Mlini – tietoa matkakohteesta

Mlini 1
Mlini 2
Mlini 3
Mlini 4
Mlini 5
Mlini 6
Mlini 7
Mlini 8
Mlini 9
Mlini 10
Mlini 11
Mlini 12
Mlini 13
Mlini 14
Mlini 15
Mlini 16
Mlini 17
Mlini 18
Mlini 19
Mlini 20
Mlini 21
Mlini 22
Mlini 23
Mlini 24
Mlini 25
Mlini 26
Mlini 27
Mlini 28
Mlini 29
Mlini 30
Mlini 31
Mlini 32
Mlini 33
Mlini 34
Mlini 1
Mlini 2
Mlini 3
Mlini 4
Mlini 5
Mlini 6
Mlini 7
Mlini 8
Mlini 9
Mlini 10
Mlini 11
Mlini 12
Mlini 13
Mlini 14
Mlini 15
Mlini 16
Mlini 17
Mlini 18
Mlini 19
Mlini 20
Mlini 21
Mlini 22
Mlini 23
Mlini 24
Mlini 25
Mlini 26
Mlini 27
Mlini 28
Mlini 29
Mlini 30
Mlini 31
Mlini 32
Mlini 33
Mlini 34

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Varaa vuokra-auto lomallesi kätevästi verkkosivuiltamme. Saadaksesi haluamasi automallin tee autonvuokraus jo hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. Auto noudetaan joko kohteen lentoasemalta tai muusta vuokraamon toimipisteestä.

Autonvuokraus onnistuu osassa lomakohteistamme helposti myös Aurinkomatkat-sovelluksessa tai oppaaltamme. Sovelluksessa vuokraus on mahdollinen aikaisintaan 3 viikkoa ennen matkan alkua.


Harrastukset

Mlinin suosituimmat harrastukset ovat uinti, sukellus ja snorklaus. Cavtatin ympäristössä on patikkapolkuja ja pyöräilyreittejä. Rannoilla vuokrataan erilaisia vesiurheiluvälineitä, kuten kajakkeja, polkuveneitä ja vesiskoottereita. Voit myös purjelautailla, vesihiihtää ja kokeilla banaaniajelua sekä nousuvarjoliitoa. Maastoratsastusretkille voit osallistua n. 15 km:n päässä olevassa ratsastuskeskuksesta. 

Sukellus ja snorklaus

Mlinin ympäristössä vesi on puhdasta, kirkasta ja nähtävää, mm. hylkyjä, on paljon. Osallistuaksesi sukelluksille tarvitset voimassa olevan sukelluskortin sekä Kroatian sukellusluvan, jonka voit ostaa sukelluskeskuksesta.

Mlinissä toimiva sukelluskeskus Dubrovnik Diving Aquarius järjestää erilaisia sukellus- ja snorklausretkiä. Keskus vuokraa myös sukellus- ja snorklausvälineitä.

Patikointi

Cavtatissa on 2 patikkareittiä, toinen kulkee polkuja ja pikkuteitä pitkin ylös vuoren rinteelle. Reitti tunnetaan nimellä Ronald Brown. Varaa lenkkiin 4–5 tuntia, matkaa kertyy noin 10 kilometriä. Toinen patikkareitti kulkee rannan myötäisesti Cavtatista Radovcicin kylään saakka. Reitin pituus on noin 15 kilometriä ja maastossa on korkeuseroja. Reitit on osittain merkittyjä punaisilla ja valkoisilla ympyröillä. Saat reittikarttoja Cavtatin matkailutoimistosta.

Pyörien vuokraus

Cavtatin ja Konavlen laakson ympäristössä on pyöräilyyn sopivaa maastoa ja kolme 10–30 km:n pituista reittiä. Saat reittikarttoja matkailutoimistosta. Cavtatissa on muutama yritys, jotka vuokraavat pyöriä ja järjestävät pyöräretkiä Konavlen laaksossa. Alueen reitit kulkevat sekä päällystetyillä että sorateillä kauniissa maaseutumaisemissa.

Ratsastus

Lähin ratsastustalli Kojan Koral on Konavlen laaksossa, n. 15 km:n päässä Mlinistä. Tarjolla on ratsastusta kauniissa maisemissa. Hintaan sisältyy kuljetus hotelleista, kypärä, opastus, varusteet ja välipala. Alaikäraja 16 vuotta.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Mlinin Srebrenossa on apteekki, joka on auki arkipäivisin. Lähin päivystävä apteekki on Dubrovnikissa. 

Mikäli tarvitset lääkäriä, ota yhteys hotellin vastaanottoon tai oppaaseemme. 
Mliniä lähinnä oleva ensiapuasema on Cilipin lentoasemalla. Päivystys 24 t/vrk ja lääkäri tulee tarvittaessa hotelliin.
Lääkärissäkäynti ja lääkkeet maksetaan käteisellä. Säilytä kuitit, jotta voit anoa korvausta vakuutusyhtiöltäsi.
Dubrovnikin sairaala Dr. Ante Šercera -kadulla on avoinna ympäri vuorokauden. Voit asioida siellä englannin kielellä.

Juomavesi

Kroatiassa vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta sitä ei suositella herkkävatsaisille. Voit ostaa mineraalivettä hotellien baareista ja kaupoista.

Liikuntaesteettömyys

Liikkuminen pyörätuolilla on hyvin hankalaa. Mlinissä on paljon portaita ja suuria korkeuseroja. Kesäaikaan pysäköidyt autot täyttävät monet jalkakäytävät.

Retkikohteissa liikkuminen ei onnistu pyörätuolilla: Dubrovnikin kaupunkikierroksella on paljon portaita ja vaikea liikkua, samoin Montenegron retkellä. Mostarin retkellä kaupungin kapeat ja mukulakivillä päällystetyt kadut vaikeuttavat liikkumista.
Matalalattiabusseja ja esteettömiä takseja ei ole.

Luottokortit

Yleisimmät luottokortit sekä Visa Electron käyvät maksuvälineinä yleisesti. Voit nostaa korteilla myös käteistä automaateista. Valuuttaa voit vaihtaa pankkien lisäksi hotelleissa, posteissa ja valuutanvaihtopisteissä. Ota passi mukaan asioidessasi pankissa.

Matkalle mukaan

Kivetyillä kaduilla kävelemiseen tarvitset mukavat kengät. Syys–lokakuussa ja alkukeväästä sää voi olla epävakainen ja illat viileitä, pakkaa mukaan myös pitkähihaisia vaatteita. Sadekuuroihinkin kannattaa myös varautua. Rannoilla saattaa olla merisiilejä, ota uimatossut mukaan.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Mlini kohdeopas


Mlini lasten kanssa

Kaupoissa ja apteekeissa myydään äidinmaidonkorviketta jauheena, purkkiruokia ja vaippoja. Lastenrattaita ei ole vuokrattavana.


Kulkuyhteydet

Mliniin on helpointa tutustua jalan, julkista liikennettä kylän sisällä ei ole. Päivittäin on monta bussi- ja laivavuoroa Dubrovnikiin, mistä on bussiyhteydet muualle Kroatiaan. Cilipin lentoasemalta on yhteys mm. Zagrebiin ja Splitiin.

Bussit
Cavtatista Dubrovnikiin liikennöivät paikallisbussit (nro 10) ajavat Mlinin kylän ohi n. tunnin välein. Bussipysäkki on päätien varrella.

Kaukoliikenteen bussit
Dubrovnikista, Gružin sataman bussiasemalta lähtee kaukoliikenteen busseja pohjoiseen, mm. Splitiin, Zadariin ja Zagrebiin. Busseihin ei voi tehdä etukäteisvarauksia. Lippu ostetaan bussiasemalta.
Lisätiedot ja aikataulut www.libertasdubrovnik.com.

Taksit
Taksiasemaa Mlinissä ei ole, vaan taksi tilataan esim. hotellille. Sovi hinta etukäteen.

Laivat
Mlinin satamista on päivittäin useita laivavuoroja Cavtatiin ja Dubrovnikin Vanhankaupungin satamaan. Matka kestää noin 20–40 min/suunta. Mlinin satama on Astarea-hotellin lähellä. Cavtatista tehdään veneretkiä Elafiittisaarille.

Dubrovnikin Gružin satamasta kulkee päivittäin lauttoja lähisaarille. Lippuja myydään sataman lippukioskissa. 
Suuret matkustajalaivat liikennöivät kahdesti viikossa Dubrovnikista Italian Bariin, kolme kertaa viikossa (keskikesällä useammin) väliä Dubrovnik–Split–Rijeka ja kolmesti viikossa Splitistä Italian Anconaan.
Kantosiipialus Mljetiin lähtee Dubrovnikista päivittäin. Aikataulut vaihtuvat usein. Matka kestää noin tunnin.
Lisätietoa laivoista www.jadrolinija.hr 

Lennot
Čilipin lentoasemalta on lentoyhteys mm. Pulaan, Zagrebiin ja Splitiin.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana.

Lentokenttä Dubrovnik Airport, Čilipi
Matkan pituus n. 12 km
Matkan kesto n. 30 min

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Erikoismatkatavaroiden kuljetus lentokenttäkuljetuksissa on lisämaksusta. Golfbagin hinta 10 €/suunta ja polkupyörän, laine- sekä purjelaudan hinta 15 €/suunta. Kuljetus erikoismatkatavaralle tulee tilata ennakkoon viimeistään 14 päivää ennen matkaa asiakaspalvelustamme.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Nähtävyydet

Mlinin mainittavimmat nähtävyydet ovat Pyhän Hilariuksen kirkko ja Pyhän Roccon kappeli. Molemmat ovat hotelli Astarean vieressä.

Cavtat
Cavtatin tärkein nähtävyys on kukkulan päällä oleva valkoinen Bracin saaren marmorista valmistettu hautamausoleumi, jonka on suunnitellut kuuluisa kroatialainen kuvanveistäjä Ivan Mestrovic. Mausoleumi kuului rikkaalle Racicin laivanvarustajasuvulle, jonka jäsenet kuolivat espanjantautiin 1920-luvulla. Perheen tytär tilasi ennen kuolemaansa hautamausoleumin muistoksi perheestään. Vaivattomin ja mielenkiintoisin reitti kukkulalle lähtee Pyhän Nikolauksen kirkon vierestä. Reitin varrella näet kivisiä taloja puutarhoineen sekä paikallisen taiteilija Vlaho Bukovacin gallerian. Kukkulalla on hautausmaa ja sieltä aukeaa upeat maisemat merelle päin. Racicin laivanvarustajasuvun mausoleumi sijaitsee Cavtatin korkeimmalla kohdalla.

Paikallisen taiteilijan Vlaho Bukovacin maalauksia on esillä hänen kotitalossaan.

Baltazar Bogisicin kotimuseona oleva Rehtorin palatsi on mielenkiintoinen vierailukohde. Bogisici oli 1800-luvulla syntynyt maailmankuulu tiedemies, lakimies ja eurooppalaisen akatemian jäsen. Museon kirjastossa on yli 22 000 harvinaista kirjaa, vanhoja kolikoita, aseita, huonekaluja ja Vlaho Bukovacin kuuluisa maalaus "Karnevaalit Cavtatissa". Palatsissa on Baltazar Bogisicin kokoelma maalauksia, veistoksia ja kirkollista esineistöä.
Fransiskaanikirkossa järjestetään konsertteja.

Čilipi
Čilipin kylän kirkon edessä lähellä lentokenttää esiintyy Lindo-kansantanssiryhmä sunnuntaisin kirkonmenojen jälkeen.

Dubrovnik
Aainutlaatuinen Vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Jykevien muurien sisällä on lukuisia kauniita palatseja, suihkulähteitä, kirkkoja, luostareita, kapeita viehättäviä kujia ja kiiltäväksi kuluneella kalkkikivellä päällystetty leveä pääkatu Stradun.


Ostokset

Mlinin Srebrenossa on ostoskeskus Sub City, muutoin kylän ostosmahdollisuudet ovat rajalliset. Monet lähtevät ostoksille Dubrovnikiin, jonka Vanhassakaupungissa on pikkuliikkeitä ja taidegallerioita. Hopea- ja kultakorut, filigraanityöt ja paikalliset viinit ovat suosittuja tuliaisia.

Mlinin rantakadulla on pari matkamuistomyymälää ja käsitöiden myyjiä. Päätien varrella on pieni marketti.


Ravintolat ja huvit

Mlinin parhaat ravintolat keskittyvät rantaa myötäilevän kävelykadun varrelle. Italialaiset vaikutteet näkyvät ravintolatarjonnassa selvästi ja kalaravintolat ovat suosittuja. Kroatia tunnetaan myös hyvistä viineistään. Ravintoloissa tarjoillaan niin kala- ja äyriäisherkkuja, paikallisia lihaerikoisuuksia kuin kansainvälisen keittiön antimia.

Mlinin
 iltaelämä on rauhallista. Iltaa vietetään rantakadun kahviloissa ja ravintoloissa. Monet suuntaavat Dubrovnikin Vanhaankaupunkiin viettämään iltaa. Kesällä Dubrovnikissa järjestetään monia kiinnostavia kulttuuritapahtumia.


Tapahtumat

Cavtatin fransiskaanikirkossa järjestetään klassisen musiikin konsertteja.

Cavtatissa järjestetään vuosittain klassisen- ja jazzmusiikin Epidaurus festivaalit elokuun lopusta syyskuun lopulle. Kaupunki täytyy musiikista ja nuoret uudet solistit debytoivat tunnettujen musiikkikonkareiden ohella. Konserttipaikkoina ovat Cavtatin kulttuurikeskus ja Pyhän Nikolaoksen kirkko.

Dubrovnikissa järjestetään klassisen musiikin konsertteja viikottain ja tunnetut Dubrovnikin kesäfestivaalit heinä-elokuussa. Vanhankaupun­gin aukiot, kirkot ja palatsit toimivat kulisseina tasokkaille teatteri- ja tanssiesityksille sekä konserteille. Festivaalien aikaan Vanhassakaupungissa on upea tunnelma. 

Dubrovnikin kaupungin virallisilla sivuilla on kaupungin tapahtumakalenteri.

Čilipin kylässä, kirkon pihamaalla on kesäsunnuntaisin suosittu kansantanssiesitys. Tanssijat ovat pukeutuneet värikkäisiin kansallispukuihin.


Tutustumiskohteita omatoimisille

Dubrovnikin lisäksi lähistöllä on monia mielenkiintoisia kohteita, joihin pääset tutustumaan omatoimisesti. Paikallisbussiverkosto on kattava, mutta yhteydet eivät ole kovinkaan toimivat, sillä aikataulut on monesti suunniteltu paikallisten tarpeiden mukaan. Paras tapa tutustua lähikaupunkeihin ja kyliin on vuokra-auto.

Konavlen laaksossa Koatian eteläisimmässä osassa on noin 30 pientä kylää. Laakso on lähes 25 kilometriä pitkä. Asutus on keskittynyt teiden varsille ja vuoren rinteille, jotta tasainen laaksonpohja jäisi viljelykäyttöön.

Suurin kylistä on noin 800 asukkaan Čilipi, jossa sijaitsee lentokenttä. Kylä on kuulu kansantanssiperinteestään. Kesäsunnuntaisin kirkon pihamaalla on suosittu kansantanssiesitys.

Grudan kylä laakson keskellä tunnetaan parhaiten joen rannalle vanhaan myllyyn rakennetusta Konavoski Dvori -ravintolasta, jonka erikoisuus on maakuopassa rosvopaistin tapaan valmistettu herkullinen lampaanpaisti.

Molunatin kylä on rannikolla. Ensimmäiset asukkaat saapuivat sinne jo 1400-luvulla. Nykyään alueen asukkaat saavat elantonsa kalastuksesta sekä pienimuotoisesta viljelystä, sillä alueella kasvatetaan mm. oliivipuita sekä viiniköynnöstä. Kylässä on myös leirintäalue sekä muutamia yksityismajoituksen tarjoajia.

Elafitisaaret sijaitsevat lähellä rannikkoa Dubrovnikin Lapadinniemen ja Peljesacin niemimaan välissä, 7–17 km:n päässä Dubrovnikista. Saaret suojasivat aikoinaan kaupunkia mm. ryöstäjiltä, ja taitavimpien merimiesten sanottiin olevan kotoisin näiltä saarilta. Saaret ovat suosittuja päiväretkikohteita, ja niille on päivittäin Jadrolinija-yhtiön laivayhteys Gružin satamasta. Saarille tehdään myös kansainvälisiä retkiä.

Vehreällä Kolocepin saarella on noin 250 asukasta. Vanhasta arkkitehtuurista on nähtävillä mm. basilikan rauniot ja vahtitorni.

Lopudin saaren tärkein nähtävyys on edelleen käytössä oleva 1480-luvulla rakennettu fransiskaanikirkko. Museossa on vanhaa esineistöä, astioita ym. Saarella on hienohiekkainen ranta.

Sipan on suurin saarista. 500 asukkaan saarella on mm. hedelmä- ja viiniviljelmiä. Aikoinaan aateliset viettivät täällä kesiään.

Trsteno
Kasvitieteellisestä puutarhastaan kuulu Trsteno on reilut 40 km Cavtatista pohjoiseen. Puutarha sai alkunsa jo 1500-luvulla Gučetićin aatelisperheen alkaessa kasvattaa upeaa renessanssipuutarhaa kesähuvilansa ympärille. Aluetta on laajennettu useaan otteeseen tarkan suunnitelman mukaisesti ja siellä on melko laaja kokoelma kasveja ympäri maailmaa. Puutarha voisi olla vieläkin upeampi, elleivät sota ja vuonna 2000 riehunut suuri metsäpalo olisi vahingoittanut aluetta.

Ston
Stonin kaupunki sijaitsee Pelješacin niemimaalla, noin 80 km Cavtatista pohjoiseen. Kaupunki on jakautunut kahteen osaan; Mali Ston on Neretvan kanaalin puolella ja eteläisempi osa on Veliki Ston. Kaupunkeja ympäröivän 5 km pitkän muurin rakennustyöt aloitettiin 1300-luvulla ja ne saatiin päätökseen vasta 400 vuotta myöhemmin. Stonin alue on tunnettu tasokkaista kalaravintoloistaan.


Uimarannat

Mlinin kylän edustalla ja läheisyydessä on useita pikkukivirantoja, joilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja. Merivesi on kirkasta ja puhdasta. Rantojen läheisyydessä on muutamia ravintoloita, baareja ja kahviloita. Rannoilla voi harrastaa vesiurheilua, kuten vesihiihtoa, banaaniajelua ja nousuvarjoliitoa. Vuokrattavana on myös mm. kanootteja, polkuveneitä ja vesiskoottereita.


Majoitusvero

Kroatian hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (Tourist tax), joka on 1,80–3,50 €/yö/henkilö. Vero veloitetaan kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä, 12–17-vuotiaat maksavat verosta puolet. Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan käteisellä suoraan hotellille. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia. Joissain hotelleissa majoitusvero sisältyy poikkeuksellisesti matkan hintaan.

Asukasluku ja etäisyydet

Mlini n. 3 500 asukasta
Cavtat n. 8 km
Dubrovnik n. 10 km
Cilipi n. 12 km
Mostar n. 130 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.