Letojanni, Sisilia – tietoa matkakohteesta

Letojanni, Sisilia 1
Letojanni, Sisilia 2
Letojanni, Sisilia 3
Letojanni, Sisilia 4
Letojanni, Sisilia 5
Letojanni, Sisilia 6
Letojanni, Sisilia 7
Letojanni, Sisilia 8
Letojanni, Sisilia 9
Letojanni, Sisilia 10
Letojanni, Sisilia 11
Letojanni, Sisilia 12
Letojanni, Sisilia 13
Letojanni, Sisilia 14
Letojanni, Sisilia 15
Letojanni, Sisilia 16
Letojanni, Sisilia 17
Letojanni, Sisilia 1
Letojanni, Sisilia 2
Letojanni, Sisilia 3
Letojanni, Sisilia 4
Letojanni, Sisilia 5
Letojanni, Sisilia 6
Letojanni, Sisilia 7
Letojanni, Sisilia 8
Letojanni, Sisilia 9
Letojanni, Sisilia 10
Letojanni, Sisilia 11
Letojanni, Sisilia 12
Letojanni, Sisilia 13
Letojanni, Sisilia 14
Letojanni, Sisilia 15
Letojanni, Sisilia 16
Letojanni, Sisilia 17

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon keskustan toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.

Mikäli vuokraat auton vasta perillä, ota yhteys oppaaseemme muutama päivä ennen haluttua vuokrausajankohtaa.


Harrastukset

Rantaa myötäilevällä kadulla voit lenkkeillä. Isola Bellan alueella n. 4 km:n päässä on kirkkaat sukellus- ja snorklailuvedet.

Golf

Il Picciolo Golf Club on 18-reiän golfkenttä n. 40 km:n päässä. 

Pyörien vuokraus

Polkupyöriä vuokraa Biciclo-vuokraamo rantakadulla. Letojannin maasto on tasaista, mutta Taorminan tai Forza d'Agron suuntaan lähdettäessä tiet ovat mutkaisia ja reiteillä on korkeuseroja. Pyöräteitä ei ole.

Sukellus ja snorklaus

PADI-sukelluskeskus Taormina Diving Center järjestää toukokuusta alkaen säiden salliessa sukelluksia Taorminan rannikon lähellä. Sukelluksia on niin aloittelijoille kuin koneneillekin sukeltajille. Voit myös osallistua matalassa vedessä tehtävään noin 40 minuuttia kestävään sukelluskokeiluun, suorittaa sukelluksen peruskurssin tai muita erikoiskursseja. Capo Taorminan ja Isola Bellan alueilla on parikymmentä sukelluskohdetta, joiden syvyys vaihtelee 5-45 metriin. Sukelluksille lähdetään Naxoksen satamasta, jonne on matkaa n. 10 km. 


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Letojannissa on apteekki. Päivystävän apteekin nimi lukee apteekkien ovessa. 

Lääkäri Cesare Restuccia tekee hotellikäyntejä. Kulut maksetaan kohteessa. Voit anoa kuitteja vastaan korvausta vakuutusyhtiöltäsi Suomessa.
Sairaala on osoitteessa Ospedale Civico S. Vicenzo, Sirina. Sairaalan yhteydessä on ensiapuasema, jossa asioidessa tarvitaan passi. Taorminan sairaalassa on vain muutamia osastoja; erikoistapaukset hoidetaan joko Catanian tai Messinan yliopistollisessa sairaalassa.

Juomavesi

Vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta suuren kalkkimääränsä vuoksi vieraanmakuista. Voit ostaa pullotettua mineraalivettä, acqua minerale, hotellien baareista ja elintarvikeliikkeistä joko hiilihapollisena, frizzante, tai hiilihapottomana, naturale.

Liikuntaesteiset

Letojannin jalkakäytävät paikoitellen kapeita ja reunuksen korkeita, joten pyörätuolilla liikkuminen voi olla hankalaa. Rantaa myötäilevä kävelytie on leveämpi.

Luottokortit

Visa, American Express, Diners, MasterCard ja Visa Electron käyvät maksuvälineinä useissa myymälöissä ja joissakin ravintoloissa. Korteilla voit nostaa rahaa useista automaateista.

Matkalle mukaan

Keväällä ja loppusyksystä sää saattaa olla epävakaa tai jopa viileä ja sadekuurot ovat mahdollisia. Myös hotellihuoneet voivat olla keväisin ja syksyisin viileitä, joten lämmintä vaatetta on hyvä ottaa mukaan.
Varaa mukaan mukavat kengät retkipäiviksi sekä rantapyyhe, sillä hotellien pyyhkeitä ei saa viedä rannalle.

Palveluraha

Sisiliassa on tapana antaa palvelurahaa hyvästä palvelusta. Voit halutessasi muistaa ravintoloiden tarjoilijoita, hotellisiivoojaa ja laukunkantajaa. Ravintoloissa loppusummaa on tapana pyöristää 10 % ylöspäin. Myös taksille, kampaajalle ja retkibussin kuljettajalle on tapana jättää palvelurahaa.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Letojanni, Sisilia kohdeopas


Kulkuyhteydet

Saareen eri osiin liikennöivät paikallisbussit ja juna.

Bussi
Paikallisbussilla pääset läheisiin Taorminaan ja Naxokseen noin puolen tunnin–tunnin välein. Cataniaan pääset vaihtamalla bussia Taorminassa. Messinaan on bussiyhteys muutaman kerran päivässä. 

Taksi
Voit tilata taksin soittamalla. Taksimatka Letojannin alueella maksaa 10–15 €.

Juna
Letojannista on paikallisjunayhteyksiä Messinaan, Cataniaan pääsee junalla muutaman kerran viikossa. 

Laiva
Pääset Messinasta lautalla mantereelle, San Giovannin kylään tai Reggio Calabrian kaupunkiin. Matka San Giovanniin kestää 15–20 min. Lautat liikennöivät tunnin välein. Lautta Reggio Calabriaan kulkee 30 min välein, matka kestää n. 30 min.
Cataniasta on laivayhteys Maltalle


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin edestakaiset bussikuljetukset lentoasemalta hotellille ovat maksullisia. Hinta 18 €/aikuinen ja 9 €/lapsi 2–17-v., alle 2-vuotiaat sylilapset maksutta. Voit ostaa myös yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetuksen voit ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus tulee ostaa viimeistään 5 päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Catania
Matkan pituus n. 70 km
Kuljetuksen kesto  1–1 t 30 min

Huom. Suosittelemme bussi- tai yksityiskuljetuksen varaamista. Julkisen liikenteen yhteydet lomakohteisiin ovat rajalliset ja taksilla liikkuminen on arvokasta.

Pelkän lennon ostaneet pääsevät lentoasemalta lomakohteeseen taksilla.


Letojanni lasten kanssa

Letojannin pitkä ranta sopii rantaleikkeihin. Leikkikenttä on keskustassa. 

Catanian länsipuolella sijaitsevassa Etnalandissa on vesipuisto. Etnaland on n. 90 km:n päässä Letojannista ja sinne pääsee vuokraamalla auton.

Lastenruokia myydään supermarketeissa. Lastenrattaita ei vuokrata.


Nähtävyydet

Läheisessä Taorminassa on paljon nähtävää. Tunnetuin on Il Teatro Greco, 300 eaa. rakennettu, osittain kallioon kaiverrettu upea kreikkalainen teatteri. Nykyisin siellä järjestetään kesäkuukausina Taormina Arte -tapahtuman esityksiä ja kesäkuussa vuosittaiset filmifestivaalit. Katsomosta avautuu unohtumattoman kaunis näkymä Etnalle ja Naxokseen. Taorminaan pääsee kätevästi paikallisbussilla.

Sisilian saaren tunnetuin nähtävyys on Etna-tulivuori. Kummisetä-elokuvan kuvauspaikkoja on läheisessä Savocan kylässä.

Nähtävyyksiä muualla Sisiliassa
Cataniassa barokkityyliset kirkot ja muut rakennukset ovat näkemisen arvoisia. 

Huhti-lokakuussa järjestetään kansainvälisiä retkiä mm. Syracusaan, Panarean ja Strombolin saarille ja Montalbanon maisemiin.


Ostokset

Ostoksille kannattaa lähteä läheiseen Taorminaan, jossa on tyylikkäitä pikkuliikkeitä. Monipuolisemmat ostosmahdollisuudet ovat Messinassa ja Cataniassa, joissa myös hintataso on edullisempi. 
Letojannissa on markkinat joka kuukauden 21. päivä. 

Suosittuja tuliaisia ovat sisilialaiset keramiikka-astiat sekä juustot, pastat ja viinit.

Sicilia Outlet Villagessa voit tehdä edullisia ostoksia kuuluisimpien italialaisten merkkituotteiden ja urheiluliikkeiden myymälöissä. Noin 120 km:n päässä sijaitsevaan ostopaikkaan pääset kansainvälisen retken mukana tai vuokraamalla auton. Liikkeet ovat avoinna päivittäin klo 10–20/21.


Ravintolat ja huvit

Tarjolla on eteläitalialaisen keittiön herkkuja parhaimmillaan: pizzerioista ja yksinkertaisista trattorioista korkeatasoisiin ravintoloihin. Letojannissa kannattaa nautiskella erityisesti merenantimilla – tuoreiden kalojen ja äyriäisten valikoima on runsas. Suositeltavia ovat myös herkulliset jälkiruuat ja makea jälkiruokaviini Marsala sekä Castelmolan kylän tunnettu manteliviini. Letojannin rantakadun varrella on suosittuja ravintoloita.  

Letojannin iltaelämä on rauhallista etenkin keväällä ja alkukesästä. Paikalliset kävelevät kävelykadulla ja istuvat katukahviloissa ohikulkijoita seuraillen. Joissakin baareissa soitetaan iltaisin elävää musiikkia. 

Läheisessä Taorminassa järjestetään oopperaesityksiä, kesäkuukausina on konsertteja ja elokuvajuhlat ovat kesäkuussa.


Uimarannat

Letojannin rannalla on pituutta 2,5 kilometriä. Loivasti syvenevä ranta on hiekkaa ja pikkukiveä. Rannalla on rantavahtien hoitamia alueita, joilla edellytetään aurinkotuolin ja -varjon vuokraamista. Maksullisilla ranta-alueilla pääsymaksu peritään aurinkotuolin ja -varjon vuokrana, n. 4–10 € yhdelle ajankohdasta riippuen. Elokuu on kalleinta aikaa.

Rannoilla on suihkuja ja pukukoppeja. Rantakadun varrella ja joillakin rannoilla on ravintoloita. Rannoilla vuokrataan kanootteja ja polkuveneitä.
  
Taorminan Isola Bellan rannalle n. 4 km:n päähän pääsee paikallisbussilla.  


Majoitusvero

Italian hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (City tax), joka on 0,50–5 €/yö/henkilö. Veron suuruus määräytyy hotellin italialaisen tähtiluokituksen mukaan, joka saattaa poiketa Aurinkomatkojen tähtiluokituksesta. Vero veloitetaan kaikilta yli 12-vuotiailta. Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan käteisellä suoraan hotellille. Muutokset perittävän veron suuruudessa ovat mahdollisia.

Asukasluku ja etäisyydet

Letojanni n. 2 800 as.

Taormina 9 km
Naxos 10 km
Forza d'Argon kylä 10 km
Messina 50 km
Catania 55 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.