Miksi suomalaiset matkustavat Kreikkaan

Aurinkomatkat selvitti kyselyllä suomalaisten syitä matkustaa Kreikkaan. Kreikan kävijöistä 36 % on sitä mieltä, että parasta Kreikassa on aurinko. Lähes 27 % vastaajista valitsi Kreikan valtiksi ruuan.

Kreikka on ollut suomalaisten lomasuosikki numero yksi aina 1960-luvulta alkaen. Lähes puolet suomalaisten kesällä tekemistä valmismatkoista suuntautuu Kreikkaan, ja suosio on pysynyt vahvana maan talousvaikeuksista huolimatta.

- Kreikassa parasta on hyvä ruoka, kreikkalaisten mutkaton palvelumentaliteetti ja toimiva turismi-infrastruktuuri, sanoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi.

Samoilla linjoilla olivat Aurinkomatkojen kyselyyn vastanneet 1037 henkilöä.

Parasta Kreikassa on

1. Aurinko 36,4 %
2. Ruoka 26,7 %
3. Vieraanvaraisuus 13,2 %
4. Historia 9,6 %
5. Joku muu asia 4.2 %

Paras kreikkalainen ruoka on

1. Kreikkalainen salaatti 30,7 %
2. Tsatsiki 17.9 %
3. Moussaka 17.6 %
4. Souvlaki 17.2 %
5. Saganaki 3.5 %
6. Jokin muu 6.5 %
7. Viininlehtikääryleet 5.0 %
8. Pastitsio1.6 %

Kyselyssä oli myös mahdollisuus kertoa, kuinka kreikkalaisia reseptejä sovelletaan suomalaisissa kotikeittiöissä.
- Sipuli, paprika, halloumi, tomaatti ja sisäfilee pannulle ja pannu grilliin. Tomaatti hautuu kastikkeesi pohjalle, sisäfilee mureutuu ja vihannekset kypsyvät - kaikki samalla kertaa.
- Lautaselle ihania mereneläviä esim. mustekalaa, simpukoita, pieniä kaloja ja oliiveja ja fetajuustokuutioita. Loistava napostelulautanen ouzon kera.
- Tzatsiki oman kasvihuoneen kurkuista sekä paistettu halloumi ja palviliha.
- Kreikkalaisittain tehty perunamuusi eli maidon tai muun nesteen sijasta reilusti oliiviöljyä.

Makumatka Kreikan Thassokseen saa Aurinkomatkojen Area managerin Heimo Hakanpään runolliseksi

- Jumalaisia tuoksuja tulvii Thassoksen kaupungin kujilla ja matka makujen maailmaan alkaa pienestä tavernasta. Aluksi pöytään kannetaan kreikkalainen salaatti, viininlehtikääryleet, munakoisosalaatti, paistettu maalaisjuusto ja valkoisia härkäpapuja tomaattikastikkeessa. Kyytipojaksi kreikkalaista Mythos-olutta.

Tilaan pääruokaa, grillattua mustekalaa, friteerattuja mustekalarenkaita ja täytettyjä kesäkurpitsan kukkia. Ouzon Lesvokselta jätän väliin, mutta pieni pullo retsinaa on paikallaan. Syvä rauhallisuus täyttää sieluni, jumalaista ruokaa ja juomaa, joka vie minut taas kerran tyytyväisyyden kehtoon.

Kreetalla Aurinkomatkojen kohdepäällikkö Maria Widell ylistää pääsiäislammasta


- Kreetan makukokemuksiini liittyy kiinteästi pöytäseura, kreetalaisesta ruokapöydästä ketään ei käännytetä pois. Eräs pääsiäisateria pienessä Kainan kylässä Kreetalla saa edelleen veden kielelle. Perheen miesväki kypsensi kokonaisen lampaan kiireettömästi pihagrillin hiilillä suvun vanhan reseptin mukaan.

Lammas oli omasta lammaslaumasta ja sen mausteeksi kelpuutettiin ainoastaan vanhan isännän valmistama staka, lampaan tai vuohen ternimaidosta valmistettu juustomainen kastike. Lisukkeeksi oli oman puutarhan vihanneksista koottu ronski kreikkalainen salaatti ja nopeasti höyrytettyjä villivihanneksia.

Kreikka-fanit aktiivisina sosiaalisessa mediassa

Suomalaisten kiinnostus suosikkikohde Kreikkaa kohtaan on näkynyt vahvasti myös Aurinkomatkojen sosiaalisessa mediassa. Kreikka-aiheiset videot, kuvat ja blogit ovat tavoittaneet viikon aikana yli 1,1 miljoonaa suomalaista. Kysymyksiä, kommentteja, omia lomamuistoja ja vinkkejä on jaettu tuhansien ihmisten toimesta kiihtyvällä tahdilla - nykypäivän trendin mukaisesti myös matka-aiheinen keskustelu on siirtynyt vahvasti sosiaaliseen mediaan.

Suomalaisten suosikkimaa Kreikan uutuuskohde Lesvos

Kreikan uutuuskohteista löytyy tulevana kesänä sekä luonnonläheisyyttä ja omaa rauhaa että kuhisevia ostoskatuja ja vilkasta yöelämää. Lesvoksen vihreällä saarella, paikallisissa pittoreskeissa kylissä voi kohdata Kreikan aidoimmillaan. Saarella voi nauttia kumpuilevasta vuorimaisemasta, värikkäästä kasviloistosta sekä oliivipuuviljelmien varjoista.

Lesvoksen saarella lomakohteen voi valita omien lomailumieltymysten mukaan, sillä tarjolla on tarjolla luonnonrauhaa, palveluja, rantaelämää sekä harrastus- ja ostosmahdollisuuksia. Lesvokselle saavuttaessa jo lentoaseman nimi, Odysseas Elytis, antaa viitteitä siitä, että saarelta löytyy myös kulttuuritarjontaa, etenkin saaren pääkaupungista Mitilinistä.

Kreikan vähemmän tunnetut lomakohteet

Kreeta ja Rodos ovat monelle tuttuja saaria, mutta Kreikasta löytyy myös hieman tuntemattomampia helmiä. Zakinthos on kuuluisa upeista rannoistaan, joista yksi kuvatuimmasta on lumoavan kaunis hylkyranta. Vehreällä Skiathoksella viehättävät turkoosit sukellus- ja snorklausvedet sekä vauhdikas iltaelämä, ja saari on noussut myös kreikkalaisten trendikkääksi suosikkikohteeksi.


Aurinkomatkojen Matkatestaajien vinkkejä Kreetalta 

Unelmien kohde ja hotelli Kreikasta 

 

‹ Palaa uutislistaukseen