Lentokenttäkuljetukset ja siirtymät kohteiden välillä

Koh Chang 7 yötä – Pattaya 7 yötä 

Koh Chang–Pattaya -yhdistelmämatkalla lentokenttäkuljetukset sisältyvät matkan hintaan. 

Lentokenttäkuljetus Bangkokista Koh Changille 

Bangkokin Suvarnabhumin lentokentältä siirrytään minibussilla Ao Thammachat -lauttarantaan, Tratin provinssiin (matkan pituus n. 300 km, kesto n. 5 t. liikenteestä riippuen), josta on noin puolen tunnin autolauttamatka Koh Changin saarelle. Koh Changilla matkaa jatketaan samalla minibussilla hotelleille, matkan pituus 5–15 km, kesto 10–30 min hotellista riippuen. 

Siirtyminen Koh Changilta Pattayalle 

Koh Changin hotelleilta siirrytään minibussilla Pattayan hotelleille menomatkan reittiä alkumatkasta noudatellen. Matkan pituus ajo- ja autolauttamatkoineen on n. 250 km, kesto 3–4 t. liikenteestä riippuen. 

Lentokenttäkuljetus Pattaya hotelleilta Suvarnabhumin lentokentälle 

Hotelleilta lentokentälle siirrytään minibusseilla. Matkan pituus n. 130 km, kesto 2–3 t. liikenteestä riippuen.
 

Huom. Minibussikuljetukset voidaan vaihtoehtoisesti tehdä bussilla tai autolla henkilömäärästä riippuen. Matkoilla pidetään tarvittaessa taukoja.

Tietoa kohteesta Koh Chang

Harrastukset

Hotelleissamme on vuokrattavana motorisoimattomia vesiurheiluvälineitä, usein esim. kajakkeja ja sup-lautoja. Erityisesti White Sand Beachia reunustavalta rantakadulta ja rannalta löytyy myös vesiurheiluvälineitä vuokraavia liikkeitä sekä snorklaus- sukellus- ja kalastusretkiä järjestäviä yrityksiä. 

Patikointi on suosittu harrastus saaren vehreiden metsien reiteillä, joiden varsilla on myös komeita vesiputouksia uintimahdollisuuksineen.

Kulinaristia kiinnostanee kokkikoulujen opit. Saarella on yksityisiä kokkikouluja, mutta myös joidenkin hotellien ativiteetteihin kuuluu tutustuminen thairuokien saloihin.

Sukellus ja snorklaus

Koh Chang on yksi Thaimaan parhaista sukelluskohteista, vaikkei suinkaan tunnetuin. Kirkkaat ja puhtaat vedet soveltuvat snorklailuun ja sukellukseen mainiosti. Useat hotellit järjestävät snorklaus- ja sukellusretkiä, mutta saarella on myös useita yksityisiä retkijärjestäjiä.
Ehdoton vetonaula on saaren edustalle, n. tunnin venematkan päähän, upotettu HTMS Chang, Thaimaan suurin hylky, joka vetää puoleensa valtavia kalalaumoja. 


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Koh Changilla on sekä kunnallinen että yksityinen sairaala. Niiden lisäksi sekä White Sand Beachilla että Klong Prao -rannalla on pienemmät lääkäriasemat. Molemmilla rannoilla on myös apteekkeja. Ota kuitenkin kaikki tarvitsemasi lääkkeet jo kotoa mukaan matkalle.

Liikuntaesteettömyys

Koh Changin saari ei sovi hyvin liikuntarajoitteisille matkailijoille. Saarella liikutaan pääasiassa lavatakseilla, tiet ovat epätasaisia ja jalkakäytävät kapeita tai puuttuvat kokonaan.

Luottokortit ja valuutanvaihto

Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä hotelleissa ja voit nostaa niillä rahaa automaateista. Kaikki kaupat, ravintolat ja baarit eivät yleensä hyväksy luottokortteja, joten matkakassassa on hyvä olla käteistä. Rahaa voit vaihtaa rahanvaihtopisteissä tai joissain hotelleissa. Helpointa on nostaa rahaa automaateista, joita on saarella useita. 

Matkalle mukaan

Thaimaan ilmaston on kuuma ja kostea, joten varaa mukaan kevyitä kesävaatteita. Ilmastoiduissa tiloissa ja busseissa pitkähihainen vaate voi olla tarpeen.

Thaimaassa tarvitaan voimakaskertoimisia aurinkovoiteita ja hyttyskarkotetta, aurinkovoiteet kannattaa ottaa mukaan jo Suomesta, paikallisia hyttyskarkoitteita voit ostaa marketeista mm. 7-Eleven.

Palveluraha

Thaimaassa on tapana antaa palvelurahaa hyvästä palvelusta. Voit halutessasi muistaa tarjoilijoita ja hotellisi huonesiivoojaa, laukunkantajaa ja ravintolahenkilökuntaa. Sopiva kiitos laukunkantajalle on n. 50 THB/laukku, siivoojalle 100–200 THB/vk. Ravintolassa voit jättää laskun loppusummasta ja ravintolan tasosta riippuen esim. 20–60 THB.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Koh Chang kohdeopas


Kulkuyhteydet

Saarella liikutaan pääsääntöisesti lavatakseilla, joita ajelee pitkin päätietä miltei jatkuvasti. Voit pysäyttää lavataksin lennosta, sopia hinnan ja hypätä lavalle. 

Saarelta on laivayhteys mantereelle Ao Thammachat -lauttarantaan n. 45 minuutin välein n. klo 6–18. Matka kestää n. 30 min. Pääset muina aikoina saarelle tai sieltä pois vain vuokraamalla pikaveneen. Rannasta on n. tunnin taksimatka provinssin pääkaupunkiin Tratiin, josta on hyvät yhteydet mm. Pattayalle ja Bangkokiin.


Lentokenttäkuljetukset

Koh Chang-yhdistelmämatkoilla lentokenttäkuljetukset sisältyvät matkan hintaan.

Lentokenttä:
Suvarnabhumi, Bangkok
Matkan pituus ja kesto: n. 300 km (n. 5 t) Tratin provinsiin, Ao Thammachat -lauttarantaan, josta noin puolen tunnin lauttamatka Koh Changin saarelle.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Golfbagin, polkupyörän, laine- ja purjelaudan kuljetus lentokenttäkuljetuksessa on lisämaksusta, hinta n. 45 €/suunta. Kuljetus erikoismatkatavaralle tulee tilata ennakkoon viimeistään 14 päivää ennen matkaa asiakaspalvelustamme

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Lisäviikko

Voit halutessasi ostaa lisäviikon lomasi alkuun Koh Changilla.


Koh Chang lasten kanssa

Koh Chang soveltuu myös lasten kanssa matkustamiseen. Hotellit ovat hyvätasoisia ja rannat pääsääntöisesti loivasti syveneviä. Tarkista hotelliesittelyistä hotellikohtaiset tiedot palveluista lapsille. Lentokenttäkuljetus bussi- ja lauttamatkoineen on pitkä ja voi olla lapselle väsyttävä.

Kaupoissa ja apteekissa on vaihteleva lastentarvikevalikoima. Ota tarvitsemasi tarvikkeet mukaan kotoa.


Nähtävyydet

Koh Changin tärkeimmät nähtvyydet ovat sen trooppinen ja vuoristoinen luonto sekä kauniit rannat. Kumpuilevaa maisemaa ja sinisen eri sävyissä välkehtivää vettä pystyt ihailemaan hotelliltasikin käsin, mutta laajemmat maisemat näet esim. Kai Bae View point -näköalapaikalta.
Metsäisten patikkareittien varrelta löytyvät kookkaat vesiputoukset ovat myös näkemisen arvoisia. Esimerkiksi Khlog Phlun vesiputous on helpon matkan päässä hotelleiltamme.

Saaren kaakkoisosassa on ehkäpä sen komein temppeli Wat Salak Phet, jonka lähellä on Salak Khokin paikallinen kalastajakylä sekä laajat mangrovemetsät.


Ostokset

Koh Changilla on melko monipuoliset ostosmahdollisuudet. Ostoskeskuksia tai merkkiliikkeitä saarella ei ole, mutta suurimmasta keskuksesta White Sand Beachilta löytyy niin supermarketteja kuin erilaisia pikkuliikkeitä, joista varmasti löytyy niin matkalla tarvittava kuin tuliaisostoksetkin. Myös Klong Prao Beachilla on päivittäistavarakauppoja, rantavarusteita ja vaatteita myyviä liikkeitä sekä matkamuistoliikkeitä.


Ravintolat ja huvit

Koh Changin ravintolatarjonta on monipuolinen. Eniten tarjolla on paikallisia thaiherkkuja tarjoavia ravintoloita, mutta valinnanvaraa löytyy myös monista kansainvälisiä makuja tarjoilevista ravintoloista. White Sand Beachin monissa rantaravintoloissa nautiskellaan auringonlaskusta rantahiekalle asetelluissa pöydissä.
Iltaelämää jatketaan rantaravintoloiden lisäksi White Sand Beachin ja Klong Prao Beachin baareissa, joista ensimmäisessä tarjonta on runsainta. White Sand Beachilla on myös yökerhoja. Reppureissaajien suosimalla, hipahtavalla Lonely Beachilla yöelämä on nuorekasta ja jatkuu pitkälle yöhön.


Uimarannat

Koh Changin vuoristoisella saarella rannat ovat saaren länsireunalla. Saaren keskiosaa hallitsee vuoret ja vehreä metsä, itärannikko taas on melko jyrkkää ja kallioista. Länsireunalla, jolla hotellimmekin ovat, onkin sitten toinen toistaan upeampia rantoja.

Saaren ns. pääranta on Hat Sai Khao, joka tunnetaan paremmin nimellä White Sand Beach. Kaunis, palmujen reunustama ranta on pitkä ja sen leveys vaihtelee. Rannan äärellä on runsaasti palveluja hotelleista ravintoloihin ja baareihin. Myös saaren päätie kulkee lähellä rantaa, joten rannalle ja sen varren palveluille on helppo saapua kauempaakin.

Klong Prao Beachin pitkä ranta alkaa miltei heti White Sand Beachin eteläpuolelta. Palmumetsien ja yksittäisten hotellien reunustamalla rannalla on suuret vuorovesivaihtelut. Laskuveden aikaan rantaa pitkin pääsee kävelemään pitkälle merelle päin, kun taas nousuveden aikaan vesi yltää lähelle rantarakennuksia. Loivasti syvenevä ranta sopii oivasti rantaelämän viettoon. Rannan palvelut ovat enimmäkseen hotellien yhteydessä, mutta hotelliemme lähistöllä on myös paikallisia rantaravintoloita. 

Saaren kauneimmaksi rannaksi kehutaan monesti Klong Prao Beachin eteläpuolella olevaa Lonely Beachia. Nimensä ranta on saanut siitä, että ennen tien rakentamista rannalle pääsivät vain reippaimmat reissaajat, jotka jaksoivat tarpoa sinne viidakon läpi. Edelleenkin ranta on reppureissaajien suosiossa ja sen iltaelämä on nuorekasta.

Näiden tunnetuimpien rantojen lisäksi saarella on myös useita pikkurantoja, joihin rantabongarin kannattaa tutustua.


Tietoa kohteesta Pattaya

Harrastukset

Liikunnalliselle lomailijalle Pattaya tarjoaa monipuolisia harrastuksia: golfia, tennistä, keilailua, biljardia, kuntosaleja ja sukellusta. Karting-rata sijaitsee keskustan lähellä. 

Golf

Pattayan lähiympäristössä on golfaajille useita hyvätasoisia kenttiä.

Noin 15 kilometrin päässä sijaitsevan Phoenix Golf Clubin hieman kumpuilevaan maastoon rakennettu kenttä sopii kaikentasoisille pelaajille. Alueen parhaimmistoon kuuluvat Siam Country Clubin kentät n. 20 km:n päässä.
Jack Nicklauksen suunnittelemaa Laem Chabangin kenttää pidetään yhtenä Aasian hienoimmista kentistä. Pattaya Country Clubin kenttä sijaitsee avarassa ja kumpuilevassa maastossa. Kentille on matkaa 30-35 km.

Robert Trent Jones Jr. on suunnitellut kumpuilevassa maastossa sijaitsevan Eastern Star -kentän, jota reunustavat vanhat ja korkeat palmupuut. Upea klubirakennus palveluineen kruunaa hienon kierroksen. St Andrews Golf Clubin haastava kenttä lukeutuu alueen kauneimpiin. Kentille on matkaa n. 40 km
Rayong Green Valley- ja Khao Kheow Country Club -kentät sijaitsevat n. 50 km:n päässä Pattayalta.

Sukellus ja snorklaus

Hyviä snorklauspaikkoja ovat Korallisaaret ja Koh Sakin saari Pattayanlahdella. Vesi on hieman sameaa, mutta nähtävänä on koralleja, värikkäitä kaloja, jne. Korallisaarille on useita laivavuoroja päivittäin. Pääset Koh Sakin saarelle vuokraamalla veneen. Koh Sametin saarelle, n. 80 km:n päähän pääset kansainvälisten retkien mukana. Kirkasvetisiä rantoja on saaren itäpuolella.

Sukelluskeskuksien kautta voit osallistua sukelluskursseille ja -retkille.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Suurin osa apteekeista on keskustassa. Myös Jomtienin rantakadun varrella ja ostoskeskuksissa on useita apteekkeja.

Sairaustapauksissa voit hakeutua hoitoon Bangkok Hospital Pattaya -sairaalaan, jossa on ympärivuorokautinen päivystys.
Pattaya Memorial Hospital -sairaala sijaitsee keskustassa Central Pattaya Roadilla. 

Liikuntaesteettömyys

Pattayan teitä ja katuja kunnostetaan jatkuvasti. Jalkakäytävät puuttuvat paikoitellen ja niiden reunukset voivat myös olla korkeita. Liikenne on hyvin vilkasta. Thaimaalaisissa busseissa on erittäin kapeat käytävät ja portaat. Lavatakseihin nouseminen on hyvin hankalaa. Esteettömiä takseja tai muita liikuntaesteisille matkustajille soveltuvia kulkuneuvoja ei ole. 

Luottokortit ja valuutanvaihto

Visa, Visa Electron, MasterCard ja American Express käyvät maksuvälineinä useissa liikkeissä ja ravintoloissa, Diners käy vain harvoissa paikoissa. Voit nostaa rahaa korteilla automaateista. Vaihdat rahaa kätevästi keskustan lukuisissa valuutanvaihtopisteissä, jotka ovat avoinna päivittäin. Useimmat hotellit vaihtavat valuuttaa, tosin kurssit ovat alemmat kuin valuutanvaihtopisteissä.

Matkalle mukaan

Thaimaan ilmasto on kuuma ja kostea. Ilmastoiduissa tiloissa ja busseissa pitkähihainen vaate on tarpeen, samoin joulu–tammikuun viileinä iltoina. Jos olet valinnut majoituksen neljän tai viiden tähden hotellista, huomioi, että näiden hotellien ravintoloissa toivotaan siistiä pukeutumista. Thaimaassa tarvitaan korkeakertoimisia aurinkovoiteita ja hyttyskarkotetta. Molempia voi myös ostaa paikan päällä. Hotellien allasalueilla on pyyhkeet.

Palveluraha

Thaimaassa on tapana antaa palvelurahaa hyvästä palvelusta. Voit halutessasi muistaa tarjoilijoita ja hotellisi huonesiivoojaa, laukunkantajaa ja ravintolahenkilökuntaa. Sopiva kiitos laukunkantajalle on n. 50 THB/laukku, retkibussin kuljettajalle 25–50 THB ja siivoojalle 100–200 THB/vk. Ravintolassa voit jättää laskun loppusummasta ja ravintolan tasosta riippuen esim. 20-60 THB.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Pattaya kohdeopas


Kulkuyhteydet

Edulliset lavataksit liikennöivät ympäri vuorokauden. Matka kaupunkialueella maksaa n. 10 THB/hlö. Halutessasi lavataksin omaan käyttöösi sovi hinta aina etukäteen. 
Hotellista voi tilata ilmastoidun pikkubussin.

Pattayasta on hyvät ja edulliset bussiyhteydet Bangkokiin ja lähikaupunkeihin.  

Rautatieasema on n. 10 km:n päässä Pattayasta. Bangkokiin liikennöi hidas paikallisjuna. 

Utapaon lentokentältä on lentoja mm. Samuille, Phuketiin ja Chiang Maihin.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset tai yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus viimeistään 5 päivää ennen matkaa.
Bangkok–Pattaya-yhdistelmämatkalla lentokenttäkuljetukset sisältyvät hintaan.

Lentokenttä Bangkok, Suvarnabhumi
Matkan pituus n. 130 km Pattayan hotelleihin.
Matkan kesto 2 t 30 min–3 t 30 min liikenteestä riippuen. Matkalla pidetään tauko. 

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Golfbagin, polkupyörän, laine- ja purjelaudan kuljetus lentokenttäkuljetuksessa on lisämaksusta, hinta n. 45 €/suunta. Kuljetus erikoismatkatavaralle tulee tilata ennakkoon viimeistään 14 päivää ennen matkaa asiakaspalvelustamme.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Tarkista lastenistuimiin liittyvät ohjeistukset täältä, Matkakohteessa-osion alta.


Pattaya lasten kanssa

Pattayasta löytyy paljon riemukasta tekemistä lapsille. 

Vesipuisto
Cartoon Network Amazone -vesipuistossa on aaltoaltaan, liukumäkien ja kanavien lisäksi päivittäin Cartoon Networkin tunnetuimpien hahmojen esityksiä. Puisto sijaitsee Pattayan eteläpuolella noin 16 km:n päässä. 

Muuta tekemistä lapsille
Mini-Siamissa voit tutustua Thaimaan ja muun maailman tunnetuimpiin rakennuksiin pienoiskoossa.

Pienten lasten ruokailu
Kaupoissa myydään purkkiruokia ja vaippoja. Lastenrattaita ei ole vuokrattavana.


Nähtävyydet

Pattayassa on useita temppeleitä. Näköalakukkulan temppelistä on upeat näkymät Pattayanlahdelle ja keskustaan.
Pattaya Park -hotellin näköalatorni on 170 m:n korkeudessa. Voit tulla alas myös vaijeria pitkin joko pikkuryhmässä tynnyrillä tai yksin valjaissa.
Urheilupuiston yläpuolella on suuri mietiskelyasennossa oleva kultainen buddhapatsas ja kiinalainen temppeli.
Believe it or not Ripleys -museossa on erikoisuuksia ja ihmeitä ympäri maailmaa.
Luis Tussaud -vahamuseo on Royal Garden Plaza -ostoskeskuksessa.
Puusta rakennetun upeasti koristellun Sanctuary of Truth -Totuuden temppelin rakentaminen aloitettiin jo 1981. Temppeli sijaitsee Nakluassa. 

Nong Nooch on laaja, vehreä puutarha 15 km:n päässä Pattayasta. Siellä kasvatetaan mm. orkideoja. 
Sukhumvitin tien varrella sijaitsevassa Mini-Siamissa voit tutustua Thaimaan ja muun maailman tunnetuimpiin rakennuksiin pienoiskoossa.

Lähistöllä on useita alkuperäisiä kalastajakyliä, kuten mm. Bang Saray 20 km:n päässä. Sattahip 30 km:n päässä elää myös kalastuksesta. Sen lähellä on Thaimaan laivaston päätukikohta. Samaesanissa 52 km:n päässä on suuri ja värikäs kalastuslaivasto.
Chantaburi 180 km:n päässä on vilkas ja värikäs maaseutukaupunki. Matka taittuu kauniissa maisemissa. Lauantaisin suuret jalokivimarkkinat.
Khao Yai, maan suurin ja kasvillisuudeltaan monipuolisin kansallispuisto sijaitsee n. 200 km:n päässä Pattayasta. Vaelluspolkuja ja vesiputouksia.


Ostokset

Keskusta on tulvillaan kauppoja ja ostoskeskuksia, jotka ovat avoinna yömyöhään. Pattayan rantakadun varrella ovat muun muassa Festival Center, Mike Shopping Mall sekä Royal Garden Plaza. Uudessa Terminal 21 -ostoskeskuksessa on laaja valikoima kansainvälisiä merkkiliikeitä ja ravintoloita. Myös muilla Pattayan pääkaduilla on ostoskeskuksia. Ostoskeskusten liikkeet ovat pääasiassa kiinteähintaisia, mutta markkinoilla tinkiminen kuuluu asiaan. 

Päivämarkkinat ovat tiistaisin ja perjantaisin Etelä-Pattayankadun varrella. Iltamarkkinat ovat viikonloppuisin Thep Prasit kadulla. Night Bazaar on The Bayview -hotellia vastapäätä. Uivat markkinat ovat n. 8 km:n päässä, Sukhumvit Roadin varrella.

Useimmat liikkeet ovat avoinna päivittäin klo 10–n. klo 23. 


Ravintolat ja huvit

Tarjolla on sekä edullisia thairavintoloita että muiden Kaukoidän keittiöiden edustajia ja länsimaisia ravintoloita. Suosituissa kalaravintoloissa merenherkut valitaan elävinä altaista. Noin kilometrin mittaisen Walking Street -kävelykadun varrella on kalaravintoloiden lisäksi musiikkibaareja ja diskoja. 

Pattayan värikäs ilta- ja yöelämä on maailmankuulu. Keskustassa on baareja, pubeja ja diskoja joka makuun. Joissakin on elävää musiikkia iltaisin.
Alcazar- ja Tiffany's-kabareeteattereissa voit seurata iltaisin suosittuja dragshow-esityksiä. 


Uimarannat

Pattayan suosituin ranta, noin 8 km pitkä Jomtienranta on muutaman kilometrin päässä keskustasta. Rannalle pääsee kätevästi lavataksilla. Pattayan edustalla sijaitseville Korallisaarille on laivayhteys Etelä-Pattayasta Bali Hai -laiturilta useita kertoja päivässä, matka kestää n. 45 min. 

Pattayan pohjoisosissa, Nakluan alueen ulkopuolella on uimakelpoisia pieniä rantoja ja poukamia. Koh Sametin saarella, 80 km:n päässä Pattayasta on useita puhdasvetisiä, hienohiekkaisia rantoja. 

Nousu- ja laskuveden vaihtelut rannoilla ovat huomattavat. Nousuveden aikaan vesi peittää lähes koko rantahiekan, kun taas laskuveden aikaan vesi on vetäytynyt kauas rannasta. Syksyllä ja alkutalvesta rantahiekka voi olla paikoin valunut mereen kesän sateiden jäljiltä, mutta palautuu pikkuhiljaa talven aikana ennalleen.

Rantapalvelut
Rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja. Rantakadun ja rantojen lähellä on ravintoloita, kahviloita ja baareja ja rannoilla kiertäviltä myyjiltä voi ostaa hedelmiä ja juomia. Rannoilla on myös hierontaa ja jalka- ja käsihoitoja. Jomtienrannalla on mahdollisuus mm. banaaniveneneajeluun. Keskiviikkoisin rantapalveluja on rajoitetusti rantojen siistimisten vuoksi.

Matkustusasiakirjat ja maahantulomuodollisuudet

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.