Elounda, Kreeta – tietoa matkakohteesta

Elounda, Kreeta 1
Elounda, Kreeta 2
Elounda, Kreeta 3
Elounda, Kreeta 4
Elounda, Kreeta 5
Elounda, Kreeta 6
Elounda, Kreeta 7
Elounda, Kreeta 8
Elounda, Kreeta 9
Elounda, Kreeta 10
Elounda, Kreeta 11
Elounda, Kreeta 12
Elounda, Kreeta 13
Elounda, Kreeta 14
Elounda, Kreeta 15
Elounda, Kreeta 16
Elounda, Kreeta 17
Elounda, Kreeta 18
Elounda, Kreeta 19
Elounda, Kreeta 20
Elounda, Kreeta 21
Elounda, Kreeta 22
Elounda, Kreeta 23
Elounda, Kreeta 24
Elounda, Kreeta 25
Elounda, Kreeta 1
Elounda, Kreeta 2
Elounda, Kreeta 3
Elounda, Kreeta 4
Elounda, Kreeta 5
Elounda, Kreeta 6
Elounda, Kreeta 7
Elounda, Kreeta 8
Elounda, Kreeta 9
Elounda, Kreeta 10
Elounda, Kreeta 11
Elounda, Kreeta 12
Elounda, Kreeta 13
Elounda, Kreeta 14
Elounda, Kreeta 15
Elounda, Kreeta 16
Elounda, Kreeta 17
Elounda, Kreeta 18
Elounda, Kreeta 19
Elounda, Kreeta 20
Elounda, Kreeta 21
Elounda, Kreeta 22
Elounda, Kreeta 23
Elounda, Kreeta 24
Elounda, Kreeta 25

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.

Mikäli vuokraat auton vasta perillä oppaamme kautta, ota yhteys oppaaseen muutama päivä ennen haluttua vuokrausajankohtaa.


Harrastukset

Eloundaa ympäröivä maasto soveltuu hyvin pyöräilyyn ja patikointiinHotellimme Domes of Elounda ja Elounda Mare Relais & Chateaux tarjoavat hyvät vesiurheilumahdollisuudet. Voit harrastaa mm. purjehdusta, purjelautailua ja vesihiihtoa sekä vuokrata esim. kanootin tai polkuveneen. Kahden jälkimmäisen alueella on myös tenniskenttä, kuntosali ja 9-reikäinen golf-kenttä.
Eloundan alueella on yli 20 sukelluskohdetta. Erilaisille sukellusretkille ja sukelluskokeiluihin voit osallistua hotelleillamme toimivan sukelluskeskuksen järjestämänä. Kalastusretkiä järjestää esimerkiksi Elounda Boat Cruises -yritys.

Patikointi

Patikointia voi harrastaa esim. 4 km patikointireitillä Kritsan rotkossa, joka sijaitsee n. 20 km päässä Eloundasta. Kylän ympäristössä on myös paljon oliivilehtojen ympäröimiä pikkuteitä, joita pitkin voi kävellä ja tutustua lähiympäristöön. Lähellä oleva Spinalogan niemimaa soveltuu myös patikointiin, niemen ympäri kulkee useita pikkureittejä, joita seuraillen voi kävellä esim. suositulle Kolokythan rannalle tai Agios Loukaksen tai Agios Fokaksen kirkoille.

Pyörien vuokraus

Maastopyörän voit vuokrata Eloundan pääkadun varrella sijaitsevasta Elounda rent a bike -vuokraamoista, joka vuokraa myös skoottereita. Pyöräretkesi voit suunnata vaikkapa Spinalongan niemimaan hiekkateille. Matkaa Spinalongalle johtavalle sillalle on vain. n. 1 km. Pyöräillä voit myös lähikyliin, joko jyrkissä maastoissa vuoristoakyliin tai tien reunaa esim. n. 5 km päässä olevaan Plakan kylään.

Sukellus ja snorklaus

Eloundan alueella kirkkaat vedet ja yli 20 sukelluskohdetta. Ne sijaitsevat Eloundasta etelään rannikolla sekä Kalydonin saaren itä- ja etelärannikolla. Venematka kohteisiin on lyhyt, noin 15 minuuttia. Kreetan saaren vesillä laitesukellus on sallittua vain valvotuissa olosuhteissa rajatuilla alueilla. Vesiurheilukeskukset ovat mm. Domes of Elounda Autograph Collection ja Elounda Mare Relais & Chateaux -hotelleiden yhteydessä.

Snorklata voi kaikilla Eloundan rannoilla. Ehkäpä kiinnostavin kohde on uponnut Olouksen kaupunki Elounda ja Spinalongan yhdeistävän kapen kannaksen vieressä. Kaupungin jäänteitä on edelleen nähtävissä veden alla.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Eloundan kylässä on kaksi apteekkia, joiden aukioloaikojen ulkopuolella niiden ovessa on päivystävä puhelinnumero.

Lähin lääkärin vastaanotto on Agios Nikolaoksessa N. Plastira ja Davaki -katujen kulmauksessa. Lääkäriasemalla on päivystys ympäri vuorokauden ja virka-aikaan myös suomenkielinen yhteyshenkilö. Lääkärin voi tilata myös hotellille.
Lääkäriasema hyväksyy useimmat suomalaiset matkavakuutukset.

Liikuntaesteettömyys

Eloundan kylässä liikkuminen onnistuu pyörätuolillakin, mutta hotellien alueella on paljon korkeuseroja.

Luottokortit

Suurimmassa osassa liikkeita ja osassa ravintoloita käy kaikki yleisimmät luottokortit (Visa, Visa Electron, MasterCard, American Express ja Diners). Korteilla voi myös nostaa rahaa automaateista, joita on Eloundan kylän pääkadulla.

Matkalle mukaan

Kauden alussa (huhti–toukokuu) ja lopussa (syys–lokakuu) sää voi etenkin illalla olla viileä, joten varaa mukaan myös lämpimiä vaatteita. Kreetalla on myös hyttysiä, joita varten karkoitteita voi ottaa mukaan tai ostaa Eloundan kaupoista.

Eloundan kylän ostosmahdollisuudet ovat rajalliset, mutta Agios Nikolaoksesta (n. 10 km:n päässä) saa lähes kaiken mahdollisesti tarvittavan.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Elounda, Kreeta kohdeopas


Kulkuyhteydet

Paikallisbussit liikennöivät Eloundasta Agios Nikolaoksen kaupunkiin ja Plakan kylään. Linja-autopysäkkejä on pääkadun varrella keskustassa ja hotelliemme kohdalla. Kävelymatkaa hotelleiltamme pääkadulle on muutama sata metri.

Eloundan alueella liikennöi myös kaksi minijunaa, joilla pääsee retkille lähikyliin, esim. Plakaan, Vrouhasiin ja Selesiin.

Taksien päivystyspaikka on aivan Eloundan keskusaukion laidalla. Taksin voi myös tilata esim. hotellille tai ravintolalle.

Laivoilla ja veneillä pääsee lähialueen suosituimpaan nähtävyyteen, Spinalongan saarelle. Lippuja saa satamassa sijaitsevasta lipunmyyntikojusta ja paikallisista matkatoimistoista. Matka saarelle kestää n. 25 minuuttia.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Yksityiskuljetus tulee ostaa viimeistään 5 päivää ennen matkaa.

Lentokenttä: Iraklion Airport
Matkan pituus: n. 70 km
Kuljetuksen kesto: n. 1–2 t.

Yhteydet lentokentältä
Lentoasemalta lomakohteeseen pääset myös taksilla tai vuokra-autolla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme viimeistään 14 päivää ennen matkaa varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Lastenistuimien käyttöä ei edellytetä lentokenttäkuljetuksissa. Halutessasi voit ottaa mukaan oman istuimen. Huomioithan kuitenkin, että istuimen oikeaoppista kiinnittämistä Isofix-kiinnitysjärjestelmällä tai kolmipistevöillä voida kuljetuksissa taata.


Elounda lasten kanssa

Osassa hotelleistamme on lapsille kansainvälisiä lastenkerhoja ja leikki- ja pelialueita. Eloundan kylässä on myös pieni lasten leikkipuisto liukumäkineen ja keinuineen.

Lähin vesipuisto on kreetan suosituin Acqua Plus Hersonissoksen lähellä n. 50 km Elundasta Iraklioniin päin. Puistossa on paljon erilaisia liukumäkiä ja altaita kaikenikäisille ja hyvät ravintolapalvelut. Vesipuistoon pääsee Eloundasta esim. puiston omalla kuljetuksella pari kertaa viikossa.
Iraklionin lähellä olevaan Watercity-vesipuistoon on Eloundasta matkaa n.  70 km.
Vesipuistot avaavat ovensa n. huhti–toukokuussa säiden salliessa ja ne suljetaan talvikaudeksi syys–lokakuussa.


Nähtävyydet

Lähiympäristön ehdottomasti tärkein ja suosituin nähtävyys on Spinalongan saari, jonka historia muusta maailmasta eristäytyneenä leprasiirtolana on tullut suomalaisillekin tutuksi Victoria Hislopin kirjaan perustuvasta kreikkalaisesta Saari-draamasarjasta. Spinalongalla on myös venetsialainen linnoitus 1500-luvulta. Spinalongalle pääsee omatoimisesti laivalla tai järjestettyjen retkien mukana.
Saari-sarjaa on kuvattu myös Eloundan yläkylässä Epano Eloundassa. Kylä on pieni perinteinen kreetalainen kylä, ja sijaitsee vain 1,5 km päässä Eloundasta.

Olouksen uponnut roomalaisaikainen kaupunki sijaitsee aivan Eloundan kylän kupeessa, Spinalongan niemimaalle johtavan kannaksen vieressä. Jäänteet ovat veden alla. Ranskan armeija rakensi vuonna 1897 kannakselle kanaalin, joka yhdistää Eloundan ja Mirabellon lahdet. Kanaalin ylittää pieni silta. Sillan kupeessa on vanhoja tuulimyllyjä ja varhaiskristityn kirkon säilynyt mosaiikkilattia. Paikalla on kauniit maisemat. Täältä voit jatkaa matkaa hiekkatietä pitkin Spinalongan niemimaalle ja esimerkiksi niemimaan pohjoiskärkeen, jossa sijaitsee Agios Fokaksen bysanttilainen kappeli. Se rakennettiin kunnioittamaan Nikeforus Fokasia, bysanttilaista hallitsijaa, joka vapautti Kreetan arabien vallasta vuonna 961 eaa.

Agios Nikolaoksessa n. 10 km:n päässä on kansantaiteen museo, kasvimuseo ja oliivimuseo.


Ostokset

Eloundan kylän keskustassa pääkadun varrella sijaitsee pieniä super- ja minimarketteja. Pääkadulla on myös monia liikkeitä, joissa myydään rantavarusteita, vaatteita, kenkiä, nahkatuotteita, paikallisia käsitöitä ja koruja. Agios Nikolaoksessa ostosmahdollisuudet ovat monipuolisemmat ja Agios Nikolaoksessa järjestetään myös markkinat keskiviikkoisin. Markkinoilla on tuoretuotteita, mutta jonkun verran myös vaatteita, kenkiä ja muita tavaroita.

Suositeltavia ostoksia ovat paikalliset tuotteet, kuten oliiviöljy, oliivit, hunaja ja viini. Kreetalainen ekstraneitsytoliiviöljy on hyvin laadukasta, esimerkiksi saaren itäpäässä sijaitseva Sitia on tunnettu oliiviöljyalue. Tarjolla on myös käsitöitä, kuten koristeellisia liinoja ja puuesineitä, joita valmistetaan mm. oliivipuusta. Eloundassa on hyvin paljon koruliikkeitä, joissa myydään uniikkeja käsintehtyjä koruja sekä kultaa ja hopeaa. Suosittuja korumalleja ovat esimerkiksi vanhojen minolaisaikaisten korujen jäljennökset ja pahaa karkottava sininen silmä.


Ravintolat ja huvit

Monissa hotelleissamme on tasokkaat ravintolat, mutta Eloundan kylän tavernat ja ravintolat tarjoavat vaihtelua ateriointiin. Tarjolla on kreetalaisen keittiön herkkuja, merenantimia, kansainvälistä ruokaa, pizzerioita sekä pikaruokaa kuten gyrospitoja, lihatäytteisiä pitaleipiä.

Kreetalaisen keittiön parasta antia ovat erilaiset mezet, eli kylmät ja lämpimät alkupala-annokset, joista voi koostaa vaikka koko aterian. Pääruuissa on vaihtoehtoja sekä lihan että kalan ystäville, kasvisruokailijoita unohtamatta. Lampaanliha kuuluu erityisesti kreetalaiseen keittiöön. Eloundassa on myös monia tavernoita, joista saa tuoretta kalaa. Kasvissyöjille sopivat esimerkiksi yrttiriisillä täytetyt tomaatit ja paprikat. Ruoan kanssa nautitaan talon viiniä, tai voit kokeilla kreetalaisia pulloviinejä, joista löytyy myös hyvin laadukkaita vaihtoehtoja. Myös kreikkalaiset oluet Mythos ja Fix ovat suosittuja janonsammuttajia.

Eloundan ilta- ja yöelämä on hyvin rauhallista. Varsinaisia yökerhoja ei ole vaan hotellien baarien lisäksi iltaa istutaan kylän keskustan ja rantakadun tavernoissa, kahviloissa ja baareissa.


Uimarannat

Hotellimme sijaitsevat loivasti syvenevillä rannoilla, joilla on hotellivieraille maksuttomat aurinkotuolit ja -varjot sekä monilla myös monipuoliset vesiurheilumahdollisuudet ja muut hotellien tarjoamat palvelut käden ulottuvilla.

Eloundan kylän edustalla, aivan sataman vieressä on yleinen uimaranta. Tämäkin ranta-alue on hienohiekkainen ja melko loivasti syvenevä. Rannalla voi harrastaa esim. vesihiihtoa, purjelautailua ja banaaniajelua, vuokrata polkuveneen tai kanootin.


Majoitusvero

Kreikan hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero, jonka suuruus on 0,50–4 €/yö/huone. Veron suuruus määräytyy hotellin kreikkalaisen tähtiluokituksen mukaan, joka saattaa poiketa Aurinkomatkojen tähtiluokituksesta. Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan kohteessa suoraan hotellille. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia.

Asukasluku ja etäisyydet

Elunda n. 2 000 as.

Agios Nikolaos 10 km
Hersonissos 50 km
Iraklion 70 km
Rethymnon 150 km
Hania 210 km 

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.