Ylläs – tietoa matkakohteesta

Ylläs 1
Ylläs 2
Ylläs 3
Ylläs 4
Ylläs 5
Ylläs 6
Ylläs 7
Ylläs 8
Ylläs 9
Ylläs 10
Ylläs 11
Ylläs 12
Ylläs 13
Ylläs 14
Ylläs 15
Ylläs 16
Ylläs 17
Ylläs 18
Ylläs 19
Ylläs 20
Ylläs 21
Ylläs 22
Ylläs 23
Ylläs 24
Ylläs 25
Ylläs 26
Ylläs 27
Ylläs 28
Ylläs 29
Ylläs 30
Ylläs 31
Ylläs 32
Ylläs 33
Ylläs 34
Ylläs 35
Ylläs 36
Ylläs 37
Ylläs 38
Ylläs 39
Ylläs 40
Ylläs 41
Ylläs 42
Ylläs 43
Ylläs 44
Ylläs 45
Ylläs 46
Ylläs 47
Ylläs 48
Ylläs 49
Ylläs 50
Ylläs 51
Ylläs 52
Ylläs 53
Ylläs 54
Ylläs 55
Ylläs 1
Ylläs 2
Ylläs 3
Ylläs 4
Ylläs 5
Ylläs 6
Ylläs 7
Ylläs 8
Ylläs 9
Ylläs 10
Ylläs 11
Ylläs 12
Ylläs 13
Ylläs 14
Ylläs 15
Ylläs 16
Ylläs 17
Ylläs 18
Ylläs 19
Ylläs 20
Ylläs 21
Ylläs 22
Ylläs 23
Ylläs 24
Ylläs 25
Ylläs 26
Ylläs 27
Ylläs 28
Ylläs 29
Ylläs 30
Ylläs 31
Ylläs 32
Ylläs 33
Ylläs 34
Ylläs 35
Ylläs 36
Ylläs 37
Ylläs 38
Ylläs 39
Ylläs 40
Ylläs 41
Ylläs 42
Ylläs 43
Ylläs 44
Ylläs 45
Ylläs 46
Ylläs 47
Ylläs 48
Ylläs 49
Ylläs 50
Ylläs 51
Ylläs 52
Ylläs 53
Ylläs 54
Ylläs 55

Tietoa kohteesta

Elämykset ja aktiviteetit

Maastohiihdon ja laskettelun ohessa Ylläksellä voi lumikenkäillä, viilettää retkiluistimilla tai fatbike-pyörällä, ratsastaa islanninhevosilla ja nauttia Lapin luonnosta husky- ja moottorikelkkasafareilla. Kylmäverisimmät viihtyvät pilkillä ja avannossa.

Sulan maan aikaan kansallispuiston komea luonto tarjoaa lukemattomia vaihtoehtoja patikka- ja pyöräretkille. Lisäksi voit kalastaa, meloa ja ratsastaa. Myös frisbeegolf on suosittu kesälaji. Frisbeegolfradat löytyvät niin Äkäslompolosta kuin Ylläsjärveltä. Golfkentälle pääset halutessasi Levin Golf & Country Clubilla.

Saunanautintoja pääset kokemaan Ylläksen useissa puulämmitteisissä rantasaunoissa ja perinteisissä savusaunoissa. Onpa Ylläksellä myös goldolisauna! Monessa hotellissa on omat yleiset saunat ja jopa huoneistojen omia saunoja.

Lumikylä Lainion SnowVillagessa voit talvikaudella istahtaa jääravintolaan tai -baariin nauttien taidokkaista jääveistoksista ja ihailla uskomattomia lumisviittejä.

Kalastus

Ylläksen useissa tunturijärvissä, lammissa, joissa ja puroissa riittää kalaa nostettavaksi. Noin puolen tunnin matkan päässä on myös Torinion-Muonionjoki, joka on yksi Euroopan parhaista lohijoista.
Helposti kalaan pääset mm. Äkäslompolon kylän kupeessa olevalla Kesänkijärvellä tai Äkäsjoella. Molemmissa onnistuu myös talvinen pilkintä.
Kalastusluvat vaaditaan ja tilauksesta on saatavilla myös järjestettyjä kalastusretkiä. Retkistä ja kalastusvälinevuokrauksesta voit tiedustella mm. Lapland Safarikselta.

Lumikenkäily

Lumikenkäilyyn sopivia reittejä on yli 50 km. Ohjatut retket vievät pilkille, lumoavaan metsään tai Ylläksen huipulta alas. Ylläksen vuokraamoista voit vuokrata lumikengät pariksi tunniksi tai vaikka koko viikoksi. Kokeile myös liukulumikenkiä, joilla pääset yhdistämään kävelyn ja hiihtämisen parhaat puolet ja voit päättää omat reittisi.

Luontopolut ja patikointi

Tutustu kauniiseen tunturimaisemaan kiireettä kävellen. Äkäslompolon puolella on hoidettuja talvipolkuja yli 30 km. Ylläsjärveltä lähtee kaksi reittiä, joista toinen on 1,5 km, toinen 7,5 km. Talvipolut on merkitty Ylläksen talviurheilukarttaan, joita voi ostaa kaupoista paikan päällä.

Kesäaikaan patikointi ja retkeily on varmastikin Ylläksen suosituin harrastus. Laajassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on satoja kilometrejä eri pituisia ja vaativuustasoisia, hyvin ylläpidettyjä reittejä. Osa reiteistä soveltuu hyvin myös pienten lasten tai liikuntaesteisten kanssa retkeilyyn. Laadukkaita reittikarttoja voit ostaa hotelleilta ja kaupoista. Ohjattuja retkiä järjestää ja välineitä vuokraa useat yrittäjät, mm. Lapland Safaris. Reittien varsilla on myös useita nuotiopaikkoja ja käymälöitä, jotka on merkitty reittikarttaan.

Melonta

Ylläksen kirkasvetisissä tunturijärvissä on mahtavat mahdollisuudet melontaan. Ylläksen kupeessa on Kesänkijärvi, Ylläsjärvi, Luosujärvi sekä Kesänkijoki. Näistä kaksi ensimmäistä soveltuvat hyvin lyhyempiin, vaikka puolen päivän melontaretkiin. Reitit kuvauksineen näet kätevästi Ylläksen reittihausta. Kanootteja, kajakkeja, soutuveneitä ja sup-lautoja vuokraavat useat yritykset mm. Lapland Safaris.

Pyöräily

Talviaikaan Ylläs on ykkönen myös fatbike-pyöräilyn osalta! Ylläksen alueella on yli 100 km huollettuja talvipyöräilyreittejä. Myös opastettuja pyöräretkiä järjestetään. Fatbike-pyöriä on vuokrattavana useissa vuokraamoissa.

Sulan maan aikaan voit valita pyöräsi vuokraamojen entistä laajemmasta valikoimasta. Reittejä Ylläksellä on n. 200 km, joista suurin osa kulkee kansallispuiston komeissa maisemissa. Reittivaihtoehtoja on runsaasti niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin polkijalle. Kesäreittikarttoja saat mm. pyörävuokraamoista.

Kesäaikaan pääset myös hissipyöräilemään Ylläs Bike Parkissa. Reitit lähtevät Yllästunturin huipulta ja takaisin tunturin huipuille pääset kätevästi gondolihissillä. Ylläksen Bike Parkissa on Suomen pisimmät radat ja komeat maisemat!

Ratsastus

Koe luonnon taikaa hevosen selässä, vastaan voi lennähtää vaikka kuukkeli. Ylläksen Vaellushevoset -talli järjestää opastettuja ratsastusretkiä ja vaelluksia varmajalkaisilla islanninhevosilla, jotka soveltuvat niin aloittelijoille kuin kauemmin ratsastusta harrastaneille. Konijänkkä-talli taas järjestää ratkastusretkien ja -tuntien lisäksi hevosrekiajeluita sekä poro- että valjakkokoira-ajeluja.

Tapahtumat

Ylläksen tapahtumakalenterista näet kaikki lomallesi osuvat tapahtumat urheilukisoista kulttuuriin ja viihteeseen.


Kulkuyhteydet

Skibussi 
Skibussi kiertää useita kertoja tunnissa tunturin ympäri Äkäslompolon ja Ylläsjärven kautta. Kertalipun voit ostaa suoraan kuljettajalta käteisellä tai kortilla, tai ladata liput skidata-kortille Ylläksen hissilippupisteissä.

Taksi
Voit tilata taksin ympäri vuorokauden numerosta 0200 718 00. Mikäli tarvitset suuremman minibussin, varaa se vähintään 24 t ennakkoon.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaisen yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Kuljetus tulee ostaa viimeistään 3 päivää ennen lähtöä.

Lentokenttä Kittilä
Matkan pituus Äkäslompoloon n. 50 km, Ylläsjärvelle n. 36 km 
Matkan kesto Äkäslompoloon n. 1 t, Ylläsjärvelle n. 30 min 

Lentoasemalta lomakohteeseen pääset myös taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on urheiluvälineitä (esim. hiihtovarusteet), ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi välineille paikan kuljetuksessa.


Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai kohteesta riippuen myös vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. 


Ylläs lasten kanssa

Ylläsjärven rannalla sijaitsevassa liikunta- ja toimintapuistossa riittää puuhaa perheen pienimmille. Täällä voit pelata pallopelejä, sählyä tai kokea vauhdin hurmaa vaijeriliu'un, liukumäkien ja linnunpesäkeinun siivittämänä. Puisto on käytössä myös talvisin, mikäli sääolosuhteet sen sallivat.

Luonnon helmaan pääset koko perheen kanssa Äkäslompolon Varkaankuruun Velhonpolkua pitkin, jonka varrella voi viettää evästauon Velhon kodassa. Hyvin hoidettu polku lähtee luontokeskus Kellokkaan pihalta. Monet kansallispuiston patikka- ja pyöräilyreiteistä soveltuvat hyvin myös pienten lasten kanssa retkeilyyn. Helppo reitti upeissa maisemissa on mm. Äkäslompolon kupeessa oleva Kesänkijärvenkierros.

Heinäkuun lopulla Ylläsjärvellä järjestetään Lasten Olympialaiset.


Nähtävyydet

Pallas-Yllästunturin kauniissa kansallispuistossa liikutaan jalan, pyörällä, suksilla, patikoiden, fatbike-pyöräillen ja lumikengillä. Kesäisin reittejä on yli 200 kilometriä ja talviretkeilyreittejäkin yli 100 km.
Äkäslompoloa ympäröi ainutlaatuinen seitsemän tunturin maisema. Tuntureiden muoto ja maasto poikkeavat toisistaan, ja halutessasi voit valloittaa ne niin jalan, suksilla kuin lumikengilläkin. 
Yllästunturin luontokeskus Kellokas tarjoaa viimeisimmät tiedot kulloinkin parhaista retkeilyreiteistä. Meän elämää -näyttelyssä tutustut paikalliseen luontoon ja kulttuuriin. Luontokeskuksessa on myös Savottamuseo, elokuvaesityksiä ja ryhmäopastuksia.
Kuerjoen kurun kaksi putousta ovat vaikuttava näky kuohuvine koskineen. Hurjapäisimmät laskevat putoukset kanootilla.
Jylhän rotkojärven Pakasaivon, entisen seitapaikan maisemat ovat mystisiä. Rotkon reunamilla on katselupaikkoja, kota ja tulentekomahdollisuus. 
Äkässaivo, yksi Lapin mahtavimmista seitapahdoista, on saamelaisten vanha uhripaikka. Tätä saivojärveä ihailemaan pääsee parhaiten jalan ja lumikengillä. Perillä on kota ja tulentekopaikka.


Ostokset

Ylläsjärvellä ja Äkäslompolossa voit tehdä ostoksia urheiluliikkeissä, lahjatavarakaupoissa ja käsityöputiikeissa. Ylläsjärven suurin elintarvikeliike on Eelin kauppa, Äkäslompolossa toimii perinteikäs Jounin kauppa, jossa on varsin laaja valikoima niin elintarvikkeita kuin käyttätavaraakin.

Suosittuja tuliaisia ovat laadukkaat villapaidat- ja pipot sekä perinteiset herkut riista- ja marjasäilykkeistä Lapin rieskoihin ja leipäjuustoon.

Kesällä pääset markkinatunnelmaan Kolarin kesäkuisilla lohimarkkinoilla, Kittilän ja Pajalan markkinat ovat heinäkuun alussa ja luontokeskus Kellokkaan sadonkorjuumarkkinat syyskuussa.


Ravintolat ja huvit

Ylläksen monipuolinen ravintolatarjonta vaihtelee kodikkaista pubeista ja rinneravintoloista laadukkaisiin à la carte -ravintoloihin. Latukahvilat tarjoavat niin suolaisia kuin makeita herkkuja lappilaiseen tapaan. Upeista tunturi- ja taigametsänäkymistä nautit 718 metrin korkeudella olevassa Ylläskammi 718 -kahvilassa, jonne pääset gondolihissillä. Lainion Snow Villagen Jääbaarin hyytävät juomat puolestaan tasaavat hengityksen hiihtolenkin jälkeen.

Kokeile Lapin keittiön puhtaista luonnonantimista valmistettuja erikoisuuksia – poronkäristystä, nieriää tai rautua pottumuusilla tai pohjoisia riistaherkkuja, unohtamatta jälkiruuaksi leipäjuuston ja lakkahillon suussasulavaa liittoa pannukahvin kera.

Kesäaikaan sekä ravintola että illanviettotarjonta on suppeampaa. Talvisin vauhdikasta iltaohjelmaa tarjoavat after ski -baarit sekä tunnelmalliset pubit esiintyjineen, joista tunnetuin lienee Jounin kaupan yhteydessä oleva Selvä Pyy. Alueella on myös talvikaudella yökerhoja, mutta kokonaisuudessaan meno on Ylläksellä rauhallisempaa kuin muissa suosituissa hiihtokeskuksissa.


Uimarannat

Uimaan pääset Äkäslompolojärvellä ja Ylläsjärvellä.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Äkäslompolossa on apteekki, Ylläsjärvellä Eelin kaupan yhteydessä apteekin palvelupiste. Lääkäriasema MediYlläksen palvelupiste on Äkäslompolossa osoitteessa Äkäsentie 10, Ylläsjärvellä liikekeskus Taigan yhteydessä.
Tarvitessasi lääkäriä ota yhteys hotellin vastaanottoon. 

Liikuntarajoitteiset

Ylläksellä on invatakseja (varaus tehtävä ennakkoon). Laajasta patikkareitistöstä löytyy myös esteettömiä vaihtoehtoja, ja Yllästunturin huipulle pääset myös avustajan kanssa gondolihissillä.

Asukasluku ja etäisyydet

Äkäslompolo n. 500 as.
Ylläsjärvi n. 300 as.

Äkäslompolo–Kittilä n. 55 km
Ylläsjärvi–Kittilä n. 40 km

Äkäslompolo–Levi n. 63 km
Ylläsjärvi–Levi n. 53 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.