Usein kysyttyjä kysymyksiä matkaoppaan työstä

Onko mahdollista tulla valituksi opastyöhön ilman matkailualan tutkintoa?

Matkailualan tutkinto on etu, muttei välttämättömyys. Edellytämme vähintään keskiasteen tutkintoa. Oppaan työ on monipuolista asiakaspalvelutyötä, minkä vuoksi kokemus haastavastakin asiakaspalvelutyöstä on tärkeää. Perustiedot eri maista ja lomakohteista saat aktiivisella tiedon etsimisellä sekä omista tietokanavistamme. Opastyössä ja siinä kehittymisessä tärkeintä on positiivinen asenne ja halu oppia uutta.


Mitä kieliä opastyössä tarvitaan?

Opastyössä tarvitset sujuvaa suomen ja englannin kielen suullista ja kirjallista taitoa. Muiden kielten osaaminen on apuna tilanteessa, kun etsitään kohdetietoutta tai ratkaistaan ongelmatilanteita. Sinulla tulee olla matala kynnys käyttää vieraita kieliä silloinkin, kun et osaa niitä sujuvasti.


Olen urheilullinen ja liikunta on minulle tärkeää. Onko siitä hyötyä ja jääkö opastyössä aikaa liikuntaan? Millä välineillä opastyössä liikutaan?

Kohteissamme on monipuolinen lomaohjelma asiakkaillemme, ja erityisesti liikunta-alan ammattilaisena sinulla on hyvät valmiudet rakentaa asiakkaillemme myös siihen liittyvää ohjelmaa. Tällä hetkellä tarjoamme asiakkaillemme valituissa lomakohteissa liikunnallisia tunteja, joita ohjaavat koulutetut oppaamme. Luemme siis eduksesi liikunta-alan koulutuksen ja kokemuksesi liikunnanohjauksesta.

Liikuntaan jää opastyössä hyvin aikaa ja työpäivien ohessakin on aikaa harrastaa. Viikon aikana on yksi vapaapäivä esimerkiksi omille liikuntaharrastuksille, ja jaksat työssäkin paremmin, kun huolehdit kunnostasi. Monessa kohteessa oppaamme liikkuvat paikasta toiseen polkupyörällä, mutta useimmissa kohteissa työssä liikkumiseen käytetään autoa tai mopoa, joten B-ajokortti ja ajotaito em. kulkuvälineillä on välttämätön.


En ole aikaisemmin työskennellyt ulkomailla, mitä se vaatii?

Työskentelyolosuhteet ja työtehtävät vaihtelevat, joten hyvä yleiskunto ja terveet elämäntavat auttavat jaksamaan. Aurinkomatkat työnantajana huolehtii käytännön järjestelyistä ja hoitaa lentosi työkohteeseen, asumisen ja vakuutuksen sekä avustaa työluvan hankinnassa.

Aurinkomatkojen matkaoppaat työskentelevät lähetettyinä työntekijöinä, joten pysyt Suomen sosiaaliturvassa. Ulkomailla työskentely ja asuminen tarkoittaa luonnollisesti, että olet erossa perheestäsi ja ystävistäsi pidempiäkin aikoja. Työskentelykohteessa oleskellaan yhtäjaksoisesti pääsääntöisesti koko työskentelykausi, mutta työkohteiden vaihdot tapahtuvat lähes aina Helsingin kautta.


Asun kauempana Helsinki-Vantaan lentokentästä, miten työmatkani korvataan?

Aurinkomatkat järjestää ja kustantaa työmatkat Helsinki-Vantaalta työskentelykohteeseen. Huolehdit ja vastaat itse kaikista järjestelyistä ja kustannuksista siirryttäessä kotipaikkakunnalta Helsinki-Vantaalle. Kohteen vaihtojen yhteydessä on mahdollisuus majoittua lentokenttähotellissa myöhäisten ja aikaisten lentojen yhteydessä Aurinkomatkojen kustantamana.


Pärjääkö opaspalkalla ulkomailla? Asuminen työskentelykohteessa?

Oppaan työstä maksetaan kuukausipalkkaa, ja tämänhetkinen alkupalkka oppaan työssä on 1 130 euroa kuukaudessa. Alkupalkkaa nostaa joko Aurinkomatkojen tai Finnair-konsernin palveluksessa Suomessa tehty asiakaspalvelutyö. Oppaille ei makseta erillisiä päivärahoja.

Aurinkomatkat kustantaa matkasi työkohteeseen ja takaisin, ja huolehtii asumisestasi työkohteessa. Aurinkomatkojen vuokraamat asunnot ovat pääsääntöisesti kahden oppaan asuntoja, joissa kummallakin on oma makuuhuone, yhteinen oleskelutila, kylpyhuone ja keittiö. Aurinkomatkojen oppaat kuuluvat työterveyshuollon ja yhtiön tapaturmavakuutuksen piiriin.


Matkaoppaan työ kiinnostaa, mistä saisin erilliskoulutusta?

Aurinkomatkat tekee yhteistyötä Aurinkorannikon Matkaopaskoulun kanssa. Koulun käyneillä on hyvä ymmärrys matkaoppaan monipuolisesta työnkuvasta sekä erinomaiset perustaidot matkaoppaan työhön. Aurinkorannikon Matkaopaskoulun suorittaneilla henkilöillä, joilla myös muut toivottavat kriteerit täyttyvät, on hyvät mahdollisuudet työllistyä Aurinkomatkoille.
Aurinkorannikon Matkaopaskoulu 


TAKAISIN URA ULKOMAILLA