Tietoa kohteesta

Tietoa COVID-19:n vaikutuksista lomaasi kotimaassa

COVID-19-pandemia vaikuttaa eri lomakohteiden toimintaan myös Suomessa. Huomioithan, että lomakohteet, hotellit ja muut palveluntarjoajat noudattavat paikallisten viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia, jotka voivat muuttua lyhyelläkin aikavälillä. Tämä voi rajoittaa saatavilla olevia palveluita lomasi aikana ja osa palveluista voi olla myös poissa käytöstä. Ajankohtaiset alueelliset tiedot näet Aluehallintoviraston sivuilta.

Valtioneuvoston päätöksellä ravitsemisliikkeet voivat  14.8.2021 alkaen olla Pohjois-Pohjanmaalla ja Rovaniemellä avoinna klo 5–01 ja anniskelu on sallittua klo 9–00, majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä anniskelu on sallittua aloittaa klo 7. Ruokaravintoloiden sisätiloissa on käytössä 75 %  ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista. Lapissa ei erillisiä rajoituksia aukiolo- ja anniskeluaikoihin tai asiakasmääriin. Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä. Huomioithan, että osa ravintoloista ja muista palveluista saattavat tästä huolimatta olla suljettuina tai niiden palveluita voi olla rajoitettu.

Turvaa omaa ja muiden terveyttä, ja matkusta vain terveenä. Myös kotimaan lomakohteissa matkustettaessa tulee huomioida turvavälit, käyttää maskia viranomaisten tai muiden palveluntarjoajien ohjeiden mukaisesti ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Jos saat karanteenisuosituksen tai -määräyksen ennen matkalle lähtöä, ota yhteys Aurinkomatkoihin matkan siirtämiseksi tai perumiseksi.

Turvallisuus lentoasemilla ja lennoilla
Lentoasemilla tulee noudattaa Finavian antamia ohjeita. Turvatakseen kaikkien lentoasemilla liikkuvien matkustajien ja työntekijöiden turvallisuuden, on Finavia ottanut käyttöön mm. maskipakon kaikilla lentoasemillaan. Tekemällä lähtöselvityksen etukäteen Finnair-mobiilisovelluksen kautta vältät jonot ja säästät aikaa lentoasemalla. Lentoasemalla on kiinnitetty erityistä huomiota tilojen siivoamiseen ja desinfiointiin sekä käsidesin saatavuuteen. Turvaetäisyyksien säilyttämiseksi ja matkustusrajoitusten toteuttamiseksi matkustajien kulkureittejä on järjestelty uudelleen ja tilojen kapasiteettia on rajoitettu.

Lennämme Finnairilla ja lennoilla noudatetaan Finnairin turvallisuusohjeita. Finnair on uudistanut koneeseen nousun järjestystä vähentääkseen kontakteja ja liikkumista matkustamossa. Koneeseen nousu aloitetaan koneen takaosasta. Koneesta poistutaan järjestyksessä pienissä ryhmissä. Suun ja nenän peittävää suojainta on käytettävä koko lennon ajan (paitsi syödessä ja juodessa) – turvaamme näin toinen toisiamme. Portti- ja matkustamohenkilökunta käyttää kasvosuojaimia tai visiirejä. Koneiden siivousta on tehostettu entisestään. Lisäksi asiakkaille jaetaan puhdistusliinat, joilla voi esimerkiksi puhdistaa oman ruokailutasonsa ennen ruokailua. Finnair suosittelee sijoittamaan käsimatkatavarat edessä olevan istuimen alle, jotta tavaroita ei tarvitse nousta ottamaan matkatavarahyllystä lennon aikana. Finnair kehottaa välttämään tarpeetonta liikkumista matkustamossa. Voit toki liikkua, jos se on terveydellisistä syistä perusteltua. Wc:ssä käyminen on luonnollisesti sallittua, mutta vältäthän jonottamista käytävällä. Tutustu kaikkiin Finnairin turvallisuusohjeisiin ennen lentoa Finnairin verkkosivuilla.

Hotellien turvallisuustoimet
Hotelleissa kiinnitetään erityistä huomiota jokaisen lomailijan terveyden suojaamiseen ja uusia käytäntöjä asiakkaiden turvallisuuden takaamiseksi on otettu käyttöön myös Suomessa. Yhteistyöhotelleissamme noudatetaan tarkkoja turvallisuusohjeita ja on sitouduttu korkeaa hygieniatasoa ylläpitäviin toimenpiteisiin. Yleisen ohjeistuksen mukaisesti hotelleissa on muovisuojat vastaanotossa ja turvavälejä noudatetaan asioidessa asiakkaiden kanssa. Turvaväleistä muistutetaan muutenkin hotellien yleisissä tiloissa ja käsidesiä on runsaasti saatavilla. Hotellien yleisissä tiloissa on myös käytössä maskisuositus. Hotellien turvallisuuskäytäntöjä sovelletaan aina uusien ohjeistuksien ilmetessä varmistamaan jokaiselle lomailijalle rentouttava lomaelämys.

Turvallisuus kotimaan kohteessa
Vaikka kotimaan kohteissa väljät ulkoilumaastot takaavat lomailijoiden turvavälit luontevasti, on jokaisen silti tärkeää turvata omalla käytöksellään terveysturvallinen matkustus. Kiinnitä siis huomiota omaan käyttäytymiseesi turvataksesi oman ja muiden turvallisuuden ja terveyden. Huomioi turvavälit ja huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, ja käytä maskia suositusten ja palvelujentarjoajien ohjeistusten mukaisesti. Suosi etämaksua ja osta palvelut esimerkiksi hissiliput etukäteen verkosta. Noudata paikallisia viranomaisohjeistuksia, näin huolehdimme toinen toisistamme.

Lataa Koronavilkku
Kotimaassa matkaillessa kannattaa mukaan ladata myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama Koronavilkku-sovellus. Mobiilisovelluksen avulla saat tiedon mahdollisista koronavirusaltistumisista ja voit ilmoittaa omasta tartunnastasi nimettömästi.

Muista matkavakuutus
Matkavakuutus suojaa yllättäviltä ja ikäviltä sattumuksilta myös kotimaan matkalla. Eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden korvausehdoissa on kuitenkin eroja, joten tarkista oman vakuutuksesi korvausehdot etukäteen hyvissä ajoin. Huomioithan, että vakuutusyhtiöt yleensä vaativat lääkärintodistuksen korvatakseen matkan peruuntumisesta aiheutuneet kustannukset. AIG Travel Guard -matkavakuutus kattaa myös koronavirukseen sairastumisesta johtuvat hoitokulut matkan aikana ja taudin hoidosta aiheutuneita hoitokuluja korvataan matkasairautena. Mikäli siis sairastuisit koronavirukseen matkasi aikana ja sinulla on AIG Travel Guard -matkavakuutus, korvaa vakuutus tarvitsemasi lääketieteellisen hoidon. Mikäli sairastuisit koronavirukseen ennen matkaa, etkä sen vuoksi pääsisi lähtemään matkalle, voidaan AIG Travel Guard -matkavakuutuksesta korvata matkan peruuntuminen samoin kuten muissakin matkustamisen estävissä sairastapauksissa.


Matkustusasiakirjat

Pohjoismaiden kansalainen ei tarvitse matkustusasiakirjaa liikkuessaan muissa Pohjoismaissa. Kuitenkin henkilöllisyys ja jonkin Pohjoismaan kansalaisuus on voitava osoittaa tarvittaessa.

Important information for non-Finnish citizens
If you are not a Finnish citizen, please note that you may need a visa for the country you are travelling to. You will need to check your visa requirements from the nearest embassy of the destination country yourself. Please note that you may also need a transit visa.


Terveys ja turvallisuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaiset tiedot lomakohteesi terveystilanteesta ja rokotussuosituksista. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Ulkoministeriö 
Lomamaasi matkustusturvallisuuteen liittyvät ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet löydät Matkustaminen-otsikon alta. Sivuilla on myös lomakohdettasi lähinnä olevan Suomen edustuston yhteystiedot.

Asukasluku

n. 5,5 miljoonaa

Kieli

Suomi ja ruotsi

Pinta-ala

390 905 km²

Pääkaupunki

Helsinki, n. 650 000 asukasta

Uskonto

Pääuskonto on evankelisluterilaisuus.

Valtiomuoto

Tasavalta

Valuutta

Euro