Kosin kaupunki – tietoa matkakohteesta

Kosin kaupunki 1
Kosin kaupunki 2
Kosin kaupunki 3
Kosin kaupunki 4
Kosin kaupunki 5
Kosin kaupunki 6
Kosin kaupunki 7
Kosin kaupunki 8
Kosin kaupunki 9
Kosin kaupunki 10
Kosin kaupunki 11
Kosin kaupunki 12
Kosin kaupunki 13
Kosin kaupunki 14
Kosin kaupunki 15
Kosin kaupunki 16
Kosin kaupunki 17
Kosin kaupunki 18
Kosin kaupunki 19
Kosin kaupunki 20
Kosin kaupunki 21
Kosin kaupunki 22
Kosin kaupunki 1
Kosin kaupunki 2
Kosin kaupunki 3
Kosin kaupunki 4
Kosin kaupunki 5
Kosin kaupunki 6
Kosin kaupunki 7
Kosin kaupunki 8
Kosin kaupunki 9
Kosin kaupunki 10
Kosin kaupunki 11
Kosin kaupunki 12
Kosin kaupunki 13
Kosin kaupunki 14
Kosin kaupunki 15
Kosin kaupunki 16
Kosin kaupunki 17
Kosin kaupunki 18
Kosin kaupunki 19
Kosin kaupunki 20
Kosin kaupunki 21
Kosin kaupunki 22

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Varaa vuokra-auto lomallesi kätevästi verkkosivuiltamme. Saadaksesi haluamasi automallin tee autonvuokraus jo hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. Auto noudetaan joko kohteen lentoasemalta tai muusta vuokraamon toimipisteestä.

Autonvuokraus onnistuu osassa lomakohteistamme helposti myös Aurinkomatkat-sovelluksessa tai oppaaltamme. Sovelluksessa vuokraus on mahdollinen aikaisintaan 3 viikkoa ennen matkan alkua.


Harrastukset

Kosilla riittää tekemistä ja harrastuksia. Lambin, Paradise Beachin ja Tigakin rannoilla voi harrastaa vesiurheilua, mm. banaaniveneellä ajelua, vesihiihtoa, purjelautailua sekä nousuvarjoliitoa. 

Hevosen selkään voi hypätä Salt Lake Riding Center -ratsastuskeskuksessa n. 15 km:n päässä Kosin kaupungista. Psalidin alueella Grecotel-hotellia vastapäätä voi ajaa mikroautoilla.

Ethnikis Antistaseos -kadun keilahallissa voi keilata. Kuntosalille pääsee kuntoilemaan modernilla Fitness For Life -kuntosalilla Sokratous-kadulla sekä Pamfylonkadun David Gym -kuntosalilla. Grecotel Kos Imperial -hotellissa 5 km:n päässä keskustasta on hyvinvarustettu kuntosali.

Kaupungin rannalla voi pelata rantalentopalloa. Osalla hotelleista sekä Tarzan Beachilla on oma rantalentopallokenttä. Kipriotis Village -hotellissa sekä Grecotel Kos Imperial -hotellissa voi pelata tennistä. 

Kosin maasto soveltuu hyvin pyöräretkiin. Moto Service Harmiloukadulla vuokraa polkupyöriä, skoottereita, moottoripyöriä ja mönkijöitä.

Keskikesällä kannattaa suunnata Fenaretis-kadulla sijaitsevaan ulkoilmaelokuvateatteriin.

Patikointi

Dikeosvuorella on patikoijien suosima polku. Zian kylästä lähtee merkitty, kohtalaisen hyvä patikkareitti. Reittikarttoja ei ole saatavana.

Sukellus

Liamis Dive Center -sukelluskeskus Kosin satamassa järjestää sukellusretkiä ja sukelluskursseja.
Kos Divers -keskus sijaitsee Psalidissa.

Rannoilla voi snorklata omilla välineillä.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Kosilla on apteekkeja, joista yksi päivystää ympäri vuorokauden. Myytävänä on samoja käsikauppalääkkeitä kuin Suomessa.

Lääkäri Peridis hyväksyy suomalaiset matkavakuutukset.

Juomavesi

Vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta runsaan kalkkipitoisuutensa vuoksi vieraan makuista. Voit ostaa pullotettua vettä elintarvikeliikkeistä, hotellien baareista ja joistakin kioskeista. Kahvinkeittimeen ja höyrysilitysrautaan kannattaa laittaa vain pullotettua vettä.

Liikuntaesteettömyys

Kaupungissa ei ole paljon korkeuseroja, mutta jalkakäytävät ovat erittäin kapeita ja niiden reunat korkeita. Jalkakäytävien keskellä saattaa olla myös puita. Pyörätuolilla liikkuva matkustaja tarvitsee avustajan bussiin noustessaan. Veneretkillä nousut laivoihin saattavat olla vaikeita.

Kosin saarella ei ole esteettömiä takseja, mutta suurempaa tilataksia voi tiedustella etukäteen. 

Luottokortit

Visa, Visa Electron, MasterCard, American Express ja Diners hyväksytään maksuvälineiksi suurimmissa kaupoissa ja ravintoloissa. Voit nostaa rahaa luottokorteilla ja Visa Electronilla pankeista tai automaateista. Grecotel Kos Imperial- ja Blue Lagoon Resort -hotelleissa on automaatit.

Palveluraha

Ravintoloissa ja hotelleissa laskun loppusummaa on tapana pyöristää 5–10 % ylöspäin, takseissa seuraavaan tasasummaan. Voit halutessasi muistaa retkibussinkuljettajaa eurolla ja loman lopussa huonesiivoojaa n. 5 €/vk.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Kosin kaupunki kohdeopas


Kulkuyhteydet

Bussilla, pyörällä ja skootterilla on helppo liikkua ympäri Kosin saarta.

Bussi
Kaupunkibussit liikennöivät keskustan alueella klo 6.30–23. Saaren muihin osiin ja rannoille pääsee KTEL-busseilla.

Taksi
Päätaksiasema on Makrigiannikadun päässä. Saat taksin lennosta tai tilaamalla, jolloin peritään 2 euron lisämaksu. Matkalaukuista peritään lisämaksu.

Minijuna
Punainen ja sininen minijuna tekevät 30–40 minuutin pituisia kaupunkikierroksia.

Laiva
Rodokselle, Patmokselle, Samokselle ja Lerokselle on edestakainen kantosiipialus- tai katamaraaniyhteys päivittäin. Pääset nk. retkilaivoilla Kalimnoksen, Pserimoksen ja Nissiroksen saarille. Ateenan Pireukseen on laivayhteys päivittäin illansuussa. Laivamatka kestää 10 tuntia.
Kreikan ja Turkin välisiä laivayhteyksiä on osoitteissa:
www.greeceturkeyguide.com/ferry-schedules
www.turkeytravelplanner.com/trans/Ship/GreekIslandFerries.html
Aikataulut sitoumuksetta.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset tai yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään 5 päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Hippokrates
Matkan pituus n. 23–30 km
Matkan kesto n. 30–40 min

Yhteydet lentoasemalta
Lentoasemalta lomakohteeseen pääset myös taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Erikoismatkatavaroiden kuljetus lentokenttäkuljetuksissa on lisämaksusta. Golfbagin, polkupyörän, laine- sekä purjelaudan hinta 20 €/suunta. Kuljetus erikoismatkatavaralle tulee tilata ennakkoon viimeistään 14 päivää ennen matkaa asiakaspalvelustamme.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Kosin kaupunki lasten kanssa

Vesipuisto

Kosilla voi rannan lisäksi temmeltää vedessä vesipuistossa. Lido-vesipuisto on Mastiharissa.

Muuta tekemistä lapsille

Mikroautorata
on hotelli Grecotel Kos Imperialin läheisyydessä.
Kaupungilla on myös muutama leikkipuisto, joissa on kiipeilytelineitä.

Pienten lasten ruokailu

Kosilta saa purkkiruokia ja vaippoja, joskin markettien valikoimat ovat suppeat. Lastenrattaita ei ole vuokrattavissa.


Nähtävyydet

Kosilla on paljon historiallisia nähtävyyksiä. Tutustumiskohteeksi kannattaa ottaa Vanha linna, jonka Johanniittain ritarit rakensivat 1300- ja 1400 -lukujen vaihteessa sekä sataman kaivausalueen Afroditen temppeli, Herkuleen pyhäkkö, antiikin tori ja basilikan rauniot. Hippokrateen Plataanin kerrotaan olevan n. 2000 vuotta vanha plataanipuu, jonka alla lääketieteen isän Hippokrateen uskotaan opettaneen oppilaitaan.

Aivan kaupungin ulkopuolella sijaitseva, lääkintätaidon jumalalle omistettu Asklepionin temppeli kuuluu Kreikan tärkeimpiin antiikin nähtävyyksiin. Asklepionin pyhäkön rauniot ovat peräisin 300-luvulta eaa. Läntisellä kaivausalueella on antiikin Odeon-näyttämön, stadionin ja kymnaasin rauniot.


Ostokset

Kosilla on hyvät ostosmahdollisuudet, sillä kaupungista löytyy paljon pieniä erikoisliikkeitä. Suosittuja tuomisia ovat kengät, keramiikka ja käsityöt, pesusienet, mausteet ja hunaja.

Parhaat ostospaikat

Parhaita paikkoja tehdä ostokset ovat mm. Vanhankaupungin kujat ja Elefteria-aukion tuntumassa oleva kauppakortteli. Elefteria-aukiolla museota vastapäätä sijaitsee kauppahalli, josta saa mm.mausteita ja muita paikallisia tuotteita.


Ravintolat ja huvit

Kosin kaupungissa on paljon ravintoloita. Tarjolla on tunnelmallisia tavernoita, italialaisia sekä kansainvälisiä ravintoloita. Suosituimmat ravintolat sijaitsevat Vanhassakaupungissa ja rantakadulla.

Kosilla on nuorekas yöelämä erityisesti heinä–elokuussa. Vaihtoehtoja riittää musiikkibaareista satama-alueen baarikortteleihin ja ulkoilmadiskoihin.


Uimarannat

Kosin saarella on rantoja mistä valita. Rannat ovat mukulakivi- tai hiekkarantoja. Suosittu Lambin karkeahiekkainen ranta on hieman kaupungin pohjoispuolella. Lähistöllä ovat myös Psalidin ja Fokasin rannat. Näille rannoille pääsee kävellen, pyöräillen tai bussilla. Kauempana ovat Marmarin (15 km) ja Mastiharin (30 km) rannat.

Thermesin
kuumat rikkilähteet ovat kaupungin itäpuolella, n. 10 km:n päässä. Kallion suojassa olevan kivikkoisen rannan rantavedessä pulppuavat kuumat lähteet. Rannalle pääsee bussilla.

Saaren suosituimpia rantoja on 12 km:n päässä oleva Tigaki, jonne pääsee Kosin kaupungista bussilla noin tunnin välein. Rannalle voi myös pyöräillä tasaista maalaistietä pitkin.

Saaren eteläosassa, n. 40 km:n päässä Kosin kaupungista on monen mielestä saaren parhain ranta Paradise Beach. Sinne pääsee paikallisbussilla muutaman kerran päivässä.

Kivikkoisilla rannoilla voi olla merisiilejä ja teräviä kiviä, joten esim. uimatossut on hyvä olla mukana.

Rantapalvelut

Lambin, Tigakin ja Paradise Beachin rannoilla voi pelata rantalentopalloa, snorklailla, ajaa vesiskootterilla, banaaniveneellä tai vesihiihtää. Nousuvarjoliitoa voi harrastaa Lambin ja Paradise Beachin rannoilla.


Ilmastovero

Kreikan hotelleissa veloitetaan matkailijoilta ilmastovero (Resilience to the Climate Crisis), jonka suuruus on 1,5–10 €/päivä/huone. Veron suuruus määräytyy hotellin kreikkalaisen tähtiluokituksen mukaan, joka saattaa poiketa Aurinkomatkojen tähtiluokituksesta. Ilmastovero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan kohteessa suoraan hotellille. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia.

Asukasluvut ja etäisyydet Kosin kaupungista

Kosin saari         n. 32 000 as.
Kosin kaupunki  n. 16 000 as.

Asklepionin raunioille n. 4 km
Thermesin kuumille lähteille n. 10 km
Tigaki Beach 12 km
Zian kylään  n. 15 km
Paradise Beach 40 km
Kefaloksen kylään saaren toiseen päähän n. 42 km
Rodos 120 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.