Pafos – tietoa matkakohteesta

Pafos 1
Pafos 2
Pafos 3
Pafos 4
Pafos 5
Pafos 6
Pafos 7
Pafos 8
Pafos 9
Pafos 10
Pafos 11
Pafos 12
Pafos 13
Pafos 14
Pafos 15
Pafos 16
Pafos 17
Pafos 18
Pafos 19
Pafos 20
Pafos 21
Pafos 22
Pafos 23
Pafos 1
Pafos 2
Pafos 3
Pafos 4
Pafos 5
Pafos 6
Pafos 7
Pafos 8
Pafos 9
Pafos 10
Pafos 11
Pafos 12
Pafos 13
Pafos 14
Pafos 15
Pafos 16
Pafos 17
Pafos 18
Pafos 19
Pafos 20
Pafos 21
Pafos 22
Pafos 23

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon keskustan toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.

Mikäli vuokraat auton vasta perillä, ota yhteys oppaaseemme muutama päivä ennen haluttua vuokrausajankohtaa. Paikalla vuokrattavien autojen hinnat ja vuokrausehdot näet hotellissa olevasta Aurinkomatkojen Lomakansiosta.


Harrastukset

Pafoksen maakunnassa on neljä 18-reikäistä golfkenttää. Tennistä voi pelata useissa hotelleissa. Lisäksi voit harrastaa maastoratsastusta, keilailua, minigolfia, kartingia, sukellusta tai osallistua sukelluskurssille. Pafoksen ympäristö soveltuu hyvin patikointiin ja maastopyöräilyyn, myös ohjattuja pyöräretkiä järjestetään.

Patikointi

Pohjoisrannikolla n. 50 km:n päässä Pafoksesta, lähellä Afroditen kylpypaikkaa, on merkittyjä patikointipolkuja: 7 km:n pituinen Afroditen ja 7,5 km:n pituinen Adoniksen reitti, 2,5 km:n pituinen Smigies ja 3 km:n pituinen Pissourumouttis. Reitit alkavat Smigies-piknikalueelta Neo Chorion kylästä 2,5 km länteen, jonne pääsee omalla autolla tai arkipäivisin bussilla Ylä-Pafoksesta Poliksen kylään ja sieltä edelleen minibussilla kylpypaikkaan 7 krt päivässä. Reittikarttoja saa Kyproksen matkailutoimistosta.

Troodosvuoristossa, Kyproksen keskiosassa on 4 merkittyä patikointireittiä: Artemis 7 km, Atalante 14 km, Kaledonia 3 km ja Perséphone 3 km. Pelkistettyjä reittikarttoja on saatavilla. 
Ohjattuja patikkaretkiä järjestetään mm. Akamasin niemimaalle (ei touko–syyskuussa).

Ratsastus

George Ranch -talli on 16 km Pafoksesta Coral Bayhin päin. 

Sukellus ja snorklaus

Sukelluskeskukset järjestävät sukellus- ja veneretkiä. Alueella on paljon historiallista nähtävää, mm. hylkyjä. Sukellusretkikohteita on useita ja näkyvyys on yleensä hyvä. Retkiä järjestetään kesäkuusta alkaen mm. Zenobian hylylle Larnakaan ja Akamasin luonnonsuojelualueelle. Lisätietoa sukelluskursseista ja retkistä www.cydive.com

Uimarannoilla voi snorklata. Supermarketeissa myydään maskeja ja räpylöitä. Urheiluliikkeissä ja sukelluskouluissa myydään laadukkaampia maskeja, snorkkeleita ja räpylöitä.

Tennis

Joissakin hotelleissa on tenniskenttiä. Muutamien rantahotellien kenttiä vuokrataan myös hotellin ulkopuolisille vieraille. 


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Ala-Pafoksessa apteekkeja on mm. rantakadulla ja Apostolou Pavlou -kadulla. Myös Ylä-Pafoksessa on useita apteekkeja. Päivystävän apteekin nimi on apteekkien ovessa.

Iasis-klinikka on Ylä-Pafoksessa, 8, Voriou Ipirou. Voit anoa kuitteja vastaan korvausta vakuutusyhtiöltäsi Suomessa.

Juomavesi

Juomavedeksi suositellaan pullotettua vettä, jota voi ostaa supermarketeista ja kioskeista.

Liikuntaesteiset

Pafos sopii kohtalaisen hyvin liikuntaesteisille. Ylä-Pafoksessa on korkeuseroja ja kapeita jalkakäytäviä. Ala-Pafos on melko tasaista ja jalkakäytävätkin paremmat, myös luiskia on. Suojateitä on harvassa.
Troodosvuoriston retkellä on paljon portaita. Lentokenttäbussissa ja retkillä tarvitaan pyörätuolilla liikkuvalle oma avustaja, joka nostaa bussiin ja bussista pois. Taitettava pyörätuoli mahtuu Aurinkomatkojen bussiin (kuljetus lentokentältä hotelliin).

Invataksit Pafoksessa toimii Oberon Exploration, jolla on invatakseja. Taksiin mahtuu kolme pyörätuolia ja taksien varustus on EU-standardien mukainen. Hinta Pafosin lentokentältä hotelleihin n. 50 €/4 henkilöä. Invatakseja voi vuokrata myös muuhun ajoon n. 34 €/t/hlö. Aurinkomatkojen oppaat auttavat invataksin varaamisessa.
Retket Oberon Exploration järjestää myös erityisesti pyörätuolissa liikkuville suunniteltuja retkiä.
Pyörätuolit  Oberon Exploration vuokraa pyörätuoleja ym. apuvälineitä, p. +357 26 941 528, kathleen@accessibleholidayscyprus.com. Tuolin kuljetus Pafoksen alueen hotelleille on ilmainen. Käsikäyttöinen taitettava pyörätuoli n. 6 €/pv, sähkökäyttöinen kolmi- tai nelipyöräinen skootteri 12 €/pv, minimi 6 päivän vuokraus.

Luottokortit

Visa ja MasterCard ovat tunnetuimmat luottokortit. Voit nostaa rahaa MasterCardilla, Eurocardilla, Visalla, Visa Electronilla ja Maestrolla useimmista pankeista ja automaateista. Dinersilla ja American Expressillä voi maksaa vain joissain suurimmissa liikkeissä. Visa Electron käy myös useissa liikkeissä ja ravintoloissa.

Matkalle mukaan

Mikäli lähdet Kyprokselle keväällä tai syksyllä, varaa mukaan myös lämpimiä sekä sateen että tuulen pitäviä vaatteita. Lämpimät säät alkavat yleensä toukokuussa, mutta illat saattavat olla viileitä pidempäänkin. Heinä–syyskuussa on hyvin helteistä. Silloin on mukavinta käyttää keveitä, luonnonkuituisia vaatteita. Loka–marraskuussa sää viilenee hieman, tosin lokakuu on usein vielä mukavan lämmin. Kesäisin on hyvä ottaa mukaan hyttyskarkotetta. Oma rantapyyhe on tarpeen, sillä hotellien pyyhkeitä ei saa viedä rannalle. Mukaviksi osoittautuneet kengät sekä rantakengät kannattaa myös pakata mukaan.

Palveluraha

Palveluraha kuuluu olennaisena osana paikalliseen kulttuuriin. Voit kiittää palvelurahalla hyvästä palvelusta esimerkiksi retkibussien kuljettajia ja laukunkantajia, 1 €/hlö. Hotellien huonesiivoajia voi muistaa lähtpäivänä, 2–5 €/hlö/vk. Ravintoloissa on tapana pyöristää laskun loppusummaa 5–10 % ylöspäin.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Pafos kohdeopas


Kulkuyhteydet

Pafoksessa on hyvät bussiyhteydet sekä Ylä- ja Ala-Pafoksen että kaupunkialueen, Coral Bayn ja Corallian uimarantojen välillä. Taksilla liikkuminen kaupungin alueella on kätevää.

Bussit
Paikallisbussien kertamaksu on 1,50 €, alle 5-vuotiaat maksutta. Aikatauluja ja reittejä www.pafosbuses.com
Bussi 610 liikennöi reittiä Ala-Pafos–Ylä-Pafos. Ylä-Pafoksen päätepysäkki on lähellä vihannestoria. Bussi 611 Ala-Pafos–vesipuisto. Bussi 615 Ala-Pafos–Coral Bayn ranta–Corallian ranta. Ylä-Pafoksesta kulkee busseja Poliksen kylään ma–la, Poliksesta pääsee bussilla Afroditen lähteelle. Pafoksen ja Limassolin välillä liikennöi InterCity-bussi päivittäin. 

Taksit
Voit tilata taksin hotelliin. Pafoksen takseissa ei ole mittareita. Minimitaksa on 8 €.

Travel & Express -taksit liikennöivät Limassoliin, Nikosiaan ja Pafoksen lentoasemalle. Tee varaus Travel Express -taksiin vähintään tuntia ennen matkaa ja klo 17 mennessä.


Matkalla lasten kanssa

Vesipuistoissa ja huvipuistoissa viihtyvät kaikenikäiset. Ala-Pafoksessa voi pelata minigolfia ja ajaa kartingia. Lasten kanssa voi osallistua myös retkillemme.

Vesipuistot
Aphrodite Water Park -vesipuisto on Ala-Pafoksessa Geroskipoun alueella, lähellä Cypria Bay -hotellia. Puisto on avoinna päivittäin touko–lokakuussa.
Fasouri Watermania -vesipuisto on Limassolissa. Lippuja kuljetuksineen voit ostaa oppaaltamme. Puisto on avoinna n. 1.5.–16.10. päivittäin. 

Ajanvietettä lapsille
Geroskipoun rannalla on pieni huvipuisto, jossa on 2 autorataa, karuselli, veneitä ja kolikoilla toimivia laitteita, kiipeilytelineitä ja keinuja.

Pienten lasten ruokailu
Kaupoissa myydään lastenruokia ja vaippoja.


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin edestakaiset bussikuljetukset ovat maksullisia. Hinta 12 €/aikuinen ja 6 €/lapsi 2–17-v., alle 2-vuotiaat sylilapset maksutta. Voit ostaa myös yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetuksen voit ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus tulee ostaa viimeistään 5 päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Pafos International Airport 
Matkan pituus n. 15–25 km  
Matkan kesto n. 20 min–1 tunti

Yhteydet lentokentältä
Pelkän lennon ostaneet pääsevät lentokentältä lomakohteeseen taksilla.


Nähtävyydet

Pafoksen arkeologinen museo, Dhigenis Street, Ylä-Pafos.  
Bysanttilainen museo, Piispanpalatsin yhteydessä Ylä-Pafoksessa. Museon kokoelmissa on ikoneita ja kirkollista esineistöä.
Etnografinen (kansantaiteen) museo, Exo Vrysi Street, Ylä-Pafos. Yksityiskokoelma kyproslaista kansantaidetta ja arkeologisia löytöjä.
Pafoksen mosaiikit, arkeologisessa puistossa, lähellä satamaa. Roomalaisajan lattiamosaiikkeja 200–300-luvuilta sekä pieni teatteri.
Kuninkaiden haudat, 2,5 km Pafoksen satamasta länteen. Maanalaisia kallioon hakattuja varakkaiden pafoslaisten hautoja hellenistiseltä ja roomalaiselta kaudelta 200 eaa–200 jaa.
Geroskipoun kansantaiteen museo, noin 3 km Pafoksesta itään.
Afroditen temppelin rauniot ja museo, Kouklian kylässä noin 16 km Pafoksesta itään. Antiikin Kreikan tärkeimpiä pyhiinvaelluspaikkoja.
Afroditen lähde, 55 km Pafoksesta pohjoiseen.
Apostoli Paavalin pilari, vuodelta 45 jaa., Ala–Pafoksessa lähellä Sofianna-hotellia.
Pafoksen satamalinnake
Taidegalleria En Plo, Pafoksen satamassa. Vaihtuvia näyttelyitä.
Afroditen kivet, Petra tou Romiou, n. 20 km Pafoksesta Limassolin suuntaan.

Pafoksen lähistöllä on useita kirkkoja, luostareita ja raunioita ja ympäristössä on kaunista luontoa ja pikkukyliä.
Museoiden ja arkeologisten alueiden aukioloajat vaihtelevat vuodenajan mukaan.
Arkeologisilla alueilla saa kuvata, mutta museoissa, luostareissa ja kirkoissa kuvaaminen ja videointi on kielletty.


Ostokset

Parhaat ostospaikat ovat Ylä-Pafoksessa Makarioskadun ympäristössä ja Ala-Pafoksesta Ylä-Pafokseen menevän tien varrella. Suosittuja ostoksia ovat mm. kengät, silmälasit ja hopeakorut sekä oliiviöljy, hunaja ja mausteet.

Ala-Pafoksessa on uusi Kings Avenue Mall -ostoskeskus sekä Debenhams-tavaratalo. Ylä-Pafoksessa on Nikodimou Mylonan ostoskatu, pieni vihannestori ja basaarikujat. Avoinna arkisin klo 6.30–13.30.

Liikkeet Ala-Pafoksessa ovat avoinna huhti–lokakuussa n. klo 9–20. Kesäsunnuntaisin Ala-Pafoksen liikkeistä suurin osa on avoinna. Pienet liikkeet saattavat avata aamuisin vasta klo 10 ja sulkea etenkin lauantaisin aikaisemmin. Suurin osa Ylä-Pafoksen liikkeistä on suljettu arkipäivinä klo 13:n tai klo 14:n jälkeen ja sunnuntaisin liikkeet ovat kiinni.


Ravintolat ja huvit

Pienten tavernoiden ruoka on yksinkertaisen maukasta. Saaren erikoisuus on perinteinen useista pikkuannoksista koostuva mezeateria. Valittavana on myös tasokkaita ravintoloita sekä esimerkiksi italialaisia, intialaisia ja kiinalaisia ravintoloita.

Iltaa istutaan baareissa ja pubeissa tai tunnelmallisessa satamassa. Joissakin tavernoissa on esim. kerran viikossa kansantanssi- ja musiikkiesityksiä.


Uimarannat

Kaupungissa on pieniä kirkasvetisiä uimarantoja ja hotellien edustan rannat ovat vapaasti käytettävissä. Noin 10 km:n päässä sijaitsevilla Coral Bayn ja Corallian hiekkarannoilla on kesäkuukausina vesiurheilumahdollisuuksia.

Ala-Pafoksen ja Coral Bayn rannoilla voi harrastaa mm. polkuveneilyä, banaaniveneellä ja vesiskootterilla ajelua ja nousuvarjoliitoa. Ala-Pafoksen rannoille pääsee hotelleista kävellen, matkaa on 500 m–1 km. Aurinkotuolin tai -varjon vuokra on n. 2,50 €. Geroskipoun ranta on 3,5 km:n päässä Ala-Pafoksesta. Ranta on osin nurmikkoa, osin hiekkaa ja siellä on kahvila, taverna, lasten leikkipaikka ja pieni huvipuisto. Rannalla voi pelata rantalentistä.

Geroskipoun vesipuiston lähellä on olympiamittainen ulkouima-allasalue, jossa on kymmenen 50 m:n pituista rataa. Pääsymaksu 4 €/kerta.

Asukasluku ja etäisyydet

Pafos n. 70 000 as.

Limassol 75 km
Larnaka 135 km
Nikosia (Lefkosia) 150 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.