Dubrovnik – tietoa matkakohteesta

Dubrovnik 1
Dubrovnik 2
Dubrovnik 3
Dubrovnik 4
Dubrovnik 5
Dubrovnik 6
Dubrovnik 7
Dubrovnik 8
Dubrovnik 9
Dubrovnik 10
Dubrovnik 11
Dubrovnik 12
Dubrovnik 13
Dubrovnik 14
Dubrovnik 15
Dubrovnik 16
Dubrovnik 17
Dubrovnik 18
Dubrovnik 1
Dubrovnik 2
Dubrovnik 3
Dubrovnik 4
Dubrovnik 5
Dubrovnik 6
Dubrovnik 7
Dubrovnik 8
Dubrovnik 9
Dubrovnik 10
Dubrovnik 11
Dubrovnik 12
Dubrovnik 13
Dubrovnik 14
Dubrovnik 15
Dubrovnik 16
Dubrovnik 17
Dubrovnik 18

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon keskustan toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.


Harrastukset

Dubrovnikissa voi harrastaa sukellusta, snorklausta, melontaa, purjehdusta, pelata tennistä ja patikoida. Rantojen kävelytiet tarjoavat kauniit lenkkeilyreitit.

Kori- ja vesipallo

Kroatialaiset ovat innokkaita kori- ja vesipallon harrastajia. Kori- ja käsipallo-otteluja voi seurata Dubrovnikin urheiluhallilla. Vesipallo-ottelut pelataan Minceta-tavaratalon takana olevalla uimastadionilla. 

Kuntosali

Useiden hotellien yhteydessä on kuntosali tai kuntoilunurkkaus, joita voivat käyttää myös muut kuin hotellivieraat. Osa kuntosaleista on hyvin varustettuja, osa hieman vaatimattomampia.
Dubrovnik Palace -hotellissa on korkeatasoinen kylpyläosasto, jossa on myös hyvä kuntosali. Kuntosalilta avautuu hieno näkymä Adrianmerelle. Kertamaksu sisältää myös sisäuima-altaan ja saunan käytön.
Grand Hotel Parkin kuntosali on avoinna päivittäin klo 8–20.

Melonta

Adriatic Kayak Tours järjestää melontaretkiä. Toimipiste on lähellä Vanhaakaupunkia osoitteessa Zrinsko-Frankopanska 6, p. +385 20 312 770. Avoinna päivittäin klo 8–20. Melontaretkien vaikeusaste vaihtelee helposta hieman vaativampaan ja kesto puolesta päivästä koko päivään. Varaa retki kohteessa etukäteen.
Dubrovnikissa Babin Kukin niemellä sijaitsevalla Cobacabanan rannalla vuokrataan kajakkeja.

Patikointi

Rantojen kävelyteillä on kauniita lenkkeilyreittejä. 

Purjehdus

Dalmatian kirkas, puhdasvetinen rannikko lahtineen, poukamineen ja upeine saarineen on ihanteellinen purjehduskohde. Purjehdusreittien varrella on viehättävien pikku saarten lisäksi monta vanhaa historiallista kaupunkia mm. Milna, Hvar, Korçula ja Mjletin Pomena.

Pyörien vuokraus

Maastopyöräretkiä järjestää Adriatic Kayak Tours, jonka toimisto on Vanhankaupungin tuntumassa osoitteessa Zrinsko-frankopanska 6, avoinna päivittäin klo 8–20. Esim. puolenpäivän ja n. 20 km:n maastopyöräretki Konavleen maksaa 350 HRK.
Dubrovnikissa on useita skootterivuokraamoja. Skootterin (50cc) päivävuokra on 200–250 HRK. Varmistathan, että hinta sisältää pakollisen liikennevakuutuksen, verot sekä kypärän. Moottoripyöriä ei vuokrata. Maasto on mäkistä, tiet kapeita ja vilkkaasti liikennöityjä.

Sukellus ja snorklaus

Dubrovnikin ympäristössä on erinomaiset sukellusvedet.
Blue Planet -sukelluskeskuksen www.blueplanet-diving.com toimipiste on hotelli Dubrovnik Palacen yhteydessä. Avoinna klo 8–20. Varaukset voi tehdä etukäteen suoraan keskukseen tai p. +385 91 899 0973. Hintaesimerkkejä: Discover Scuba Diving -kurssi (ns. introkurssi, 3 t) 440 HRK, kahden sukelluksen veneretki 620 HRK. Hintoihin sisältyy varusteet.
Adrianmeren rannikon kirkkaat vedet soveltuvat hyvin snorklaukseen. Rannat ovat pääasiassa kivi- ja kalliorantoja. Voit snorklata esim. Babin Kukin niemen ja Vanhankaupungin ympäristössä sekä Lokrumin saaren lähivesillä. Blue Planet -sukelluskeskus vuokraa välineitä, varustesetin vuokra on 60 HRK/pv.

Tennis

Tenis Klub Dubrovnik, os. Setaliste Kralja Zvonimira, on lähellä Grand Hotel Parkia ja kävelymatkan päässä muista hotelleistamme. Klubilla on 4 valaistua massakenttää. Tenniskentät ovat avoinna päivittäin klo 8–22. Kentän vuokra on päivällä 80 HRK/t ja illalla klo 20:n jälkeen 100 HRK/t. Mailasta ja palloista veloitetaan 15 HRK/hlö.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Dubrovnikissa on useita apteekkeja, mm. Vanhassakaupungissa, Lapadinniemellä ja Gružin satamassa. Ne ovat avoinna ma–pe klo 7–20, la klo 7.30–15. Päivystävän apteekin osoite on apteekkien ovissa.

Mikäli tarvitset lääkäriä, ota yhteys hotellin vastaanottoon tai oppaaseemme. Dubrovnikin sairaala Dr. Ante Šercera -kadulla on avoinna ympäri vuorokauden. Voit asioida siellä englannin kielellä. Sairaala sijaitsee 1–1,5 km:n päässä hotelleistamme, p. (+385 20) 431 777. Lääkärissäkäynti ja lääkkeet maksetaan käteisellä. Voit anoa kuitteja vastaan korvausta vakuutusyhtiöltäsi.

Juomavesi

Kroatiassa vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta sitä ei suositella herkkävatsaisille. Voit ostaa mineraalivettä hotellien baareista ja kaupoista.

Lapset

Dubrovnikin Lapadinrannan vieressä olevalla pienellä leikkialueella on keskikesällä pallomeri, pomppulinna ja trampoliini. Hinta jokaiseen 10 HRK/7 min.

Kaupoissa ja apteekeissa myydään äidinmaidonkorviketta jauheena n. 35 HRK/300 g, purkkiruokia 7–10 HRK ja vaippoja. Lastenrattaita ei ole vuokrattavana.

Liikuntaesteiset

Liikkuminen pyörätuolilla on hyvin hankalaa. Dubrovnikissa on paljon portaita ja suuria korkeuseroja. Lapadinniemi, jossa Dubrovnikin hotellit sijaitsevat, on tasaisempaa. Kesäaikaan pysäköidyt autot täyttävät jalkakäytävät.
Kaupunkikierroksella on paljon portaita ja vaikea liikkua, samoin Montenegron retkellä. Mostarin retkellä kaupungin kapeat ja mukulakivillä päällystetyt kadut vaikeuttavat liikkumista. Retket eivät onnistu pyörätuolilla (Mostarin retki ei myöskään lastenrattailla).
Alueella ei ole matalalattiabusseja eikä invatakseja.
Hotelleistamme Dubrovnik Palace soveltuu parhaiten pyörätuolilla liikkuville. Hotellissa on vain yksi invahuone, joka on tilattava erikseen.

Luottokortit ja valuutanvaihto

Visa, Visa Electron, Diners, American Express ja MasterCard käyvät maksuvälineinä suurimmissa liikkeissä ja hotelleissa sekä joissakin ravintoloissa.

Visalla, Visa Electronilla, MasterCardilla ja Maestrolla voi nostaa rahaa pankeista ja automaateista, joita on Dubrovnikissa mm. Lapadin postia vastapäätä olevassa pankissa, Lapadin postissa, Kerum-supermarketin yhteydessä, Gruzin satamassa ja Vanhassakaupungissa. 

Pankit ovat avoinna ma–pe klo 8–20 ja la klo 8–12.
Voit vaihtaa valuuttaa pankkien lisäksi hotelleissa, posteissa ja valuutanvaihtopisteissä. Hotellit, postit ja valuutanvaihtopisteet perivät 1,5–2 %:n vaihtopalkkion. Ota passi mukaan asioidessasi pankissa.

Matkalle mukaan

Alkukesällä ja syksyllä sää saattaa olla epävakainen ja illat viileitä, pakkaa mukaan myös pitkähihaisia vaatteita sekä sadevarusteet. Kesällä tarvitset hyttyskarkotetta ja aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin. Dubrovnikissa on paljon korkeuseroja, ota matkaan mukavat kengät. Matkustaessasi pienten lasten kanssa, huomioi, että lomakohteissa lasten purkkiruokien valikoima on suppea.
Gluteenitonta leipää ei ole Dubrovnikin kauppojen valikoimissa.

Palveluraha

Kroatiassa on tapana jättää n. 10 % palvelurahaa hyvästä palvelusta. Ravintoloissa ja baareissa voit pyöristää loppusummaa ylöspäin. Palvelurahaa on tapana antaa myös retkibussin kuljettajalle n. 10 HRK, laukkupojalle 10 HRK, kampaajalle ja loman lopussa hotellin siivoojalle sekä tarjoilijalle 40–50 HRK/vk.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Dubrovnik kohdeopas


Kulkuyhteydet

Hotellialueelta on tiheä bussiyhteys keskustaan, Vanhankaupungin muurin ulkopuolelle. Myös taksilla pääsee melko edullisesti keskustaan. Dubrovnikista on bussiyhteydet muualle Kroatiaan. Läheiseltä lentokentältä on yhteys mm. Zagrebiin ja Splitiin.

Bussit
Useimmat Dubrovnikin kaupungin sisäiset bussit lähtevät Vanhankaupungin edustalta, Pilen aukiolta. Linjat 4 ja 6 kulkevat Lapadinniemen ja Vanhankaupungin väliä klo 6–24. Maksa matka tasarahalla tai lipulla, jonka voit ostaa hotellisi vastaanotosta tai Libertas-bussiyhtiön kioskista.
Pääset Gružin matkustajasataman läheiseltä bussiasemalta mm. Mliniin, Cavtatiin ja Splitiin. Osta lippu etukäteen lippukioskista.
Bussi Dubrovnikista Montenegron Budvaan liikennöi päivittäin. Suomen kansalaiset pääsevät Montenegroon ilman viisumia.

Taksit
Dubrovnikin taksiasemat ovat hotellien läheisyydessä ja Vanhankaupungin edustalla. Kaupunkialueella käytetään taksamittaria. Sovi hinta etukäteen pitkille matkoille.

Laivat
Dubrovnikin Vanhankaupungin satamasta lähtee päivittäin yksityisiä veneitä Cavtatiin ja Lokrumin saarelle noin puolen tunnin välein. Laiva kulkee Cavtatin ja Dubrovnikin väliä noin tunnin välein. Cavtatista järjestetään veneretkiä mm. Elafiittisaarille.
Gružin satamasta kulkee päivittäin lauttoja lähisaarille. Laivalippuja myydään sataman lippukioskissa. Cavtatista järjestetään veneretkiä mm. Elafiittisaarille.
Suuret matkustajalaivat liikennöivät kahdesti viikossa Dubrovnikista Italian Bariin, 3 kertaa viikossa (keskikesällä useammin) väliä Dubrovnik–Split–Rijeka sekä kolmesti viikossa Splitistä Italian Anconaan.
Kantosiipialus Mljetiin liikennöi Dubrovnikista päivittäin. Matka kestää noin tunnin. Aikataulut vaihtuvat usein.
Lisätietoa laivoista www.jadrolinija.hr

Lennot
Čilipissä sijaitsevalta Dubrovnikin lentoasemalta on lentoyhteys mm. Pulaan, Zagrebiin ja Splitiin. Paikkatilanne ja hinnat www.croatiaairlines.com


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin bussikuljetukset ovat maksullisia. Edestakaisen kuljetuksen hinta on 12 €/aikuinen ja 6 €/lapsi 2–17-v., alle 2-vuotiaat sylilapset maksutta. Voit ostaa myös yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetuksen voit ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus tulee ostaa viimeistään viisi päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Dubrovnik Airport, Čilipi
Matkan pituus n. 25 km
Matkan kesto 1–2 tuntia

Yhteydet lentokentältä
Pelkän lennon ostaneet pääsevät lentoasemalta Dubrovnikiin taksilla.


Nähtävyydet

Dubrovnikin Vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Jykevien muurien sisällä on lukuisia kauniita palatseja, suihkulähteitä, kirkkoja, luostareita, kapeita viehättäviä kujia ja kiiltäväksi kuluneella kalkkikivellä päällystetty leveä pääkatu Stradun.

Vanhankaupungin muuri on rakennettu 700- ja 1500-luvuilla, ja se on 1 940 m pitkä. Muurin laella voi kiertää kaupunkia kävellen ja upeita maisemia ihaillen.

Katedraali on jo kolmas samalle paikalle rakennettu kirkko, ja se on peräisin 1700-luvulta. Katedraalissa on pyhäinjäännöksiä, kultaesineitä sekä arvokkaita maalauksia. Avoinna päivittäin klo 9–17.

Dominikaaniluostari, -museo ja -kirkko ovat Stradunin varrella Ploce-portin puoleisessa päässä. Avoinna päivittäin klo 9–18.

Fransiskaaniluostari on Stradunin varrella Pile-portin puoleisessa päässä. Avoinna päivittäin klo 9–18. Luostarin suojissa on mm. Euroopan kolmanneksi vanhin apteekki vuodelta 1317.

Pyhän Blasiuksen kirkko 1700-luvulta on Stradun-pääkadun päässä. Pyhä Blasius on kaupungin suojeluspyhimys.

Akvaario on katedraalia vastapäätä olevan kadun loppupäässä. 

Merimuseossa on esillä navigointikarttoja, esineitä uponneista laivoista, asiakirjoja sekä maalauksia laivoista ja kapteeneista. Avoinna klo 9–18.

Mincetan linnoitus, kaupungin symboli, on rakennettu 1400-luvun puolivälissä. Torni on Vanhankaupungin korkein paikka, ja sen terasseilta on upeat näkymät.

Rehtorin palatsi 1400-luvulta on yksi Vanhankaupungin kauneimpia rakennuksia. Se toimi hallitsijan asuntona ja työtilana Dubrovnikin ollessa kaupunkivaltio. Rehtorin palatsi toimii museona ja on avoinna arkisin klo 9–18.

Sponzan palatsi 1500-luvulta edustaa kaiverruksineen ja veistoksineen goottilais- ja renessanssityyliä. Se on toiminut varastona, tullina ja pankkina. Nykyään siellä säilytetään kaupunkitasavallan aikaisia arkistoja. Avoinna päivittäin klo 10–20.

Lippupaketteja
Merimuseon, Rehtorin palatsin tai Etnografiseen museon lipulla pääsee myös kahteen muuhun edellä mainittuun museoon ilman lisämaksua saman vuorokauden aikana.


Ostokset

Vanhassakaupungissa on pikkuliikkeitä ja taidegallerioita. Gružin satamassa on 2 tavarataloa ja vilkas tori aamupäivisin. Lomalaiset ostavat tuliaisiksi hopea- ja kultakoruja, filigraanitöitä ja paikallisia viinejä. Hintataso on suunnilleen sama kuin Suomessa.

Vanhassakaupungissa on mm. vaate-, kenkä- ja matkamuistoliikkeitä. Herkkukaupassa, pääkadun varrella, myydään paikallisia viinejä, liköörejä ja makeisia. Dubrovnikin Vanhankaupungin liikkeet ovat avoinna maanantaista lauantaihin aamusta iltaan sekä sunnuntaisin aamupäivisin.
Ruokakaupat, super- ja minimarketit, ovat pääsääntöisesti avoinna ma–la kello 8–20 sekä sunnuntaisin klo 8–13. Paikallisasutusalueella sijaitsevat liikkeet ja putiikit palvelevat ma–pe klo 10–19, la klo 10–17. Keskikesällä aukioloaikoihin saattaa tulla muutoksia, sillä vilkkaimpaan matkailuaikaan aukioloajat ovat yleensä pidemmät.
Srd- ja Minceta-tavaratalot Dubrovnikin Gružin satamassa ovat avoinna ma–la klo 8–20. Sataman torilla myydään vihanneksia, kalaa ja kukkia maanantaista lauantaihin n. klo 6–17 ja sunnuntaisin klo 6–12.
Lapadinniemen kävelykadun päässä olevalla torilla myydään aamuisin mm. hedelmiä ja vihanneksia, kirjailtuja puseroita ja pöytäliinoja.


Ravintolat ja huvit

Vanhastakaupungista löydät mieleisesi ruokapaikan haetpa tasokasta kala- ja äyriäisravintolaa, paikallisia lihaerikoisuuksia tai kansainvälistä keittiötä. Myös hotellialueella on hyviä ravintoloita ja mukavia kahviloita. Kroatia tunnetaan myös hyvistä viineistään.

Hotellialueella iltaelämä on rauhallista. Lapadinniemen muutamissa hotelleissa on elävää musiikkia ja tanssia kesä–syyskuussa. Lapadinniemen kävelykatu täyttyy iltaisin lomailijoista. Kesällä Dubrovnik tarjoaa kiinnostavia kulttuuritapahtumia.
Hyvän illallisen jälkeen voi lähteä katsomaan Dubrovnikin yötä. Dubrovnik on rauhallinen kaupunki, mutta Vanhassakaupungissa on ohjelmaa myös illallisen jälkeen. Paikalliset viihtyvät iltaisin Vanhankaupungin kahviloissa ja musiikkibaareissa. Illan voi aloittaa mm. pääkadulla olevista ulkoilmakahviloista ja baareista.

Ohjelmanumerosta käy myös iltakävely Stradunilla, Vanhankaupungin pääkadulla ihmisvilinää seuraten.
Klassisen musiikin ystäville on tarjolla konsertteja iltaisin monta kertaa viikossa. Konserttisaleina toimivat Vanhankaupungin kirkot ja Rehtorin palatsi.


Tapahtumat

Klassisen musiikin konsertteja järjestetään viikottain.
Dubrovnikin kesäfestivaalit järjestetään n. 10.7.–25.8. Vanhankaupun­gin aukiot, kirkot ja palatsit toimivat kulisseina tasokkaille teatteri- ja tanssiesityksille sekä konserteille. Festivaalien aikaan Vanhassakaupungissa on upea tunnelma. Ohjelma on osoitteessa www.dubrovnik-festival.hr


Uimarannat

Rannat ovat pääosin kalliorantoja. Hotellialueen rannoille on tehty betoniterasseja auringonottoa varten. Lapadinlahden pohjukan pikkukiviranta Sunset Beach on kunnostettu täysin talven 2017–18 aikana. Babin Kukin niemellä on suosittu Copacabanan ranta, jolla on vesiurheilumahdollisuuksia. Rannoilla saattaa olla merisiilejä, ota uimatossut mukaan.  Vesi on kirkasta ja puhdasta. Rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja  ja -varjoja. Suihkut ja pukukopit ovat maksuttomia. Yleisillä rannoilla on snackbaareja.

Lokrumin saari, Dubrovnikin Vanhankaupungin edustalla, on suosittu auringonottopaikka. Saaren kalliorannoilta on portaat mereen. Kaunis puutarhamainen saari on hyvä retkikohde. Siellä on kahvila ja kioskeja. Lokrumille pääsee Vanhankaupungin satamasta tasatunnein klo 10–17.
Läheisellä vehreällä Lopudin saarella on yksi alueen ainoista hiekkarannoista. Saarelle on yhteys pari kertaa päivässä Jadrolinijan aluksella.

Ranta-aktiviteetit

Babin Kukin niemen Copacabanan rannalla vuokrataan polkuveneitä, 60 HKR/t, kajakkeja, 40 HKR/t, kaksikkokanootteja, 60 HKR/t ja vesiskoottereita, 500 HKR/30 min.

Mlinin
rannoilla, n. 15 km Dubrovnikista etelään, vesipalloareenan edessä voi harrastaa vesihiihtoa, n. 250 HRK/10 min, banaaniajelua, n. 40 HRK/kierros, nousuvarjoliitoa, n. 250 HRK/15 min, ja vesiskootterilla ajoa, n. 250 HRK/15 min.
Srebrenon rannalla, n. 1,5 km Mlinistä, vuokrataan kanootteja, n. 50 HRK/t, ja vesiskoottereita, n. 300 HRK/20 min ja 450 HRK/30 min.


Majoitusvero

Kesäkaudesta 2019 alkaen Kroatian hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (Tourist tax), joka on n. 10 kunaa (n. 1,40 €) /yö/henkilö. Vero veloitetaan kaikilta 12-vuotta täyttäneiltä, 12–17-vuotiaat maksavat verosta puolet. Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan käteisellä suoraan hotellille sisäänkirjautumisen yhteydessä. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia.

Asukasluku ja etäisyydet Dubrovnikista

Dubrovnik n. 45 000 as.

Lokrumin saari 1 km 
Lopudin saari 7,5 km
Cavtat 20 km 
Budva 90 km
Mostar 150 km 
Split 215 km 
Sarajevo 300 km 
Zagreb 500 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.

Kroatia

Tutustu Kroatiaan ja maan muihin matkakohteisiin.