"Olin Teneriffalla ja lähdössä retkelle Teiden tulivuorelle. Odotin retkibussia Aurinkomatkojen asiakkaiden kanssa ja juttelimme vedestä. Loman aikana hotellihuoneeseen kertyy paljon tyhjiä vesipulloja, ja mietimme miksi edes ostaa vettä pulloissa, jos hanavesi on juomakelpoista.
Pohdimme myös uimavesien puhtautta, jätevesihuoltoa, pyyhkeiden pesua, kierrätystä ja luonnon roskaamista. Muun muassa.

Odotimme bussia lyhyen hetken, mutta ehdimme parantaa maailmaa monesta suunnasta. Aurinkomatkoilla on valveutuneita asiakkaita sekä henkilökunta ja yhteistyökumppaneita, jotka haluavat tehdä osansa vastuullisen matkailun eteen. Sanoista tekoihin."

Hanna Seppä, Vastuullisen matkailun vastaava, Aurinkomatkat

Sulje


Aurinkomatkat tekee yhteistyötä Reilun matkailun yhdistyksen kanssa. Reilun matkailun yhdistys on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti vastuullista matkailua edistävä kansalaisjärjestö, jonka toiminnan perustana ovat Reilun matkailun periaatteet.

Tuemme Reilun Matkailun yhdistyksen toimintaa olemalla yhdistyksen kannatusjäsen.

Me Aurinkomatkoilla koulutamme Reilun matkailun yhdistyksen kanssa yhteistyössä tuotetulla koulutusmateriaaleilla koko henkilökuntamme. Koulutus antaa vankat perustiedot vastuullisesta matkailusta.

Lue lisää Reilun matkailun yhdistyksestä


MATKAILUN PIMEÄ PUOLI

Matkailulla on myös pimeä puolensa. Siksi olemme liittyneet kansainväliseen lapsiseksikauppaa vastustavaan rintamaan allekirjoittamalla The Code -käytössäännöstön. The Code on kansalaisjärjestöjen (mm. ECPAT, End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking Children for Sexual Purposes), matkanjärjestäjien ja UNICEFin yhteishanke. Aurinkomatkat osallistuu aktiivisesti työhön lapsiseksikaupan pysäyttämiseksi sitoutumalla toiminnassaan The Code -käytössäännöstöön. Valitsemalla matkanjärjestäjän, joka on sitoutunut tähän ohjeistukseen, teet vastuullisen valinnan ja olet mukana kamppailussa lasten oikeuksien puolesta kaikkialla maailmassa.

Lue lisää The Code -käytössäännöstöstä

Tutustu ECPATiin


TRAVELIFE

Olemme yhteistyössä eurooppalaisen matkanjärjestäjien perustaman Travelifen kanssa. Travelife on laaja kestävän kehityksen tavoitejärjestelmä, joka auttaa matkailualan yrityksiä luomaan kestävän kehityksen suuntalinjat sekä valvoo sovittujen toimenpiteiden toteuttamista. Siihen kuuluu ympäristöasioiden lisäksi hotellien sosiaaliseen vastuuseen liittyviä seikkoja.

Lue lisää Travelife-toiminnasta

Sulje

Suosimme kohteissa paikallisia ja osallistamme yhteistyökumppanit

Aurinkomatkat tukee paikallista kulttuuria ja suosii mm. pieniä perhehotelleja lomakohteissa. Viemme tietoisuutta vastuullisesta matkailusta myös yhteistyökumppaneillemme lomakohteissa koko hankintaketjun osalta. Kiinnitämme hotelli- ja retkivalintoja tehdessämme entistä enemmän huomiota yhteistyökumppanin vastuulliseen ja eettisesti kestävään toimintaan. Kaikki kumppanimme ovat allekirjoittaneet Finnairin eettiset ohjeet.


Kulkuvälineellä on väliä

Lentoliikenne muodostaa 80 % pakettimatkan hiilijalanjäljestä. Aurinkomatkat lentää lomakohteisiin ainoastaan Finnairilla, jonka tärkein ympäristöteko on investointi moderniin lentokonelaivastoon.

Lue lisää


Vastuullisuus kotimaassa

Aurinkomatkojen pääkonttorin tilat sijaitsevat LEED-vaatimusten (Leadership in Energy and Environmental Design) täyttämässä rakennuksessa, joka on energiatehokas ja ympäristöystävällinen.

Leikki tekee hyvää – Aurinkomatkat tekee yhteistyötä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa ja lahjoittaa 5 euroa jokaisesta Aurinkomatkojen Lasten ja Nuorten Aurinkoklubiin vuoden 2017 aikana osallistuneesta lapsesta.

Sulje

Muista ympäristöä myös lomalla

Hyvin hoidettu ympäristö on onnistuneen loman edellytys. Sinäkin voit auttaa pitämään lomakohteesi ympäristöä kunnossa. Toimimalla vastuullisena matkailijana voit näyttää mallia siitä, kuinka voi lomailla ympäristöä ajatellen.


Säästä vettä

Vesi on monessa lomakohteessa rajallinen ja arvokas luonnonvara. Kylpy kuluttaa vettä kolme kertaa enemmän kuin suihku. Veden juoksutus hampaita pestessä tuhlaa 10 litraa puhdasta vettä viemäriin. Pienistä puroista syntyy suuri virta.


Pidä vedet puhtaana

Käytä kohtuullisesti shampoota ja muita pesuaineita. Älä heitä tupakantumppeja tai muuta kiinteätä jätettä wc-pönttöön – näin kuormitat jätevedenhuoltoa vähemmän.


Säästä energiaa

Sammuta valot, ilmastointi ja muut sähkösyöpöt, kun lähdet hotellihuoneestasi. Mitä vähemmän sähköä kuluu, sitä vähemmän kuluu energiavaroja sähkön tuottamiseen ja voimaloiden päästöt vähenevät.


Vältä roskia

Jätteet tulee käsitellä ja säilöä jonnekin. Tämä voi muodostua ongelmaksi, jos paikalla on paljon turisteja tuottamassa paljon jätettä. Huolimaton roskien heittely muuttaa kauneimmankin lomakohteen kaatopaikaksi. Näytä hyvää esimerkkiä.


Suojele kasveja ja eläimiä

Kasvit ja eläimet sekä niiden elinympäristöt vaativat erityishuomiotamme ja suojelua. Pidä tämä mielessäsi liikkuessasi luonnossa. Älä osta uhanalaisista lajeista tehtyjä matkamuistoja, kuten simpukankuoria, koralleja ja täytettyjä eläimiä.


Kunnioita maata ja sen asukkaita

Maassa maan tavalla – muista, että olet vieraana. Kunnioittava asenne isäntiäsi ja emäntiäsi kohtaan auttaa säilyttämään kohteen kulttuuria ja paikallisväriä.

Sulje

Aurinkomatkat tukee paikallista kulttuuria ja yhteisöjä erilaisten tukiprojektien kautta.


TALVI 2016–2017

Krabi, Thaimaa Trash Hero on aktiivinen Ao Nangin rannalla ja lähirannoilla. Kerromme asiasta kiinnostuneille asiakkaille tarkemmat tiedot roskien keräysajoista ja -paikoista.

Goa, Intia Otamme vastaan vaate- ja tavaralahjoituksia ja toimitamme ne nunnille edelleen jaettaviksi köyhille.

Bangkok, Hua Hin ja Pattaya, Thaimaa Otamme vastaan vaate- ja tavaralahjoituksia, jotka annetaan temppelijuhlilla lahjoituksena ja jaetaan köyhille.

Fuerteventura, Kanariansaaret Kohteissa kerätään muovisia pullonkorkkeja, joihin Aurinkomatkojen asiakkaat voivat osallistua. Korkit toimitetaan kierrätysyhtiöille, jotka maksavat siitä säätiön määräämälle perheelle. Näin on kerätty varoja esim. varattomien perheiden lapsille kalliita leikkauksia varten.


KESÄ 2016

Alanya, Turkki Aurinkomatkojen kohdehenkilökunta oli mukana kampanjassa, jossa kerättiin pullonkorkkeja. Keräyksen tarkoituksena oli hankkia pyörätuoleja sekä muita apuvälineitä liikuntarajoitteisille. Yhteen pyörätuoliin tarvittiin 250 kg pullonkorkkeja eli 125 000 kpl.

Kreeta, Kreikka Yhteistyötä Kreetan kodittomien eläinten ry:n kanssa jatkettiin (Souda shelter project), jolle asiakkaillamme oli mahdollisuus lahjoittaa mm. pyyhkeitä, koiranruokaa ja muita tarvikkeita.

Rodos, Kreikka Aurinkomatkat oli mukana syksyn perinteisessä Kävele naiselle ammatti -tapahtumassa.

Sulje