Alanya – tietoa matkakohteesta

Alanya 1
Alanya 2
Alanya 3
Alanya 4
Alanya 5
Alanya 6
Alanya 7
Alanya 8
Alanya 9
Alanya 10
Alanya 11
Alanya 12
Alanya 13
Alanya 14
Alanya 15
Alanya 16
Alanya 17
Alanya 18
Alanya 19
Alanya 20
Alanya 21
Alanya 22
Alanya 23
Alanya 24
Alanya 25
Alanya 26
Alanya 27
Alanya 28
Alanya 29
Alanya 30
Alanya 31
Alanya 32
Alanya 33
Alanya 34
Alanya 35
Alanya 36
Alanya 1
Alanya 2
Alanya 3
Alanya 4
Alanya 5
Alanya 6
Alanya 7
Alanya 8
Alanya 9
Alanya 10
Alanya 11
Alanya 12
Alanya 13
Alanya 14
Alanya 15
Alanya 16
Alanya 17
Alanya 18
Alanya 19
Alanya 20
Alanya 21
Alanya 22
Alanya 23
Alanya 24
Alanya 25
Alanya 26
Alanya 27
Alanya 28
Alanya 29
Alanya 30
Alanya 31
Alanya 32
Alanya 33
Alanya 34
Alanya 35
Alanya 36

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Varaa vuokra-auto lomallesi kätevästi verkkosivuiltamme. Saadaksesi haluamasi automallin tee autonvuokraus jo hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. Auto noudetaan joko kohteen lentoasemalta tai muusta vuokraamon toimipisteestä.

Autonvuokraus onnistuu osassa lomakohteistamme helposti myös Aurinkomatkat-sovelluksessa tai oppaaltamme. Sovelluksessa vuokraus on mahdollinen aikaisintaan 3 viikkoa ennen matkan alkua.


Harrastukset

Alanyassa tekemistä riittää jokaiseen lomapäivään. Vesiurheilukeskuksissa voi harrastaa kesäkaudella sukellusta, nousuvarjoliitoa ja banaaniveneellä ajelua. Rannoilla voi pelata rantalentopalloa. Pitkä ranta soveltuu myös lenkkeilyyn. Moottoriurheilun ystäville on karting-rata kaupungin itäosassa ohitustien läheisyydessä. Tennistä ja padelia pelataan Damlatasin rannan hiekka- ja tartanpäälysteisillä kentillä. 

Alanyassa on suosittuja rantaklubeja ravintoloineen, mm. Palm Beach ja Havana Beach Club. Niissä voi uida ja ottaa aurinkoa kesäaikaan. Talvisin klubit ovat suljettuina.

Alanyassa voi myös pyöräillä. Voit kysyä polkupyörän vuokrauksesta oppaaltamme. Lähimmät golfkentät sijaitsevat n. 90 km:n päässä Belekissä.

Sukellus ja snorklaus

Sukellusretkiä ja sukelluskursseja järjestää Dolphin Dive. Myös sukellusta harrastamattomat voivat lähteä mukaan veneisiin sukelluskursseilla.

Rannoilla voi harrastaa snorklausta. Vedenalainen elämä ei ole kuitenkaan kovin värikästä. Sukelluskeskusten retkille voi lähteä sukeltavan perheenjäsenen mukaan snorklaamaan. Snorklausvälineitä ei vuokrata, mutta niitä myydään marketeissa ja sukelluskeskuksissa.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Alanyan keskustassa on useita apteekkeja. Apteekeista saa suunnilleen samoja käsikauppalääkkeitä kuin Suomessa.

Alanyassa on useita yksityisklinikoita ja sairaaloita, jotka hyväksyvät useimmat suomalaiset vakuutuskortit. Lääkärit vierailevat tarvittaessa myös hotellilla. Lääkkeet maksetaan käteisellä.

Liikuntaesteettömyys

Alanyan keskusta on tasaista, ja jalkakäytävien reunoihin on tehty luiskat. Ympäröivä maasto on epätasaista, korkeuseroja on jonkin verran.

Esteettömiä takseja ei ole. Alanyassa on tilataksi, jossa on sivuun vedettävä ovi. Lentokenttä- ja retkibussien ovet ja portaat ovat kapeita. Pyörätuolilla liikkuva matkustaja tarvitsee avustajan, joka voi nostaa hänet autoon tai bussiin.

Lentokenttäkuljetuksiin on mahdollista saada kesäkaudella esteetön kuljetus, joka tulee varata etukäteen. Kokoontaitettavia, peruslaatuisia pyörätuoleja vuokrataan.

Pyörätuolilla liikkuville matkustajille tarkoitettu ranta on Kleopatran rannalla, jossa on aurinkotuolit, pukukopit, suihkut ja wc. Pyörätuolilla liikkuville matkustajille ranta on maksuton. Wc:n käytöstä vapaaehtoinen maksu.

Luottokortit

Yleisimmät luottokortit käyvät suurimmissa liikkeissä ja ravintoloissa. Eri puolilla kaupunkia on automaatteja ja rahanvaihtopisteitä, joista voi nostaa rahaa Visalla ja MasterCardilla. American Expressillä ja Dinersilla voi nostaa rahaa muutamasta automaatista. Huomioithan, että korttinostoista peritään maksu, joka voi olla suurikin.

Matkavaluutaksi kannattaa ottaa euroja ja vaihtaa paikallista valuuttaa vasta kohteessa. Lentoaseman rahanvaihtopisteessä on heikko kurssi, ja valuutanvaihdosta peritään komissio. Turkin liirojen ohella lähes kaikkialla voi maksaa myös euroilla, mutta eurohinnat saattavat olla hieman kalliimpia.

Palveluraha

Palveluammateissa olevien henkilöiden palkka määräytyy suurelta osin palvelurahojen mukaan. Ravintoloissa voi laskun loppusummaa pyöristää 10 % ylöspäin. Voit muistaa lomasi lopussa myös hotellihuoneesi siivoojaa esim. 510 €/vk.

Ramadan - Ramazan

Jokavuotinen, kuukauden pituinen paastoaika Ramazan ei Turkissa juurikaan vaikuta lomanviettoon.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Alanya kohdeopas


Kulkuyhteydet

Bussilla ja dolmusbussilla liikkuminen on edullista ja helppoa. Voit vuokrata taksin myös päiväksi ja lähteä katselemaan esimerkiksi vuoriston pikkukyliä ja jylhiä maisemia.

Bussit

Paikallisbussien tunnus on Alanya Belediye Halk Otobüsu. Bussit ovat numeroituja ja niillä on helppo liikkua keskustassa ja lähialueilla.

Dolmusbussit
liikennöivät Alanyan keskustan dolmusasemalta lähikyliin. Dolmusbussin voit myös pysäyttää keskustan alueella missä tahansa kättä heiluttamalla. Dolmusasema sijaitsee markkina-alueen takana basaarialueen kupeessa.

Kaukoliikenteen busseilla pääset edullisesti eri puolille Turkkia. Suurimpiin kaupunkeihin on useita vuoroja päivässä. Alanyassa on useita eri bussiyhtiöiden toimistoja, jotka myyvät paikkalippuja. Voit ostaa lipun myös bussiasemalta, Otogar, joka sijaitsee n. 3 km keskustasta länteen.

Taksi

Ympäri kaupunkia on useita taksiasemia. Kaikissa takseissa on taksamittari. Varmistathan, että taksamittari laitetaan päälle ja sovi hinta etukäteen pidemmille matkoille.

Kaapelihissi Kale-kukkulalle
Kleopatran rannan itäpäässä, lähellä Damlatasin tippukiviluolaa ja Alanyan museota, on kaapelihissin lähtöasema. 830 metrin pituinen kaapelihissimatka Kale -kukkulalle kestää noin kolme minuuttia ja yläasema sijaitsee Ehmedekin alueella kukkulan rinteessä.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset lentoasemalta hotellille. Voit ostaa myös yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään viisi päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Gazipasa Airport
Matkan pituus 45 km
Matkan kesto n. 45 min

Lentokenttä Antalya Airport
Matkan pituus 130 km
Matkan kesto n. 2,5 t


Yhteydet lentoasemalta
Lentoasemalta Alanyaan pääset myös taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme viimeistään 14 päivää ennen matkaa varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Alanya lasten kanssa

Turkissa lapsia pidetään kuin kukkaa kämmenellä, ja hellyyttä riittää myös matkalla oleville lapsille. Lapset saavat paljon huomiota, ja he ovat tervetulleita joka paikkaan. Lapsille löytyy Alanyasta jos jonkinlaista viihdykettä.

Vesipuistot
Alanya Aquapark sijaitsee Damlatasin rannan puolella, sisäänkäynti pääkadun puolelta. Vesipuisto on avoinna säävarauksella toukokuusta noin syyskuun puoliväliin päivittäin. Osaan liu'uista on ikäraja.

Muuta tekemistä lapsille
Alanyassa on lukuisia leikkipuistoja liukumäkineen ja telineineen.
Alanyum-ostoskeskuksen yläkerrassa on leikki- ja pelimaailma sekä pomppulinna. Alaikäraja on 3 vuotta. Ostoskeskuksen 2. kerroksessa on minijuna perheen pienimmille.

Pienet lapset 
Alanyassa lasten ruokien valikoimat ovat hyvät. Saatavilla on purkkiruokia ja puurojauheita. Varsinkin vellit ovat huomattavasti makeampia kuin Suomessa. Lasten vaippoja sekä uimavaippoja voi ostaa marketeista ja apteekeista.


Nähtävyydet

Alanyan ylpeys Kale-kukkula kohoaa korkeimmalta kohdalta noin 250 metrin korkeuteen. Linnoitus on rakennettu 1200-luvulla. Muurien sisällä on bysantinaikainen kirkko, vesisäiliöitä ja näköalatasanteita.

Linnoituksen alapuolella on kahdeksankulmainen Punainen torni, jonka rakennutti sulttaani Aladdin Keykubat vuonna 1227. Punainen torni on 33 m korkea ja halkaisijaltaan 29 m. Punaisesta tornista alkaa Kale-kukkulan linnoituksen uloin osa ja sieltä on upeat näköalat. Tornin yhteydessä on museo, jossa on vaihtelevia näyttelyitä.

Alanyassa voi tutustua kiehtoviin luoliin. Kaupungin edustalla olevalla niemellä on useita luonnonmuovaamia luolia, kuten Merirosvoluola, Fosforiluola sekä Rakastavaisten luola. Niitä pääsee näkemään esimerkiksi meriretkilaivojen kyydistä. Damlatasin tippukiviluola on kaupungin keskellä olevan kukkulan länsipuolella. Luolan ilmalla uskotaan olevan parantavia vaikutuksia. Se on erittäin hiilidioksidipitoista, kosteus on lähes 100 % ja lämpötila ympäri vuoden n. 22 astetta. Tippukiviluola Dim Magarasi on 350 m pitkä tippukiviluola Cebelisvuorella, 12 km Alanyasta itään. Ylhäältä on upeat näkymät pinjametsien peittämille rinteille ja laaksoon, jossa virtaa Dimcayjoki.


Ostokset

Alanyassa ostosmahdollisuudet ovat hyvät. Ostoksia voi tehdä lukuisissa basaarikaupoissa sekä useissa kiinteähintaisissa kaupoissa. Valinnanvaraa riittää ja hinnat ovat melko edullisia. Suosittuja tuliaisia ovat esimerkiksi kultakorut, nahkavaatteet, matot, mausteet sekä alabasteri- ja onyx-esineet.

Parhaat ostospaikat

Alanyan pääkadun varrella, Atatürk Caddesilla, on turkkilaisten ja kansainvälisten vaatemerkkien liikkeitä, joissa on kiinteät hinnat ja hinnat selkeästi esillä. Suosittuja ostospaikkoja ovat esimerkiksi LC Waikiki, De Facto sekä Mavi. Keskusta-alueella on monia kulta-, nahka-, sekä mattokauppoja. Basaarialueet levittäytyvät Atatürkin kadun molemmille puolille. Alanyan ainoassa ostoskeskuksessa, Alanyumissa, on myytävänä vaatteita, kenkiä, elektroniikkaa, kosmetiikkaa sekä siellä on myös ruokamarketti.

Markkinat ovat hyviä paikkoja tutustua paikalliseen kaupankäyntiin. Markkinoilla myydään esimerkiksi vihanneksia, hedelmiä, vaatteita, kenkiä ja tuliaistavaraa. Alanyassa markkinoita on useampana päivänä viikossa. Isoimmat ja tunnetuimmat markkinat järjestetään Manavgatin kaupungissa, joka on noin tunnin ajomatkan päässä Alanyasta Antalyan suuntaan.


Ravintolat ja huvit

Alanyan ravintolat tarjoavat herkkuja laidasta laitaan. Kansainväliset ravintolat ovat pääsääntöisesti joko keskustan basaarialueella, satamassa tai Atatürk Caddesi -pääkadulla. Turkkilainen ruoka tulee parhaiten tutuksi yksinkertaisissa paikallisissa ravintoloissa. Valittavana on myös pizzerioita ja pihvipaikkoja.

Alanyan yöelämä on kesällä nuorekasta ja vilkasta, ja keskittyy basaarin ja sataman väliselle alueelle. Suosituimmat baarit sijaitsevat satamassa. Turkkilaisissa musiikkiravintoloissa tunnelma on huipussaan puolenyön jälkeen. Talvisin sataman ulkoilmabaarit ja -diskot ovat pääosin suljettuina ja yöelämä on rauhallisempaa.


Uimarannat

Alanyan ympäristössä on lukuisia puhtaaksi luokiteltuja Blue Flag -ympäristösertifikaatein merkittyjä rantoja. Alanyan kaupungin edustalla on pitkä, hienohiekkainen Kleopatran ranta. Linnoituskukkulan toisella puolella on 10 km pitkä itäinen hiekkaranta. Korkeat aallot saattavat ajoittain haitata uimista.

Rantapalvelut

Kleopatran rannalla ja itäisellä rannalla on kesäkuukausina palveluita baareineen ja ravintoloineen. Aurinkotuoleja vuokrataan.

Asukasluku ja etäisyydet

Alanya 380 000, joista
keskustassa n. 138 000 as.

Side 65 km
Belek 100 km
Antalya 130 km
Kemer 180 km
Marmaris 500 km
Istanbul 850 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.