• Uutuus

Ruka – tietoa matkakohteesta

Ruka 1
Ruka 2
Ruka 3
Ruka 4
Ruka 5
Ruka 6
Ruka 7
Ruka 8
Ruka 9
Ruka 10
Ruka 11
Ruka 12
Ruka 13
Ruka 14
Ruka 15
Ruka 16
Ruka 17
Ruka 18
Ruka 19
Ruka 20
Ruka 21
Ruka 22
Ruka 23
Ruka 24
Ruka 25
Ruka 1
Ruka 2
Ruka 3
Ruka 4
Ruka 5
Ruka 6
Ruka 7
Ruka 8
Ruka 9
Ruka 10
Ruka 11
Ruka 12
Ruka 13
Ruka 14
Ruka 15
Ruka 16
Ruka 17
Ruka 18
Ruka 19
Ruka 20
Ruka 21
Ruka 22
Ruka 23
Ruka 24
Ruka 25

Tietoa kohteesta

Elämykset ja aktiviteetit

Rukalla on runsas ja monipuolinen elämys- ja aktiviteettitarjonta ympäri vuoden. Raikas ilma, puhdas lumi ja kirpeä pakkanen houkuttelevat ulkoilemaan.

Rukalla keksit antoisaa tekemistä myös rinteiden ja hiihtolatujen ulkopuolella. Kokeile muita talvisia aktiviteetteja, kuten rattikelkkailua, lumikenkäilyä, husky- ja moottorikelkkasafaria tai fatbikella ajelua. Alueella voit ajaa myös jääkartingia, harrastaa jääkiipeilyä ja kokeilla Koskikelluntaa Kitkajoella. Henkeäsalpaavan kauniit maisemat ihastuttavat rauhallisella kävelyretkellä luonnossa.

Reippailun vastapainoksi voit nauttia avantouinnista, savusaunasta, kylpylästä, hemmotteluhoidoista ja muista hyvinvointipalveluista. Kumpareen kauppakeskuksesta löydät hyvin varustellun kuntosalin monentasoiseen harjoitteluun.

Kasaa kokoon joukkue ja suuntaa Escape Room pakohuonepelin jännittävään maailmaan tai järjestä keilaturnaus seurueesi kesken Rukan keilahallissa. Täällä voit pelata myös biljardia ja flipperiä.

Lumikenkäily

Rukalla voit lumikenkäillä merkityillä lumikenkäilyreiteillä tai suunnata reippailemaan umpihankeen ja luoda oman reittisi. Halutessasi voit osallistua myös ohjatuille lumikenkäretkille. Lähimaastoissa on yhteensä noin 20 kilometriä ylläpidettyjä lumikenkäilyreittejä. Lumikenkäilemällä pääset muun muasssa Rukatunturin ja Pyhävaaran laelle sekä Oulangan kansallispuiston jokilaaksoihin.

Luontopolut

Kuusamo sijaitsee Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuiston kainalossa, joten alue tarjoaa hulppeat puitteet ulkona liikkumiseen! Rukan alueelta löytyy erimittaisia ja vaikeusasteiltaan erilaisia talvikävelyreittejä kaikenikäisille reippailijoille. Osalla reiteistä voi kulkea myös lastenrattaiden kanssa. Lähireittien lisäksi kannattaa suunnata Oulangan kansallispuistoon ja siellä suositulle Karhunkierrokselle. Kansallispuistosta löytyy myös lyhyempiä reittejä ja esteettömiä polkuja.

Pyöräily

Rukan lumiset maisemat tutuiksi fatbiken selästä! Kohde tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet talvipyöräilyyn. Fatbike leveine renkaineen kulkee kevyesti ja näppärästi talvipyöräilyyn tarkoitetuilla reiteillä kuin myös kevyenliikenteen väylillä. Hoidetut talvipyöräilyreitit vievät sinut Oulangan kansallispuiston, Hirsilammen sekä Rukajärven maisemiin.

Ratsastus

Verkkaiset retket ja vaellukset koulutetuilla hevosilla vievät sinut pohjoisen kiehtovaan maailmaan ja tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Rukan alueen luontoon. Suuntaa retkelle päivänvalossa tai valitse ajankohdaksi pimenevä ilta ja koe ympärilläsi arktinen pimeys sekä yläpuolellasi loistava tähtitaivas ja loimuavat revontulet. Retkillä ei edellytetä aiempaa ratsastuskokemusta. Alueella järjestetään myös rekiajeluja.

Tapahtumat

Rukalla järjestetään pitkin vuotta erilaisia tapahtumia. Tutustu Rukan tapahtumakalenteriin.


Kulkuyhteydet

Rukan kylässä palvelut ovat kävelyetäisyydellä hotellistasi.  

SkiBussit liikennöivät talviaikaan päivittäin yleensä marraskuun puolivälistä toukokuun alkuun. Ski Bussit liikennöivät 1, 2 ja 3 -linjoilla. Linjoilla 1 ja 2 matkustat veloituksetta voimassaolevalla hissilipulla tai lasketteluvarusteiden kanssa.

Reitit
Linja 1
Rukan kylä – Rukan laakso (Itä-Ruka) – Rukan kylä
Linja 2 Rukan kylä – Talvijärvi – Rukan Salonki – Rukan Portti – Juhannuskallio – Rukan kylä
Linja 3 Kuusamo – Rukan kylä – Kuusamo

Taksi
Taksit liikennöivät ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään 2 päivää ennen lähtöä.

Lentokenttä Kuusamo
Matkan pituus n. 25 km
Matkan kesto n. 30 min

Lentoasemalta lomakohteeseen pääset myös taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita, ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.


Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai kohteesta riippuen myös vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. 


Ruka lasten kanssa

Rukalla riittää tekemistä monipuolisten aktiviteettien parissa myös laskettelurinteiden ulkopuolella. Rukan Rinnehuvit sisältävät elämyksiä koko perheelle Kuusamon luonnossa ja myös sisätiloissa.

Rudolfin seikkailureitillä voit laskettelun lomassa silitellä poron silkkiturpaa, rapsutella häntää heiluttavia huskyja sekä bongailla metsäneläimiä. Voit myös suunnata ulkoleikkikentälle, lumikenkäilemään, ajamaan fatbikella tai istahtaa reen kyytiin ja lähteä mieleenpainuvalle ajelulle halki lumisen satumetsän huskyjen tai porojen kyydissä.

Pulkkamäet ovat yksi talven ykkösaktiviteeteista. Rinnealueelta löytyy useampi pulkkamäki laskettavaksi; maksuttomat Eturinteen pulkkamäki ja Maston pulkkamäki sekä Rosa & Rudolf Family Parkin luona oleva maksullinen Snow Tubing-mäki. Mäenlaskuun tarvittavat välineet voit vuokrata Piste Vuokraamosta tai VasselinPortin vuokraamosta.

Holiday Club Kuusamon Tropiikin yhteydessä sijaitsee Angry Birds -aktiviteettipuisto, josta löytyy liikunnallista tekemistä koko perheelle. Puistosta löydät muun muassa seikkailuradan, parkouralueen ja polkuautoradan.

Kumpareen kauppakeskuksessa sijaitseva Rosa & Rudolf Touhula tarjoaa iloa ja hupia 1–12-vuotiaille lapsille. Touhulassa lapset viihtyvät kiipeilytelineillä kiipeillen ja leikkivälineillä leikkien. Touhula sijaitsee kuntosalin yhteydessä.

Joulun aikaan kannattaa vierailla Joulupukin mökillä, joka sijaitsee Kuusamon kauniissa maisemissa! Retki pitää sisällään jouluisia askareita Joulupukin, muorin ja tonttujen kanssa sekä mäenlaskua, makkaranpaistoa ja jutustelua Joulupukin kanssa.


Nähtävyydet

Karun kauniit maisemat ovat itsessään nähtävyys. Henkeäsalpaavan kauniista luontoa voit ihailla kävellen, hiihtäen, lasketellen, lumikenkäillen tai vaikkapa moottorikelkan kyydistä.

Oulangan kansallispuisto ja sen luontonähtävyydet. Kuusamon ja Sallan rajalla levittäytyvä Oulanka on yksi Suomen kuuluisimmista kansallispuistoista. Täällä erämaa on aidosti läsnä, kosket kuohuvat ja joet kiemurtelevat rotkojen pohjalla. Kansallispuiston alue kätkee sisäänsä monia vaellusreittejä muutaman sadan metrin pituisista reiteistä yli 80 kilometrin pituisiin reitteihin. Kävele tai pyöräile puhtaassa ja raikkaassa ilmassa ja nauti jylhistä maisemista.

Rukan maisemagondoli Village-2-Valley ja tuolihissi Village Express vievät tunturin huipun maisemiin ympäri vuoden. Viehäty ainutlaatuisesta tunturin ylittävästä maisemagondolista ja näe lomakylä uudesta perspektiivistä. Huipulle vievät hissit ovat iltaisin myös jalankulkijoiden käytössä.

Riisitunturin kansallispuisto n. 40 kilometrin päässä Rukalta on helppo ja ympärivuotinen retkikohde koko perheelle. Kohde soveltuu niin hiihtäjille, lumikenkäilijöille kuin patikoijille. Kansallispuisto on tunnettu satumaisista tykkymetsistään ja rinnesoistaan. Reittien varsilta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat Kitkajärvelle ja kirkkaalla säällä täältä näkee Rukan upean vaarajonon.

Hannu Hautalan Luontokuvakeskuksessa koet Kuusamon luonnon ennennäkemättömällä tavalla. Näyttelyssä on esillä luontokuvia yli 50 vuoden ajalta. Luontokuvakeskus sijaitsee Kuusamon keskustan tuntumassa.

Paikalliset kotieläin- ja porotilat ovat kaikenikäisten mieleen.


Ostokset

Rukan kylästä löytyy monipuolisia liikkeitä, joista löydät tuotteita muodista urheiluvaatteisiin ja -välineisiin sekä paikallisia tuotteita matkamuistoiksi. Lähimmät ruokakaupat löytyvät Kauppakeskus Kumpareesta ja Rukan Portista. Kuusamon keskustassa on monipuolisemmat ostosmahdollisuudet sekä isommat marketit.

Osta tuliaisiksi ainakin paikallisia ruokatuotteita kuten poronlihaa, erilaisia riistasäilykkeitä ja marjatuotteita. Paikalliset käsityöt, kuten upeat puukot ja kuksat sekä pipot ja lapaset ilahduttavat ja lämmittävät vielä pitkään matkan jälkeen. Muista myös kauniit pohjoisen keramiikkaesineet, kalastusvälineet sekä poronnahasta, -luusta ja -sarvista tehdyt käyttöesineet.


Ravintolat ja huvit

Rukan ravintolatarjonta on runsas ja monipuolinen. Täällä nautitaan niin suomalaisen kuin kansainvälisen keittiön antimia ja valinnanvaraa löytyy rennoista pikaruokapaikoista aina fine dining-ravintoloihin. Lukuisat rinneravintolat annoksineen kutsuu viettämään taukoa laskujen lomassa. Hiihtäjät ja luonnossa liikkujat voivat pistäytyä latujen ja luontopolkujen varrella sijaitsevissa latukahviloissa, taukotuvissa ja laavuilla.

Mikäli haluat maistella lappilaisen ja kuusamolaisen keittiön erikoisuuksia, suuntaa paikallisiin ravintoloihin. Herkuttele perinteisellä poronkäristyksellä, muilla riista- tai kalaruuilla rieskan ja ratuleivän kera. Aterian kruunaa marjoista tehdyt jälkiruoat tai leipäjuusto ja lakkahillo!

Rukan after ski ja iltaelämä tarjoaa iloista menoa ja viihdyttää lomailijoita yön pikkutunneille asti.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Kauppakeskus Kumpareen Ruka Infossa on Kuusamon Keskusapteekin palvelupiste, jossa myydään yleisimpiä itsehoitolääkkeitä ja sidetarvikkeita. Talvikaudella on mahdollisuus tilata reseptilääkkeitä apteekin palvelupisteen kautta. Lähin apteekki on Kuusamossa.

Rukan Lääkäriasema. Yksityinen lääkäriasema, joka sijaitsee Kauppakeskus Kumpareessa. Talvikaudella lääkäri on tavoitettavissa vuorokauden ympäri. Kunnalliset lääkäripalvelut ovat Kuusamon terveyskeskuksessa. Tarvitessasi lääkäriä ota yhteys hotellin vastaanottoon.

Liikuntarajoitteiset

Ruka soveltuu liikuntaesteisille. Kylän keskustassa on mahdollisuus esteettömään liikkumiseen, ja Rukalla on invatakseja (varaus tehtävä ennakkoon).

Asukasluku ja etäisyydet

Kuusamo n. 15 100 as.

Kuusamo n. 25 km
Posio n. 65 km
Ranua n. 155 km
Rovaniemi n. 200 km
Oulu n. 245 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.