Pyhä – tietoa matkakohteesta

Pyhä 1
Pyhä 2
Pyhä 3
Pyhä 4
Pyhä 5
Pyhä 6
Pyhä 7
Pyhä 8
Pyhä 9
Pyhä 10
Pyhä 11
Pyhä 12
Pyhä 13
Pyhä 14
Pyhä 15
Pyhä 16
Pyhä 17
Pyhä 18
Pyhä 19
Pyhä 20
Pyhä 21
Pyhä 22
Pyhä 23
Pyhä 24
Pyhä 25
Pyhä 26
Pyhä 27
Pyhä 28
Pyhä 29
Pyhä 30
Pyhä 31
Pyhä 32
Pyhä 33
Pyhä 34
Pyhä 35
Pyhä 36
Pyhä 37
Pyhä 38
Pyhä 39
Pyhä 40
Pyhä 41
Pyhä 42
Pyhä 43
Pyhä 44
Pyhä 45
Pyhä 1
Pyhä 2
Pyhä 3
Pyhä 4
Pyhä 5
Pyhä 6
Pyhä 7
Pyhä 8
Pyhä 9
Pyhä 10
Pyhä 11
Pyhä 12
Pyhä 13
Pyhä 14
Pyhä 15
Pyhä 16
Pyhä 17
Pyhä 18
Pyhä 19
Pyhä 20
Pyhä 21
Pyhä 22
Pyhä 23
Pyhä 24
Pyhä 25
Pyhä 26
Pyhä 27
Pyhä 28
Pyhä 29
Pyhä 30
Pyhä 31
Pyhä 32
Pyhä 33
Pyhä 34
Pyhä 35
Pyhä 36
Pyhä 37
Pyhä 38
Pyhä 39
Pyhä 40
Pyhä 41
Pyhä 42
Pyhä 43
Pyhä 44
Pyhä 45

Tietoa kohteesta

Elämykset ja aktiviteetit

Pyhällä panostetaan erityisesti lasketteluun ja luonnossa liikkumiseen sekä rinteillä että niiden ulkopuolella. Hiihtoalueen hienot rinteet tunnetaan erinomaisista vapaalaskumahdollisuuksistaan. Pyhä tarjoaa turvallista vapaalaskua kaiken ikäisille ja tasoisille harrastajille lajiin tutustuvista kokeneisiin puuterikäännösten metsästäjiin. Vapaalasku Pyhällä sopii erinomaisesti myös perheille. 

Koe Feel the Peak -nähtävyydet Pyhän huipulla! Täällä on Huttu-Ukon taidereitti sekä 360-maisemalava. Hiihtokeskuksen huipulle pääsevät kätevästi myös jalankulkijat modernilla 6-hengen tuolihissillä. Huipulta voit tulla alas hissin kyydillä tai kävelyreittiä Pohjoisrinteiden ja Tajukankaan kautta.

Tajukankaan jääkiipeilyseinä on nähtävyys itsessään, vaikka et lajia harrastaisikaan.

Lapin luonnosta pääset nauttimaan myös ratsastaen tai moottorikelkkasafareilla, Pyhä-Luoston kansallispuistossa hyvin hoidettujen polkujen ja latujen varsilla näet luonnoihmeitä Suomen syvimmästä tunturikurusta suureen Noitatunturiin, saamelaisten vanhaan palvontapaikkaan.

Naava-luontokeskuksessa tutustut Suomen vanhimman kansallispuiston näyttelyyn ja voit nauttia Loimu-ravintolan herkuista.

Lempeisiin löylyihin pääset Kairosmajan tunturikeskuksen rantasaunassa, josta käsin kylmä avanto kutsuu rohkeita joulun aikaan ja helmikuusta loppukevääseen. Kairosmajan savusaunaa lämmitetään kesäisin noin kerran viikossa. Lämmityspäivä vaihtelee, yleensä se on keskellä viikkoa. Savusaunassa käytetään uimapukua. 

Kuuden hengen maisemahissi PyhäExpress vie myös kesäisin 18.6. alkaen Pyhätunturin huipulle. Maisemat sykähdyttävät niin kesällä kuin talvellakin.

Pyhällä on erinomaiset mahdollisuudet revontulien näkemiseen. Pyhän ja Luoston alueella vierailevien käytössä on mobiililaitteeseen aktivoitava maksuton Aurora Alert Realtime -revontulihälytys, joka toimii 1.9.–30.3. Palvelun kytkemisen jälkeen laite antaa äänimerkkihälytyksen, kun revontulia on nähtävillä.

Lumikenkäily

Koe Lapin luonnon taika lumikenkäillen, Pyhä-Luoston ympäristö tarjoaa siihen erinomaiset mahdollisuudet. Merkittyjä lumikenkäilyreittejä on Pyhä-Luoston kansallispuistossa 19 km, joista 7,8 km Pyhällä. Reitit lähtevät Luontokeskus Naavasta, ja kulkevat Tunturiaavan luontopolkua mukaillen. Läheisellä Luostolla reittejä on 11,3 km, ja ne menevät rengasreittinä Lampivaaraan ja pistoreittinä Ukko-Luoston yli Torvisen Majalle. Luoston reitit lähtevät Luoston portilta rinteiden lähettyviltä.

Lumikenkäilijät voivat liikkua myös talvipyöräilyreittejä pitkin. Voit vuokrata lumikengät Pyhän Alavuokraamosta tai Bliss Adventurelta.

Jääkiipeily

Tajukankaan jääkiipeilyseinä on huikea elämys. Kiipeä turvallisesti köysien varassa ohjaajan johdolla lähes pystysuoraa seinämää ylös hakkujen avulla. Seurueesi voi kannustaa menoa nuotion ja lämpimien juomien äärellä alhaalla Tajukankaalla. Kiipeily sopii niin vasta-alkajille kuin kokeneemmille. Tajukankaalle kävelet hotelli Pyhätunturista 10 minuuttia. Lisätietoja saat Blissadventuren sivuilta.

Patikointi

Pyhä-Luoston alue ja vaellusreitit palvelevat monipuolisesti patikointiharrastajia, sillä kansallispuiston alueella on noin 101 km merkittyjä patikointireittejä. Reitit soveltuvat erinomaisesti lyhyistä muutaman tunnin kävelyretkistä koko päivän mittaisiin patikointiretkiin.

Pyhätunturin päässä lähtöpisteenä toimii Luontokeskus Naava, josta voi aina kysellä tarkempia vinkkejä reiteistä ja niille pääsystä. Täältä saat myös karttoja. Luostolla lähtöpisteenä toimii Luoston portti opastauluineen. Suosittuja rengasreittejä ovat 7 km:n pituinen Tunturiaavan luontopolku ja 10 km:n pituinen Karhunjuomalammen reitti, joiden molempien lähtöpiste on luontokeskus Naava. Pyhä-Luoston retkeilyreitillä on pituutta 30 km/suunta. Reittien varrella on runsaasti taukopaikkoja, joiden yhteydessä on käymälöitä.

Tarjolla on myös ohjattuja luontoretkiä sekä räätälöityjä patikkavaelluksia. Kairankutsu-ohjelmapalvelu vuokraa telttoja, makuupusseja ja -alustoja, kalastusvälineitä sekä lasten kantorinkkoja.

Pyöräily

Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja sen ympäristössä on yli 20 km huollettuja talvipyöräilyreittejä. Pyhällä reittejä on 10 km, ja ne kulkevat Tunturiaavan ympäristössä. Luostolla polut kulkevat rengasreittinä lampivaaran ja Ahvenlammen ympäri sekä pistoreittinä Tikkalaavulle.

Kesäisin Pyhä-Luoston reiteistä on noin 40 km erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltuja, ja kaikki puiston reitit ja sen ulkopuolinen alue mukaan lukien maastopyöräilijälle on reittejä yli 170 km. Pyhä-Luoston pääreitti kulkee Pyhältä Luostolle tai toisinpäin. Matkalla kohtaat nousuja ja laskuja, yhdensuuntainen matka 35 km.

Karttoja saa luontokeskus Naavasta, joka on myös reittien alkupiste.

Pyöriä, kuten esim. fatbike ja sähköavusteinen fatbike vuokraavat Bliss Adventure, Pyhähippu Oy ja Lapland Hotel Luostotunturi. Ohjelmapalveluyritys Lucky Ranch järjestää pyöräretkiä.

Ratsastus

Pyhäjärven rannalla sijaitseva Lucky Ranch -lännenratsastustalli tarjoaa elämyksiä tunturivaelluksella ja kesäisin keskiyön auringon ratsastusretkillä. Outisen ratsastuskeskuksessa viihdytään varmajalkaisten suomenhevosten selässä Lapin luonnon keskellä. Täällä pääset myös rekiajelulle, lapset riemuitsevat myös ponitalututusratsastuksesta. Ratsastuskeskuksessa pääset tutustumaan myös poroihin.

Tapahtumat

Pyhällä järjestetään vuosittain musiikkitapahtumat Bättre Folk i Fjällen tammikuun lopussa ja Pyhä Unplugged elokuun lopussa Aittakurun ja Tajukankaan ulkoilmalavoilla sekä hotelli Pyhätunturissa.
Pyhän erikoisuuksia ovat mm. Free'kend-vapaalaskutapahtumat ja junioreiden ja perheiden Backcountry-retket hiihtolomien aikaan.
Lumilautalegenda Antti Autti isännöi Pyhä bAAnked -tapahtumaa.
Pyhän vappu tunnetaan muun muassa legendaarisesta allaslaskutapahtumasta ja Huttu-Ukon lakituksesta.
Maksuttomissa rinneseikkailuohjelmissa pääsee kurkistamaan hiihtokoulun oppaiden johdolla hiihtokeskuksen kulisseihin.
Jouluna joulupukki lumilautailee rinteissä aatonaattona sekä aattona.

Lisää Pyhän alueen tapahtumia näet täältä.  


Muut aktiviteetit

Kokeile kesällä frisbeegolfia 22-väyläisellä radalla Perherinteiden tuntumassa. Monipuolinen, kaikentasoisille suunniteltu rata on maksuton. Voit varustautua omine kiekoin tai vuokrata niotä Pyhähippu Oy:stä, noin kilometrin päässä hotelleistamme.

Pyhä-luoston alueella pääset melomaan Pyhäjoella ja Kitisellä. Melonnasta voi nauttia omatoimisesti vuokraamalla kanootin Lucky Ranchilta, Kairankutsusta tai Kairosmajalta. Voit varata myös kokonaisen melontapaketin ruokailuineen.

Pyhätunturin juuressa sijaitseva Pyhäjärvi sekä Pyhäjoki tarjoavat hyvät puitteet kalastukseen. Kalastuskunnan myöntämää kalastusluvan voit hankkia palvelupisteeltä tai puhelimitse. Onkiminen ja pilkkiminen yhdellä vavalla ovat yleiskalastusoikeuksia, erityislupaa Pyhäjärveen ei tarvita.


Kulkuyhteydet

Pyhän hiihtokeskuksen alueella voit liikkua kävellen, skibussilla tai vuokra-autolla.   

Ski Bussit 
Pyhä-Luoston Skibus kulkee Rovaniemen lentoasemalta Pyhälle ja Luostolle. Talvikuukausina bussi liikennöi neljä kertaa päivässä. Ilmainen Skibus kiertää Pyhän alueella reittiä Lomakeskus Pyhän Asteli–Pyhän ostoskeskus–Luontokeskus Naava–Hotelli Pyhätunturi.

Taksi
Pyhällä ei ole päivystävää taksiasemaa. Taksi kannattaakin varata ennakkoon.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään 2 päivää ennen lähtöä.

Lentokenttä Rovaniemi
Matkan pituus n. 130 km 
Matkan kesto n. 2 t 

Lentoasemalta lomakohteeseen pääset myös taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on urheiluvälineitä (esim. hiihtovarusteet), ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi välineille paikan kuljetuksessa.


Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai kohteesta riippuen myös vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. 


Pyhä lasten kanssa

Perheseikkailurinteiltä löytyy monipuolista laskettavaa loivista rinteistä, metsälaskureitteihin ja Mini Parkiin. Maisemaikkunoin varustetussa Huttutuvassa voi viettää evästauon ja sen vierestä löytyy myös pulkkamäki ja napakelkka.

Pohjoisrinteiden Huttuseikkailureitillä voi tervehtiä poroja ja ottaa ensimmäiset vapaalaskukäännökset tykkypuiden keskellä.

Laskettelun huumaa pääsee kokeilemaan perheen pienimpien kanssa Huttumaassa Polar-rinteiden alaoassa ja Alavuokraamon edessä, jossa Ihmemattohissin käyttö on ilmaista.

Poropuisto Koparassa pääsee poroajelulle koko perhe! Lasten on mahdollista osallistua myös eläinten hoitoon turvallisesti porohoitajan avustamana.

Koiravaljakkosafarit, revontuliretket sekä husky- ja porotilavierailut ovat elämyksiä koko perheelle.


Nähtävyydet

Ympäristön ikiaikaiset tunturit, aapasuot ja jylhät kurut muodostavat huikean luontospektaakkelin jo itsessään. Täällä aistit aidon Lapin tunnelman parhaimmillaan.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa riittää ihmeteltävää luonnonystävälle. Reittejä riittää helpoista vaativiin, osa niistä on esteettömiä. Kansallispuisto sijaitsee Pyhätunturin ja Ukko-Luoston välisellä alueella. Talvisilla lumikenkä- ja fatbike-reiteillä tutustut eksoottisen erämaan tunnelmaan, kesäisin viehättää kauniit lammet ja metsämaisemat sekä myyttinen Isokuru, jonka pohjalla kulkee Pyhänkasteenlammelle ja -putoukselle vievä pitkospuureitti, joka remontoidaan uuteen uskoon kesän 2021 aikana (Isokuru suljettu toistaiseksi).

Saamelaisten palvontapaikkana tunnettu Noitatunturi on kansallispuiston korkein huippu. Reitti on vaativa, mutta näköalat palkitsevat. Talvisin pääset tunturiin hiiihtäen tai lumikenkäillen Annikinlammen kautta.

Pyhätunturilla sijaitsevan Luontokeskus Naavan näyttely kertoo Pyhä-Luoston kansallispuiston lumoavasta luonnosta, geologiasta ja kulttuurihistoriasta.

Upeiden maisemien keskellä sijaitseva Lampivaaran Ametistikaivos on ainoa laatuaan maailmassa. Täällä voit etsiä itse satoja miljoonia vuosia vanhoja jalokiviä kuunnellessasi opastetulla kierroksella kiehtovia tarinoita vuosituhansien takaa.

Poropolun varrelta löydät tukkikämpän rauniot, jotka edustavat vanhaa savottakulttuuria. Sen vieressä oleva poroerotusaita on edelleen paliskunnan käytössä.


Uimarannat

Pyhän uimaranta, tuttavallisemmin Astelin ranta sijaitsee viiden kilometrin päässä Pyhän keskuksesta Pyhäjärven kylän suuntaan. Rannalla käytössäsi on pukukopit, ulko-wc ja tulipaikka.


Ostokset

Pyhän ostosmahdollisuudet ovat rajalliset, mutta kaikki tarvittava löytyy. Ruokakauppa K-Market Pyhäntähti sijaitsee noin kilometrin päässä hotelli Pyhätunturista. Lettovilla-putiikissa on tarjolla keramiikkaa, puukkoja, poron nahasta valmistettuja tuotteita, valikoimassa myös kuksat, kynttilät ja korut. Lahjoja ja tuliaisia myydään myös NaavaShopissa. Pyhä Safaris -välinemyymälästä saat kaiken tarvittavan maastopyöräilyyn, retkeilyyn ja perhokalastukseen. Lisäksi kylällä on muutama vaateliike.


Ravintolat ja huvit

Pyhän ravintolatarjonta vaihtelee rennoista lounasravintoloista viihtyisiin à la carte -ravintoloihin. Paikallisia makuja, kuten poroa, riistaa ja nieriää on tarjolla niistä useissa, perinteinen jälkiruoka leipäjuusto lakkahillon kera maistuu suussasulavalle. 

Kokeile esimerkiksi Pyhän huipulla sijaitsevan, talvisin avoinna olevan Tsokka-ravintolan revontulivohveleita, Pyhä Wurstin kasvishodareita tai ravintola Huttuhipun POW-menuta, jonka laadukkaat poronliha-annokset vievät kielen mennessään. Café Loimun suosittu haukiburgeri valmistetaan paikallisesta kemijärveläisestä hauesta.

Kesäisin toiminta hiljenee, ja osa ravintoloista jää kesätauolle.

Rinneravintoloiden tuhdit annokset piristävät aktiviteettien ohessa, latukahviloiden suolaiset ja makeat paikalliset herkut pannukahvin tai höyryävän variksenmarjamehun kanssa houkuttavat laduilla ja polluilla kulkevaa. Tunnelmalliset taukotuvat ja nuotiopaikat ovat omiaan omien eväiden lämmitykseen.

Iltaelämä on rauhallista. Calle-pubissa vietetään afterskitä, täällä tarjolla on myös maistuvaa pubiruokaa. Sportbarissa voit seurata urheilua ja laulaa karaokea, ruokaravintola ja baari Colorado tuo Lappi-maisemaan palan Amerikkaa meksikolaisella twistillä. Huttu-Pubissa aistit aitoa Pyhän tunnelmaa oman pienpanimon erikoisjuomien kera.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

K-Market Pyhäntähdessä on apteekin lääkekaappi, josta saat tärkeimmät reseptivapaat itsehoitolääkkeet. Pelkosenniemen apteekki sijaitsee reilun 20 minuutin ajomatkan päässä.

Pyhän lääkäriasema Bene, os. Kultakeronkatu 21, on avoinna helmi–huhtikuussa. Aukioloajat voi tarkistaa täältä. Pelkosenniemellä sijaitsevat Pelkosenniemen terveyskeskus ja Pyhän lääkäripalvelut palvelevat ajanvarauksella. Tarvitessasi lääkäriä ota yhteys hotellin vastaanottoon.

Asukasluku ja etäisyydet

Pyhätunturi sijaitsee Pelkosenniemen kunnassa, jossa on n. 940 as.

Luosto n. 18 km
Kemijärvi n. 56 km
Rovaniemi n. 133 km
Kittilä n. 155 km
Ruka n. 175 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.