Madeira – tietoa matkakohteesta

Madeira 1
Madeira 2
Madeira 3
Madeira 4
Madeira 5
Madeira 6
Madeira 7
Madeira 8
Madeira 9
Madeira 10
Madeira 11
Madeira 12
Madeira 13
Madeira 14
Madeira 15
Madeira 16
Madeira 17
Madeira 18
Madeira 19
Madeira 20
Madeira 21
Madeira 22
Madeira 23
Madeira 24
Madeira 25
Madeira 26
Madeira 27
Madeira 28
Madeira 29
Madeira 30
Madeira 31
Madeira 32
Madeira 33
Madeira 1
Madeira 2
Madeira 3
Madeira 4
Madeira 5
Madeira 6
Madeira 7
Madeira 8
Madeira 9
Madeira 10
Madeira 11
Madeira 12
Madeira 13
Madeira 14
Madeira 15
Madeira 16
Madeira 17
Madeira 18
Madeira 19
Madeira 20
Madeira 21
Madeira 22
Madeira 23
Madeira 24
Madeira 25
Madeira 26
Madeira 27
Madeira 28
Madeira 29
Madeira 30
Madeira 31
Madeira 32
Madeira 33

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Varaa vuokra-auto lomallesi kätevästi verkkosivuiltamme. Saadaksesi haluamasi automallin tee autonvuokraus jo hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. Auto noudetaan joko kohteen lentoasemalta tai muusta vuokraamon toimipisteestä.

Autonvuokraus onnistuu osassa lomakohteistamme helposti myös Aurinkomatkat-sovelluksessa tai oppaaltamme. Sovelluksessa vuokraus on mahdollinen aikaisintaan 3 viikkoa ennen matkan alkua.


Aurinkotreeni

Aurinkotreeni on Aurinkomatkojen oma maksuton liikuntakonsepti, joka sopii sekä intohimoiselle liikkujalle että hyvää oloa kaipaavalle lomailijalle. Valitse sykettä nostattava treeni Voima tai kehoa ja mieltä virkistävä Harmonia. Molemmissa treeneissä vastuksena on oma kehonpaino ja treenit ohjaa Aurinkomatkojen suomenkielinen opas.

Kesäkaudella 2024 treenejä järjestetään Funchalissa 1.5.–10.9.2024. Lue lisää Aurinkotreenistä.


Harrastukset

Madeiran-lomalla voi kohottaa kuntoa monin tavoin. Suosituimpia harrastuksia on patikointi levadapolkuja pitkin sekä golf. Voit myös lähteä mm. jeeppisafareille sekä vaellus- ja canyoning-oppaan johdolla eritasoisille vaellus- ja rotkovaellusretkille.

Madeiralla voi myös kalastaa. Syvänmerenkalastusretkiä järjestetään.

Lintubongaus Madeiralla mielenkiintoista puuhaa. Madeira Fauna & Flora -retkillä pääset bongaamaan lintujen lisäksi myös perhosia. Lintubongausretkiä järjestää myös mm. Madeira Wind Birds.

Purje- ja lainelautailukursseja järjestetään kesäkuukausina. 

Ratsastaa voi Quinta do Riachon ratsastustallilla Santo da Serrassa. Ratsastusretken voit varata oppaaltamme.

Rotkovaellus (canyoning) on seikkailua virtojen, vesiputousten ja huikeiden vuoristomaisemien keskellä. Vesiputouksen vieressä laskeudutaan kallioseinämiä ja pulahdetaan vuoristojokeen. Canyoning-retkellä pääset tutustumaan lajiin.

Tennistä voi pelata Club de Tenis do Funchal -tenniskerholla, jossa on 4 hyväkuntoista betonikenttää.

Golf

Madeiralla on loistavat olosuhteet pelata golfia. Palheiro Golf on n. 10 km:n päässä Funchalista. Mäkisellä kentällä voit pelata upeissa maisemissa. 25 kilometrin päässä Funchalista sijaitseva Santo da Serran n. 800 metrin korkeudessa sijaitseva kenttä on korkeuseroiltaan ja näkymiltään Palheiron tapainen. Robert Trent Jonesin suunnittelemalla kentällä pelataan säännöllisesti European Tourin osakilpailuja ainutlaatuisen upeissa maisemissa. Klubitalolta avautuva maisema hakee vertaistaan maailmassa.

Patikointi ja levadavaellukset

Madeira on luonnonystävien ja vaeltajien toivekohde. Madeiralla vaelletaan levadoilla, kastelukanavien vieressä kulkevilla poluilla. Päälevadat, joita on noin 1 500 km, on tehty betonista. Niiden vierellä kulkee usein vaikeudeltaan eriasteisia polkuja, joita pitkin paikallinen väestö kulkee maaseudulla taloihinsa, joihin ei johda kunnon teitä. Osa levadapoluista on hyvin vaativia – osa taas helppoja.

Osa vaellusreiteistä kulkee ylävuoristossa 1 600–1 800 metrin korkeudessa. Levadareitit ovat osittain puutteellisesti merkittyjä. Liikut levadoilla aina omalla vastuullasi, muista varovaisuus. Varmista aina reitin kunto ennen kuin lähdet reitille. 

Voit osallistua erilaisille opastetuille levadaretkille tai patikoida omatoimisesti. Saat reittiehdotuksia kohteessa oppaaltamme tai kirjoista Landscapes of Madeira, Madeiran levadat ja luontopolut, Madeira – Patikoitsijan paratiisi ja Madeira – Suomalainen matkaopas.

Sukellus ja snorklaus

Madeiralla on useita sukelluskeskuksia, jotka järjestävät mm. sukellusretkiä ja introsukelluksia.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Funchalissa on useita apteekkeja ja lääkäreitä. Calhetan kylässä on lääkäri.

Apteekeista saa samoja käsikauppalääkkeitä kuin Suomessa, mutta lääkkeet ovat eri nimisiä.

Juomavesi

Madeiran vesi aqua on pumpattua pohjavettä. Se on puhdistettua ja juomakelpoista. Herkkävatsaisille suositellaan pullotettuja kivennäisvesiä aqua mineral.

Liikuntaesteettömyys

Madeiralla maasto on mäkistä ja paikoin vaikeakulkuista, keskustan kadut ovat monin paikoin mukulakivisiä. Retkien vierailupaikat ovat enimmäkseen vaikeakulkuisia. Bussiin nouseminen on hankalaa ilman omaa avustajaa.

Madeiralla on muutama esteetön taksi. Tilaa esteetön taksi hyvissä ajoin ennen matkaa Aurinkomatkoilta.

Luottokortit

Visa, American Express, Diner's, Euro- ja MasterCard sekä Visa Electron ja Maestro käyvät useimmissa liikkeissä ja ravintoloissa. Korteilla voi nostaa rahaa Multibanco-automaateista.

Palveluraha

Portugalissa on tapana antaa palvelurahaa kiitokseksi hyvästä palvelusta. Ravintoloissa, baareissa, takseissa ja kampaajalla voi laskun loppusummaa pyöristää 5–10 % ylöspäin. Ravintolalaskuun on merkitty vero, mutta ei palvelurahaa. Ravintoloissa peritään myös kattausmaksu, joka sisältää leivän ja voin. Retkibussin kuljettajaa voi muistaa 1–3 €/retki ja loman lopussa jättää hotellihuoneen siivoojalle esim. 5 €/vk.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Madeira kohdeopas


Kulkuyhteydet

Funchalissa ja sen lähiympäristössä on tiheä bussiverkosto. Taksilla liikkuminen on kaupungin alueella helppoa ja melko edullista. Reittilaiva liikennöi naapurisaarelle, Porto Santolle. Teleferico-näköalahissillä pääsee Monteen.

Bussi
Madeiralla on kätevää liikkua bussilla niin Funchalissa kuin maaseudulle. Useimmat bussit lähtevät rantakadun päästä. Calhetan kylästä on bussiyhteys Funchaliin vain aamuvarhaisella. Lippu ostetaan kuljettajalta. 

Taksi
Saat taksin tilaamalla hotellille tai taksitolpalta. Kaupungin ulkopuolella ajettaessa takseissa ei käytetä mittaria.

Laiva
Porto Santo Line -yhtiöllä on laivayhteys n. 47 km:n päässä sijaitsevalle Porto Santon saarelle.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset tai yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään 5 päivää ennen matkaa.

Lentokenttä: Aeroporto da Madeira
Matkan pituus: 20–25 km Funchalin hotelleihin, n. 50 km Calhetan hotellliin ja n. 2 km Santa Cruzin hotelliin
Kuljetuksen kesto: n. 35 min Funchalin hotelleihin, n. 45 min Calhetan hotelliin, n. 15 min Santa Cruzin hotelliin.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme viimeistään 14 päivää ennen matkaa varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Madeira lasten kanssa

Madeiralla on paljon hauskaa tekemistä lasten lomapäiviin. Lasten kanssa voi osallistua myös retkillemme.

Vesipuisto
Santa Cruzin kylässä sijaitsevassa vesipuistossa on mm. vesiliukumäkiä, lasten ja aikuisten uima-altaita, leikkikenttä, ravintoloita ja baareja. Vesipuisto on avoinna kesäaikaan.

Muuta tekemistä lapsille
Santa Luzian ja Santa Catarinan puistoissa on leikkialueet.   

Pienten lasten ruokailu
Madeiralla myydään purkkiruokia, puurojauheita ja vaippoja. Lastenrattaita ei ole vuokrattavana.


Nähtävyydet

Madeiralla saa päivät kulumaan kiertelemällä kiehtovista nähtävyyksistä toiseen. Saari on tunnettu lukuisista puutarhoista ja puistoistaan, kuten pääkadun Avenida Arriagan varrella sijaitsevasta kaupunginpuistosta, Pyhän Fransiskuksen puistosta. Parque de Santa Katarina on suuri puistoalue Avenida do Infanten varrella. Puistossa on saaren vanhin kappeli, joka on omistettu Pyhälle Katariinalle.

Kirkkotaiteen museossa entisessä piispan palatsissa on esillä Madeiran kirkoista ja yksityiskokoelmista koottua esineistöä, mm. flaamilaisia ja portugalilaisia maalauksia 1400- ja 1500-luvuilta. Luonnontieteellinen museo esittelee Madeiran alueen eläimistöä.

Myös saaren kirkoissa riittää nähtävää. Tuomiokirkko on vihitty vuonna 1514. Se edustaa suurimmaksi osaksi goottilaista tyyliä. Raatihuoneen aukiolla sijaitseva Seminaarikirkko Igreja do Colégio sai alkunsa 1600-luvulla. Kirkossa on maalauksia, lehtikultauksia ja azulejos-kaakelilaattoja 1600- ja 1700-luvuilta. Picon linnoitus, Fortaleza do Pico Do Forte, on rakennettu espanjalaisaikana 1580–1640. Nykyisin paikalla toimii merivartioston radioasema. Pyhän Laurentiuksen linnoitus–Fortaleza de Sáo Lourenco sijaitsee Avenida do Mar -rantakadulla, purjevenesatamaa vastapäätä.


Ostokset

Madeiralla on hyvät ostosmahdollisuudet. Tyypillisiä tuliaisostoksia ovat mm. kengät, taidokkaat käsinkirjaillut koruompeleet, villakudonnaiset, koripunokset, madeiraviini ja upeat leikkokukat. Erikoisia kestäviä tuliaisia ovat orkideakorut. Myös kauppahallissa voi käydä kurkistamassa eksoottisia hedelmiä sekä mereneläviä. Calhetan kylässä on vain muutama kauppa, joten ostoksille kannattaa lähteä Funchaliin.

Parhaat ostospaikat
Parhaat ostokset tehdään suurissa ostoskeskuksissa, kuten Madeira Shopping-, La Vie- ja Madeira Forum -ostoskeskuksissa. Keskustassa on paljon pieniä putiikkeja.


Ravintolat ja huvit

Madeiralta löytyy herkuttelupaikkoja joka makuun: portugalilaisia ja kansainvälisiä ravintoloita, pikaruokabaareja ja pizzerioita. Erityisesti kokeilemisen arvoisia ovat korkeatasoiset kalaravintolat ja tunnelmalliset pikkuravintolat saaren eri osissa. Madeiran nimikkojuomaa nautitaan aperitiivina ja jälkiruokajuomana.

Päivällä suosituimpia kohtauspaikkoja ovat tuomiokirkon lähistön katukahvilat. Yöelämä sykkii pubeissa, baareissa ja diskoissa. Fadoa, Portugalin omaa, kohtalokasta musiikkia, voi kuunnella Vanhassakaupungissa, mm. suositussa Arseniuksessa.

Calhetan kylässä on muutama ravintola. Calheta Beach -hotellin ravintolat tarjoavat kansainvälisen ja portugalilaisen keittiön antimia ja joinakin iltoina on hotellin järjestämää ohjelmaa.

Kuusi viikkoa ennen pääsiäistä saarella vietetään karnevaaleja, jolloin Funchalin kaupungissa on karnevaalikulkueita ja hotelleissa tanssiaisia, joissa pukeudutaan naamiaisasuihin. Kesäkuussa, Atlantti-festivaalin aikaan, kaupunki on täynnä erilaisia tapahtumia.


Uimarannat

Funchalissa paistatellaan päivää hotellin allasalueella ja merivesiuimaloissa. Lido on Funchalin suurin meriuimala, jossa kahden merivesialtaan lisäksi on pääsy mereen uimaan. Mereen uimaan pääsee myös Ponta Gorda ja Barreirinha -merivesiuimaloista. Club Naval -uimala sijaitsee lähellä Ponta Gordaa.

Pieni hienohiekkainen ranta sijaitsee Calhetan kylässä, saaren lounaisrannikolla, n. 30 km:n pääs­sä Funchalista. Machicon kaupungissa on hiekkaranta. 

Rantapalvelut

Praia Formosan rannalla on palveluja kesäkuukausina. Calhetan rannalla on baari, aurinkotuoleja ja -varjoja, 1,50–2 €/tuoli tai varjo ja kajakkien vuokrausta.

Machicon hiekkarannalla on sukelluskeskus, ravintoloita ja baareja.


Turistivero

Funchalin hotelleissa veloitetaan matkailijoilta 1.10.2024 alkaen turistivero (Municipal Tourist Tax), jonka suuruus on 2 € /yö/henkilö ensimmäiseltä seitsemältä majoitusyöltä. Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan kohteessa suoraan hotellille. Vero peritään kaikilta 13 vuotta täyttäneiltä. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia.

Asukasluku ja etäisyydet

Madeira n. 270 000 as.
Funchal n. 114 000 as.
Calheta kylän alue n. 12 000 as. 

Etäisyydet Funchalista
Monte 6 km
Camara de Lobos 8 km
Santa Cruz 20 km
Ribeira Brava 20 km
Santo da Serra 25 km
Machico 27 km
Calheta 30 km
Ponta do Sol 35 km
Porto Moniz 60 km
Porto Santo 60 km
Lissabon 1000 km
Azorit 1300 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.