Ischia – tietoa matkakohteesta

Ischia 1
Ischia 2
Ischia 3
Ischia 4
Ischia 5
Ischia 6
Ischia 7
Ischia 8
Ischia 9
Ischia 10
Ischia 11
Ischia 12
Ischia 13
Ischia 14
Ischia 15
Ischia 16
Ischia 17
Ischia 18
Ischia 19
Ischia 20
Ischia 21
Ischia 22
Ischia 23
Ischia 24
Ischia 25
Ischia 26
Ischia 27
Ischia 28
Ischia 29
Ischia 30
Ischia 31
Ischia 32
Ischia 33
Ischia 1
Ischia 2
Ischia 3
Ischia 4
Ischia 5
Ischia 6
Ischia 7
Ischia 8
Ischia 9
Ischia 10
Ischia 11
Ischia 12
Ischia 13
Ischia 14
Ischia 15
Ischia 16
Ischia 17
Ischia 18
Ischia 19
Ischia 20
Ischia 21
Ischia 22
Ischia 23
Ischia 24
Ischia 25
Ischia 26
Ischia 27
Ischia 28
Ischia 29
Ischia 30
Ischia 31
Ischia 32
Ischia 33

Tietoa kohteesta

Harrastukset

Saarella on hyvät mahdollisuudet mm. patikointiin, ja Ischia Portossa sekä Foriossa voi pelata tennistä maksullisilla kentillä. Saarelta voi tehdä myös sukellus- ja snorklausretkiä. Ratsastustalli Aragona Arabians sijaitsee Fiaianossa.

Patikointi

Saarella on hyvät patikointimahdollisuudet. Tarjolla on useita reittivaihtoehtoja.
Suosituin reitti alkaa Fontanan kylästä, jonne pääsee bussilla. Sieltä alkaa nousu Epomeon tulivuorelle (n. 1 t 30 min). Mikäli et halua palata samaa reittiä, voit jatkaa matkaa Epomeolta Santa Maria del Monten kautta Forioon (n. 3 t). Patikkareitit ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, mutta eivät selkeästi merkittyjä, joten kartta on tarpeellinen.

Sukellus ja snorklaus

Ischia Diving Center järjestää sukellus- ja snorklausretkiä saarella kesäkuusta lähtien.

Tennis

Rannalla sijaitsevassa Tennis Club Lidossa on massakentät. Foriossa tennistä voi pelata Sporting Club Forio -klubilla. Kenttien varaukset voi tehdä paikan päällä.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Ischia Porton keskustassa on useita apteekkeja.
Mikäli sairastut, ota yhteyttä hotellisi vastaanottoon, joka selvittää kuinka pääset hoitoon. Lääkärikulut maksetaan yleensä käteisellä. Voit anoa kuitteja vastaan korvausta vakuutusyhtiöltäsi.
Ischian sairaala on Lacco Amenon kaupungissa.

Juomavesi

Vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta kalkkipitoista. Voit ostaa pullotettua vettä elintarvikeliikkeistä ja hotellien baareista.

Liikuntaesteettömyys

Ischia ei sovellu kovin hyvin liikuntaesteiselle eikä pyörätuolilla liikkuvalle matkustajalle. Lentokenttämatka on hankala laivamatkan vuoksi. Korkeuserot ovat suuria ja maasto epätasaista. Jalkakäytävät ovat kapeita tai ne puuttuvat eikä luiskia ole. Useimpien hotellien eteen ei pääse bussilla. 

Retkillä liikutaan monella eri kulkuvälineellä. Pyörätuolilla liikkuminen on hankalaa, koska kadut ovat kapeita mukulakivikatuja ja niillä on usein paljon ihmisiä.

Luottokortit

Visa, Visa Electron ja MasterCard käyvät maksuvälineinä suurimmissa liikkeissä sekä useimmissa hotelleissa ja ravintoloissa. Korteilla voi nostaa rahaa automaateista. Käteisellä maksu on huomattavasti yleisempää kuin Suomessa, ja esim. pieniä summia ei välttämättä hyväksytä maksettavaksi luottokortilla.

Matkalle mukaan

Syksyisin ja keväisin illat ovat viileitä, ota mukaan lämmintä vaatetta. Myös sateenvarjo saattaa olla tarpeen. Mikäli aiot uida mineraalivesialtaissa, ota mukaan myös uimalakki, joka on pakollinen. Allas- ja rantapyyhkeet ovat hotelleissa yleensä maksullisia, joten pakkaa halutessasi mukaan myös pyyhe.
Ischialla on hyvät patikointimahdollisuudet, joten mukavat jalkineet ovat tarpeen.

Palveluraha

Italiassa on tapana antaa palvelurahaa kiitokseksi hyvästä palvelusta. Osassa ravintoloista laskuihin on sisällytetty 10–15 %:n tarjoilupalkkio. Retkibussin kuljettajaa ja hotellihuoneen siivoojaa on hyvä muistaa pienellä juomarahalla.


Ischia lasten kanssa

Ischia Portossa on lukuisia leikkipuistoja, mm. via M. Mazzella -kadulla on puisto, jossa on pomppulinna, karuselli ja pelejä. Rannat ovat loivasti syveneviä ja lapsiystävällisiä.


Ischian kylpyläpuutarhat

Ischian hienot kylpyläpuutarhat avaavat ovensa yleensä loppukeväästä.

Kylpyläpuutarhojen portilla maksetaan pääsymaksu, johon sisältyvät pukeutumistilojen, altaiden, uimarannan, suihkujen ja luonnonsaunan käyttö sekä aurinkovarjot ja -tuolit sekä puutarha-alueella että uimarannalla. Pukeutumistilojen lukollisista kaapeista peritään lisämaksu. Uimalakin käyttö on hygieenisistä syistä pakollista kaikissa kylpylöissä. Lakkeja myydään edulliseen hintaan. Ota pyyhe mukaan jo Suomesta. Kylpytakki on tarpeen varhain keväällä ja myöhemmin syksyllä.

Poseidonin kylpyläpuutarha
Citarassa, 12 km:n päässä Ischia Portosta. Kuuluisin kylpyläpuutarha: 21 mineraalivesiallasta, vesi +28–40°C, olympiamittainen merivesiallas, sauna, suuri puutarha, hyvä hiekkaranta, itsepalveluravintola, kahvila ja pukeutumistilat. Bussiyhteys Ischia Portosta.

Negombo-kylpyläpuutarha
Rauhallisen, kauniin lahdelman rannalla hieman Lacco Amenon keskustan ulkopuolella.
Alueella on useita mineraalivesialtaita ja hierovia suihkuja sekä merivesiallas ja erillinen ranta-alue. Ravintola ja baari.

Afrodite-Apollon kylpyläpuutarha
22 km:n päässä Ischia Portosta, kauniilla näköalapaikalla Sant Angelon kalastajakylässä Marontin eteläisen uimarannan puolella. Kaunis puutarha, jossa on useita mineraalivesialtaita, ravintola ja baari. Ischia Portosta paikalle pääsee bussilla. Kävele bussin päätepysäkiltä Sant Angelon kylän läpi.

Tropical-kylpyläpuutarha
Cava Gradossa, Sant Angelossa, 20 km:n päässä Ischia Portosta. Puutarha sijaitsee saaren eteläkärjessä, kauniilla kukkulalla, jolta on näkymä Sant Angelon kalastajakylään. Useita mineraalivesialtaita, sauna, itsepalveluravintola ja baari. Alatieltä on pikkubussikuljetus ylös kukkulalle puutarhaan, jossa on päätepysäkki.

Castiglione-kylpyläpuutarha
Rehevä, luonnonkaunis puutarha Casamicciola Termessä, 3 km:n päässä Ischia Portosta Casamicciolaan päin. Useita mineraalivesialtaita, merivesiallas, baari ja itsepalveluravintola.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Ischia kohdeopas


Kulkuyhteydet

Bussi
Saarella on hyvät ja edulliset paikallisbussiyhteydet. Ischia Portosta lähtee suurin osa bussilinjoista muualle saarelle. Lippu tulee ostaa bussiaseman lippukioskista tai tupakkakaupasta ja leimata se bussissa.

Taksi 
Taksit liikennöivät koko saarella. Niissä ei ole mittareita. Hinnat ovat samaa luokkaa kuin Suomessa.

Laiva
Laivalla ja kantosiipialuksella pääsee Ischia Portosta Pozzuoliin ja Napoliin, Caprille ja Procidalle.
Sorrentoon on keskikesällä päivittäinen laivayhteys, keväällä kolmena päivänä viikossa.


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin hintaan sisältyvät edestakaiset kuljetukset lentoasemalta hotellille, paitsi vain lennot ostaneille.

Lentokenttä Napoli
Matkan pituus 25–30 km
Matkan kesto bussi- ja lauttamatkat n. 4 tuntia
Menomatka: Bussilla lentoasemalta Pozzuolin satamaan, matka kestää 30–45 min. Pozzuolista on reilun tunnin laivamatka Ischialle Casamicciolan tai Ischia Porton satamaan. Casamicciolasta/Ischia Portosta on kuljetus pikkubusseilla hotelleihin.
Paluumatka: Hotelleista siirrytään bussilla Casamicciolan tai Ischia Porton satamaan, josta vesiteitse Pozzuolin satamaan ja bussilla Napolin lentoasemalle.

Huomioithan, että Napolin lentokentällä tulee varautua kävelemään matkatavaroiden kanssa terminaalin ulkopuolella n. 400 metrin pituinen matka sekä meno-, että paluumatkalla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Nähtävyydet

Keskiaikainen Castello Aragonese sijaitsee kallioisella saarella Ischia Ponten vieressä. Sen sisällä on mm. Clarissa-sisarten hautakammio ja katedraali, jossa on usein taidenäyttelyjä.
Saaren suojeluspyhimyksen Santa Restitutan kirkko on Lacco Amenossa, 6 km:n päässä Ischia Portosta.
Ischian merimuseo on Ischia Pontessa (suljettu toistaiseksi keväällä 2022).
La Mortella on englantilaisen säveltäjän William Waltonin huvila, jota ympäröi upea puutarha 180 trooppisine kasveineen. Huvila sijaitsee Foriossa. Kesäviikonloppuisin täällä järjestetään usein klassisen musiikin konsertteja.
Villa Arbusto, arkeologinen museo, on Lacco Amenossa.
Forion Vanhaankaupunkiin kannattaa tutustua kävellen. Siellä on ostosmahdollisuuksia, pienet markkinat, kapeita kujia, kahviloita ja ravintoloita. Yksi saaren tunnetuimmista kirkoista, Soccorson kirkko, sijaitsee Foriossa.

Napolin nähtävyyksiä

Tuomiokirkossa on kaupungin suojeluspyhimyksen kappeli sekä Ischian suojeluspyhimyksen Santa Restitutan kappeli.
Muita tärkeitä kirkkoja ovat Gesu Nuovo, Santa Chiara ja San Francesco di Paola.
Arkeologisessa museossa on esillä Pompejin ja Herculaneumin aarteita, mm. mosaiikkeja, seinämaalauksia, pronssipatsaita.
Palazzo Realessa on Bourbon-suvun maalauksia, huonekaluja ja posliinia.
San Martino, vanha kartusaanimunkkiluostari on nykyisin museona.
Castel Nuovon museossa on 1300–1400-lukujen veistoksia ja maalauksia.


Ostokset

Ostoskaduilta voi hankkia tuliaisiksi mm. italialaista muotia, kenkiä, laukkuja, vaatteita, kameekoruja ja keramiikkaa. Napolissa on monipuoliset ostosmahdollisuudet.
Hintataso on lähes sama kuin Suomessa. Oliiviöljy, paikalliset viinit ja nahkatuotteet ovat hieman edullisempia.


Ravintolat ja huvit

Ravintolatarjonta on runsas, hintataso korkeahko. Ischia Portossa parhaat ruokapaikat ovat jahtisatamassa ja läheisessä Ischia Pontessa on myös useita tunnelmallisia ravintoloita ja viinibaareja. Forion San Francesco -hotellin rannassa on kalaravintoloita, keskustan ravintolavalikoima on monipuolinen. Hyviä ravintoloita on myös läheisessä Lacco Amenon kaupungissa. Saaren erikoisuus on valkoviinissä ja tuoreissa yrteissä kypsytetty kani.

Iltaisin joissakin katukahviloissa ja ravintoloissa soitetaan elävää musiikkia. Kesäkuukausina Ischia Portossa on avoinna muutama disko. Keväällä ja syksyllä iltaelämä on varsin hiljaista. Foriossa lomailtaa vietetään katukahviloissa ja muutamissa baareissa, joissa soitetaan elävää musiikkia. Hotellin lähellä on iltaisin avoinna oleva viinibaari.


Tapahtumia

16.–18.5. on Ischian suojeluspyhimyksen Santa Restitutan juhla, jolloin järjestetään kulkueita sekä ilotulituksia ja pystytetään markkinakojuja. Santa Restitutan kirkossa on päivittäin useita messuja.
Ischian elokuvajuhlia vietetään vuosittain kesäkuusssa Castello Aragonesessa. Ischian elokuvajuhlat ovat vuonna 2023 24.6.-1.7.
Ischia Portossa vietetään 29.6. Santo Patronen juhlaa.
Heinäkuussa järjestetään erilaisia, lähinnä napolaisen musiikin, konsertteja.
Sant Annan pyhimysjuhlaa vietetään Ischialla 26.7. Edeltävällä viikolla on ohjelmaa, mm. taide- ja musiikkiesityksiä ja kulkueita. Juhla huipentuu ilotulitukseen.
Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä, Ferragosto 15.8., on italialaisten tärkein kesäjuhla.


Uimarannat

Kaupungin uimarannalla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja kuten useimmilla saaren rannoilla. Eri puolilla saarta on monta maksullista ja maksutonta rantaa, mm. suosittu 2,5 km pitkä Marontin karkeahiekkainen ranta on Baranon kaupungissa, n. 5 km:n päässä Ischia Portosta. Rannalla on suihkuja ja wc:itä sekä ravintoloita ja baareja.

Forion keskustan pitkä, matala uimaranta Chiaia tunnetaan kirkkaasta vedestään. Upean rannan maksullisilla ranta-alueilla rentoudut aurinkopedeillä, käytössä on myös pukukopit ja wc:t.

Sant' Angelon lähellä oleva Fumarolen ranta tunnetaan kuumuudestaan, maan alta tulevat vulkaaniset höyryt nostavat lämpötilan lähes 100 asteeseen.

Ischian rantaelämään liittyvät maailmankuulut, puutarhamaiseen ympäristöön rakennetut kylpylät monine altaineen, hierontapisteineen ja muine hoitoineen. Tunnetuimpia ovat Poseidon, Castiglione, Tropical ja Afrodite. Negombon kylpyläpuutarha sijaitsee San Montanossa, yhdellä saaren kauneimmista rannoista. Mineraalivesialtaat on tarkoitettu yli 14-vuotiaille. Ota mukaan uimalakki ja oma pyyhe; kylpylöissä sekä useimpien hotellien altailla uimalakki on pakollinen ja pyyhkeiden vuokrat ovat korkeat.


Majoitusvero

Italian hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (City tax), joka on 0,50–5 €/yö/henkilö. Veron suuruus määräytyy hotellin italialaisen tähtiluokituksen mukaan, joka saattaa poiketa Aurinkomatkojen tähtiluokituksesta. Vero veloitetaan kaikilta yli 18-vuotiailta. Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan käteisellä suoraan hotellille. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia.

Asukasluku ja etäisyydet

Ischian saari n. 63 000 as.
Ischian kaupunki n. 17 000 as.
Lacco Ameno n. 4 800 as.
Forio n. 15 000 as.
Sant' Angelo n. 3 000 as.

Ischia Porto–Lacco Ameno 6,5 km
Ischia Porto–Forio 9 km
Ischia Porto–Sant' Angelo 22 km
Capri 32 km
Napoli 34 km
Sorrento 80 km
Rooma 250 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.