• Uutuus

Saariselkä – tietoa matkakohteesta

Saariselkä 1
Saariselkä 2
Saariselkä 3
Saariselkä 4
Saariselkä 5
Saariselkä 6
Saariselkä 7
Saariselkä 8
Saariselkä 9
Saariselkä 10
Saariselkä 11
Saariselkä 12
Saariselkä 13
Saariselkä 14
Saariselkä 15
Saariselkä 16
Saariselkä 17
Saariselkä 18
Saariselkä 19
Saariselkä 20
Saariselkä 21
Saariselkä 22
Saariselkä 23
Saariselkä 24
Saariselkä 25
Saariselkä 26
Saariselkä 27
Saariselkä 28
Saariselkä 29
Saariselkä 30
Saariselkä 31
Saariselkä 32
Saariselkä 33
Saariselkä 34
Saariselkä 35
Saariselkä 36
Saariselkä 37
Saariselkä 38
Saariselkä 39
Saariselkä 40
Saariselkä 41
Saariselkä 42
Saariselkä 43
Saariselkä 44
Saariselkä 45
Saariselkä 46
Saariselkä 47
Saariselkä 48
Saariselkä 49
Saariselkä 50
Saariselkä 51
Saariselkä 1
Saariselkä 2
Saariselkä 3
Saariselkä 4
Saariselkä 5
Saariselkä 6
Saariselkä 7
Saariselkä 8
Saariselkä 9
Saariselkä 10
Saariselkä 11
Saariselkä 12
Saariselkä 13
Saariselkä 14
Saariselkä 15
Saariselkä 16
Saariselkä 17
Saariselkä 18
Saariselkä 19
Saariselkä 20
Saariselkä 21
Saariselkä 22
Saariselkä 23
Saariselkä 24
Saariselkä 25
Saariselkä 26
Saariselkä 27
Saariselkä 28
Saariselkä 29
Saariselkä 30
Saariselkä 31
Saariselkä 32
Saariselkä 33
Saariselkä 34
Saariselkä 35
Saariselkä 36
Saariselkä 37
Saariselkä 38
Saariselkä 39
Saariselkä 40
Saariselkä 41
Saariselkä 42
Saariselkä 43
Saariselkä 44
Saariselkä 45
Saariselkä 46
Saariselkä 47
Saariselkä 48
Saariselkä 49
Saariselkä 50
Saariselkä 51

Tietoa kohteesta

Elämykset ja aktiviteetit

Saariselän ja lähiympäristön upeissa tunturimaisemissa voit nauttia monenlaisista aktiviteeteista vuoden ympäri. Lapin talvinen luonto lumoaa hiihdon ja laskettelun ohella kävelyretkillä, lumikenkäillessä ja husky-, poro- tai moottorikelkkasafareilla. Keväästä syksyyn loman parasta antia ovat Saariselän alueen ja viereisen Urho Kekkosen kansallispuiston laajat patikointi- ja pyöräilyreitistöt, kalastusvedet, melonta, koskenlasku ja ratsastus. Kesällä voit myös ajaa mönkijöillä ja pelata frisbeegolfia. Saariselällä on 18-väyläinen AA1-luokan rata DiscGolfPark.
Saariselkä Bowling -keilahallissa voit keilauksen lisäksi pelata biljardia, snookeria tai lautapelejä. Keskustassa on talvisin myös luistinrata.

Ulkoilun lomassa rentoudut Holiday Club -hotellin yhteydessä sijaitsevan kylpylän uima-altaissa ja saunoissa. Suomen Ladun Kiilopäällä ylläpitämä savusauna tarjoaa unohtumattomia saunaelämyksiä kesäisin ja talvisin. Tunturipuroon pääset pulahtamaan läpi vuoden. Useissa hotelleissa on omat saunat, jopa joissain huoneissa.

Kalastus

Inarin kunnan alueellla on useita kalastukseen soveltuvia järviä ja jokia. Kalastusluvat vaaditaan ja tilauksesta on saatavilla myös järjestettyjä kalastusretkiä. Retkistä ja kalastusvälinevuokrauksesta voit tiedustella Lapland Safarikselta.

Lumikenkäily

Saariselän keskustan läheisyydessä voit lumikenkäilllä talvisissa maisemissa myös merkityillä lumikenkäilyreiteillä, joilla kävely on helpompaa kuin umpihankikävely. Lumikenkäilykausi alkaa yleensä marras–joulukuussa, jolloin lunta on jo riittävästi maastossa.
Saariselällä noin 6 kilometrin pituinen merkitty reitti johtaa Iisakkipään tunturille. Merkittyjä reittejä on myös Kiilopään tunturikeskuksen alueella.

Luontopolut ja patikointi

Saariselän talvikävelyreitit sopivat kaikenikäisille reippailijoille. Osalla reiteistä voi kulkea myös lastenrattaiden kanssa. Kaunispään huipulle johtaa noin 2 km:n pituinen reitti, jonka päässä avautuvat mahtavat maisemat kaikkiin ilmansuuntiin. Urho Kekkosen kansallispuistossa voit kävellä parin kilometrin pituista reittiä, Laanilaan vievällä reitillä on pituutta nelisen kilometriä suuntaansa. Talvikävelyyn suositeltavat helpommat lähireitit ovat käytettävissä myös kesäisin ja soveltuvat silloin erityisen hyvin lapsiperheille ja osa myös liikuntaesteisille.

Kesäkaudella, sulan maan aikaan laaja reittiverkosto mahdollistaa niin lyhyet päiväretket Saariselän ja Kiilopään alueilla kuin pidemmät vaelluksetkin Saariselän ja Urho Kekkosen kansallispuiston maisemissa. Kansallispuiston satojen kilometrien vaellusreittien varrella on myös useita päivätupia ja tulentekopaikkoja.

Metsähallituksen infopisteestä löytyy kattava valikoima erilaisia karttoja alueen retkeilykohteisiin. Saariselän lähireittikarttoja on saatavilla myös mm. Lapland Safariksen vuokraamosta. Kartat ovat pääsääntöisesti maksullisia. Vuokraamosta saat tarvittaessa myös retkeilyvarusteita ja voit tutustua opastettujen retkien valikoimaan.

Melonta ja koskenlasku

Inarin kunnan kauniit, tuntureiden syleilyssä polveilevat järvet ja joet ovat ihanteellisia melontaan. Sopivia melontareittejä esim. Inarinjärven maisemissa on kaikentasoisille melojille. Ivalojoen koskissa taas onnistuu vaativampikin koskenlasku. Kajakkeja ja kanootteja vuokraa ja tilauksesta melontaretkiä järjestää Lapland Safaris. Koskenlaskusta voit kysellä lisätietoja Lapin Luontolomilta.

Pyöräily

Saariselän ja kansallispuiston alueella on satojen kilometrien pyöräilyverkosto, ja valittavissa on monen vaativuustason reittejä. Lapland Safariksen vuokraamossa on pyöriä jokaiseen tarpeeseen, maastopyörien lisäksi valittavana on fatbikeja, sähköavusteisia pyöriä sekä lapsi- ja juniorimalleja. Reittien varrella on päivätupia, joiden yhteydessä on tulentekopaikkoja. Metsähallituksen infopisteestä löytyy kattava valikoima erilaisia karttoja alueen retkeilykohteisiin. Saariselän lähireittikarttoja on saatavilla myös Lapland Safariksen vuokraamosta. Kartat ovat pääsääntöisesti maksullisia.

Talvipyöräilyyn sopivia reittejä on Saariselän ja Kiilopään alueilla.

Ratsastus

Hevosen selkään ratsaille pääset niin kesällä kuin talvella. Polaris Point Horses Saariselällä järjestää ympärivuoden ratsastusretkiä eri tasoisille ratsastajille.

Tapahtumat

Saariselän jokavuotisia tapahtumia ovat pitkänperjantain Vaskoolihiihto. Heinäkuun lopussa järjestettävät Inari-viikot sekä Jänkhällä jytisee -moottoripyörätapahtuma. Lue lisää Saariselän alueen tapahtumista.


Kulkuyhteydet

Saariselän keskustan alueella sijaitsevat palvelut ovat kävelyetäisyydellä hotellistasi.   

Maksullinen Skibussi liikennöi talviaikaan reitillä Ivalo–Saariselkä–Kiilopää. Skibussilla pääsee Saariselän hissiasemalle.
Skibussia voit hyödyntää myös hiihtoretkillä. Voit esimerkiksi tehdä bussilla päiväretken Kiilopäälle tai hiihtää Kiilopäälle (n. 10 km) tai Kakslauttaseen (n. 14 km) ja palata Skibussilla takaisin Saariselälle. Tarkista bussin aikataulut ennen hiihtoretkelle lähtöä. 
Päivälippu maksaa 5 €.

Vuorobusseilla pääset liikkumaan Inarin kunnan kylien välillä. Ivaloon, Inarin kuntakeskukseen ja Sodankylään on joitain vuoroja päivittäin.

Taksi
Voit tilata taksin myös hotelliin.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään 2 päivää ennen lähtöä.

Lentokenttä Ivalo
Matkan pituus n. 26 km 
Matkan kesto n. 30 min 

Lentoasemalta lomakohteeseen pääset myös taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on urheiluvarusteita (esim. hiihtovarusteet), ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.


Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai kohteesta riippuen myös vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. 


Saariselkä lasten kanssa

Lapsille ja aikuisille vauhdin hurmaa tarjoaa noin 1 800 metrin pituinen pulkkamäki Kaunispään tunturin etelärinteellä. Suomen pisin pulkkamäki alkaa Kaunispään huipulta ja sen voi laskea joko hissiasemalle tai Saariselän keskustan tuntumaan. Kaunispään huipulle pääsee kävellen ja autolla, talvisin myös suksibussilla tai tuolihissillä. Perheen pienimpiä varten on rinnealueella oma laskettelualue. 

Keskustan alueella on urheilukenttä Urkinpuisto, jossa on kesäaikaan lasten leikkitelineitä, aikuisille kuntoilutelineitä, monitoimikaukaukalo, jossa tekonurmi sekä tennis ja lentopalloverkot. Talvisin kentällä on luistelurata. Ivalossa on liikennepuisto ja skeittiparkki.

Lähiympäristössä on kaikenikäisille sopivia kävelyreittejä, joilla kulkiessa on mukava tarkkailla pohjoisen luontoa. Eväitä voi nauttia esimerkiksi Kummituskämpän päivätuvalla, joka on vain muutaman sadan metrin päässä Lapland Hotels Riekonlinnasta. Patikointiretkille on vuokrattavissa kantorinkkoja pienimmille lapsille ja pyörään voi vuokrata lastenkuljetuskärryn. Esim. Fatbikejä löytyy myös lasten koossa.

Useat järjestetyt safarit, kuten poro- ja koiravaljakkosafarit, revontuliretket ja porotilavierailut sopivat kaikenikäisille lomailijoille. 


Nähtävyydet

Saariselän keskustan läheisyydessä Kaunispään tunturin huipulla (438 m) kannattaa käydä ihastelemassa ympäristöön avautuvia mahtavia maisemia. Kaunispäälle pääsee kävellen, pyöräillen ja talvisin hissillä laskettelukeskuksesta, huipulle johtaa myös autotie. Huipun ravintolassa voi ruokailla tai nauttia juomia ja pientä syötävää upeiden näkymien äärellä. 

Urho Kekkosen kansallispuisto aivan Saariselän kupeessa on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto. Vuonna 1983 perustetun puiston alueella on useita tuntureita ja kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuvia monipuolisia ulkoilu- ja retkeilyreittejä vaihtelevissa ja kauniissa maisemissa.

Metsähallitus ylläpitää Saariselällä Urho Kekkosen kansallispuiston neuvontapiste Kiehistä, jossa saa tietoa mm. kansallispuistosta ja sen retkeilyreiteistä.  

Pyhän Paavalin kappeli sijaitsee Lapland Hotel Riekonlinnan lähettyvillä. Vuonna 1996 valmistuneessa kappelissa järjestetään messujen lisäksi mm. konsertteja. 

Kiilopään tunturi (546 m) sijaitsee kansallispuistoalueella n. 16 km Saariselältä etelään. Retkeilijöiden suosima alue kaikkina vuodenaikoina. Saariselän ja Kiilopään välillä kulkee hiihtolatu.  

Tankavaaran kultakylä on n. 30 km Saariselältä etelään. Kultamuseossa voit tutustua Lapin kullankaivuun historiaan ja kaivajien elämään.  

Inarin Möyssäjärvellä, n. 55 km Saariselältä pohjoiseen, on yksi kunnan erikoisimmista luonnonnähtävyyksistä Karhunpesäkivi. Metsäisessä ja kivikkoisessa rinteessä sijaitseva suuri kivenlohkare on sisältään osin ontto ja uskaltaessasi voit ryömiä pesään sisään. Kivelle ja edeleen mäen laelle johtaa puiset portaat. Laelta on huikaisevan upeat maisemat metsiin, tutureille ja järville.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa tutustut saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoisen luontoon. Museo sijaitsee Inarissa n. 70 km:n päässä. 


Ostokset

Saariselän K-Market Kuukkelin yhteydessä on mm. kahvila sekä postin palvelut. Saariselän alueella on joitain pikku liikkeitä, joissa myydään käsitöitä, sisustustuotteita ja koruja. Partioaitan valikoimissa on ulkoiluvarusteita.

Ivalon keskusta palveluineen n. 30 km.


Ravintolat ja huvit

Saariselän keskusta-alueella ja hotelleiden yhteydessä on ruokapaikkoja jokaiseen makuun, kotiruuasta à la carte -annoksia tarjoaviin illallisravintoloihin. Tarjolla on niin paikallisen keittiön riista- ja kalaruokia kuin hampurilaisia ja pizzaakin.
Laskettelualueen bistro ja Kaunispään Huippu ovat mainioita taukopaikkoja ruokailuun laskettelun lomassa. Hiihtoretkillä voit nauttia juomia, välipalaa tai lounasta esimerkiksi Laanilan, Kakslauttasen tai Kiilopään latukahviloissa. Hotelleiden ravintoloihin ovat tervetulleita myös hotellin ulkopoliset vieraat.

Iltaisin viihdytään alueen ravintoloissa ja baareissa. Joissain ravintoloissa soitetaan iltaisin tanssimusiikkia, suosituimpiin tanssiravintoloihin lukeutuu Santa's Hotel Tunturin ravintola.

Kesäisin Saariselällä on huomattavasti talvea rauhallisempaa. Kesäiltoina istuskellaan ravintoloiden terasseilla ja nautitaan yöttömän yön ihmeistä.


Uimarannat

Saariselällä voit pulahtaa uimaan Kelolammella. Pieni lampi on aivan keskustan kupeessa ja sen rannalla on pieni hiekkaranta ja laituri. Isompi uimaranta löytyy Ivalosta, jossa Ivalojoen rannalla on leveä ja pitkä hiekkaranta. Rannalla on pukukopit, bajamajat ja lentopalloverkko.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Lähin apteekki on Ivalossa. Saariselän K-Market Kuukkelissa on apteekin palvelupiste, jossa myydään lähinnä itsehoitolääkkeitä.

Lääkäripalvelut ovat Ivalon terveyskeskuksessa. 

Liikuntarajoitteiset

Saariselkä soveltuu liikuntaesteisille. Kylän keskustassa on mahdollsuus esteettömään liikkumiseen, ja Saariselällä on invatakseja (varaus tehtävä ennakkoon). Osa keskustan lähialueiden luontopoluista on kesäaikaan helppokulkuisia ja ne ovat kuljettavissa myös pyörätuolilla. Läheisellä Auroratuvalla on invawc sekä esteetön pääsy päivätuvalle ja nuotioalueelle.

Asukasluku ja etäisyydet

Saariselkä n. 300 as.
Saariselkä kuuluu Inarin kuntaan, jossa on n. 6 900 asukasta. Ivalon kuntakeskuksessa n. 3000 as.

Kaunispää n. 3 km
Kakslauttanen n. 10 km
Kiilopää n. 16 km
Ivalo n. 30 km
Inari n. 70 km
Sodankylä n. 130 km
Rovaniemi n. 260 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.