Marbella, Costa del Sol – tietoa matkakohteesta

Marbella, Costa del Sol 1
Marbella, Costa del Sol 2
Marbella, Costa del Sol 3
Marbella, Costa del Sol 4
Marbella, Costa del Sol 5
Marbella, Costa del Sol 6
Marbella, Costa del Sol 7
Marbella, Costa del Sol 8
Marbella, Costa del Sol 9
Marbella, Costa del Sol 10
Marbella, Costa del Sol 11
Marbella, Costa del Sol 12
Marbella, Costa del Sol 13
Marbella, Costa del Sol 14
Marbella, Costa del Sol 15
Marbella, Costa del Sol 16
Marbella, Costa del Sol 17
Marbella, Costa del Sol 18
Marbella, Costa del Sol 19
Marbella, Costa del Sol 20
Marbella, Costa del Sol 21
Marbella, Costa del Sol 22
Marbella, Costa del Sol 23
Marbella, Costa del Sol 24
Marbella, Costa del Sol 25
Marbella, Costa del Sol 26
Marbella, Costa del Sol 1
Marbella, Costa del Sol 2
Marbella, Costa del Sol 3
Marbella, Costa del Sol 4
Marbella, Costa del Sol 5
Marbella, Costa del Sol 6
Marbella, Costa del Sol 7
Marbella, Costa del Sol 8
Marbella, Costa del Sol 9
Marbella, Costa del Sol 10
Marbella, Costa del Sol 11
Marbella, Costa del Sol 12
Marbella, Costa del Sol 13
Marbella, Costa del Sol 14
Marbella, Costa del Sol 15
Marbella, Costa del Sol 16
Marbella, Costa del Sol 17
Marbella, Costa del Sol 18
Marbella, Costa del Sol 19
Marbella, Costa del Sol 20
Marbella, Costa del Sol 21
Marbella, Costa del Sol 22
Marbella, Costa del Sol 23
Marbella, Costa del Sol 24
Marbella, Costa del Sol 25
Marbella, Costa del Sol 26

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.

Mikäli vuokraat auton vasta perillä, ota yhteys oppaaseemme muutama päivä ennen haluttua vuokrausajankohtaa. Paikalla vuokrattavien autojen hinnat ja vuokrausehdot näet hotellissa olevasta Aurinkomatkojen Lomakansiosta.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Marbella, Costa del Sol kohdeopas


Reittiehdotuksia autonvuokraajille

Marbella–Fuengirola–Mijas–Coin–Ojen–Marbella  (n. 90 km)
Lähde Marbellasta itään 30 km päähän Fuengirolaan. Heti kaupunkiin tullessa näet 956 rakennetun Sohailin maurilaislinnan. Suuntaa Fuengirolasta ylösvuorille 9 km valkoiseen Mijaksen kylään. Jatka sieltä ylös vuoristotietä 20 km Coiniin ja kohti rannikkoa. Ennen Ojenia tie kääntyy upealle näköalapaikalle.Hyvä taukopaikka ennen rannikolle ja Marbellaan palaamista on tunnelmallinen Ojenin kylä viinimuseoineen.
Marbella–San Pedro de Alcantara–Ronda (n. 60 km/suunta)
Lähde Marbellan keskustasta länteen. Voit menomatkalla poiketa kuulussa Puerto Banúksen huvipursisatamassa, joka sijaitsee 6 km keskustasta länteen. Jatka kohti San Pedro de Alcantaraa, jonka kohdalta käänny kohti vuoria ja Rondan kaupunkia. Tällä upeiden näköalojen reitillä tie kulkee mutkaisena vuorten rinteitä seuraillen. Ronda on rakennettu kallionkielekkeille, joita yhdistää silta. Kaupungissa on Espanjan vanhin härkätaisteluareena, kaunis Santa Marian kirkko ja useita museoita. Keskustan kävelykatujen varrella on paljon liikkeitä ja katukahviloita.
Marbella–Torremolinos–Málaga–Nerja–Frigiliana (n. 115 km/suunta) Lähde Marbellasta moottoritietä itään kohti Torremolinosta ja Málagaa, josta 53 km itään sijaitsee idyllinen, 1884 maanjäristyksen jälkeen uudelleen rakennettu Nerja. Tutustu kaupungin kauneimpaan paikkaan Balcón de Europaan. Nerjassa on pikkuliikkeitä ja paljon hyviä ravintoloita. Jatka Nerjasta 4 km koilliseen. Maron kylän lähellä ovat kuuluisat Nerjan tippukiviluolat, Cuevas de Nerja. Nerjan pohjoispuolella, idyllisessä Frigilianan kylässä talot on rakennettu vuorenrinteeseen.


Harrastukset

Tenniksen ja etenkin golfin harrastajille lähiympäristö tarjoaa erinomaiset puitteet. Lähimmälle golfkentälle on matkaa n. 3 km. Kenttien green feet ovat varsin kohtuulliset.
Kesäkaudella Marbellassa voi harrastaa myös vesiurheilulajeja kuten snorklausta, vesihiihtoa, kalastusta ja purjehdusta.

Patikointi

Ojenissa 9 km:n päässä Marbellasta ja Istanissa 14 km:n päässä on hyviä patikointimaastoja. Myös Mijaksen kylästä, läheltä Fuengirolaa voi lähteä patikoimaan. Vaihtelevaa maastoa ja vaihtelevia maisemia, sekä vaativia että helpompia reittejä. Kylien/kaupunkien turistitoimistoista saa maksuttomia karttoja sekä maksullisia, hieman yksityiskohtaisempia karttoja. Pentti Korpelan patikkaoppaassa Espanjan Aurinkorannikon patikkareitit on useita Marbellan lähistön reittejä.

Pyörien vuokraus

Moto Mercado Avenida Ricardo Sorianon varrella vuokraa maastopyöriä. Kypärän saa käyttöön takuumaksua vastaan. Lasten turvaistuimia ei ole saatavilla. Myös moottoripyöriä ja skoottereita vuokrataan. Lisätietoa www.rentabike.org
Marbella Rent a Bikelta voi tilata pyörän netistä. Vuokraamo toimittaa pyörän suoraan hotelliin. Lisätietoja www.marbellarentabike.com

Ratsastus

Pedro Sanchez -ratsastustallit sijaitsevat San Pedro de Alcantarassa. Ratsastuskypärän saa talleilta.

Sukellus ja snorklaus

Happy Divers -sukelluskeskus on Marbellan keskustan satamassa, os. Local 52. Tarjolla on erilaisia sukelluspaketteja. Keskuksessa on suomenkielistä henkilökuntaa. Lisätietoja ja varauksia www.happy-divers-marbella.com

Tennis

El Cascossa 6 km:n päässä Marbellan keskustasta on hyväkuntoisia kenttiä. Tänne pääset Fuengirolaan menevillä busseilla, 2 krt/t, pysäkki on päätien varressa, n. 300 m:n päässä tenniskeskuksesta.
Hotelli Puente Romanossa on tenniskenttä. Kenttä maksettava varauksen yhteydessä. Pääset sinne kaupunkibussilla nro 1. Pysäkki on hotellin edessä.

Golf

Marbella sopii hyvin golfin ystäville. Kaupungin lähiympäristössä on useita golfkenttiä.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Iltaisin ja pyhäpäivinä päivystävän apteekin nimi ja osoite on merkitty apteekkien ulkopuolelle. Pääkadun varrella vastapäätä Alamedapuistoa oleva apteekki on avoinna 24 t/vrk.  Toinen ympäri vuorokauden päivystävä apteekki on Europcarin toimiston vieressä pääkadulla, os. Avenida Ricardo Soriano.

Marbellan keskustassa yksityissairaala USP Hospital de Marbellan ensiapu ja lastenosasto ovat avoinna ympäri vuorokauden. Klinikalla on laboratorio ym. palvelut. Lääkärin voi tilata myös hotellille. Osalla lääkäreistä on vakuutusyhtiöiden kanssa suoralaskutussopimus, osalle maksetaan paikan päällä ja veloitetaan vakuutusyhtiötä jälkikäteen.

Juomavesi

Vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta kalkkipitoista. Pullotettua vettä voi ostaa elintarvikeliikkeistä ja hotellien baareista.

Marbella lasten kanssa

Marbellasta saa äidinmaidonkorviketta, purkkiruokia ja vaippoja. Lastenrattaiden vuokrausta ei ole.

Liikuntaesteiset

Marbella soveltuu liikuntaesteisille. Alueella on runsaasti leveitä jalkakäytäviä sekä leveä rantakatu, jolla on pyörätuoliluiskia. Vanhassa kaupungissa kadut ovat kapeita, mutta liikennettä on vähän, ei ollenkaan autoliikennettä vaan kävelykatuja ja tiet ovat hyväkuntoisia. 

Marbellassa ei ole invatakseja, mutta etukäteen voi tilata tilataksin, johon pyörätuoli mahtuu.

Luottokortit

Visa, American Express, Diners ja MasterCard hyväksytään yleisesti maksuvälineiksi kaupoissa ja ravintoloissa. Luottokortilla maksavaa asiakasta pyydetään yleensä todistamaan henkilöllisyytensä maksun suuruudesta riippumatta. Voit nostaa rahaa myös korteilla pankeista ja pankkiautomaateista.

Keskustassa pääkadun varrella on useita pankkeja, jotka ovat avoinna arkisin klo 8.30–14.

Matkalle mukaan

Kesällä Espanjassa on lähes aina helteistä. Keväisin ja syksyisin voi sadekuuro yllättää ja iltaisin saattaa olla hyvinkin viileää. Talvella Manner-Espanjaan matkustavan kannattaa muistaa epävakaa sää sekä viileät illat ja yöt. Ota lämpimiä vaatteita mukaan.

Palveluraha

Palveluraha on tapa kiittää siitä, että on tyytyväinen saamaansa palveluun. Ravintoloissa suositellaan 5–10 % laskun loppusummasta. Hotelleissa voi muistaa siivoojaa ja tarjoilijaa jättämällä 4–5 €/vk. Retkibussin kuljettajalle on kohteliasta jättää 1–2 € kiitokseksi.


Kulkuyhteydet

Keskusta palveluineen on kävelyetäisyydellä hotelleista. Kauemmaksi pääsee kätevästi bussilla. Bussiliput ovat edullisia, samoin taksi keskusta-alueella. Lähin rautatieasema on Fuengirolassa, josta liikennöi lähiliikenteen juna Málagaan 3 krt/t. Marbellassa voi vuokrata polkupyöriä.

Bussit
Bussiasema on Avenida Trapichen varrella 2 km:n päässä ydinkeskustasta, kaupungin pohjoispuolella.Pääkadulta pääsee useilla vuoroilla bussiasemalle. Pääkadulla kulkevat myös paikalliset sekä Puerto Banukseen ja Fuengirolaan kulkevat bussit. Matka Fuengirolaan kestää n. tunnin. Málagaan kulkee sekä vakio- että pikavuoroja. Vakiovuoro kestää n. 1,5 t, pikavuoro 50 min, hinta määräytyy vuoron mukaan. Marbellasta on hyvät bussiyhteydet myös muualle Andalusiaan, mm. Rondaan ja Granadaan on pari vuoroa päivässä.
Pitkänlinjan bussit lähtevät asemalta, poikkeuksena Fuengirolan bussi, joka ajaa keskustan pääkatua pitkin. Siihen noustaessa lippu maksetaan kuljettajalle. Bussiasemalta lähteviin busseihin tulee ostaa lippu etukäteen lipunmyynnistä bussiaseman sisätiloista.
Marbellan kaupunkibussilinja 1 ajaa pääkatua pitkin mm. La Cañadan ostoskeskukseen ja Puerto Banúkseen.

Taksit
Saat taksin lennosta, taksitolpalta tai tilaamalla hotellin vastaanotosta.

Katamaraani
Marbellan keskustasta on kesäisin n. 10.5. alkaen 6 vuoroa päivittäin Puerto Banuksen satamaan säästä riippuen.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset tai yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään 5 päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Pablo Ruiz Picasso, Málaga
Matkan pituus n. 58 km
Matkan kesto n. 2 tuntia–2 tuntia 30 min

Yhteydet lentoasemalta
Lentokentältä lomakohteeseen pääset myös paikallisbussilla tai taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.


Nähtävyydet

Marbellan Vanhakaupunki
Marbellan kaupungin vanhin osa viehättää kapeilla kujillaan, kukillaan ja rakennuksillaan, joista vanhimmat ovat peräisin 1500-luvulta. Rakennustyyli on matalaa, hieman arabialaisvaikutteista muistuttaen maurivalloittajien ajasta.
Kaunis Plaza de los Naranjos on Vanhankaupungin keskus, joka avattiin 1485. Aukion nimi on peräisin sen keskelle istutetuista appelsiinipuista. Aukio edustaa Espanjan kristillistä kaupunkiarkkitehtuuria: aukiota rakennettaessa osa maata oli vielä islaminuskoisten maurien hallitsemaa. Aukion ympärillä on kolme historiallista rakennusta: kaupungintalo, kuvernöörin talo vuodelta 1552 ja Santiagon kappeli. Aukion laidalla pulppuaa vanha suihkulähde, jonka pystytti Marbellan ensimmäinen kristitty pormestari 1504. Keskellä aukiota on kuningas Juan Carlos I:stä esittävä rintakuva.
Kaupungintalo rakennettiin 1568. Sen julkisivua korostavat aurinkokello ja muistolaatat. Yksi laatoista kertoo vuoden 1485 kesäkuun 11. päivästä, jolloin kristityt valtasivat Marbellan takaisin maureilta katolisen hallitsijaparin Isabellan ja Ferdinandin johtamina. Muut laatat kertovat kaupungin vesilaitoksen perustamisesta 1632 ja kaupungintalon laajennuksesta 1779.
Santiagon kappeli, Marbellan ensimmäinen kristitty kirkko on peräisin 1400-luvun lopulta. Nykyisin kirkon sisällä säilytetään Rakkauden ja hyväntekeväisyyden veljeskunnalle kuuluvia uskonnollisia veistoksia.
Kaupunginmuurit ovat peräisin 900-luvulta, jolloin kaupunkia hallitsivat Pohjois-Afrikasta saapuneet maurit. Muurissa on ollut useita port­teja ja vartiotorneja, mutta yhtä tornia lukuunottamatta ne ovat raunioituneet. Muuri ympäröi aikoinaan 90 000 m²:n suuruista aluetta, joka ­käsitti koko Marbellan kaupungin. Muuri sekä valtaosa Vanhastakaupungista purettiin 1786 kuningas Carlos III:n määräyksestä.
Kirkkoaukiota hallitsee marbellalaisten kunnioittama Neitsyt Marialle pyhitetty pääkirkko La Encarnacion. Sen rakennustyöt alkoivat 1618. Julkisivua hallitsee punaisesta kivestä tehty barokkityylinen sisäänkäynti. Sisätilat rakennettiin pääosin uudestaan Espanjan sisällissotavuoden 1936 jälkeen. Pääalttarilla on kaupungin suojeluspyhimyksen Pyhän Bernaben patsas. Kirkon kuuluisia urkuja asennettiin 3 vuotta 1970-luvulla, ja niitä pidetään parhaimpina, mitä Espanjassa on rakennettu 125 vuoteen. Jumalanpalvelusten lisäksi kirkossa järjestetään klassisen musiikin konsertteja. Se on myös erittäin suosittu hääkirkko.
San Juan de Dios, 1700-luvulla rakennettu kappeli oli aikaisemmin osa kaupunginsairaalaa. Kappelissa on valkoiseksi kalkittu kellotorni ja sisätilat ovat sekoitus goottilaista tyyliä ja mudejar-tyyliä. Sisätiloihin ei aina pääse vierailulle. Kappelissa säilytetään Pääsiäisviikon veljeskuntien uskonnollisia esineitä kuten kulkueissa kannettavia patsaita.
Santo Cristo de la Vera Cruzin aukio ja -kappeli rakennettiin 1400-luvulla Sevillan arkkipiispan toimeksiannosta. Niitä laajennettiin 1700-luvulla ja restauroitiin 1992. Kappelin julkisivu on sekoitus kalkittua pintaa ja perinteistä, yksinkertaista kivipintaa. Torneissa on erikoinen keramiikkakoristelu.
Bazanin sairaalarakennus oli alunperin Marbellan pormestarin, Don Alonso de Bazanin, asuinpalatsin osa, jonka hän lahjoitti kaupungille köyhien sairaalaksi. Rakennus edustaa renessanssityyliä, jossa on vahvoja mujedar-vaikutteita eli maurilaisen arkkitehtuurin piirteitä. Rakennuksessa on taidemuseo, joka esittelee Espanjan nykytaidetta. Siellä on myös vaihtuvia näyttelyjä ja musiikki- ja taidetapahtumia.

Muita Marbellan nähtävyyksiä
Nykytaiteen museo
on Vanhassakaupungissa.
Arkeologinen museo on Plaza Altamiranolla Vanhassakaupungissa.
Avenida del Marin aukiolla on kymmenkunta Salvador Dalin pronssipatsasta.
Puerto Banús, kuulu ja kaunis jetsetin suosima huvipursisatama upeine jahteineen ja loistoautoineen on 6 km keskustasta länteen.


Ostokset

Marbella on hyvä ostoskaupunki. Parhaat ostosalueet ovat pääkatu Avenida Ricardo Soriano ja Vanhakaupunki trendikkäine kenkä- ja vaateliikkeineen sekä viehättävine keramiikka- ja taidekauppoineen. Kaupungin ulkopuolella on tasokas ostoskeskus La Cañada. Puerto Banuksessa on Costa Marbella -ostoskeskus, jossa on mm. El Corte Inglés -tavaratalo. Marbellassa on markkinat maanantaisin ja Puerto Banuksessa alueella lauantaisin.
Marbellan ohitustien varrella, 2,5 km keskustasta on La Cañada -ostoskeskus, jossa on suuren päivittäistavaramarketin lisäksi mm. lukuisia vaate-, kenkä-, laukku- ja sisustusliikkeitä, monipuolisia parfyymimyymälöitä sekä suuri musiikki- ja kirjakauppa Fnac. La Cañadan vieressä on kodinsisustustavaroihin keskittynyt suurhalli Leroy Merlin, urheiluvälineisiin ja -asuihin keskittynyt Intersport sekä elektroniikkaliike Boulanger. La Cañadaan on hyvät bussiyhteydet.
Toinen suuri ostoskeskus on Costa Marbella Puerto Banúksessa. Ostoskeskuksessa on suuri ja korkeatasoinen El Corte Inglés -tavaratalo, jossa on mm. erittäin hyvinvarustettu ruokaosasto.
Puerto Banúksen alueella on monipuoliset ostosmahdollisuudet. Alueella on runsaasti pikkuliikkeitä ja monia tuttuja vaate- tai kenkäliikeketjujen myymälöitä. Liikkeiden hintataso vaihtelee suuresti, edullisista ja keskihintaisista huippukalliisiin merkkiliikkeiden hintoihin.
Liikkeet ovat avoinna arkisin klo 9–14 ja 17–20/21. Monet liikkeet ovat suljettuina lauantai-iltapäivisin. Kauppakeskukset ja suuret tavaratalot ovat avoinna siestan ajan. El Corte Inglés ja La Cañada ovat avoinna ma–la klo 10–22.


Ravintolat ja huvit

Ravintolatarjonta on runsas ja kattava. Voit nauttia hyvän illallisen upeassa ympäristössä
Vanhassakaupungissa tai Puerto Banúksen huvipursisatamassa. Marbellan rantakadulla on monia ravintoloita, joissa tarjoillaan mm. tuoreita merenherkkuja sekä paellaa. Andalusian tunnetuimpia herkkuja ovat gazpacho eli kylmä vihanneskeitto sekä dorada al sal, suolassa kypsytetty uunikala.

Iltaelämä on keskittynyt Puerto Banuksen ympärille. Myös keskustan ja rantakadun tuntumassa on musiikkibaareja, pubeja ym. illanviettopaikkoja. Andalucia Plaza -hotellissa on kasino.


Uimarannat

Marbellan edustalla oleva 26 kilometrin pituinen rannikko koostuu hienohiekkaisista ja hyvinhoidetuista rannoista, joilla voi vuokrata aurinkotuoleja ja -varjoja.

Asukasluku ja etäisyydet

Marbella n. 132 500 as.
Puerto Banus 6 km
Ojen 9 km
Istan 14 km
Fuengirola 30 km
Torremolinos 47 km
Ronda 55 km
Málaga 61 km
Nerja 110 km
Cádiz 200 km
Granada 200 km
Córdoba 250 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.