi vaihtuisi lomakkeen täytettyäsi, tulee sinun korjata tiedot oikeaksi ennen matkaa. Voit korjata lomakkeen kirjautumalla madeirasafe.com -sivustolle.

Mikäli et saa sähköpostiisi vahvistusta lomakkeen täytöstä, tarkistathan roskapostisi. Tarvittaessa täytä lomake uudelleen ja varmista että sähköpostiosoitteesi on oikein kirjoitettu.


Portugalin hintataso

Hintataso Portugalissa on suunnilleen sama kuin Suomessa. Pikkuravintoloissa voi syödä edullisesti, mutta tasokkaissa ravintoloissa hinnat vastaavat meidän hintojamme.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Portugalissa jännite on sama ja pistorasiat samanlaiset kuin Suomessa.

Matkavaluutta

Portugalin valuutta on euro.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Portugaliin matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Ilman täysi-ikäistä matkakumppania matkustavat alaikäiset tarvitsevat huoltajan allekirjoittaman, englanninkielisen suostumuksen mukaan matkalle.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

–1.1. uudenvuodenpäivä
–6.1. loppiainen
–pitkäperjantai (samaan aikaan kuin Suomessa)
–pääsiäissunnuntai (samaan aikaan kuin Suomessa)
–25.4. Neilikkavallankumouksen vuosipäivä
–1.5.   työn päivä
–10.6. Portugalin kansallispäivä
–13.6. Pyhän Antoniuksen, Lissabonin suojeluspyhimyksen päivä
–15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä
–5.10. tasavallaksi julistamisen vuosipäivä
–1.11. pyhäinpäivä
–1.12. Espanjan vallasta vapautumisen muistopäivä
–8.12. Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä 
–25.12. joulupäivä


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Kello on 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 10,7 miljoonaa

Kieli

portugali

Pinta-ala

n. 92 000 km²

Pääkaupunki

Lissabon, n. 2,5 miljoonaa asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

euro