Protaras – tietoa matkakohteesta

Protaras 1
Protaras 2
Protaras 3
Protaras 4
Protaras 5
Protaras 6
Protaras 7
Protaras 8
Protaras 9
Protaras 10
Protaras 11
Protaras 12
Protaras 13
Protaras 14
Protaras 15
Protaras 16
Protaras 17
Protaras 18
Protaras 19
Protaras 20
Protaras 21
Protaras 22
Protaras 23
Protaras 24
Protaras 25
Protaras 26
Protaras 27
Protaras 28
Protaras 29
Protaras 30
Protaras 31
Protaras 32
Protaras 33
Protaras 34
Protaras 35
Protaras 36
Protaras 37
Protaras 1
Protaras 2
Protaras 3
Protaras 4
Protaras 5
Protaras 6
Protaras 7
Protaras 8
Protaras 9
Protaras 10
Protaras 11
Protaras 12
Protaras 13
Protaras 14
Protaras 15
Protaras 16
Protaras 17
Protaras 18
Protaras 19
Protaras 20
Protaras 21
Protaras 22
Protaras 23
Protaras 24
Protaras 25
Protaras 26
Protaras 27
Protaras 28
Protaras 29
Protaras 30
Protaras 31
Protaras 32
Protaras 33
Protaras 34
Protaras 35
Protaras 36
Protaras 37

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Varaa vuokra-auto lomallesi kätevästi verkkosivuiltamme. Saadaksesi haluamasi automallin tee autonvuokraus jo hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. Auto noudetaan joko kohteen lentoasemalta tai muusta vuokraamon toimipisteestä.

Autonvuokraus onnistuu osassa lomakohteistamme helposti myös Aurinkomatkat-sovelluksessa tai oppaaltamme. Sovelluksessa vuokraus on mahdollinen aikaisintaan 3 viikkoa ennen matkan alkua.

Huomioithan että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne.


Harrastukset

Suosituimmat harrastukset ovat keskittyneet rannoille. Kirkasvetiset, puhtaat vedet tarjoavat erinomaiset puitteet sukellukseen, snorklaukseen ja lukuisten vesiurheilulajien harrastamiseen. Pyöräillen pääset tutustumaan lähikyliin ja ruuhkattomille rannoille, läheisellä Cape Grecon luonnonsuojelualueella riittää reittejä niin pyöräilijöille kuin patikoijillekin.

Patikointi

Cape Grecon luonnonpuistossa kulkee useita patikointireittejä. Erityisesti keskikesällä kannattaa suunnata saaren keskiosassa sijaitsevaan Troodosvuoristoon, sillä ilmasto vuorilla on viileämpää kuin rannikolla. Troodoksen rinteillä on laaja ja monipuolinen vaellusreitistö, joiden varrella näet viinitiloja ja paikallisia pieniä kyliä.

Pyörien vuokraus

Voit vuokrata polkupyöriä, skoottereita, mönkijöitä ja moottoripyöriä lukuisista vuokraamoista. Protaraksen alueella on paljon pyöräilyteitä, joista tasaisimmat seuraavat rantaviivaa ja vaativammat kaartavat ylös vuorten rinteille. Pyöräilyretket läheiselle Cape Grecon luonnonsuojelualueelle ovat suosittuja.

Sukellus ja snorklaus

Protaras tunnetaan erinomaisena sukelluskohteena. Sukellus on suosittua ja vedet ovat huikean kirkkaita niin sukeltamiseen kuin snorklaukseenkin. 

.Protaraksen alueella järjestetään useassa paikassa tutustumissukelluksia ja sukelluskorttikursseja. Aloittelijoille ja vähemmän sukeltaneille on rauhallisia, tuulettomia lahtia, kokeneemmille elämyksiä riittää luolissa ja tunneleissa sukeltaen sekä vanhoja uponneita laivoja tutkien.

Snorklaus on suosittua kaikilla rannoilla. Protaraksen ja Agia Napan välissä sijaitseva Konnos Beach on uskomattoman hieno alue snorklaajille.

Vesiurheilu

Vesiurheilulajit ja veneretket ovat Protaraksen yleisimpiä aktiviteetteja, joihin kirkas merivesi luo huikeat mahdollisuudet. Rannoilla vuokrataan välineitä SUP-laudoista kanootteihin, voit kokeilla myös banaaniveneajelua tai nousuvarjoliitoa.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Keskustassa on useita apteekkeja. Päivystävän apteekin nimi ja osoite on kunkin apteekin ikkunassa.

Lääkärikeskus Valessia Polyclinic Protaraksen päätien varrella päivystää ympäri vuorokauden.

Liikuntaesteettömyys

Protaraksen kadut ovat tasaisia. Jalkakäytäviä ja luiskia on, ja liikkuminen esim. pyörätuolilla onnistuu.

Luottokortit

Yleisimmät luottokortit ja Visa Electron käyvät maksuvälineinä useimmissa liikkeissä, hotelleissa ja ravintoloissa. Korteilla voi nostaa rahaa pankkiautomaateista.

Palveluraha

Kyproksella on tapana antaa palvelurahaa kiitokseksi hyvästä palvelusta. Ravintolassa laskun loppusummaa on tapana pyöristää ylöspäin 5-10 %. Palvelurahalla voi muistaa myös retkibussin kuljettajaa ja loman lopussa hotellihuoneesi siivoojaa.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Protaras kohdeopas


Kulkuyhteydet

Kyproksella on hyvä ja toimiva julkinen bussiverkosto. Protaraksesta pääsee bussilla helposti esim. Agia Napaan ja sen vesipuistoon sekä suurempiin kaupunkeihin. Lippujen hinnat ovat edullisia, ja ne voi ostaa suoraan kuljettajalta.

Taksin saat asemilta tai lennosta. Voit myös pyytää hotellisi henkilökuntaa soittamaan taksin hotelliisi. Varmista, että mittari on päällä, tai sovi hinta etukäteen.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset tai yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään viisi päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Larnaka
Matkan pituus n. 65 km
Matkan kesto n. 1,5 t  

Yhteydet lentoasemalta 
Lentoasemalta lomakohteeseen pääset myös bussilla tai taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme viimeistään 14 päivää ennen matkaa varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Protaras lasten kanssa

Protaraksessa on pieniä leikkipuistoja liukumäkineen.

Waterworld-vesipuisto sijaitsee 10 km:n päässä Agia Napassa. Hieno vesipuisto on yksi Euroopan suurimmista, ja sen antiikin Kreikka -teemaiset liu'ut ja altaat viihdyttävät kaikenikäisiä koko päivän. Alueella on myös ravintoloita.

Agia Napan keskustassa sijaitsevassa Parko Paliatso -huvipuistossa on nuoremmille ja vanhemmille sopivia karuselleja ja laitteita, ravintoloita, jäätelökojuja ja huvipuistotunnelmaa.

Kyproslaiset ovat hyvin lapsirakkaita, ja lapsiin suhtaudutaan hyvin joka paikassa. Ravintoloissa on yleisesti leikkialueita ja erilliset ruokalistat lapsille, ja puistoissa on leikkipaikkoja. Loivasti syvenevät, vähäaallokkoiset rannat ovat omiaan lasten leikkeihin.


Nähtävyydet

Protaraksen yläpuolella olevalla kukkulalla sijaitsee Elian kirkko, josta aukeaa huikea näkymä merelle.

Läheisen Agia Napan tunnetuin nähtävyys on Luostariaukio sitä ympäröivine rakennuksineen, joista kuuluisin on 1500-luvulla rakennettu luostari. 
 
Paralimnin kylään pääset bussilla, taksilla ja polkupyörällä. Matkan varrella on kauniita hiekkarantoja, merenlahtia ja useita ravintoloita.

Nikosia ja Larnaka ovat erinomaisia ostoskaupunkeja täynnä hienoja historiallisia nähtävyyksiä. Larnakan upean rantakadun Seafrontin varrella on toinen toistaan viihtyisämpiä kahviloita ja baareja, samoin kaupungissa on linnoitus, museoita ja kuulu Lasaruksen kirkko.

Troodosvuoristossa on monta Unescon perintölistalla olevaa kirkkoa. Kykkoksen luostari on myös Troodoksen alueella.

Protaraksesta pääsee varsin lähelle miehitetyn alueen rajaa. Huomioi, että valokuvaaminen alueella on kielletty. Voit tehdä päiväretken miehityslinjan toiselle puolelle kauniiseen Famagustan kaupunkiin, jonka rannalta voi ihmetellä Varoushan aavekaupungin autiota näkyä.

Rajoituksia valokuvauksessa:
Kirkoissa ja museoissa ei saa kuvata salamavalolla; monissa kuvaaminen on kokonaan kielletty, samoin videointi. Muutamissa sisämuseoissa saa videoida maksamalla kuvausmaksun.

Kuvaaminen on kielletty miehityslinjan valvontaasemilla sekä tukikohta-alueilla. Kuvata ei saa myöskään työtehtävissään olevia sotilaita ja poliiseja.


Ostokset

Protaraksen kaduilla on lukuisia rantavaatteita ja -tarvikkeita myyviä liikkeitä sekä minimarketteja. Edullisia ostoksia voit tehdä mm. Larnakassa ja läheisessä Paralimnin kylässä. Larnakan ja Paralimnin kaupoissa vietetään yleensä siestaa keskellä päivää.

Suositeltavaa ostettavaa ovat kengät, vyöt, silmälasit, juustot, hedelmät, pähkinät, kankaat, lastenvaatteet, keramiikka, korityöt, pöytäliinat sekä kulta- ja hopeakorut.


Ravintolat ja huvit

Valinnanvaraa riittää niin Protaraksessa kuin Fig Tree Bayssäkin pikaruokapaikoista hienostuneisiin illallisravintoloihin. Protaraksen pääkadun varrella on ravintoloita vieri vieressä. Läheisessä Paralimnin kylässä on erinomaisia pieniä ravintoloita.

Kyproslaisessa keittiössä yhdistyvät Kreikan, Turkin ja Lähi-Idän keittiöiden maut. Hyvä tapa tutustua paikalliseen keittiöön on syödä 10–20 ruokalajin mezé, joka jaetaan koko seurueen kesken. Pöytään tuodaan ensin kylmät alkupalat, dippikastikkeet, salaatit ja leipä, sitten lämpimät ruuat pieninä annoksina. Mezé sopii iltaruuaksi ja sen nauttimiseen kannattaa varata aikaa.
Kyproksella syödään myös paljon mereneläviä, tuoreita kasviksia ja oliiviöljyä. Saaren tunnetuin tuote lienee suussasulava halloumi-juusto.

Iltaelämä on rauhallista. Protaraksen pääkadun varrella on joitakin baareja. Mikäli kaipaat enemmän menoa, kannattaa suunnata jonakin iltana Agia Napan Luostariaukiolle, jossa menopaikkoja riittää joka makuun.


Uimarannat

Protaraksen vehreiden palmujen ympäröimät Blue Flag -ympäristömerkityt rannat kuuluvat Euroopan puhtaimpiin. Useimmilla rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja ja niillä on runsaasti palveluja.

Suosituimmat rannat ovat Protaras Beachin lisäksi Fig Tree Bay ja Pernera, joita yhdistää kävelybulevardi. Alueella on myös luonnonkauniita rantapoukamia, kuten myös 200 m:n mittainen, kuvauksellinen Konnos Beach.

Asukasluku ja etäisyydet

Protaras n. 20 230 as. 
Agia Napa 9 km
Larnaka 70 km
Limassol 120 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.