Tietoa kohteesta

COVID-19:n vaikutukset lomaasi

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi

COVID-19-pandemia vaikuttaa yhä matkustamiseen ja eri lomakohteiden toimintaan myös Espanjassa. Paikalliset viranomaiset ovat asettaneet ohjeistuksia ja rajoituksia estämään viruksen leviämistä sekä turvaamaan ihmisten terveyttä, ja turvallisuutta niin paikallisten kuin lomailijoiden kesken.

Tältä sivulta voit seurata matkakohteesi ajankohtaisia tietoja ja ohjeistuksia. Mikäli sinulla on matka varattuna, saat näistä tiedon myös henkilökohtaisesti matkasi lähestyessä. Eri maiden matkustusohjeet ja turvallisuuskäytännöt koronan suhteen voivat vaihtua nopeastikin, tarkista viimeisin tieto näiltä sivuilta juuri ennen matkaasi.

Tällä sivulla ilmoitetut tiedot koskevat Suomen kansalaisia. Muiden maiden kansalaisten tulee itse tarkistaa kohdemaan vaatimukset ja matkustusrajoitukset. Information for non-Finnish citizens: If you are not a Finnish citizen, please note that you will need to check travel requirements of the destination country from the nearest embassy.

Sivun tiedot ovat voimassa toistaiseksi ja päivitetään tarvittaessa. Päivitetty 3.12.2021.

Tärkeää tietoa
Espanjan viranomaiset ovat asettaneet maahan saapuville matkustajille vaatimuksia. Tarkista alta matkakohteesi maahanpääsyn edellytykset.

Edellyttääkö maahanpääsy negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Espanjan viranomaiset määrittelevät riskimaat ja -alueet aina viikoksi kerrallaan ja julkaisevat listauksen täällä. Löydät riskimaiden luettelon "Risk countries / areas" -otsikon alla olevasta liitteestä. Ajalla 29.11.–12.12.2021 koko Suomi on riskimaiden/-alueiden listalla (Risk Countries, ei High Risk Countries) ja saapuville matkustajille on asetettu rajoituksia. Riskimaasta/-alueelta saapuvilta 12 vuotta täyttäneiltä matkustajilta edellytetään maahan saapuessa:

• rokotustodistusta TAI
• negatiivista koronatestitulosta ja englannin-/espanjankielistä testitodistusta TAI
• todistusta sairastetusta COVID-19 taudista.

EU-koronatodistuksen saa Omakannasta. Rokotustodistus edellyttää täyttä rokotussarjaa. Rokotteen viimeisestä annoksesta tulee olla vähintään 14 vrk maahan saavuttaessa. Negatiivinen testitulos (PCR/RT-PCR, LAMP/RT-LAMP, TMA, HAD, NEAR, CRISPR, SDA) saa olla korkeintaan 72 h ja antigeenitestitulos (RAT) korkeintaan 48 h vanha maahan saavuttaessa ja testitodistuksessa tulee käydä ilmi matkustajan nimi (kuten matkustusasiakirjassa) sekä passin tai henkilökortin numero. Toipuminen sairastetusta COVID-19 taudista 11–180 vrk ennen maahan saapumista tulee todistaa lääkärintodistuksella tai EU:n digitaalisella koronatodistuksella.

Edellyttääkö maahanpääsy koronarokotusta / rokotustodistusta / digitaalista vihreää todistusta?
Ei.

Edellyttääkö maahanpääsy matkustajatietolomaketta?
Kyllä.

Kaikkien maahan saapuvien on täytettävä FCS Health Control Form -lomake ennen matkalle lähtöä osoitteessa: https://www.spth.gob.es/ tai SpTH (Spain Travel Health) -mobiilisovelluksessa. Voit aloittaa lomakkeen täyttämisen jo hyvissä ajoin ennen matkaa ja viimeistellä terveys- ja matkustustiedot aikaisintaan 48 h ennen matkalle lähtöä. Saapuminen maahan ilman lomakkeen täyttämistä ennakkoon johtaa maahantulon epäämiseen.

Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä. Lue lisää matkustajatietolomakkeesta kohdassa: Täytä FCS Health Control Form -lomake ennen matkalle lähtöä.

Edellyttääkö maahanpääsy erillistä terveystietolomaketta?
Ei.

Edellyttääkö maahan saapuminen karanteenia?
Ei.

Edellyttääkö Suomeen saapuminen negatiivista koronatestitulosta?
Kyllä / Ei.

Finnair ei edellytä 12.7.2021 alkaen koronatodistusta lennoilla Suomeen. Viranomaiset määrittävät maahan saapumisen edellytykset, katso alta ohjeet maahan saapumiseen.

Paluu Suomeen:
Matkustaminen toisesta EU- tai Schengen-maasta Suomeen on vapautunut 26.7.2021 alkaen. Voit saapua maahan ilman karanteenia tai testausta maahan saapuessa, kun jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:

• Saavut alhaisen riskin maasta (ilmaantuvuus alle 10/100 000 asukasta kohden 14 vrk aikana). Voit tarkastaa maat Rajavartiolaitoksen sivuilta.
• Olet täysin rokotettu vähintään 14 vrk ennen paluumatkaasi Suomeen.
• Olet syntynyt vuonna 2006 tai sen jälkeen.
• Sinulla on todistus 6 kk sisällä sairastetusta, mutta jo parantuneesta koronavirusinfektiosta.
• Mikäli olet saanut yhden rokoteannoksen,  voit saapua Suomeen ilman ennakkotestiä, mutta sinun tulee käydä koronavirustestissä 72-120 h kuluttua maahan saapumisesta. Rokote tulee olla otettuna vähintään 14 vrk ennen paluumatkaa Suomeen.
• Sinulla on todistus negatiivisesta koronavirustestin tuloksesta, minkä lisäksi sinun tulee käydä uudestaan koronavirustestissä 72–120 tunnin kuluttua maahan saapumisesta.

Mikäli yksikään mainituista vaihtoehdoista ei kohdallasi toteudu, ohjataan sinut koronavirustestiin maahan saavuttuasi tai viimeistään 24 h kuluttua saapumisesta.

Digitaalisen FINENTRY-palvelun avulla sujuvoitat Suomeen saapumista koronapandemian aikana. Kirjaudu palveluun ja saat  henkilökohtaiset ohjeet maahan saapumiseen.

Omatoimisilla kaupunkilomilla on mahdollisuus maksulliseen koronatestaukseen Alicanten, Barcelonan, Madridin ja Malagan lentoasemilla, lue lisää täältä.

Turvallisuustoimenpiteet kohteessa

Satunnaiset koronatestit
Maahan saapuville tehdään lentoasemalla lämmönmittaus sekä satunnaisia koronatestejä. Jos kuumetta on yli 37,5 astetta, ohjataan matkustaja tarkempaan terveystarkastukseen. Näin voidaan tehdä myös matkustajatietolomakkeesta tai matkustajan silmämääräisessä tarkastuksessa ilmenevien syiden pohjalta. Tämän terveystarkastuksen arviosta riippuen matkustaja ohjataan joko lähimpään terveyskeskukseen tai päästetään jatkamaan matkaa.

Suu-nenäsuojaimen käyttö
Suu-nenäsuojaimen käyttö on pakollista sisätiloissa sekä ulkotiloissa mikäli 1,5 m turvaväliä ei ole mahdollista noudattaa. Suu-nenäsuojaimen käyttämättä jättäminen voi johtaa sakkoihin. Varaa mukaan suu-nenäsuojaimet kaikille matkaseurueesi jäsenille, myös lapsille. Alle 6-vuotiailta ei edellytetä maskin käyttöä. Varaudu käyttämään suu-nenäsuojainta matkan eri vaiheessa niin lentokentällä, lennon aikana, perillä lomakohteessa kuin hotellin yleisissä tiloissa kunkin hotellin vaatimusten mukaisesti. Suojaavampia FFP-hengityssuojaimia kannattaa myös pitää mukana, jotta voit suojautua tarvittaessa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai mahdollisissa väkijoukoissa.

Turvaväli
Huomioithan riittävän turvavälin lomakohteessa kohdatessasi muita ihmisiä ja liikkuessasi esimerkiksi julkisilla paikoilla, kulkuneuvoissa, rannoilla, kaupoissa sekä hotellissasi.

Liikkumisrajoitukset
Ei voimassaolevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Palvelut lomakohteessa
Huomioithan, että lomakohteen palvelut voivat olla rajoitetut ja muuttua lyhyelläkin aikavälillä vallitsevan tilanteen vuoksi.

Rannat
Avoinna. Noudata yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia.

Kaupat
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Ravintolat, kahvilat, baarit
Avoinna, tietyin rajoituksin. Varaudu esittämään sisäänpääsyn yhteydessä EU:n koronatodistus. Ilman todistusta sisäänpääsy saatetaan evätä. Maskin käyttöä edellytetään ravintolassa pöytään ohjaukseen saakka.

Nähtävyydet
Avoinna, tietyin rajoituksin.

Kulkuneuvot
Liikennöivät normaalisti.

Lentokenttäkuljetukset
Suu-nenäsuojaimen käyttö lentokenttäkuljetuksissa on pakollista. Varaa maski kaikille yli 6-vuotiaille matkustajille. Ajoneuvojen siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota ja ne desinfioidaan säännöllisesti käytön jälkeen.

Hotellien palvelut
Yleisten tilojen siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Huoneiden varustelua on saatettu muuttaa esimerkiksi poistamalla päivän lehdet korkean hygieniatason ylläpitämiseksi ja eniten asiakkaiden kosketuksessa olevat esineet kuten ovenkahvat ja valonkatkaisijat desinfioidaan huolellisesti. Huoneiden siivouksissa voi olla rajoituksia ja huoneet siivotaan esimerkiksi vain pyydettäessä. Hotellihenkilökunnan hygieniaan kiinnitetään myös erityishuomiota, ja henkilökunnan lämpötilaa saatetaan mitata päivittäin.

Hotellien palveluita on voitu rajoittaa tai perua kokonaan. Allasalueella aurinkotuolit on sijoitettu riittävälle etäisyydelle toisistaan. Hotellien ravintoloissa buffettarjoiluun on myös mahdollisesti tehty muutoksia ja pyritty järjestämään annokset joko pöytiin tarjoiltuna tai muulla tavalla, joka suojaa sekä asiakkaita, että henkilökuntaa. Useimmissa hotelleissa suositaan korttimaksua käteismaksun sijaan, ja osa hotelleista on siirtynyt täysin korttimaksuihin kieltäytyen ottamasta käteistä rahaa vastaan.

Lomakohteiden hotelleissa seurataan maan viranomaisohjeita ja määräyksiä säännöllisesti ja tarkasti, jotta palveluntarjontaa ja hotellin toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Vaikka maan viranomainen ei olisikaan määräyksillään ohjannut hotellin toimintaa, voidaan hotellissa silti ottaa käyttöön uusia toimintatapoja suojaamaan sen asiakkaita ja henkilökuntaa, joiden terveys ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

Hotelleilla on erilaisia käytäntöjä sujuvaan ja turvalliseen sisäänkirjautumiseen. Osa hotelleista tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden tehdä sisäänkirjautumisen jo ennakkoon internetissä. Mikäli hotellisi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan sisäänkirjautumiseen, lähetämme sinulle tästä tiedon ennen matkaa.

Paikallisviranomaisten ohjeistuksiin ja suosituksiin perustuen emme vie hotelleille Aurinkomatkojen Lomakansioita. Sen sijaan saat tärkeimmät tiedot hotellistasi ja lomakohteesta ennen matkaa sähköpostitse.

Mikäli sairastut matkalla
Mikäli sairastut matkalla ja sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita tai tiedät altistuneesi koronavirukselle, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä hotellisi vastaanottoon tai Aurinkolinjaan. Hotellit noudattavat paikallisten viranomaisten määräyksiä ja saat jatko-ohjeet tilanteessa toimimiseen. Mikäli olet altistunut koronavirukselle tai sinulla todetaan koronavirustartunta, asetetaan sinut 10 vrk karanteeniin erikseen määrättävään karanteenihotelliin.

Matkavakuutus on aina tärkeä olla matkalla voimassa turvaamassa sairastumista ennen matkaa tai matkan aikana. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa aina etukäteen tarkistaa oman vakuutuksen korvausehdot sekä miten toimia sairaustapauksen sattuessa.

Voit ostaa kauttamme AIG Travel Guard -matkavakuutus, joka kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana. Taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Vakuutus on voimassa riippumatta Suomen ulkoministeriön matkustussuosituksista.

Finnair Koronaturva -vakuutus sisältyy kaikkiin Aurinkomatkojen ulkomaanmatkoihin, joiden matkavaraus on tehty viimeistään 31.8.2021 ja lähtöpäivä on viimeistään 31.10.2021. Finnair Koronaturva -vakuutus tuo lisäturvaa matkallesi. Mikäli sairastuisit koronavirukseen ulkomailla, kattaa Finnair Koronaturva -vakuutus koronavirukseen liittyvät sairauskulut matkakohteessa 50 000 euroon asti ja sairastumisesta johtuvan karanteenin aiheuttamat lisäkulut enimmillään 100 euroon asti päivää kohden enimmillään 14 päivän ajalta. AIG:n myöntämä Finnair Koronaturva -vakuutus kattaa myös koronatestin, mikäli se on positiivinen sekä paluulennon, jos et voi matkustaa takaisin kotiin alkuperäisellä matkavarauksellasi olevalla lennolla koronaan sairastumisen takia. Matkaasi kuuluva Finnair Koronaturva -vakuutus ei korvaa matkailijan omaa matkavakuutusta, joten suosittelemme ematkavakuutuksen hankkimista matkallesi.

Lisätietoja
Re-open EU -sivuilla, Suomi ulkomailla -sivuilla.

Lue myös ohjeemme turvalliseen lomailuun.

Koronatestitodistus nyt edullisesti

Finnairin Terveyspalvelussa Finnairin pääkonttorissa lentoaseman läheisyydessä Vantaalla osoitteessa Tietotie 9 saat pika-antigeenitestin hintaan 65 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Testi tulee varata täällä. Pika-antigeenitestin tuloksen saa digitaalisesti kahden tunnin sisällä testistä ja RT-PCR-testin tuloksen seuraavana aamuna klo 9 mennessä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuilta.

Saat asiakkaanamme Pihlajalinnan kautta pika-antigeenitestin hintaan 80 €/hlö ja RT-PCR-testin hintaan 93 €/hlö. Näet listan eri puolella Suomea sijaitsevista testauspaikoista Pihlajalinnan verkkosivuilla. Varaa testiaika täällä. Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä Finnairin varaustunnus ja varaudu esittämään Aurinkomatkojen varausvahvistus testauspisteessä. Löydät kuusimerkkisen Finnairin varaustunnuksen (esim. Y2KP3D) Omalomasta tai matkavahvistuksestasi. Pika-antigeenitestin tuloksen saa noin kolmen tunnin kuluessa ja RT-PCR-testin tuloksen noin 24 tunnin kuluessa testistä. Testituloksen yhteydessä saa sähköpostitse englanninkielisen todistuksen ja testitulos siirtyy myös Omakantaan. Lue lisää Finnairin sivuilta.

Asiakkaanamme pääset ilman lääkärintodistusta kumppanimme PR2You Oy:n kautta RT-PCR-testiin hintaan 99 €/hlö. Testauspaikat sijaitsevat Helsingin Jätkäsaaressa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä ja Ylistarossa. Testauspaikat saattavat vaihdella. Lähetämme noin kolme viikkoa ennen matkasi alkua sähköpostilla koodin alennushintaiseen testiin sekä ohjeet näytteenottoajan varaamiseen. Löydät koodin myös Omalomasta sekä Aurinkomatkat-sovelluksesta.

Täytä Sanitary Control Form (FCS) -lomake

Kaikkien Espanjaan matkustavien on täytettävä sähköinen FCS Health Control Form -lomake ennen matkalle lähtöä osoitteessa: https://www.spth.gob.es/. Lomakkeessa kysytään istuinpaikkasi numero lennolla. Voit tehdä lähtöselvityksen Finnairin lennolle 36 h ennen lennon lähtöä Finnairin sovelluksessa tai internetsivuilla, jolloin saat istuinpaikkasi numeron selville. Mikäli olet varannut lennolle lisämaksusta tietyn istumapaikan, voit täyttää tämän kohdan jo aiemmin. 

Lomaketta varten tarvitset myös hotellin osoitteen sekä provinssin nimen, joka esimerkiksi Costa del Solin lomakohteisiin matkustaville on Andalucia, Mallorcan Islas Baleares, Alicanten Valencia, Barcelonan Katalonia ja Madridin Madrid. Yhdessä matkustava perhe voi täyttää yhden yhteisen lomakkeen. Lomake tulee täyttää englanniksi. Suomenkielinen ohjeistus lomakkeen täyttämiseen löytyy täältä.

Lomakkeen täytön jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen, josta voit tarkistaa täyttämäsi tiedot ja tallentaa saamasi henkilökohtaisen QR-koodin. Tarvittaessa voit täydentää, muokata tai täyttää lomakkeen uudelleen. QR-koodii tulee ottaa matkalle mukaan joko paperille tulostettuna tai puhelimella näytettävänä. Koodi esitetään lentoyhtiölle koneeseen nousun yhteydessä ja koodi tulee näyttää myös Espanjan viranomaisille maahan saavuttaessa.

Mikäli hotellisi vaihtuisi lomakkeen täytettyäsi, tulee sinun korjata tiedot oikeaksi ennen matkaa.

Mikäli et saa sähköpostiisi vahvistusta lomakkeen täyttämisen jälkeen, tarkistathan roskapostisi. Tarvittaessa täytä lomake uudelleen ja varmista että sähköpostiosoitteesi on oikein kirjoitettu.


Espanjan hintataso

Hintataso Espanjassa on suunnilleen sama kuin Suomessa. Ravintoloiden ja ostosten hintataso on lähes sama kuin meillä, supermarketeissa elintarvikkeet ja alkoholi ovat jonkin verran edullisempia.


Hyvä tietää ennen matkaa

Jännite

Espanjassa jännite on sama ja pistorasiat samanlaiset kuin Suomessa.


Matkustusasiakirjat

Suomen kansalainen tarvitsee Espanjaan matkustusasiakirjaksi voimassa olevan passin tai sirullisen henkilökortin.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Pyhäpäivät

1.1.       uusivuosi Año Nuevo
6.1.       loppiainen Epifania
19.3.     isänpäivä San José
kiirastorstai, pitkäperjantai, pääsiäispäivä
1.5.      vapunpäivä Día del Trabajo
16.7.     Fiesta del Carmen, merenkulkijoiden ja kalastajien suojeluspyhimys, kulkueita, messuja ja ilotulituksia Rotan ja Cadizin alueella
25.7.     Santiagon, Espanjan suojeluspyhimyksen päivä
15.8.     Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä Asunción de Nuestra Señora
12.10.   Kolumbuksen päivä Día de la Hispanidad, Día de la Virgen del Pilar
1.11.     pyhäinpäivä Día de todos los Santos
6.12.     perustuslain päivä Diá de la Constitución
8.12.     synnittömän sikiämisen päivä Inmaculada Concepción
25.12.   joulupäivä


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö 
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Aikaero

Manner-Espanjassa ja Baleaareilla kello on tunnin ja Kanariansaarilla 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Asukasluku

n. 46 miljoonaa

Kieli

espanja (castellano). Lisäksi katalaani, baski ja gallego. Lomakohteissamme puhutaan vieraista kielistä parhaiten englantia ja saksaa.

Pinta-ala

504 782 km²

Pääkaupunki

Suur-Madrid, n. 5,9 miljoonaa asukasta, keskusta n. 5,5 miljoonaa asukasta.

Uskonto

roomalaiskatolisuus

Valtiomuoto

kuningaskunta

Valuutta

euro