Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Italiassa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 23.9.2021.

Tärkeää tietoa
Italian viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Viranomaiset edellyttävät kaikilta 6 vuotta täyttäneiltä ulkomailta saapuvilta matkustajilta maahan saavuttaessa:
• korkeintaan 48 h vanhaa negatiivista PCR- tai antigeenitestitulosta.

Testitodistuksen tulee olla englanninkielinen ja siinä tulee käydä ilmi matkustajan nimi (kuten matkustusasiakirjassa) sekä passin tai henkilökortin numero.

Maahan voi matkustaa ilman negatiivista koronatestitulosta, mikäli:
• matkustaja on rokotettu COVID-19 tautia vastaan rokotussarjaan kuuluvilla rokotteilla (molemmat annokset, jos rokote edellyttää kahta annosta) ja hänellä on esittää rokotuksista rokotustodistus TAI
• matkustajalla on esittää viranomaisille maahan saapuessa virallinen todistus viimeisen 6 kk aikana sairastetusta COVID-19 taudista.

EU-koronatodistuksen saa Omakannasta. Todistuksen voi esittää paperisena tai puhelimella näytettävänä. Koronarokotteen viimeisestä annoksesta tulee olla vähintään 14 vrk maahan saavuttaessa. Italian viranomaisten hyväksymät koronarokotteet ovat Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford ja  Johnson&Johnson/Janssen.

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta / digitaalista vihreää todistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Kyllä.

Kaikkien maahan saapuvien on täytettävä Passenger Locator Form (PLF) -lomake ennen matkaa osoitteessa: https://app.euplf.eu/. Alle 18-vuotiaan lapsen voi lisätä vanhemman lomakkeelle. Mikäli alle 18-vuotias lapsi matkustaa muun kuin huoltajansa kanssa, tulee huoltajan täyttää lapsen lomake ennen matkan alkua. Suosittelemme lomakkeen täyttämistä hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä mahdollisten lomakkeen täyttämisessä ilmenevien ongelmien vuoksi. Saapuminen maahan ilman lomakkeen täyttämistä ja siitä saatavaa QR-koodia johtaa maahantulon epäämiseen.

Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä. Lue lisää matkustajatietolomakkeesta kohdassa: Täytä Passenger Locator Form (PLF) -lomake ennen matkalle lähtöä.

Edellyttääkö maahanpääsy erillistä terveystietolomaketta?
Ei.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö maasta poispääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Viranomaiset edellyttävät kaikilta 6 vuotta täyttäneiltä matkustajilta maasta poistuttaessa:
• korkeintaan 48 h vanhaa negatiivista PCR- tai antigeenitestitulosta.

Maasta voi poistua ilman ilman negatiivista koronatestitulosta, mikäli:
• matkustaja on rokotettu COVID-19 tautia vastaan rokotussarjaan kuuluvilla rokotteilla (molemmat annokset, jos rokote edellyttää kahta annosta) ja hänellä on esittää rokotuksista rokotustodistus TAI
• matkustajalla on esittää viranomaisille maahan saapuessa virallinen todistus viimeisen 6 kk aikana sairastetusta COVID-19 taudista.

EU-koronatodistuksen saa Omakannasta. Koronarokotteen viimeisestä annoksesta tulee olla vähintään 14 vrk.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Finnair ei edellytä 12.7.2021 alkaen koronatodistusta lennoillaan Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

26.7.–15.10.2021:
Matkustaminen toisesta EU- tai Schengen-maasta Suomeen vapautuu 26.7.2021 alkaen. Voit saapua maahan ilman karanteenia tai testausta maahan saapuessa, kun jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:

• Saavut alhaisen riskin maasta (ilmaantuvuus alle 10). Voit tarkastaa maat Rajavartiolaitoksen sivuilta.
• Olet täysin rokotettu vähintään 14 vrk ennen paluumatkaasi Suomeen.
• Olet syntynyt vuonna 2006 tai sen jälkeen.
• Sinulla on todistus 6 kk sisällä sairastetusta, mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.
• Mikäli olet saanut yhden rokoteannoksen, voit saapua Suomeen ilman ennakkotestiä, mutta sinun tulee käydä koronavirustestissä 72–120 h kuluttua maahan saapumisesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään 14 vrk ennen paluumatkaa Suomeen.
• Sinulla on todistus negatiivisesta koronavirustestin tuloksesta, minkä lisäksi sinun tulee käydä uudestaan koronavirustestissä 72–120 h kuluttua maahan saapumisesta.

Mikäli yksikään mainituista vaihtoehdoista ei kohdallasi toteudu, ohjataan sinut koronavirustestiin maahan saavuttuasi tai viimeistään 24 h kuluttua saapumisesta.

Digitaalisen FINENTRY-palvelun avulla sujuvoitat Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Kirjaudu palveluun ja saat  henkilökohtaiset ohjeet maahan saapumiseen.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Italian viranomaisohjeistusten myötä 6.8.2021 alkaen joihinkin sisätiloihin (esim. viihdekeskuksiin, teattereihin, elokuvateattereihin, museoihin, kulttuurikohteisiin, kylpylöihin ja ravintoloihin) vaaditaan yli 12-vuotiailta koronarokotustodistus yhdestä rokotteesta, korkeintaan 48 h vanha negatiivinen PCR- tai antigeenitesti tai todistus sairastetusta COVID-19 taudista viimeisen 6 kk aikana. 6-12-vuotiaat voivat osoittaa negatiivisen koronatestin tai todistuksen sairastetusta taudista. Uudet ohjeistukset eivät koske hotelleja eikä kauppoja. Kaupoissa on yhä käytettävä suu-nenäsuojainta.

Satunnaiset koronatestit
Maahan saapuville tehdään lentoasemalla satunnaisia pikatestejä.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista sisätiloissa ja liikennevälineissä. Ulkotiloissa ja ravintolapöydän ääressä ollessa maskin käyttöä ei edellytetä mikäli turvavälin pitäminen on mahdollista. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Alle 6-vuotiailta ei edellytetä maskin käyttöä. Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa.

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassa olevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Nähtävyydet
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Kulkuneuvot
Liikennöivät toistaiseksi harvennetuin vuorovälein ja rajoitetuin matkustajamäärin.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa maski kaikille yli 6-vuotiaille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Allasalueella aurinkotuolit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet altistunut koronavirukselle tai sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut 14 vrk karanteeniin erikseen määrättävään karanteenihotelliin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutuksen, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Finnair Koronaturva -vakuutus sisältyy kaikkiin Aurinkomatkojen ulkomaanmatkoihin, joiden matkavaraus on tehty viimeistään 31.8.2021 ja lähtöpäivä on viimeistään 31.10.2021. Finnair Koronaturva -vakuutus tuo lisäturvaa matkallesi. Mikäli sairastuisit koronavirukseen ulkomailla, kattaa Finnair Koronaturva -vakuutus koronavirukseen liittyvät sairauskulut matkakohteessa 50 000 euroon asti ja sairastumisesta johtuvan karanteenin aiheuttamat lisäkulut enimmillään 100 euroon asti päivää kohden enimmillään 14 vrk ajalta. AIG:n myöntämä Finnair Koronaturva -vakuutus kattaa myös koronatestin, mikäli se on positiivinen sekä paluulennon, jos et voi matkustaa takaisin kotiin alkuperäisellä matkavarauksellasi olevalla lennolla koronaan sairastumisen takia. Matkaasi kuuluva Finnair Koronaturva -vakuutus ei korvaa matkailijan omaa matkavakuutusta, joten suosittelemme matkavakuutuksen hankkimista matkallesi.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuilla, Suomi ulkomailla -sivuilla.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Tarjoamme sinulle ennen matkalle lähtöä mahdollisuuden edulliseen PCR-testiin kumppanimme PR2You Oy:n kautta. Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Hintaan sisältyy englanninkielinen testitodistus. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Imatralla ja Ylistarossa. Testauspaikat saattavat vaihdella.

Lähetämme ennen matkasi alkua sähköpostilla koodin alennushintaiseen PCR-testiin sekä ohjeet näytteenottoajan varaamiseen. Löydät koodin myös Omalomasta sekä Aurinkomatkat-sovelluksesta.

Täytä Passenger Locator Form (PLF) -lomake ennen matkalle lähtöä

Kaikkien maahan saapuvien on täytettävä Passenger Locator Form (PLF) -lomake ennen matkaa osoitteessa: https://app.euplf.eu/. Alle 18-vuotiaan lapsen voi lisätä vanhemman lomakkeelle. Mikäli alle 18-vuotias lapsi matkustaa muun kuin huoltajansa kanssa, tulee huoltajan täyttää lapsen lomake ennen matkan alkua.

Suosittelemme lomakkeen täyttämistä hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä mahdollisten lomakkeen täyttämisessä ilmenevien ongelmien vuoksi. Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä.

Lomakkeeseen täytetään henkilötiedot, yhteystiedot, lennon tiedot, matkan tiedot, matkan tarkoitus, majoitustiedot kohteessa sekä tiedot maista joissa on vieraillut viimeisen 14 päivän aikana. Lennon tietoihin tulee täyttää istuinpaikan numero lennolla. Voit tehdä lähtöselvityksen Finnairin lennolle 36 h ennen lennon lähtöä Finnairin sovelluksessa tai internetsivuilla, jolloin saat istuinpaikkasi numeron selville. Voit täyttää lomakkeen jo aiemmin, mikäli olet varannut lennolle lisämaksusta tietyn istuinpaikan. Hotellin osoitekenttään voit laittaa hotellin ja lomakylän nimen, jos tarkkaa katuosoitetta ei ole tiedossa. Mikäli täyttämäsi tiedot muuttuu ennen matkaa, tulee sinun korjata tiedot oikeaksi täyttämällä uusi lomake.

Lomakkeen täytettyäsi saat siitä vahvistuksen sekä matkalla vaadittavan QR-koodin sähköpostiisi. Ota täytetty lomake ja siinä oleva QR-koodi mukaan matkalle joko paperille tulostettuna tai puhelimella näytettävänä. Varaudu esittämään ne lentoyhtiölle koneeseen nousun yhteydessä ja viranomaisille maahan saavuttaessa. Saapuminen maahan ilman lomakkeen täyttämistä ja siitä saatavaa QR-koodia johtaa maahantulon epäämiseen.


Italian hintataso

Hintataso Italiassa on suunnilleen sama tai edullisempi kuin Suomessa niin ruokailun kuin ostostenkin osalta. Calabrian hintataso on edullisempi.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Jännite on 220 V. Välikappaleen voi lainata hotellista tai ostaa supermarketista.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Italiaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

1.1.   uudenvuodenpäivä
6.1.   loppiainen
pääsiäissunnuntai ja -maanantai
25.4. natsimiehityksestä vapautumisen juhlapäivä
1.5.   vappu
2.6.   tasavallan päivä
29.6. Pyhän Pietarin ja Paavalin päivä (pyhäpäivä vain Roomassa)
15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä, Ferragosto
1.11. pyhäinpäivä
8.12. Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä
25.–26.12. joulu

Pankit ja useimmat liikkeet ovat kiinni pyhäpäivinä. Myös osa museoista voi olla kiinni. Monet museot ovat kiinni maanantaisin.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä. 

Ulkoministeriö 
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Italiassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 60 miljoonaa

Kieli

Italia. Suosituissa lomakohteissa puhutaan suhteellisen hyvin englantia ja saksaa.

Pinta-ala

301 268 km²

Pääkaupunki

Rooma, n. 3 miljoonaa asukasta

Uskonto

roomalaiskatolisuus (n. 90 % väestöstä)

Valtiomuoto

tasavalta

Valuutta

euro