Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

COVID-19:n vaikutukset kesäkaudella 2022

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Kyproksella. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Tällä sivulla ilmoitetut tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden maiden kansalaisten tulee itse tarkistaa kohdemaan vaatimukset ja matkustusrajoitukset. Information for non-Finnish citizens: If you are not a Finnish citizen, please note that you will need to check travel requirements of the destination country from the nearest embassy.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 11.11.2022.


Tärkeää tietoa
Kyproksen viranomaiset voivat asettaa maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Ei. 1.6.2022 alkaen maahanpääsy ei edellytä negatiivista koronatestitulosta, todistustusta sairastetusta COVID-19-taudista eikä rokotustodistusta. 

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Ei. 18.4.2022 lähtien maahanpääsy ei edellytä PLF-lomakkeen täyttämistä.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Ei.

Finnair ei edellytä koronatodistusta lennoilla Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:
Suomi ei tällä hetkellä rajoita maahantuloa koronavirusepidemian vuoksi. Tartuntatautilain mukaiset terveysturvallisuustoimet rajoilla päättyivät 30.6.2022. Tämä tarkoittaa, että Suomeen tulevilla matkustajilla ei enää ole velvollisuutta esittää koronavirukseen liittyviä todistuksia tai osallistua koronatestiin.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Hotelliin sisäänkirjautuminen
Ei vaadita toipumistodistusta, rokotustodistusta tai todistusta negatiivisesta testituloksesta.

Satunnaiset koronatestit
Maahan saapuville tehdään lentoasemalla satunnaisia koronatestejä (PCR- tai pikatesti). Kieltäytyminen testistä voi johtaa maahanpääsyn epäämiseen. Positiivinen testitulos johtaa vähintään 7 vrk karanteeniin erikseen määritellyssä karanteenihotellissa. 

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista julkisessa liikenteessä, sairaaloissa ja hoivakodeissa. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimia kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Alle 12-vuotiailta ei edellytetä maskin käyttöä.

Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheissa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa.

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassaolevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat ja apteekit
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Varaudu pyydettäessä esittämään henkilöllisyystodistus, sekä matkustusdokumentit (lentoliput, sekä matkavahvistus) sisäänkäyntien tai mahdollisten tarkastusten yhteydessä. Pidäthän todistukset mukana loma-alueella liikkuessasi. Voit esittää ne tulostettuna tai puhelimelta näytettävänä.

Nähtävyydet
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti. Mahdollisia rajoituksia asiakasmäärissä.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista lentokenttäkuljetuksessa. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Allasalueella aurinkotuolit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut vähintään 7 vrk karanteeniin erikseen määrättävään karanteenihotelliin. 

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutus, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuillaSuomi ulkomailla -sivuilla.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

 


Kyproksen hintataso

Hintataso Kyproksella on suunnilleen sama kuin Suomessa.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Kyproksen hotelleissamme jännite on 220–240 V. Välikappaleen voi lainata hotellista tai sen voi ostaa supermarketista.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Kyprokselle matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

25.3. Neitsyt Marian ilmestyspäivä ja Kreikan kansallispäivä
1.4. Eoka-päivä (Kyproksen 1950-luvun kansallistaistelijoiden vuosipäivä)
22.–25.4.2022 ortodoksipääsiäinen
1.5. vappu
15.8. Neitsyt Marian päivä
1.10. Kyproksen itsenäisyyspäivä
28.10. Ohhi-päivä (kreikkalainen pyhäpäivä)
Edellä mainittuina pyhinä virastot, postit, pankit ja kauppahallit ovat suljetut. Myymälöiden aukioloajat vaihtelevat.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö 
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Kellonaika on sama kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 862 000

Kieli

kreikka. Paikallinen väestö puhuu hyvin myös englantia.

Pinta-ala

9 251 km²

Pääkaupunki

Nikosia (Lefkosia), n. 230 000 asukasta

Uskonto

ortodoksisuus

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

euro