Kuusamo – tietoa matkakohteesta

Kuusamo 1
Kuusamo 2
Kuusamo 3
Kuusamo 4
Kuusamo 5
Kuusamo 6
Kuusamo 7
Kuusamo 8
Kuusamo 9
Kuusamo 10
Kuusamo 11
Kuusamo 12
Kuusamo 13
Kuusamo 14
Kuusamo 15
Kuusamo 16
Kuusamo 17
Kuusamo 18
Kuusamo 19
Kuusamo 20
Kuusamo 21
Kuusamo 22
Kuusamo 23
Kuusamo 24
Kuusamo 25
Kuusamo 26
Kuusamo 27
Kuusamo 28
Kuusamo 29
Kuusamo 30
Kuusamo 31
Kuusamo 32
Kuusamo 33
Kuusamo 34
Kuusamo 35
Kuusamo 36
Kuusamo 37
Kuusamo 38
Kuusamo 39
Kuusamo 40
Kuusamo 41
Kuusamo 42
Kuusamo 43
Kuusamo 44
Kuusamo 45
Kuusamo 46
Kuusamo 47
Kuusamo 1
Kuusamo 2
Kuusamo 3
Kuusamo 4
Kuusamo 5
Kuusamo 6
Kuusamo 7
Kuusamo 8
Kuusamo 9
Kuusamo 10
Kuusamo 11
Kuusamo 12
Kuusamo 13
Kuusamo 14
Kuusamo 15
Kuusamo 16
Kuusamo 17
Kuusamo 18
Kuusamo 19
Kuusamo 20
Kuusamo 21
Kuusamo 22
Kuusamo 23
Kuusamo 24
Kuusamo 25
Kuusamo 26
Kuusamo 27
Kuusamo 28
Kuusamo 29
Kuusamo 30
Kuusamo 31
Kuusamo 32
Kuusamo 33
Kuusamo 34
Kuusamo 35
Kuusamo 36
Kuusamo 37
Kuusamo 38
Kuusamo 39
Kuusamo 40
Kuusamo 41
Kuusamo 42
Kuusamo 43
Kuusamo 44
Kuusamo 45
Kuusamo 46
Kuusamo 47

Tietoa kohteesta

Elämykset ja aktiviteetit

Ruka ja Kuusamo ympäristöineen tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille ja aktiviteetteja moneen makuun! Ruka-Kuusamo matkailuyhdistys on koonnut viikko-ohjelmaansa kohteen ja sen lähiympäristön parhaat palat. Lue lisää lukuisista aktiviteettivaihtoehdoista ja varaa kesän ja talven elämykset Rukan sivuilta. Kesäisin alueella järjestetään myös koko perheelle soveltuvaa maksutonta ohjelmaa.

Raikas ilma, puhdas lumi ja kirpeä pakkanen houkuttelevat ulkoilemaan. Kokeile erilaisia ulkoaktiviteetteja, kuten lumikenkäilyä, moottorikelkkailua, husky- ja moottorikelkkasafaria tai fatbikella ajelua. Alueella voit kokeilla myös koskikelluntaa Kitkajoella. Henkeäsalpaavan kauniit maisemat ihastuttavat rauhallisella kävelyretkellä luonnossa.

Reippailun vastapainoksi voit nauttia avantouinnista, kylpylästä, hemmotteluhoidoista ja muista hyvinvointipalveluista. Kuusamon Tropiikista löydät hyvin varustellun kuntosalin monen tasoiseen harjoitteluun.

Kasaa joukkue ja suuntaa Kuusamon Tropiikissa sijaitsevan Escape Room -pakohuonepelin jännittävään maailmaan. Fyysinen seikkailupeli, jossa pelaajien päättelykyvyn ja yhteistyön avulla pyritään selviämään ulos suljetusta pelihuoneessa määrätyssä ajassa. Astukaa sisään huoneeseen, jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää!

Kuusamon Tropiikin keilahallissa järjestät hohtokeilaturnauksen seurueesi kesken ja nautit keilailun riemusta. Kuka onnistuu tekemään eniten kaatoja ja kruunataan seurueesi keilamestariksi?

Laskettelun ystävät suuntaavat läheisen Rukan rinteille. Rukan alueella voit ajaa myös jääkartingia ja harrastaa jääkiipeilyä.

Alkukesästä myöhäiseen syksyyn voit kokeilla taitojasi Kuusamon Tropiikin frisbeegolf-radalla. 9-väyläinen rata sopii hyvin niin perheille, vasta-alkajille ja kokeneemmille pelaajille.

Kalastus ja karhunkatseluretket

Kokeile kalaonnea Kaltiolammella! Kalastusluvan saat ja varusteita voit vuokrata RukaStoresta.

Tutustu kesäisin luonnon suurpetoihin karhunkatseluretkillä. Kurki puurakenteisen tupien kuvausaukoista villieläinten elämää niiden luonnollisessa elinympäristössä. Karhujen lisäksi saatat nähdä ahman, suden ja kotkia.

Lumikenkäily

Kuusamo tarjoaa upeat puitteet lumikenkäilyyn lumoavissa maisemissa. Voit suunnata omatoimisesti merkityille reiteille, kulkea metsissä luoden omia reittejä tai osallistua ohjatuille retkille. Lumikenkiä vuokrataan Rukalla.

Luontopolut ja patikointi

Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuiston kainalossa sijaitseva Kuusamo tarjoaa hulppeat puitteet ulkona liikkumiseen! Lähireittien lisäksi kannattaa suunnata esimerkiksi Oulangan kansallispuistoon ja siellä legendaariselle Karhunkierrokselle. Kansallispuistosta löytyy myös lyhyempiä reittejä ja esteettömiä polkuja.

Kesäkaudella, sulan maan aikaan laaja reittiverkosto mahdollistaa niin lyhyet päiväretket Rukatunturin maastoissa kuin pidemmät vaelluksetkin kansallispuistojen maisemissa. Oulangan kansallispuiston maisemiin vievä noin 80 kilometrin mittainen Karhunkierros on yksi Suomen kuuluisimmista vaellusreiteistä, jonka kulkemiseen menee 3–7 päivää vaeltajan kunnon mukaan.

Melonta, koskenlasku ja koskikellunta

Oulanka-, Kitka- ja Kuusinkijokien kirkkaat vedet soveltuvat erinomaisesti melontaan. Yhteensä alueen vesistöissä on merkittyjä melontareittejä 350 km.

Oulangan kansallispuiston Kitkajoen kosket tarjoavat unohtumattoman kokemuksen koskenlaskuun upeissa maisemissa. Koskenlaskureiteistä osa sopii koko perheelle, osa tarjoaa vauhtia ja villiä kuohuntaa kokeneemmille. Voit tilata myös koskenlaskupaketin, joka sisältää oppaan palvelut.

Pue kelluntapuku yllesi ja anna kosken viedä. Koskikellunta kevyesti virtaavassa vedessä luonnon äänistä ja taivaan tapahtumista nauttien on samalla sekä jännittävä että rentouttava elämys. Koskikelluntaa on tarjolla ympäri vuoden.

Moottorikelkkailu

Hohtavilla hangilla moottorikelkkailu ja vauhdin hurma on usein loman kohokohta! Voit halutessasi vuokrata moottorikelkan tai lähteä ohjatulle kelkkasafarille. Kuusamossa on noin 200 kilometriä moottorikelkkareittejä sekä noin 400 kilometriä moottorikelkkauria. Kelkkoja vuokrataan Rukalla.

Pyöräily

Kuusamon lumiset maisemat tutuiksi fatbiken selästä! Kohde tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet talvipyöräilyyn. Fatbike leveine renkaineen kulkee kevyesti ja näppärästi talvipyöräilyyn tarkoitetuilla reiteillä kuin myös kevyenliikenteen väylillä.

Lumettoman ajan viitoitettuja pyöräilyreittejä Ruka-Kuusamon alueella on yhteensä n. 180 kilometriä. Rukan Bike Parkin ja lähimaastojen monipuolinen reitistö sopii kaikenkuntoisille. Voit vuokrata polkupyörän suoraan Kuusamon Tropiikin vastaanotosta.

Ratsastus

Verkkaiset retket ja vaellukset suomen- tai islanninhevosilla vievät sinut pohjoisen kiehtovaan maailmaan ja tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Kuusamon alueen luontoon. Suuntaa ratsastukselle päivänvalossa tai valitse ajankohdaksi pimenevä ilta. Miltä kuulostaisi retki arktisessa pimeydessä, ylläsi loistava tähtitaivas, täysikuu tai kenties jopa loimuavat revontulet? Ruskan aikaan Kuusamon maisemat näyttäytyvät hevosen selässä upeimmillaan. Retkiä järjestetään eritasoisille ratsastajille.

Tapahtumat

Kuusamossa järjestetään pitkin vuotta erilaisia tapahtumia. Tutustu Kuusamon tapahtumakalenteriin.


Kulkuyhteydet

SkiBus tai vuokra-auto on helpoin tapa liikkua kohteessa. SkiBus-linja 3 liikennöi Kuusamon keskustan ja Rukan kylän välillä useita kertoja päivässä noin joulukuun alusta toukokuun alkuun. Rukalla liikennöivillä linjoilla 1 ja 2 matkustat veloituksetta voimassaolevalla hissilipulla tai lasketteluvarusteiden kanssa.

Kesäisin Karhunkierroksen lähtöpaikalle on säännöllisiä bussivuoroja. Kuusamosta Rukalle pääset Karhunkierrosbussilla tai Salla–Ruka–Kuusamo-lentokenttäbussilla.


Taksi
Taksit liikennöivät ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset lentoasemalta hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään 2 päivää ennen lähtöä.

Lentokenttä Kuusamo
Matkan pituus n. 6 km
Matkan kesto n. 10 min

Lentoasemalta lomakohteeseen pääset myös taksilla.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita, ota yhteys asiakaspalveluumme varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.


Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai kohteesta riippuen myös vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua. 


Kuusamo lasten kanssa

Kuusamossa riittää tekemistä monipuolisten aktiviteettien parissa. Rukan laskettelurinteiden lisäksi alueelta löytyy aktiviteetteja niin sisältä kuin ulkoa.

Holiday Club Kuusamon Tropiikin yhteydessä sijaitsee Angry Birds -aktiviteettipuisto, josta löytyy liikunnallista tekemistä koko perheelle. Puistosta löydät muun muassa seikkailuradan, parkour-alueen ja polkuautoradan.

Vierailut paikallisilla porotiloilla on kaikenikäisten mieleen. Porotilat kutsuvat tutustumaan poroihin, poronhoitoon, porotilan elämään sekä porojen luontoon. Voit myös istahtaa reen kyytiin ja lähteä mieleenpainuvalle ajelulle halki lumisen satumetsän. Tilat ovat avoinna tilauksesta.

Raikkaita talvipäiviä voi viettää myös ulkojäillä luistellen. Suuntaa Liikuntakeskuksen tekojäälle, Nilon kentälle, Tolpanniemen luistelualueelle tai Torangin luistelualueelle. Luistella voi arkisin noin klo 15 alkaen ja viikonloppuisin. Varaa mukaan omat luistimet.

Vauhtia kesäpäiviin tuo Rukan kesäkelkkarata! VillageExpress -tuolihissi vie ylös tunturiin ja alaspäin lasketaan kilometrin mittaista teräksestä rakennettua rataa pitkin kelkalla. Säädät itse kelkan nopeuden, joten halutessasi voit nauttia vauhdikkaasta laskusta tai verkkaisemmasta tahdista. Kesäkelkkarata on avoinna kesä-elokuussa.

Joulun aikaan kannattaa vierailla Joulupukin mökillä, joka sijaitsee Kuusamon kauniissa maisemissa! Retki pitää sisällään jouluisia askareita joulupukin, muorin ja tonttujen kanssa sekä mäenlaskua, makkaranpaistoa ja jutustelua joulupukin kanssa.


Nähtävyydet

Karunkauniit maisemat ovat itsessään nähtävyys. Henkeäsalpaavan kaunista luontoa voit ihailla patikoiden, hiihtäen, pyöräillen, lumikenkäillen tai vaikkapa moottorikelkan kyydistä.

Oulangan kansallispuisto ja sen luontonähtävyydet. Kuusamon ja Sallan rajalla levittäytyvä Oulanka on yksi Suomen kuuluisimmista kansallispuistoista. Täällä erämaa on aidosti läsnä, kosket kuohuvat ja joet kiemurtelevat rotkojen pohjalla. Kansallispuiston alue kätkee sisäänsä monia vaellusreittejä muutaman sadan metrin pituisista reiteistä yli 80 kilometrin pituisiin reitteihin. Kävele tai pyöräile puhtaassa ja raikkaassa ilmassa ja nauti jylhistä maisemista.

Hossan kansallispuisto Suomussalmen kunnassa sijaitseva kansallispuisto on historiallinen eräalue, joka tunnetaan kalliomaalauksistaan ja kirkkaista kalavesistään. Hossan luonto on vaihtelevaa ja monipuolista. Kansallispuiston vanhimmat jäljet ovat peräisin kivikaudelta ja ihmisen luovuus ja työ on jättänyt näkyviä merkkejä metsien syvyyksiin ja järvien rannoille. Hossassa voit patikoida, pyöräillä, hiihtää, meloa ja kalastaa, vuodenajasta riippuen. Hossa sijaitsee noin 75 kilometrin päässä Kuusamosta.

Riisitunturin kansallispuisto noin 60 kilometrin päässä Kuusamosta on helppo ja ympärivuotinen retkikohde koko perheelle. Kohde soveltuu niin hiihtäjille, lumikenkäilijöille kuin patikoijille. Kansallispuisto on tunnettu satumaisista tykkymetsistään ja rinnesoistaan. Reittien varsilta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat Kitkajärvelle ja kirkkaalla säällä täältä näkee Rukan upean vaarajonon.

Hannu Hautalan Luontokuvakeskuksessa koet Kuusamon luonnon ennennäkemättömällä tavalla. Näyttelyssä on esillä luontokuvia yli 50 vuoden ajalta. Luontokuvakeskus sijaitsee Kuusamon keskustan tuntumassa.

Paikalliset kotieläin- ja porotilat ovat kaikenikäisten mieleen.


Ostokset

Kuusamon keskustassa on lukuisia erikoisliikkeitä sekä päivittäistavarakauppoja. Kaupungissa on lisäksi kattava valikoima Outlet- ja tehtaanmyymälöitä, joissa kannattaa piipahtaa edullisille ostoksille ainakin kerran loman aikana.

Osta tuliaisiksi paikallisia erikoisuuksia kuten kala- ja riistasäilykkeitä, juusto-, meijeri- ja marjatuotteita. Paikalliset käsityöt, kuten upeat puukot ja kuksat ilahduttavat vielä pitkään matkan jälkeen. Muista myös kauniit pohjoisen keramiikkaesineet, kalastusvälineet sekä poronnahasta, -luusta ja -sarvista tehdyt käyttöesineet.


Ravintolat ja huvit

Kuusamon ravintolatarjonta on runsas ja monipuolinen, ja keskustasta löytyy ruoka- sekä ravintolatarjontaa moneen makuun. Täältä löydät niin paikallisen keittiön riista- ja kalaruokia kuin kansainvälisen keittiön antimia, ja valinnanvaraa löytyy aina rennoista pikaruokapaikoista fine dining-ravintoloihin.

Iltaisin viihdytään alueen tunnelmallisissa pubeissa ja baareissa.


Uimarannat

Voit pulahtaa uimaan hotellin lähellä sijaitsevan kirkasvetisen Petäjälammen rannalla. Myös Kuusamojärven ympärillä on useita kaupungin ylläpitämiä uimarantoja.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Keskustassa on kaksi apteekkia, Kuusamon apteekki ja Kuusamon Keskusapteekki.

Kunnalliset lääkäripalvelut ovat Kuusamon terveyskeskuksessa. Yksityisiä lääkäriasemia Kuusamossa ovat Terveystalo Kuusamo sekä Mehiläinen Kuusamo.

Liikuntarajoitteiset

Kuusamo soveltuu liikuntaesteisille. Kaupungin keskustassa on mahdollisuus esteettömään liikkumiseen, ja kaupungilla on saatavilla invatakseja (varaus tehtävä ennakkoon).

Asukasluku ja etäisyydet

Kuusamo n. 15 100 as.

Ruka n. 22 km
Posio n. 59 km
Ranua n. 145 km
Rovaniemi n. 188 km
Oulu n. 221 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.

BLACK FRIDAY