Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Italiassa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 12.5.2022.

Tärkeää tietoa
Italian viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Viranomaiset edellyttävät kaikilta 6 vuotta täyttäneiltä matkustajilta maahan saavuttaessa:

• rokotustodistusta TAI
• negatiivista koronatestitulosta ja englanninkielistä testitodistusta TAI
• todistusta sairastetusta COVID-19-taudista

EU-koronatodistuksen saa Omakannasta. Todistukset voi esittää paperisena tai puhelimella näytettävänä. Rokotustodistus edellyttää täyttä rokotussarjaa, eli yleensä kahta rokoteannosta, jonka jälkimmäisestä annoksesta tulee olla maahan saavuttaessa vähintään 14 vrk ja enintään 270 vrk. Mikäli jälkimmäisestä annoksesta on kulunut yli 270 vrk, edellyttää maahanpääsy myös tehosterokotetta. Huom. Helmikuusta 2022 lähtien koronarokotustodistuksen hyväksyntäaika on 9 kuukautta (270 vrk) toisen/vahvistus rokoteannoksen jälkeen.  Italian viranomaisten hyväksymät koronarokotteet ovat AstraZeneca (Vaxzevria), Covishield, Janssen/Johnson&Johnson, Moderna (Spikecax), Novavax (Nuvaxovid) ja Pfizer BioNtech (Comirnaty).

Negatiivinen PCR-testitulos saa olla korkeintaan 72 t ja antigeenitestitulos korkeintaan 48 t vanha maahan saavuttaessa. Negatiivisen koronatestitodistuksien tulee olla englanninkielinen ja siinä tulee käydä ilmi matkustajan nimi (kuten matkustusasiakirjassa) sekä passin numero tai henkilötunnus. 

Toipuminen sairastetusta COVID-19 taudista 11–180 vrk ennen maahan saapumista tulee todistaa EU:n digitaalisella koronatodistuksella tai lääkärintodistuksella.

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Ei.


Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö maasta poispääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Huom! Jos matkasi suuntautuu Calabriaan, 12 vuotta täyttäneet matkustajat voivat poistua maasta ilman negatiivista koronatestitulosta, mikäli matkustajalla on esittää:

• rokotustodistus TAI
• todistusta sairastetusta COVID-19 taudista

Mikäli 12 vuotta täyttäneellä matkustajalla ei ole esittää yllä mainittuja todistuksia, tulee hänen lentokentällä esittää korkeintaan 72 t vanha negatiivinen PCR-testitulos tai korkeintaan 48 t vanha negatiivinen antigeenitestitulos. Rokotustodistus edellyttää täyttä rokotussarjaa, eli yleensä kahta rokoteannosta, jonka jälkimmäisestä annoksesta tulee olla maahan saavuttaessa vähintään 14 vrk ja enintään 270 vrk. Mikäli jälkimmäisestä annoksesta on kulunut yli 270 vrk, edellyttää todistuksen voimassaolo myös tehosterokotetta. Toipuminen sairastetusta COVID-19 taudista 180 vrk sisään tulee todistaa EU:n digitaalisella koronatodistuksella tai lääkärintodistuksella.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Finnair ei edellytä koronatodistusta lennoilla Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:
Matkustaminen toisesta EU- tai Schengen-maasta Suomeen vapautuu. Voit saapua maahan ilman karanteenia tai testausta maahan saapuessa, kun jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu kohdallasi. Nämä ohjeet koskevat myös Suomen kansalaisia ja Suomessa asuvia.

• Olet täysin rokotettu vähintään 7 vrk ennen matkaa.
• Olet syntynyt vuonna 2007 tai sen jälkeen.
• Sinulla on todistus 6 kk sisällä sairastetusta, mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.
• Mikäli olet saanut yhden rokoteannoksen, voit saapua Suomeen ilman ennakkotestiä, mutta sinun tulee käydä koronavirustestissä 72–120 t kuluttua maahan saapumisesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään 14 vrk ennen paluumatkaa Suomeen.
• Sinulla on todistus negatiivisesta koronavirustestin tuloksesta, minkä lisäksi sinun tulee käydä uudestaan koronavirustestissä 72–120 t kuluttua maahan saapumisesta.

Mikäli yksikään mainituista vaihtoehdoista ei kohdallasi toteutu, ohjataan sinut koronavirustestiin heti maahan saavuttuasi tai viimeistään 24 t kuluttua saapumisesta.

Digitaalisen FINENTRY-palvelun avulla sujuvoitat Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Kirjaudu palveluun ja saat henkilökohtaiset ohjeet maahan saapumiseen.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Huom. Italian viranomaisohjeistusten myötä 15.6.2022 asti on voimassa käytäntö, joka tarkoittaa, että sisäänpääsy tiettyihin paikkoihin kuten esim. julkisiin liikennevälineisiin, teattereihin, sekä sisätiloissa järjestettäviin urheilu tai musiikki tapahtumiin, edellyttää yhä maskin käyttöä. Maahantulo edellyttää yhä koronatodistusta. 

Satunnaiset koronatestit
Maahan saapuville tehdään lentoasemalla satunnaisia pikatestejä.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on suositeltavaa myös ulkotiloissa, mikäli turvaväliä ei ole mahdollista noudattaa. FFP2 suojainta edellytetään mm. julkisissa liikennevälineissä. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Alle 6-vuotiailta ei edellytetä maskin käyttöä.

Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa. Tarkista ennen matkaa Finnairin sivuilta kohdemaasi asettamat suu-nenäsuojaimen käyttövaatimukset lennoilla. 

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassa olevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat
Avoinna.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna.

Nähtävyydet
Avoinna.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa maski kaikille yli 6-vuotiaille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Allasalueella aurinkotuolit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet altistunut koronavirukselle tai sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut 5–10 vrk karanteeniin erikseen määrättävään karanteenihotelliin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutuksen, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuilla, Suomi ulkomailla -sivuilla.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Finnairin Terveyspalvelussa Finnairin pääkonttorissa lentoaseman läheisyydessä Vantaalla osoitteessa Tietotie 9 saat pika-antigeenitestin hintaan 65 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Testi tulee varata täällä. Pika-antigeenitestin tuloksen saa digitaalisesti kahden tunnin sisällä testistä ja RT-PCR-testin tuloksen seuraavana aamuna klo 9 mennessä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuiltaKoronatestipiste suljetaan 30.5.2022.

Saat asiakkaanamme Pihlajalinnan kautta pika-antigeenitestin hintaan 80 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Näet listan eri puolella Suomea sijaitsevista testauspaikoista Pihlajalinnan verkkosivuilla. Varaa testiaika täällä. Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä Finnairin varaustunnus ja varaudu esittämään Aurinkomatkojen varausvahvistus testauspisteessä. Löydät kuusimerkkisen Finnairin varaustunnuksen (esim. Y2KP3D) Omalomasta tai matkavahvistuksestasi. Pika-antigeenitestin tuloksen saa noin kolmen tunnin kuluessa ja RT-PCR-testin tuloksen noin 24 tunnin kuluessa testistä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuilta.

Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta kumppanimme PR2You Oy:n kautta RT-PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Tampereella, Lahdessa ja Ylistarossa. Testauspaikat saattavat vaihdella. Lähetämme noin kolme viikkoa ennen matkasi alkua sähköpostilla koodin alennushintaiseen testiin sekä ohjeet näytteenottoajan varaamiseen. Löydät koodin myös Omalomasta sekä Aurinkomatkat-sovelluksesta.


Italian hintataso

Hintataso Italiassa on suunnilleen sama tai edullisempi kuin Suomessa niin ruokailun kuin ostostenkin osalta. Calabrian hintataso on edullisempi.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Jännite on 220 V. Välikappaleen voi lainata hotellista tai ostaa supermarketista.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Italiaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

1.1.   uudenvuodenpäivä
6.1.   loppiainen
pääsiäissunnuntai ja -maanantai
25.4. natsimiehityksestä vapautumisen juhlapäivä
1.5.   vappu
2.6.   tasavallan päivä
29.6. Pyhän Pietarin ja Paavalin päivä (pyhäpäivä vain Roomassa)
15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä, Ferragosto
1.11. pyhäinpäivä
8.12. Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä
25.–26.12. joulu

Pankit ja useimmat liikkeet ovat kiinni pyhäpäivinä. Myös osa museoista voi olla kiinni. Monet museot ovat kiinni maanantaisin.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä. 

Ulkoministeriö 
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Italiassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 60 miljoonaa

Kieli

Italia. Suosituissa lomakohteissa puhutaan suhteellisen hyvin englantia ja saksaa.

Pinta-ala

301 268 km²

Pääkaupunki

Rooma, n. 3 miljoonaa asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus (n. 90 % väestöstä)

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

euro