Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Portugalissa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Tällä sivulla ilmoitetut tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden maiden kansalaisten tulee itse tarkistaa kohdemaan vaatimukset ja matkustusrajoitukset. Information for non-Finnish citizens: If you are not a Finnish citizen, please note that you will need to check travel requirements of the destination country from the nearest embassy.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 1.7.2022.

Tärkeää tietoa
Portugalin viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Madeira:
Viranomaiset ei edellytä saapuvilta matkustajilta EU-rokotustodistusta tai negatiivista koronatestitulosta. 

Lissabon ja Porto:
Viranomaiset edellyttävät kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä saapuvilta matkustajilta EU-rokotustodistusta, toipumistodistusta tai negatiivista RT-PCR- tai antigeenitestitulosta. Negatiivinen PCR-testitulos saa olla korkeintaan 72 t vanha ja antigeenitestitulos 24 t vanhan lennon lähtiessä. Englanninkielisessä testitodistuksessa tulee käydä ilmi matkustajan nimi (kuten matkustusasiakirjassa) ja syntymäaika. Huom. Helmikuusta 2022 lähtien koronarokotustodistuksen hyväksyntäaika on 9 kuukautta (270 vrk) toisen rokoteannoksen jälkeen. Kolmannen rokoteannoksen jälkeen rajoitusta voimassaolon suhteen ei ole. Lue lisää Omakannasta.

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Ei.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Ei.

Finnair ei edellytä koronatodistusta lennoilla Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:
Suomi ei tällä hetkellä rajoita maahantuloa koronavirusepidemian vuoksi. Tartuntatautilain mukaiset terveysturvallisuustoimet rajoilla päättyivät 30.6.2022. Tämä tarkoittaa, että Suomeen tulevilla matkustajilla ei enää ole velvollisuutta esittää koronavirukseen liittyviä todistuksia tai osallistua koronatestiin.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Huom. Madeiralla täyden rokotussarjan (vähintään 2/2 annosta, Janssen 1/1) tai toipumistodistuksen omaavien henkilöiden tulee varautua esittämään EU-rokotustodistus ravintoloiden, baarien, yökerhojen ja kuntosalien sekä erilaisten kulttuuri-, urheilu- ja viihdetapahtumien sisäänkäynnin yhteydessä. Rokottamattomien tai osittain rokotettujen 5 vuotta täyttäneiden tulee varautua esittämään EU-koronatodistuksen sijaan negatiivinen koronatestitulos (PCR- tai antigeenitesti). Testitodistus saa olla korkeintaan 7 vrk vanha. Antigeenitestien hinta apteekeissa n. 20 euroa/testi.

Satunnaiset koronatestit / lämmönmittaukset
Madeiralle saapuville ei tehdä satunnaisia koronatesteja tai lämmönmittauksia.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Madeira: Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista julkisissa kulkuneuvoissa, takseissa, sairaaloissa, sekä retkibusseissa, apteekeissa, lentokentällä ja satamaterminaaleissa.
Manner-Portugali: Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista julkisissa kulkuneuvoissa sekä takseissa ja sairaaloissa. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Madeiralla alle 6-vuotiailta ja Manner-Portugalissa alle 10-vuotiailta ei edellytetä maskin käyttöä.


Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa. Tarkista ennen matkaa Finnairin sivuilta kohdemaasi asettamat suu-nenäsuojaimen käyttövaatimukset lennoilla.

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassaolevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna normaalisti.

Kaupat
Avoinna normaalisti.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna normaalisti.

Nähtävyydet
Avoinna normaalisti.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa Madeiralla maski kaikille yli 6-vuotiaille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Allasalueella aurinkotuolit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut 5 vrk karanteeniin. Mikäli olet altistunut koronavirukselle, mutta olet oireeton, ei sinun tarvitse asettua karanteeniin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutuksen, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuilla, Suomi ulkomailla -sivut.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Saat asiakkaanamme Pihlajalinnan kautta pika-antigeenitestin hintaan 80 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Näet listan eri puolella Suomea sijaitsevista testauspaikoista Pihlajalinnan verkkosivuilla. Varaa testiaika täällä. Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä Finnairin varaustunnus ja varaudu esittämään Aurinkomatkojen varausvahvistus testauspisteessä. Löydät kuusimerkkisen Finnairin varaustunnuksen (esim. Y2KP3D) Omalomasta tai matkavahvistuksestasi. Pika-antigeenitestin tuloksen saa noin kolmen tunnin kuluessa ja RT-PCR-testin tuloksen noin 24 tunnin kuluessa testistä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuilta.

Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta kumppanimme PR2You Oy:n kautta RT-PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Lahdessa ja Ylistarossa. Testauspaikat saattavat vaihdella. Alennushintaiseen testiin oikeuttavan koodin näet Omalomasta ja Aurinkomatkat-sovelluksesta.

COVID-19:n vaikutukset talvikaudella 2022–2023

COVID-19-pandemia voi vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan.

Huomioithan, että matkustaminen voi edellyttää koronapassia, ja/tai negatiivista testitulosta sekä terveystietolomaketta. Matkustaja vastaa vaadittavien todistusten hankkimisesta ja mahdollisista todistusten aiheuttamista lisäkustannuksista.

Tarkistamme ja päivitämme tarvittaessa tarkemmat tiedot matkustusmuodollisuuksista tälle sivulle ennen matkustuskauden alkua. Jos sinulla on voimassa oleva matkavaraus ja maahanpääsyn rajoituksiin tulee oleellisia muutoksia, saat tiedon päivitetyistä maahantulo-ohjeista matkavahvistuksella olevaan sähköpostiin.

Voit seurata matkustusrajoituksia maan viranomaisten sivuilta.

 


Portugalin hintataso

Hintataso Portugalissa on suunnilleen sama kuin Suomessa. Pikkuravintoloissa voi syödä edullisesti, mutta tasokkaissa ravintoloissa hinnat vastaavat meidän hintojamme.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Portugalissa jännite on sama ja pistorasiat samanlaiset kuin Suomessa.

Matkavaluutta

Portugalin valuutta on euro.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Portugaliin matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Ilman täysi-ikäistä matkakumppania matkustavat alaikäiset tarvitsevat huoltajan allekirjoittaman, englanninkielisen suostumuksen mukaan matkalle.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

–1.1. uudenvuodenpäivä
–6.1. loppiainen
–pitkäperjantai (samaan aikaan kuin Suomessa)
–pääsiäissunnuntai (samaan aikaan kuin Suomessa)
–25.4. Neilikkavallankumouksen vuosipäivä
–1.5.   työn päivä
–10.6. Portugalin kansallispäivä
–13.6. Pyhän Antoniuksen, Lissabonin suojeluspyhimyksen päivä
–15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä
–5.10. tasavallaksi julistamisen vuosipäivä
–1.11. pyhäinpäivä
–1.12. Espanjan vallasta vapautumisen muistopäivä
–8.12. Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä 
–25.12. joulupäivä


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Kello on 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 10,7 miljoonaa

Kieli

portugali

Pinta-ala

n. 92 000 km²

Pääkaupunki

Lissabon, n. 2,5 miljoonaa asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

euro