Ruka – tietoa matkakohteesta

Ruka 1
Ruka 2
Ruka 3
Ruka 4
Ruka 5
Ruka 6
Ruka 7
Ruka 8
Ruka 9
Ruka 10
Ruka 11
Ruka 12
Ruka 13
Ruka 14
Ruka 15
Ruka 16
Ruka 17
Ruka 18
Ruka 19
Ruka 20
Ruka 21
Ruka 22
Ruka 23
Ruka 24
Ruka 25
Ruka 26
Ruka 27
Ruka 28
Ruka 29
Ruka 30
Ruka 31
Ruka 32
Ruka 33
Ruka 34
Ruka 35
Ruka 36
Ruka 37
Ruka 38
Ruka 39
Ruka 40
Ruka 41
Ruka 42
Ruka 43
Ruka 44
Ruka 45
Ruka 46
Ruka 47
Ruka 48
Ruka 49
Ruka 1
Ruka 2
Ruka 3
Ruka 4
Ruka 5
Ruka 6
Ruka 7
Ruka 8
Ruka 9
Ruka 10
Ruka 11
Ruka 12
Ruka 13
Ruka 14
Ruka 15
Ruka 16
Ruka 17
Ruka 18
Ruka 19
Ruka 20
Ruka 21
Ruka 22
Ruka 23
Ruka 24
Ruka 25
Ruka 26
Ruka 27
Ruka 28
Ruka 29
Ruka 30
Ruka 31
Ruka 32
Ruka 33
Ruka 34
Ruka 35
Ruka 36
Ruka 37
Ruka 38
Ruka 39
Ruka 40
Ruka 41
Ruka 42
Ruka 43
Ruka 44
Ruka 45
Ruka 46
Ruka 47
Ruka 48
Ruka 49

Tietoa kohteesta

Elämykset ja aktiviteetit

Rukan ja lähiympäristön upeissa maisemissa on runsas ja monipuolinen elämys- ja aktiviteettitarjonta ympäri vuoden. Talvisin keksit antoisaa tekemistä myös rinteiden ja hiihtolatujen ulkopuolella. Kokeile muita talvisia aktiviteetteja kuten rattikelkkailua, lumikenkäilyä, husky- ja moottorikelkkasafaria tai fatbikella ajelua. Alueella voit ajaa myös jääkartingia, harrastaa jääkiipeilyä ja kokeilla Koskikelluntaa Kitkajoella. Keväästä syksyyn lomaasi rikastuttaa loistavat pyöräilyreitit, erilaiset vesiaktiviteetit, kalliokiipeily, mönkijäsafarit sekä kesäkelkkailu tunturissa. Henkeäsalpaavan kauniit maisemat ihastuttavat rauhallisilla kävelyretkillä ympäri vuoden. Lue lisää lukuisista aktiviteettivaihtoehdoista ja varaa kesän ja talven elämykset Rukan sivuilta. Kesäisin alueella järjestetään myös koko perheelle soveltuvaa maksutonta ohjelmaa.

Kesäisin Kuusamo Golfin kenttä Petäjäkankaan luonnonkauniissa kangasmaastossa noin 25 kilometrin päässä Rukalta kutsuu viheriöille. Koko perheen hauskaa ajanvietettä tarjoaa Rukan minigolf Näköalatori Tykyn läheisyydessä. Frisbeegolfin ystävät suuntaavat rinteisiin rakennetulle 20-väyläiselle AA1-radalle tai Talvijärven 9-väyläiselle C1-perheradalle.

Kasaa kokoon joukkue ja suuntaa Escape Room -pakohuonepelin jännittävään maailmaan, vauhdikkaan ja hauskan värikuulasodan tunnelmiin tai järjestä keilaturnaus seurueesi kesken Rukan keilahallissa. Täällä voit pelata myös biljardia ja flipperiä.

Reippailun vastapainoksi voit nauttia erilaisista saunoista, kylpylästä, hemmotteluhoidoista ja muista hyvinvointipalveluista kuten hieronnasta ja joogasta. Talvijärvellä voit talvisin pulahtaa avantoon ja kesäisin suunnata loivasti syvenevän hiekkarannan vilvoittaviin vesiin. Kumpareen kauppakeskuksesta löydät hyvin varustellun kuntosalin monentasoiseen harjoitteluun.

Ruka-Kuusamon maksuttomia lähireittikarttoja on saatavilla mm. Ruka Infosta ja hotellien vastaanotosta. Karttoihin on merkitty alueen ulkoilureitit, maastopyöräilyreitit, lumikenkä- ja fatbike-reitit sekä hiihtoladut.

Koskenlasku, koskikellunta ja melonta

Ruka-Kuusamossa vieraillessa ei kannata sivuuttaa erilaisia vesiaktiviteetteja ja niiden kautta avautuvia kauniita maisemia! Alueen upeat kosket ja virtaavat joet ovat kuin tehty seikkailuja ja tutkimusmatkoja varten.

Koskenlaskuun otolliset olosuhteet ovat Oulangan kansallispuistossa Kitkajoella. Koskenlasku on mahdollista sulan veden aikaan toukokuusta lokakuulle. Kitkajoen sykähdyttävät kuohut tarjoavat elämyksiä rauhallisista perhereiteistä adrenaliinia nostattaviin extreme-laskuihin.

Pue kelluntapuku yllesi ja anna kosken viedä. Koskikellunta kevyesti virtaavassa vedessä luonnon äänistä ja taivaan tapahtumista nauttien on samalla sekä jännittävä että rentouttava elämys. Koskikelluntaa on tarjolla ympäri vuoden.

Kuusamon kirkasvetisillä järvillä ja joilla melonta on huippuelämys! Kuusamon alueella on yhteensä noin 350 kilometriä erilaisia reittejä. Reittien joukosta löytyy vaihtoehdot perheille, aloittelijoille sekä kokeneille melojille.

Lumikenkäily

Rukalla voit lumikenkäillä merkityillä lumikenkäilyreiteillä tai suunnata reippailemaan umpihankeen ja luoda oman reittisi. Halutessasi voit osallistua myös ohjatuille lumikenkäretkille. Lähimaastoissa on yhteensä noin 20 kilometriä ylläpidettyjä lumikenkäilyreittejä. Lumikenkäilemällä pääset muun muassa Rukatunturin ja Pyhävaaran laelle sekä Oulangan kansallispuiston jokilaaksoihin.

Luontopolut ja patikointi

Kuusamo sijaitsee Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuiston kainalossa, joten alue tarjoaa hulppeat puitteet ulkona liikkumiseen! Rukan tunturialueelta löytyy erimittaisia ja vaikeusasteiltaan erilaisia ulkoilureittejä ympärivuotiseen liikkumiseen.

Rukan talvikävelyreitit sopivat kaikenikäisille reippailijoille. Reittejä on muutaman sadan metrin mittaisista useiden kilometrien mittaisiin reitteihin. Suuntaa esimerkiksi valaistulle Maisemapolulle tai Pyhän Jyssäyksen -rengasreitille. Osalla reiteistä voi kulkea myös lastenrattaiden kanssa.

Kesäkaudella, sulan maan aikaan laaja reittiverkosto mahdollistaa niin lyhyet päiväretket Rukatunturin maastoissa kuin pidemmät vaelluksetkin kansallispuistojen maisemissa. Oulangan kansallispuiston maisemiin vievä noin 80 kilometrin mittainen Karhunkierros on yksi Suomen kuuluisimmista vaellusreiteistä, jonka kulkemiseen menee 3–7 päivää vaeltajan kunnon mukaan. Alueen kansallispuistoista löytyy myös lyhyempiä reittejä ja esteettömiä polkuja.

Pyöräily

Nauti vaaramaisemista pyörän selässä! Kohde tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet ympärivuotiseen pyöräilyn harrastamiseen.

Fatbike leveine renkaineen kulkee kevyesti ja näppärästi talvipyöräilyyn tarkoitetuilla reiteillä kuin myös kevyenliikenteen väylillä. Hoidetut talvipyöräilyreitit vievät sinut Oulangan kansallispuiston, Hirsilammen sekä Rukajärven maisemiin.

Lumettoman ajan viitoitettuja pyöräilyreittejä Ruka-Kuusamon alueella on yhteensä n. 180 kilometriä. Rukan Bike Parkin ja lähimaastojen monipuolinen reitistö mahdollistavat pyöräilyn kaiken kuntoisille.

Ratsastus

Verkkaiset retket ja vaellukset koulutetuilla hevosilla vievät sinut pohjoisen kiehtovaan maailmaan ja tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Rukan alueen luontoon. Suuntaa retkelle päivänvalossa, keskiyön auringon aikaan tai valitse ajankohdaksi pimenevä ilta ja koe ympärilläsi arktinen pimeys sekä yläpuolellasi loistava tähtitaivas. Entä miltä kuulostaa vaellus täysikuun valossa tai loimuavien revontulien alla? Perheen pienimmille järjestetään talutusratsastuksia ja tilavierailuja. Ratsastusretkiä järjestää mm. Nurminiemen ratsutila sekä Ruska Laukka -talli. Alueella järjestetään myös rekiajeluja.

Tapahtumat

Rukalla järjestetään pitkin vuotta erilaisia tapahtumia. Tutustu Rukan tapahtumakalenteriin.

Tammikuussa 2021 jo viidettä kertaa järjestettävä maailman pohjoisin valotaidefestivaali Polar Night Light Festival tuo tunturiin valoa kaamoksen keskelle. Nauti vaikuttavasta ja uniikista valotaiteesta upeaa pohjoista luonnonnäyttämöä vasten!


Kulkuyhteydet

Rukan kylässä palvelut ovat kävelyetäisyydellä hotellistasi.

Rukalta on säännöllisiä bussivuoroja Kuusamoon ja kesäisin Karhunkierroksen lähtöpaikalle. Rukalta Kuusamon palveluiden ja aktiviteettien äärelle pääset Karhunkierrosbussilla tai Salla – Ruka – Kuusamo lentokenttäbussilla.

SkiBussit liikennöivät talviaikaan päivittäin yleensä marraskuun puolivälistä toukokuun alkuun. Ski Bussit liikennöivät 1, 2 ja 3 -linjoilla. Linjoilla 1 ja 2 matkustat veloituksetta voimassaolevalla hissilipulla tai lasketteluvarusteiden kanssa.

Reitit
Linja 1
Rukan kylä – Rukan laakso (Itä-Ruka) – Rukan kylä
Linja 2 Rukan kylä – Talvijärvi – Rukan Salonki – Rukan Portti – Juhannuskallio – Rukan kylä
Linja 3 Kuusamo – Rukan kylä – Kuusamo

Taksi
Taksit liikennöivät ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään 2 päivää ennen lähtöä.

Lentokenttä Kuusamo
Matkan pituus n. 25 km
Matkan kesto n. 30 min

Lentoasemalta lomakohteeseen pääset myös taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita, ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.


Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai kohteesta riippuen myös vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. 


Ruka lasten kanssa

Rukalla riittää tekemistä vuoden jokaiselle päivälle monipuolisten aktiviteettien parissa. Useat järjestetyt safarit, kuten porp- ja koiravaljakkosafarit sekä porotilavierailut sopivat kaikenikäisille lomailijoille.

Rukan Rinnehuvit sisältävät elämyksiä koko perheelle Kuusamon luonnossa ja myös sisätiloissa. Rudolfin seikkailureitillä voit laskettelun lomassa silitellä poron silkkiturpaa, rapsutella häntää heiluttavia huskyja sekä bongailla metsäneläimiä. Voit myös suunnata ulkoleikkikentälle, lumikenkäilemään, ajamaan fatbikella tai istahtaa reen kyytiin ja lähteä mieleenpainuvalle ajelulle halki lumisen satumetsän huskyjen tai porojen kyydissä.

Pulkkamäet ovat yksi talven ykkösaktiviteeteista. Rinnealueelta löytyy useampi pulkkamäki laskettavaksi; maksuttomat Eturinteen pulkkamäki ja Maston pulkkamäki sekä Rosa & Rudolf Family Parkin luona oleva maksullinen Snow Tubing-mäki. Mäenlaskuun tarvittavat välineet voit vuokrata Piste Vuokraamosta tai VasselinPortin vuokraamosta.

Holiday Club Kuusamon Tropiikin yhteydessä sijaitsee Angry Birds -aktiviteettipuisto, josta löytyy liikunnallista tekemistä koko perheelle. Puistosta löydät muun muassa seikkailuradan, parkouralueen ja polkuautoradan.

Kumpareen kauppakeskuksessa sijaitseva Rosa & Rudolf Touhula tarjoaa iloa ja hupia 1–12-vuotiaille lapsille vuoden ympäri. Touhulassa lapset viihtyvät kiipeilytelineillä kiipeillen ja leikkivälineillä leikkien. Touhula sijaitsee kuntosalin yhteydessä.

Vauhtia kesäpäiviin tuo Rukan kesäkelkkarata! VillageExpress -tuolihissi vie ylös tunturiin ja alaspäin lasketaan kilometrin mittaista teräksestä rakennettua rataa pitkin kelkalla. Säädät itse kelkan nopeuden, joten halutessasi voit nauttia vauhdikkaasta laskusta tai verkkaisemmasta tahdista. Kesäkelkkarata on avoinna noin kesä-elokuussa.

Kokeile kalaonnea Kaltiolammella! Varusteita ja kalastusluvan voit vuokrata RukaStoresta. Tutustu luonnon suurpetoihin karhunkatseluretkillä. Kurki puurakenteisen tupien kuvausaukoista villieläinten elämää niiden luonnollisessa elinympäristössä. Karhujen lisäksi saatat nähdä ahman, suden ja kotkia.

Joulun aikaan kannattaa vierailla Joulupukin mökillä, joka sijaitsee Kuusamon kauniissa maisemissa! Retki pitää sisällään jouluisia askareita Joulupukin, muorin ja tonttujen kanssa sekä mäenlaskua, makkaranpaistoa ja jutustelua Joulupukin kanssa.


Nähtävyydet

Karun kauniit maisemat ovat itsessään nähtävyys. Henkeäsalpaavan kauniista luontoa voit ihailla vuodenajan mukaan kävellen, hiihtäen, lasketellen, lumikenkäillen tai vaikkapa moottorikelkan kyydistä.

Oulangan kansallispuisto ja sen luontonähtävyydet. Kuusamon ja Sallan rajalla levittäytyvä Oulanka on yksi Suomen kuuluisimmista kansallispuistoista. Täällä erämaa on aidosti läsnä, kosket kuohuvat ja joet kiemurtelevat rotkojen pohjalla. Kansallispuiston alue kätkee sisäänsä monia vaellusreittejä muutaman sadan metrin pituisista reiteistä yli 80 kilometrin pituisiin reitteihin. Kävele tai pyöräile puhtaassa ja raikkaassa ilmassa ja nauti jylhistä maisemista.

Rukan maisemagondoli Village-2-Valley ja tuolihissi Village Express vievät tunturin huipun maisemiin ympäri vuoden. Viehäty ainutlaatuisesta tunturin ylittävästä maisemagondolista ja näe lomakylä uudesta perspektiivistä. Talvi-iltaisin huipulle vievät hissit ovat myös jalankulkijoiden käytössä.

Riisitunturin kansallispuisto n. 40 kilometrin päässä Rukalta on helppo ja ympärivuotinen retkikohde koko perheelle. Kohde soveltuu niin patikoijille, hiihtäjille kuin lumikenkäilijöille. Kansallispuisto on tunnettu satumaisista tykkymetsistään ja rinnesoistaan. Reittien varsilta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat Kitkajärvelle ja kirkkaalla säällä täältä näkee Rukan upean vaarajonon.

Hannu Hautalan Luontokuvakeskuksessa koet Kuusamon luonnon ennennäkemättömällä tavalla. Näyttelyssä on esillä luontokuvia yli 50 vuoden ajalta. Luontokuvakeskus sijaitsee Kuusamon keskustan tuntumassa.

Paikalliset kotieläin- ja porotilat ovat kaikenikäisten mieleen.


Ostokset

Rukan kylästä löytyy monipuolisia liikkeitä, joista löydät tuotteita muodista urheiluvaatteisiin ja -välineisiin sekä paikallisia tuotteita matkamuistoiksi. Lähimmät ruokakaupat löytyvät Kauppakeskus Kumpareesta ja Rukan Portista. Kuusamon keskustassa on monipuolisemmat ostosmahdollisuudet sekä isommat marketit.

Osta tuliaisiksi ainakin paikallisia ruokatuotteita kuten poronlihaa, erilaisia riistasäilykkeitä ja marjatuotteita. Paikalliset käsityöt, kuten upeat puukot ja kuksat sekä pipot ja lapaset ilahduttavat ja lämmittävät vielä pitkään matkan jälkeen. Muista myös kauniit pohjoisen keramiikkaesineet, kalastusvälineet sekä poronnahasta, -luusta ja -sarvista tehdyt käyttöesineet.


Ravintolat ja huvit

Rukan ravintolatarjonta on runsas ja monipuolinen. Täällä nautitaan niin suomalaisen kuin kansainvälisen keittiön antimia ja valinnanvaraa löytyy rennoista pikaruokapaikoista aina fine dining-ravintoloihin. Alueella on useita ravintoloita, jotka tarjoavat ruokaa myös kotiinkuljetuksella tai noutopalveluna. Lukuisat rinneravintolat annoksineen kutsuu viettämään taukoa laskujen lomassa. Hiihtäjät ja luonnossa liikkujat voivat pistäytyä latujen ja luontopolkujen varrella sijaitsevissa latukahviloissa, taukotuvissa ja laavuilla.

Mikäli haluat maistella lappilaisen ja kuusamolaisen keittiön erikoisuuksia, suuntaa paikallisiin ravintoloihin. Herkuttele perinteisellä poronkäristyksellä, muilla riista- tai kalaruuilla rieskan ja ratuleivän kera. Aterian kruunaa marjoista tehdyt jälkiruoat tai leipäjuusto ja lakkahillo!

Rukan after ski ja iltaelämä tarjoaa iloista menoa ja viihdyttää lomailijoita yön pikkutunneille asti. Kesäisin on huomattavasti talvea rauhallisempaa.


Uimarannat

Rukalla voit pulahtaa uimaan Talvijärvellä. Ranta on kävelymatkan päässä keskustasta ja sen rannalla on pieni ja loivasti syvenevä hiekkaranta. Rannalla ei ole pukukoppeja tai vessoja.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Kauppakeskus Kumpareen Ruka Infossa on Kuusamon Keskusapteekin palvelupiste, jossa myydään yleisimpiä itsehoitolääkkeitä ja sidetarvikkeita. Talvikaudella on mahdollisuus tilata reseptilääkkeitä apteekin palvelupisteen kautta. Lähin apteekki on Kuusamossa.

Rukan Lääkäriasema. Talvikaudella avoinna oleva yksityinen lääkäriasema, joka sijaitsee Kauppakeskus Kumpareessa. Kunnalliset lääkäripalvelut Kuusamon terveyskeskuksessa palvelevat ympäri vuoden osoitteessa Raistakantie 1 A.. Tarvitessasi lääkäriä ota yhteys hotellin vastaanottoon.

Liikuntarajoitteiset

Ruka soveltuu liikuntaesteisille. Kylän keskustassa on mahdollisuus esteettömään liikkumiseen, ja Rukalla on invatakseja (varaus tehtävä ennakkoon). Lumettomana aikana pyörätuolilla on mahdollista nousta tunturin huipun maisemiin Rukan esteetöntä reittiä pitkin. Reitiltä avautuvat maisemat Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueelle ja matkaa reitillä on n. 400 metriä suuntaansa.

Asukasluku ja etäisyydet

Kuusamo n. 15 100 as.

Kuusamo n. 25 km
Posio n. 65 km
Ranua n. 155 km
Rovaniemi n. 200 km
Oulu n. 245 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.