Luosto – tietoa matkakohteesta

Luosto 1
Luosto 2
Luosto 3
Luosto 4
Luosto 5
Luosto 6
Luosto 7
Luosto 8
Luosto 9
Luosto 10
Luosto 11
Luosto 12
Luosto 13
Luosto 14
Luosto 15
Luosto 16
Luosto 17
Luosto 18
Luosto 19
Luosto 20
Luosto 21
Luosto 22
Luosto 23
Luosto 24
Luosto 25
Luosto 26
Luosto 27
Luosto 28
Luosto 29
Luosto 30
Luosto 31
Luosto 32
Luosto 33
Luosto 34
Luosto 35
Luosto 36
Luosto 37
Luosto 38
Luosto 39
Luosto 40
Luosto 41
Luosto 42
Luosto 43
Luosto 1
Luosto 2
Luosto 3
Luosto 4
Luosto 5
Luosto 6
Luosto 7
Luosto 8
Luosto 9
Luosto 10
Luosto 11
Luosto 12
Luosto 13
Luosto 14
Luosto 15
Luosto 16
Luosto 17
Luosto 18
Luosto 19
Luosto 20
Luosto 21
Luosto 22
Luosto 23
Luosto 24
Luosto 25
Luosto 26
Luosto 27
Luosto 28
Luosto 29
Luosto 30
Luosto 31
Luosto 32
Luosto 33
Luosto 34
Luosto 35
Luosto 36
Luosto 37
Luosto 38
Luosto 39
Luosto 40
Luosto 41
Luosto 42
Luosto 43

Tietoa kohteesta

Elämykset ja aktiviteetit

Luosto tarjoaa hiihdon ja laskettelun lisäksi runsaasti aktiviteetteja kaikkina vuodenaikoina. Pyhä–Luoston kansallispuiston laaja reittiverkosto palvelee niin patikoinnin, lumikenkäilyn kuin pyöräilyn harrastajiakin. Talvisesta luonnosta voit nauttia rennosti koiravaljakon tai poroajelun kyydissä ja tutustua samalla husky- ja porotilan toimintaan. Tilavierailuja tehdään myös sulanmaan aikaan, ja tilalla voit osallistua myös vaikkapa kokkauskursseille. Luoston ja Pyhän hoidetuilla moottorikelkkareiteillä on sopivia reittejä kaikentasoisille kelkkailijoille. Luoston Ahvenlammella voi pilkkiä ja kalastaa. Aarilammen kirkkaan uimaveden äärellä vietetään kesäpäivää nauttien komeista tunturimaisemista Ukkoluostolle. Ukko Lapland Hotel Luostotunturin kylpylässä rentoudutaan uima-altaissa ja hemmotteluhoidoissa.

Kesäkaudella voit liikkua tunturissa myös frisbeegolfia pelaten. Luosto DiscGolfParkin 18-väyläinen rata tarjoaa haastetta kokeeneellekin harrastajalle, ja reitti kulkee vaihtelevissa maastoissa tunturin rinteessä. Puistossa on myös lapsiperheille sopiva, lyhyempi rata. Kiekkoja voit vuokrata hotelleilta ja Luoston Ametistikaupasta.

Talviaikaan Luostolla on erinomaiset mahdollisuudet revontulien näkemiseen. Luoston ja Pyhän alueella vierailevien käytössä on asiakkaan mobiililaitteeseen aktivoitava maksuton Aurora Alert Realtime -revontulihälytys ,joka toimii 1.9.–30.3. Palvelun kytkemisen jälkeen laite antaa äänimerkkihälytyksen, kun revontulia on nähtävillä.

Kalastus

Luostolla kalastus onnistuu aivan matkailukeskuksen kupeessa, Ahvenlammen rannoilla. Metsähallituksen vapakalastusalueelle tarvitset kaikkeen kalastamiseen, myös onkimiseen ja pilkkimiseen Ahvenlammen vapaluvan, jonka voit ostaa luontokeskus Naavasta tai Eräluvat-verkkokaupasta.

Pyhän puolella sijaitsevat Pyhäjärvi ja Pyhäjoki tarjoavat kalastukseen hyvät puitteet. Vapalupaa myy kalastuskunta. Onkiminen ja pilkkiminen yhdellä vavalla ovat yleiskalastusoikeuksia, erityislupaa Pyhäjärveen ei tarvita.

 

Lumikenkäily

Luoston upeissa tunturimaisemissa ja ikimetsissä voit lumikenkäillä merkityillä lumikenkäilyreiteillä tai umpihangessa. Pyhä-Luoston kansalispuistossa on merkittyjä reittejä 19 km, joista Luostolla n. 11. km. Merkityt reitit alkavat laskettelurinteiden läheisyydestä, Luoston Portilta. Noin 10 km:n pituisella Lampivaaran ympyräreitillä kävellään jylhän Ukko-Luoston kupeessa ja noustaan Pikku-Luoston huipun kautta Lampivaaraan. Pistoreitti vie Ukko-Luoston yli Torvisen Majalle, reitillä on pituutta 4,5 km/suunta.

Halutessasi voit osallistua myös opastetuille retkille. Pyhä–Luoston kansallispuistoalueen reitit merkitään marras-joulukuun vaihteessa lumitilanteesta riippuen. Lumikenkiä vuokraa Lapin Safarit ja Ski Knööli.

Patikointi ja luontopolut

Pyhä–Luoston kansallispuiston alueen huikeissa maisemissa kulkee Pyhän ja Luoston keskukset yhdistävä laaja ulkoilureittiverkosto. Luostolla kesäreittejä on n. 85 kilometriä ja niille pääsee laskettelurinteiden juurelta, Luoston portilta.
Eripituisia ja tasoisia reittejä on valittavana runsaasti erilaisille kulkijoille. Helpoimmat reitit ovat kuljettavissa pienten lasten ja liikuntarajoitteistenkin kanssa, kuten hotelliemme lähellä olevan Ahvenlammen reitti. Reittien varsilla on kotia ja tulistelupaikkoja, joilla voi nauttia eväitä.
Vaihtelevassa tunturiluonnossa riittää monenlaista nähtävää. Maisemassa vuorottelevat tunturien puuttomat laet eli kerot ja syvät kurut, joissa esiintyy reheviä metsiä. Voit patikoida mm. Ukkoluostolle, Noitatunturille tai Lampivaaran ametistikaivokselle.
Reittikartat näet Retkikartta.fi-palvelusta. Karttoja ja vinkkejä reiteistä saat myös hotelleilta ja Pyhän Naava-luontokeskuksesta. Opastettuja retkiä järjestää mm. Kairankutsu.

Pyöräily

Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja puiston ulkopuolisella matkailualueella voi sulan maan aikana pyöräillä lähes kahdella sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Niistä noin 40 reittikilometriä on erityisesti maastopyöräilyyn suunniteltua.

Talvipyöräilyreittejä on Pyhä–Luoston alueella noin 20 km, joista puolet Luostolla. Luostolla huolletut reitit kulkevat rengasreittinä Lampivaaran ja Ahvenlammen ympäri ja pistoreittinä Tikkalaavulle. 

Reitit lähtevät Luoston portilta, rinteiden läheisyydestä. Pyhän reitit lähtevät Luontokeskus Naavasta ja kulkevat Tunturiaavan ympäristössä Isokurun kodan, Tiaslaavun ja Porolaavun kautta. 

Maastopyöriä, fatbikeja ja sähköavusteisia fatbikeja vuokraa Lapland Hotel Luostotunturi. Reittikarttoja on saatavilla hotelleilta. Retkiä järjestää mm. Kairankutsu.

Ratsastus

Pyhä–Luoston luontoon voit tutustua myös hevosen selässä. Lucky Ranch Pyhäjärven kylässä ja Off-Piste Adventures Outijoella tarjoavat ratsastusmahdollisuuden vuoden ympäri. Outijoen tilalla on suomenhevosten lisäksi myös poroja.

Tapahtumat

Lue lisää Luoston tapahtumista.


Kulkuyhteydet

Luostolla palvelut ovat kävelyetäisyydellä hotellistasi.   

Maksullinen Pyhä–Luosto Skibussi liikennöi talviaikaan 4 vuoroa/päivä, kesäisin 2vuoroa/päivä reitillä Rovaniemi–Luosto–Pyhä. Luoston ja Pyhän hiiihtokeskusten välillä on latuyhteys (n. 38 km), joten halutessasi voit mennä toisen suunnan bussilla ja toisen hiihtäen. Tarkista bussin aikataulut ennen hiihtoretkelle lähtöä. 
Luostolta voit tehdä skibussilla päiväretken Rovaniemelle, matka kestää noin 2 tuntia/suunta.    

Taksi
Voit tilata taksin hotelliin. Luoston alueella on rajoitetusti takseja, joten on suositeltavaa varata taksi hyvissä ajoin ja sopia hinta etukäteen.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään 2 päivää ennen lähtöä.

Lentokenttä Rovaniemi
Matkan pituus n. 115 km 
Matkan kesto n. 1 t 30 min 

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on urheiluvarusteita (esim. hiihtovarusteet), ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.


Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai kohteesta riippuen myös vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. 


Luosto lasten kanssa

Perheen pienimpiä varten on rinnealueella oma laskettelualue sekä pulkka- ja tuubimäet. Perherinteessä voit opetella laskettelun alkeita myös hiihtokoulussa opettajan johdolla. Ulkoilupäivän lomassa omia eväitä voi nauttia esimerkiksi nuotiopaikalla perherinteen lähettyvillä. 

Hiihtolatujen lähtöpaikan tuntumassa on sopivan tasaisia latuja perheen pienimmille hiihtäjille. Noin viiden kilometrin latu Torvisen majalle on yksi perheiden suosimista reiteistä.

Ulkoilureiteillä kulkiessa on mukava tarkkailla pohjoisen luontoa. Monet Luoston patikointireiteistä sopivat myös pienten lasten ja lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi. Tällainen on mm. Ahvenlammen kierros. Reitin varrella on tulistelupaikka eväiden nauttimista varten.

Luosto DiscGolfParkin frisbeegolfradat tuovat taatusti iloa lasten päivään. 18-väyläinen rata soveltuu isommille lapsille, mutta pienemmille frisbeegolfaajille on tarjolla lyhyempi ja helpompi rata.

Aarnilammen hiekkarannalla kuluu kesäpäivänä useampikin tunti rantavedessä polskien.

Useat järjestetyt safarit, kuten poro- ja koiravaljakkosafarit, revontuliretket, husky- ja porotilavierailut sopivat kaikenikäisille lomailijoille. 

Luontokeskus Naavan näyttelyssä voi tutustua Pyhä–Luoston tunturialueen luontoon ja auditoriossa voi katsella luontoaiheisia lyhytelokuvia. Keskus sijaitsee Pyhätunturilla.


Nähtävyydet

Kaunis luonto ja tunturimaisemat ihastuttavat kävijää kaikkina vuodenaikoina. Luoston ja läheisen Pyhän vieressä sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuisto, joka on kooltaan 142 km². Luosto tunnetaan etenkin komeista männyistään ja Pyhä geologiasta ja metsäsaamelaisuudestaan. Puistoalue tarjoaa monipuoliset ulkoilu- ja retkeilymahdollisuudet koskemattomassa luonnossa.  

Huikeat maisemat avautuvat Ukko–Luoston tunturin laelta (514 m) näköalatasanteelta, huipulla on maamerkkinä valkoinen sääasema. Sulanmaan aikaan huipulle saakka johtaa portaat helpottamaan kulkua.

Lampivaaran huipulla, Pyhä–Luoston kansallispuistossa on Lampivaaran ametistikaivos, jossa voit tutustua Lapin violettiin jalokiveen. Kaivosvierailulle pääset kätevimmin kaivoksen omalla kulkupelillä Ametisti-Pendolinolla Luoston keskustasta.    

Poropuisto Kopara, paikallinen porotila sijaitsee keskellä raikasta Lapin luontoa. Poropuiston kävelyreitillä tutustut porojen ja poromiesten elämään, voit ruokkia poroja tai lähteä porosafarille. Voit pitää evästaukoa kodassa tai ruokailla Koparan ravintolassa. Poropuistoon pääsee patikoiden, pyöräillen, hiihtäen, kelkkaillen tai autolla. 

Pyhätunturilla sijaitsevan Luontokeskus Naavan näyttely kertoo Pyhä-Luoston kansallispuiston luonnosta, geologiasta ja kulttuurihistoriasta. 


Ostokset

Luoston keskustassa sijaitsevan Luoston Kaupan valikoimissa on elintarvikkeiden lisäksi matkamuistoja ja asusteita. Kaupan yhteydessä toimii kahvila sekä postin ja apteekin palvelupisteet. 
Luostolla on joitain pikkuliikkeitä, joissa myydään lappilaisia käsitöitä, lahja- ja sisustustavaroita. Ametistikaupassa on laaja valikoima ametistikoruja ja -esineitä ja käsitöitä.


Ravintolat ja huvit

Luoston keskusta-alueella ja hotelleiden yhteydessä sijaitsevissa ravintoloissa herkutellaan lappilaisen ja kansainvälisen keittiön antimilla. Maistamisen arvoisia ovat paikalliset tuotteet, kuten poro, kala, juurekset, marjat ja leipomotuotteet, joista loihdittuja annoksia löytyy monen ravintolan listalta. Toki myös pizzat ja burgerit ovat edustettuina.

Ulkoilureittien varrella mukavia taukopaikkoja ovat viihtyisät kahvilat Lampivaaran kahvio ja Torvisen Maja, joissa voi herkutella juomien ja pannukahvin lisäksi suolaisella ja makealla purtavalla. Luoston rinnealueella laskettelupäivää viettäviä palvelee rinneravintola Knööli. 

Iltaa istutaan Luoston ravintoloissa ja baareissa, joista osassa soitetaan tanssimusiikkia sesonkiaikoina.  


Uimarannat

Luoston uimaranta on Aarnilammella, noin kahden kilometrin päässä matkailukeskuksesta. Aarnilammen hiekkarannalla on uimakopit vaatteiden vaihtoa varten sekä komeat tunturimaisemat Ukkoluostolle.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Luoston kyläkaupassa on Sodankylän apteekin palvelupiste, jossa myydään lähinnä itsehoitolääkkeitä.

Lähimmät lääkäripalvelut ovat Pyhän liikekeskuksessa, noin 17 km:n päässä.
Tarvitessasi lääkäriä ota yhteyttä hotellisi vastaanottoon.

Asukasluku ja etäisyydet

Luosto  n. 300 as. 
Luosto kuuluu Sodankylän kuntaan, jossa on n. 8 300 asukasta.  

Pyhätunturi n. 17 km
Sodankylä n. 40 km
Pelkosenniemi n. 40 km
Rovaniemi n. 120 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.