Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

COVID-19:n vaikutukset talvikaudella 2022–2023

COVID-19-pandemia voi vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan.

Huomioithan, että matkustaminen voi edellyttää koronapassia, ja/tai negatiivista testitulosta sekä terveystietolomaketta. Matkustaja vastaa vaadittavien todistusten hankkimisesta ja mahdollisista todistusten aiheuttamista lisäkustannuksista.

Tarkistamme ja päivitämme tarvittaessa tarkemmat tiedot matkustusmuodollisuuksista tälle sivulle ennen matkustuskauden alkua. Jos sinulla on voimassa oleva matkavaraus ja maahanpääsyn rajoituksiin tulee oleellisia muutoksia, saat tiedon päivitetyistä maahantulo-ohjeista matkavahvistuksella olevaan sähköpostiin.

Voit seurata matkustusrajoituksia maan viranomaisten sivuilta.

 

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Kanariansaarilla. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Tällä sivulla ilmoitetut tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden maiden kansalaisten tulee itse tarkistaa kohdemaan vaatimukset ja matkustusrajoitukset. Information for non-Finnish citizens: If you are not a Finnish citizen, please note that you will need to check travel requirements of the destination country from the nearest embassy.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 20.4.2022.

Tärkeää tietoa
Espanjan viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Viranomaiset edellyttävät kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä matkustajilta maahan saavuttaessa:

• rokotustodistusta TAI
• todistusta sairastetusta COVID-19 taudista TAI
• negatiivista koronatestitulosta ja englannin-/espanjankielistä testitodistusta

EU:n digitaalisen koronatodistuksen saa Omakannasta. Rokotustodistus edellyttää täyttä rokotussarjaa, eli yleensä kahta rokoteannosta, jonka jälkimmäisestä annoksesta tulee olla maahan saavuttaessa vähintään 14 vrk ja enintään 270 vrk. Mikäli jälkimmäisestä annoksesta on kulunut yli 270 vrk, edellyttää maahanpääsy myös tehosterokotetta. Huom. Helmikuusta 2022 lähtien koronarokotustodistuksen hyväksyntäaika on 9 kuukautta (270 vrk) toisen rokoteannoksen jälkeen. Kolmannen rokoteannoksen jälkeen rajoitusta voimassaolon suhteen ei ole.

Toipuminen sairastetusta COVID-19 taudista 11–180 vrk ennen maahan saapumista tulee todistaa lEU:n digitaalisella koronatodistuksella (Certificate of recovery) tai lääkärintodistuksella.

Negatiivinen PCR/RT-PCR-testitulos saa olla korkeintaan 72 t ja antigeenitestitulos (RAT) korkeintaan 24 t vanha maahan saavuttaessa ja testitodistuksessa tulee käydä ilmi matkustajan nimi (kuten matkustusasiakirjassa) sekä passin tai henkilökortin numero.

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Kyllä / Ei.

Matkustajatietolomaketta ei edellytetä, mikäli 12 vuotta täyttäneellä matkustajalla on esittää matkalla voimassaoleva Omakannasta saatava EU:n digitaalinen koronatodistus (rokotustodistus tai toipumistodistus tai negatiivinen testitulos). Tarkista todistuksen kelpoisuus osoitteessa: https://www.spth.gob.es/spain-validator. Pätevästä todistuksesta tulee vihreällä värillä ilmoitus "VALID". Todistus tulee esittää lähtöselvityksen yhteydessä sekä maahan saapuessa. Alle 12-vuotiailta ei edellytetä todistuksia. Todistuksen puuttuminen johtaa lennolle pääsyn epäämiseen. 

Mikäli järjestelmä ilmoittaa todistuksen kelpoisuutta tarkistettaessa "NOT VALID" tai tulee muu punaisella merkitty ilmoitus, tai matkustajalla ei ole voimassaolevaa EU:n digitaalista koronatodistusta, tulee hänen täyttää FCS Health Control Form -lomake osoitteessa: https://www.spth.gob.es/ tai SpTH (Spain Travel Health) -mobiilisovelluksessa. Lomakkeen täyttämisen voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa ja viimeistellä terveys- ja matkustustiedot aikaisintaan 48 t ennen matkalle lähtöä. Lomakkeen täyttämättä jättäminen ennakkoon johtaa lennolle pääsyn epäämiseen.

Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä. Lue lisää matkustajatietolomakkeesta kohdassa: Täytä FCS Health Control Form -lomake ennen matkalle lähtöä.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Finnair ei edellytä koronatodistusta lennoilla Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:
Matkustaminen toisesta EU- tai Schengen-maasta Suomeen vapautuu. Voit saapua maahan ilman karanteenia tai testausta maahan saapuessa, kun jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu kohdallasi. Nämä ohjeet koskevat myös Suomen kansalaisia ja Suomessa asuvia.

• Olet täysin rokotettu vähintään 7 vrk ennen matkaa.
• Olet syntynyt vuonna 2007 tai sen jälkeen.
• Sinulla on todistus 6 kk sisällä sairastetusta, mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.
• Mikäli olet saanut yhden rokoteannoksen, voit saapua Suomeen ilman ennakkotestiä, mutta sinun tulee käydä koronavirustestissä 72–120 t kuluttua maahan saapumisesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään 14 vrk ennen paluumatkaa Suomeen.
• Sinulla on todistus negatiivisesta koronavirustestin tuloksesta, minkä lisäksi sinun tulee käydä uudestaan koronavirustestissä 72–120 t kuluttua maahan saapumisesta.

Mikäli yksikään mainituista vaihtoehdoista ei kohdallasi toteutu, ohjataan sinut koronavirustestiin heti maahan saavuttuasi tai viimeistään 24 t kuluttua saapumisesta.

Digitaalisen FINENTRY-palvelun avulla sujuvoitat Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Kirjaudu palveluun ja saat henkilökohtaiset ohjeet maahan saapumiseen.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Hotelliin sisäänkirjautuminen
Kaikkien 12 vuotta täyttäneiden tulee varautua esittämään sisäänkirjautumisen yhteydessä maahansaapumiseen käyttämäänsä todistus (rokotustodistus, negatiivinen koronatestitodistus tai todistus sairastetusta COVID-19-taudista) vastaanottovirkailijalle.

Satunnaiset koronatestit
Maahan saapuville tehdään lentoasemalla lämmönmittaus sekä satunnaisia koronatestejä. Jos lämpöä on yli 37,5 astetta, ohjataan matkustaja tarkempaan terveystarkastukseen. Näin voidaan tehdä myös matkustajatietolomakkeesta tai matkustajan silmämääräisessä tarkastuksessa ilmenevien syiden pohjalta. Tämän terveystarkastuksen arviosta riippuen matkustaja ohjataan joko lähimpään terveyskeskukseen tai päästetään jatkamaan matkaa.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista julkisissa kulkuvälineissä, apteekeissa, sairaaloissa ja klinikoilla.  Suu-nenäsuojaimen käyttämättä jättäminen voi johtaa sakkoihin. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Alle 6-vuotiailta ei edellytetä maskin käyttöä.

Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa.

Paikallinen koronasovellus
Kanariansaarille matkustavien tulee ladata puhelimeen paikallinen koronajäljityssovellus RadarCOVID. Lataa sovellus Apple Storesta tai Google Play -kaupasta.

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin (1,5–2 m) lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassaolevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Retket kohteessa
28.12.2021 alkaen kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä edellytetään retkillä joko rokotustodistusta täydestä rokotussarjasta, todistusta viimeisen 6 kk sisään sairastetusta COVID-19-taudista tai korkeintaan 48 t vanhaa negatiivista PCR-testitulosta/24 t vanhaa negatiivista antigeenitestitulosta. Varaudu esittämään todistus digitaalisena tai tulostettuna retkelle lähtiessäsi.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat
Avoinna, tietyin rajoituksin ja rajallisin asiakasmäärin.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna normaalisti. Kaikkien 12 vuotta täyttäneiden tulee varautua esittämään henkilökunnalle EU-koronatodistus tai korkeintaan 48 t vanha negatiivinen koronatestitulos tai todistus sairastetusta COVID-19-taudista sisäänpääsyjen yhteydessä. 

Nähtävyydet
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa maski kaikille yli 6-vuotiaille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Allasalueella aurinkotuolit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet altistunut koronavirukselle tai sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut 7 vrk karanteeniin erikseen määrättävään karanteenihotelliin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutuksen, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuilla, Suomi ulkomailla -sivuilla.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Täytä FCS Health Control Form -lomake

Mikäli järjestelmä ilmoittaa todistuksen kelposuutta tarkistaessa "NOT VALID" tai tulee muu punaisella merkitty ilmoitus, tai matkustajalla ei ole voimassaolevaa EU:n digitaalista koronatodistusta, tulee hänen täyttää FCS Health Control Form-lomake osoitteessa: https://www.spth.gob.es/ tai SpTH (Spain Travel Health) - mobiilisovelluksessa. Lomakkeen täyttämisen voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa ja viimeistellä terveys- ja matkustustiedot aikaisintaan 48 tuntia ennen matkalle lähtöä. 

Yhdessä matkustava perhe voi täyttää yhden yhteisen lomakkeen. Huomioi, että jokaiselle matkustajalle tulee henkilökohtainen QR-koodi.

Lomakkeen täytön jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen ja QR-koodit. Tarvittaessa voit jälkikäteen muokata lomaketta tai täyttää sen uudelleen. Mikäli hotellisi vaihtuisi lomakkeen täytettyäsi, tulee sinun korjata tiedot oikeaksi ennen matkaa. QR-koodi tulee ottaa matkalle mukaan, joko paperille tulostettuna tai puhelimella näytettävänä. Koodi esitetään lentoyhtiölle koneeseen nousun yhteydessä ja koodi tulee näyttää myös Espanjan viranomaisille maahan saavuttaessa.

Lomake tulee täyttää englanniksi. Tarkemmat ohjeet lomakkeen täyttämiseen löydät suomenkielisestä täyttöohjeesta, jonka löydät täältä.

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Finnairin Terveyspalvelussa Finnairin pääkonttorissa lentoaseman läheisyydessä Vantaalla osoitteessa Tietotie 9 saat pika-antigeenitestin hintaan 65 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Testi tulee varata täällä. Pika-antigeenitestin tuloksen saa digitaalisesti kahden tunnin sisällä testistä ja RT-PCR-testin tuloksen seuraavana aamuna klo 9 mennessä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuilta.

Saat asiakkaanamme Pihlajalinnan kautta pika-antigeenitestin hintaan 80 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Näet listan eri puolella Suomea sijaitsevista testauspaikoista Pihlajalinnan verkkosivuilla. Varaa testiaika täällä. Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä Finnairin varaustunnus ja varaudu esittämään Aurinkomatkojen varausvahvistus testauspisteessä. Löydät kuusimerkkisen Finnairin varaustunnuksen (esim. Y2KP3D) Omalomasta tai matkavahvistuksestasi. Pika-antigeenitestin tuloksen saa noin kolmen tunnin kuluessa ja RT-PCR-testin tuloksen noin 24 tunnin kuluessa testistä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuilta.

Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta kumppanimme PR2You Oy:n kautta RT-PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Tampereella, Lahdessa ja Ylistarossa. Testauspaikat saattavat vaihdella. Lähetämme noin kolme viikkoa ennen matkasi alkua sähköpostilla koodin alennushintaiseen testiin sekä ohjeet näytteenottoajan varaamiseen. Löydät koodin myös Omalomasta sekä Aurinkomatkat-sovelluksesta.


Kanariansaarten hintataso

Hintataso Kanariansaarilla on suunnilleen sama kuin Suomessa. Ravintoloiden ja ostosten hintataso on lähes sama kuin meillä, supermarketeissa elintarvikkeet ja alkoholi jonkin verran edullisempia.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Kanariansaarilla jännite on 220 V. Useimmissa hotelleissa suomalaiset sähkölaitteet sopivat pistorasioihin. Tarvittaessa voit ostaa välikappaleen adaptador, hinta n. 1,50 €. Jotkut hotellit lainaavat välikappaleita.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Espanjaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä

Ulkoministeriö
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Manner-Espanjassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Kanariansaarilla kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa

Asukasluku

Espanja n. 46 milj.
Kanariansaaret n. 1,9 milj.

Kieli

espanja

Pinta-ala

Espanja 504 782 km²
Kanariansaaret 7450 km²

Pääkaupunki

Espanjan pääkaupunki Madrid, n. 5,9 milj. as.
Kanariansaaret on jaettu kahteen hallinnolliseen keskukseen, itäisiin ja läntisiin saariin. Läntiset saaret ovat Teneriffa, La Gomera, La Palma sekä El Hierro ja niiden pääkaupunki on Santa Cruz. Itäiset saaret ovat Gran Canaria, Fuerteventura ja Lanzarote, pääkaupunki on Las Palmas.

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

kuningaskunta. Kanariansaarille myönnettiin vuonna 1982 autonominen itsehallinto.

Valuutta

euro