Hania, Kreeta – tietoa matkakohteesta

Hania, Kreeta 1
Hania, Kreeta 2
Hania, Kreeta 3
Hania, Kreeta 4
Hania, Kreeta 5
Hania, Kreeta 6
Hania, Kreeta 7
Hania, Kreeta 8
Hania, Kreeta 9
Hania, Kreeta 10
Hania, Kreeta 11
Hania, Kreeta 12
Hania, Kreeta 13
Hania, Kreeta 14
Hania, Kreeta 15
Hania, Kreeta 16
Hania, Kreeta 17
Hania, Kreeta 18
Hania, Kreeta 19
Hania, Kreeta 20
Hania, Kreeta 21
Hania, Kreeta 22
Hania, Kreeta 23
Hania, Kreeta 24
Hania, Kreeta 25
Hania, Kreeta 26
Hania, Kreeta 27
Hania, Kreeta 28
Hania, Kreeta 29
Hania, Kreeta 30
Hania, Kreeta 31
Hania, Kreeta 32
Hania, Kreeta 1
Hania, Kreeta 2
Hania, Kreeta 3
Hania, Kreeta 4
Hania, Kreeta 5
Hania, Kreeta 6
Hania, Kreeta 7
Hania, Kreeta 8
Hania, Kreeta 9
Hania, Kreeta 10
Hania, Kreeta 11
Hania, Kreeta 12
Hania, Kreeta 13
Hania, Kreeta 14
Hania, Kreeta 15
Hania, Kreeta 16
Hania, Kreeta 17
Hania, Kreeta 18
Hania, Kreeta 19
Hania, Kreeta 20
Hania, Kreeta 21
Hania, Kreeta 22
Hania, Kreeta 23
Hania, Kreeta 24
Hania, Kreeta 25
Hania, Kreeta 26
Hania, Kreeta 27
Hania, Kreeta 28
Hania, Kreeta 29
Hania, Kreeta 30
Hania, Kreeta 31
Hania, Kreeta 32

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Varaa vuokra-auto lomallesi kätevästi verkkosivuiltamme. Saadaksesi haluamasi automallin tee autonvuokraus jo hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. Auto noudetaan joko kohteen lentoasemalta tai muusta vuokraamon toimipisteestä.

Autonvuokraus onnistuu osassa lomakohteistamme helposti myös Aurinkomatkat-sovelluksessa tai oppaaltamme. Sovelluksessa vuokraus on mahdollinen aikaisintaan 3 viikkoa ennen matkan alkua.


Aurinkotreeni

Aurinkotreeni on Aurinkomatkojen oma maksuton liikuntakonsepti, joka sopii sekä intohimoiselle liikkujalle että hyvää oloa kaipaavalle lomailijalle. Valitse sykettä nostattava treeni Voima tai kehoa ja mieltä virkistävä Harmonia. Molemmissa treeneissä vastuksena on oma kehonpaino ja treenit ohjaa Aurinkomatkojen suomenkielinen opas.

Kesäkaudella 2024 treenejä järjestetään Plataniaksessa 1.5.–10.9.2024 ja Malemessa 1.5.–18.10.2024. Lue lisää Aurinkotreenistä.


Harrastukset

Haniassa on tarjolla harrastuksia joka lähtöön. Rannoilla voi kesäkuukausina harrastaa mm. vesihiihtoa, sup-lautailua ja nousuvarjoliitoa sekä vuokrata kanootteja ja polkuveneitä. Haniassa on hyvät sukellus- ja snorklausvedet.

Hanian ympäristöön voi tutustua hyppäämällä hevosen, maastopyörän tai moottoripyörän selkään. Kuntoilla voi myös kuntosaleilla ja tenniskentillä.

Patikointi

Kreetalla on useita eritasoisia patikointireittejä. Länsi-Kreetan tunnetuimmat vaelluskohteet ovatSamarian, Imbrosin ja Agia Irinin rotkot. Pääset patikoimaan myös retkillämme

Keväällä ja loppusyksystä solat saattavat olla suljettuina huonojen säiden ja sateiden vuoksi. Samarian rotko on avoinna säästä riippuen toukokuun puolivälistä syys–lokakuun vaihteeseen. Pääset paikallisbusseilla rotkojen alkupäihin, mutta paluu on hankalampaa.

Botanical Park & Gardens on rinteessä sijaitseva kaunis puutarha, jossa on muutama vaellettava reittivaihtoehto. Botanical Parkiin pääsee autolla ja paikallisbussilla.

Apokoronoun alueella on helppokulkuisia reittejä. Voit tehdä lyhyitä patikointiretkiä lähialueella, esim. Plataniaksen appelsiini- ja oliivilehdoissa. Hanian kirjakaupoissa myydään englannin- ja saksankielisiä vaellusoppaita ja -karttoja.

Sukellus

Laitesukellus on Kreikassa sallittua vain sukellusseuroissa tai -kouluissa. Blue Adventures Diving -sukelluskeskus, PADI (*****) Nea Horan rannalla järjestää sukelluskursseja ja -retkiä, ja vuokraa sukellusvälineitä. Retkillä voi myös snorklata. 

Snorklausvälineitä myydään useissa lomakeskusten liikkeissä.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Päivystävä apteekki on sekä Hanian kaupungissa että lomakylissä. Saatavana on suunnilleen samoja käsikauppalääkkeitä kuin Suomessa.

Lääkäri Vittorakiksen vastaanotto on Plataniaksen keskusaukiolta n. 800 m:n päässä Malemen suuntaan. Hän hyväksyy AIG:n, Ifin, Eurooppalaisen, Yrittäjäin-Fennian ja Tapiolan matkustajavakuutukset. Voit anoa korvausta reseptilääkkeistä kuitteja vastaan vakuutusyhtiöltäsi Suomessa.

Liikuntaesteettömyys

Hanian lomakylissä maasto on tasaista, joten liikkuminen onnistuu hyvin. Kylissä jalkakäytävät ovat kuitenkin kapeita ja puuttuvat paikoitellen kokonaan. Päätien liikenne on ajoittain vilkasta. Useimmissa ravintoloissa ei ole otettu huomioon liikuntaesteisten matkustajien tarpeita. 
Haniassa on muutamia esteettömiä takseja. 

Luottokortit

Voit nostaa rahaa Visalla, MasterCardilla ja Visa Electron- sekä Maestro-korteilla Staloksen, Plataniaksen, Malemen ja Hanian pankkiautomaateista. Dinersilla voit nostaa rahaa Staloksen, Plataniaksen ja Hanian automaateista.

Visa, MasterCard ja Visa Electron käyvät yleisesti maksuvälineinä myymälöissä ja ravintoloissa (kauden alkaessa huhtikuussa vaihtelevasti). 

Palveluraha

Kreikassa on tapana antaa palvelurahaa hyvästä palvelusta. Voit halutessasi muistaa ravintoloiden tarjoilijoita, hotellisiivoojaa tai laukunkantajaa. Ravintoloissa loppusummasta on tapana pyöristää 10 % ylöspäin, takseissa seuraavaan tasasummaan. Retkibussin kuljettajalle ja hotellin laukunkantajalle voi antaa palvelurahaksi 1–2 euroa.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Hania, Kreeta kohdeopas


Kulkuyhteydet

Haniassa pääsee liikkumaan kätevästi bussilla ja taksilla. Bussit liikennöivät kylien läpi aina Hanian keskustaan asti. Bussilla pääsee myös saaren muihin osiin. Laivalla pistäydyt päiväretkellä Santorinilla.

Bussit

Bussit kulkevat rannikon kylien läpi päätietä pitkin Hanian keskustaan 15–30 min välein. Kylissä ei ole bussiasemia. Kaukoliikenteen bussit lähtevät Hanian keskustasta bussiasemalta.

Taksit

Hanian taksiasema on bussiaseman vieressä 1866-aukiolla. Plataniaksen taksiasema on keskusaukiolla. Saat taksin muissa kylissä lennosta tai tilaamalla radiotaksin. Takseissa on mittarit. Tarkista, että kuljettaja käynnistää mittarin.

Laivat

Iraklionin satamasta on laivayhteys Santorinille ja Ateenaan. Matka Santorinille kestää nopeilla aluksilla 1 t 45 min–2 t ja yölaivalla Ateenan Pireukseen n. 10 t. Lisätietoja www.anek.gr.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset tai yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään 5 päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Chania International Airport Ioannis Daskalogiannis
Matkan pituus n. 14–45 km lomakylästä riippuen
Matkan kesto n. 30–90 min

Yhteydet lentoasemalta
Lentokentältä lomakohteeseen pääset myös paikallisbussilla, taksilla tai vuokra-autolla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Erikoismatkatavaroiden kuljetus lentokenttäkuljetuksissa on lisämaksusta. Polkupyörän, laine- sekä purjelaudan hinta 10 €/suunta. Kuljetus erikoismatkatavaralle tulee tilata ennakkoon viimeistään 14 päivää ennen matkaa asiakaspalvelustamme.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Hania lasten kanssa

Hanian upeat hiekkarannat sopivat hyvin lasten vesileikkeihin. Lapset otetaan ilolla vastaan useimmissa tavernoissa, ja monessa tavernassa on leikkipaikat lapsille, kuten esimerkiksi Plataniaksen Drosia- ja Agia Marinan Kouroupis-tavernoissa.

Liikkuminen lastenrattaiden kanssa onnistuu hyvin Hanian lomakylissä, mutta pienissä kylissä jalkakäytävät ovat usein kapeita tai niitä ei ole ollenkaan. Lastenrattaita ei ole vuokrattavana. 

Vesipuisto

Noin 10 km:n päässä Haniasta Varipetron kylässä sijaitseva Limnoupoliksen vesipuisto on avoinna säästä riippuen kesäkuukausina. Vesipuistoon pääsee kätevästi minijunalla. 

Muuta tekemistä lapsille

Plataniaksessa on mm. Exhibition Center pomppulinnamaailma. Agia Marinassa, Plataniaksessa, Staloksessa ja Agii Apostolissa on minigolfratoja. Hanian kaupunginpuistossa lapset voivat ihastella lintuja ja vuohia.

Pienten lasten ruokailu

Haniasta ja lomakylien isoimmista marketeista tai apteekeista voi ostaa äidinmaidonkorviketta jauheena, purkkiruokia sekä vaippoja.


Nähtävyydet

Hanian Vanhakaupunki, Venetsialainen satama ja vanhat arsenaalit ovat tutustumisen arvoisia. Vanhassakaupungissa kannattaa kurkata kauppahalliin.

Jos haluat kasvattaa Hania-tuntemustasi, ota vierailukohteiksesi Arkeologinen museo, Merenkulkumuseo, Hanian historiallinen museo tai Bysanttilainen museo. Rauhallisen mielentilan saa vierailemalla Akrotirin niemimaalla Agia Triada-, Gouverneto- ja Korakies-luostareissa sekä Konyan luostarissa Kolymbarissa.

Hanian kaupungin ulkopuolella kannattaa nähdä Apteran näköalapaikka, saksalainen hautausmaa Malemessa, Rethymnonin läänissä Kournasjärvi, Melidonin tippukiviluola sekä Arkadin ja Agia Irinin luostarit, Festoksen palatsin rauniot ja Matalan hippityylinen ranta, Iraklionissa Knossoksen palatsin rauniot ja arkeologinen museo sekä Samarian ja Imbroksen rotkot.
Kreetan pienet kylät ovat sympaattisia vierailukohteita. Esimerkiksi ikuisen nuoruuden lähteen Spili, keramiikkaan erikoistunut Margarites ja avokadotuotteistaan sekä roomalaisajan raunoista tunnettu Argiroupolis, toiselta nimeltään Lappa.
Viinitiloilla voi vierailla vuokra-autolla tai retkien mukana. Hanian lähistöllä on mm. viinitilat Manousakis, Dourakis ja Karavitakis. Oluen ystäville kiinnostava vierailukohde on paikallinen olutpanimo Harma, ja oliivituotteisiin voi tutustua mm. Terra Creta -oliiviöljytehtaalla.


Ostokset

Hanian kaupungissa markkinat ovat viitenä päivänä viikossa. Viikonpäivästä riippuen markkina-alueet vaihtelevat kaupunginosasta toiseen palvellen erityisesti paikallisväestöä. Kolymbarin kylässä vietetään markkinoita kerran viikossa.
Hanian lomakylien ja kaupungin välissä Daratson kylässä on koko perheen Jumbo-tavaratalo, jossa on myynnissä monenmoista sisustustuotteista vaatteisiin ja leluihin.
Lomakylien paras ostostarjonta on Plataniaksessa. Hanian vanhassa kaupungissa on useita pieniä kauppoja ja kauppahalli Agora. Vanhan kaupungin yläpuolella on paikallisia ja kansainvälisiä merkkiliikkeitä mm. Skalidi, Chatzimichali Giannari , Andrea Papandreu ja Tzanakaki kaduilla.
Suosittuja tuliaisostoksia ovat laukut, kengät ja muut nahkatuotteet, paikalliset viinit, keramiikka ja kreetalaiset käsityöt, mausteet ja oliiviöljy.


Ravintolat ja huvit

Hanian kaupungissa on runsaasti valinnanvaraa tavernoista Venetsialaisen sataman ulkoilmaravintoloihin. Myös Plataniaksessa herkuttelijalla on paljon vaihtoehtoja. Hotellialueillamme on pieniä, viihtyisiä tavernoita.

Haniassa on paljon baareja, diskoja ja muita menopaikkoja, Agia Marinassa ja Plataniaksessa on musiikkibaareja. Suosituimmat paikat ovat Hanian tunnelmallisessa satamassa ja sen lähiympäristössä. Hotellialueillamme ja niiden lähellä olevissa kylissä iltaelämä on keväällä ja syksyllä hiljaista. Ulkoilmadiskot aukeavat keskikesällä. Heinä–elokuusssa Platanias ja Hanian Venetsialainen satama ovat yöelämän keskuksia, sen sijaan Kato Staloksen, Agia Marinan ja Malemen iltaelämä on hiljaista.


Uimarannat

Haniassa ollaan Kreetan upeimpien rantojen äärellä. Rannat ovat puhtaaksi luokiteltuja Sinisen lipun rantoja. Kato Staloksen, Agia Marinan ja Plataniaksen edustalle levittyy noin 7 kilometrin pituinen hiekkaranta. Malemen edustan pitkä, kapea ranta on kivikkorantaa. Paikallisten suosimat Glaroksen ja Agii Apostolin rannat ovat Haniasta noin 5 kilometrin päässä.

Hanian läänin kuulusimmat kauniit rannat Elafonissi, Balos ja Falassarna houkuttelevat rantapäivän viettoon paikallisia ja matkailijoita. Elafonissille ja Balokselle pääsee myös retkien mukana.

Rantapalvelut

Rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja- ja varjoja ja niillä on snackbaareja ja ravintoloita.

Agia Marinan ja Plataniaksen rannoilla voi harrastaa mm. nousuvarjoliitoa, vesihiihtoa, sup-lautailua, rantalentopalloa ja vesiskootteriajelua sekä vuokrata veneen perässä vedettäviä renkaita ja banaaneja.


Ilmastovero

Kreikan hotelleissa veloitetaan matkailijoilta ilmastovero (Resilience to the Climate Crisis), jonka suuruus on 1,5–10 €/päivä/huone. Veron suuruus määräytyy hotellin kreikkalaisen tähtiluokituksen mukaan, joka saattaa poiketa Aurinkomatkojen tähtiluokituksesta. Ilmastovero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan kohteessa suoraan hotellille. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia.

Asukasluku ja etäisyydet

Hania n. 75 000 as.

Kato Daratso 4,5 km
Agii Apostoli 4 km
Kalamaki 5 km
Kato Stalos 7 km
Agia Marina 10 km
Platanias 11 km
Gerani 14,5 km
Maleme 17 km
Kalives 18 km
Kolimbari 25 km

Rethymnon 60 km
Iraklion 140 km
Agios Nikolaos 200 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.