Matkatestaajaperhe Lumpparien vinkkejä Kreetalta

Matkatestaajaperhe Kreetalla

Kreeta on suomalaisille tuttu Kreikan kohde. Kesällä saari on kuhisee lomatunnelmaa. Syksyllä taas monet paikat hiljenevät. Silloin hiljaisempaa lomaa kaipaavat voivat vaikka vuokrata auton ja mennä yöksi tai pariksi johonkin Kreetan monista kylistä. 20–30 eurolla saa huoneen ja varmasti rauhaa keskellä mutkaista vuoristoa.

Kreetalaiset ovat suomalaisille ystävällisiä ja tuttavallisia. Ehkäpä juuri siksi kreetalaisten kanssa on helppo kommunikoida ja heidän kanssaan on helppo tulla tutuiksi, toteaa Kreetalla viime kesänä lomaillut Matkatestaajaperhe.kreikkalainen salaatti horiatiki

Ruoka & juoma

• Päivittäistä rahanmenoa Kreetalla on hieman vaikea määritellä. Hintataso on toki Suomea matalampi. Ruoka ja juoma ovat selvästi edullisempia. Puolihoidolla altaalla nelihenkisen perheen päivän menot saattoivat jäädä noin 50 euroon, noin 20 euroa lounaaseen altaalla ja lisäksi päivän aikana nautitut jäätelöt ja juomat sekä illallisen juomat.

• Kannattaa syödä kreetalaista ruokaa. Alkupaloista eli mezeistä mieleen jäivät viininlehtikääryleet, feta-ouzo-simpukat ja erilaiset munakoisosta valmistetut alkupalat. Mezet ovat todella suuria, joten niitä kannattaa jakaa ja ottaa aluksi vain pari. Kreetalainen salaatti on kokeilemisen arvoinen. Se eroaa kreikkalaisesta salaatista jonkin verran. Salaatissa tomaatin, kurkun ja sipulin lisäksi kreetalaista juustoa, keitettyä perunaa, kreetan korppua ja anjovista.

• Parasta juomaa hellepäivänä ja muulloinkin on tuorepuristettu appelsiinimehu. Mehua myydään lähes joka paikassa. Lisäksi melonimehua on ainakin kesäisin tarjolla. Jäiden kera juoma on täydellinen helteeseen.Kreetan ostokset

Ostokset

• Hanian nahkakadulla on tarjolla monenlaista nahkatavaraa. Tuotteet ovat laadukkaita ja käsintehtyjä, ja edullisempia kuin Suomessa. Toki vastaavia käsityötuotteita Suomesta ei edes saa.

• Kreetalta kannattaa ehdottomasti ostaa oliiviöljyä ja hunajaa, itselle ja tuliaisiksi. Esimerkiksi kauppahallissa voi törmätä limonadipulloihin pullotettuun öljyyn, joka on maultaan erinomaista, hieman ruohomaista. Samanlaista ei saa Suomesta mistään. Hunajan hurmaava maku tulee yrteistä ja hunajaa saa erikokoisissa purkeissa.

• Lentoasemalla on tax free -kauppa, jossa on jonkin verran tuotteita, mutta eniten makeisia ja juomia. Öljyt ja hunajat kannattaa ehdottomasti ostaa jostakin muualta, vaikkapa aivan lähikaupasta.

Kreetan maisemia

Liikkuminen

• Matkanjärjestäjältä saa pienen infopaketin kohteesta. Kunnon kartta kannattaa ostaa kioskista tai kaupasta. Suomenkielisistä matkaoppaista hyvä on ainakin Mondon Kreikan saaret, jossa on myös Kreeta.

• Jo viikon matkalla kannattaa vuokrata auto ainakin päiväksi. Pidemmällä matkalla ehdottomasti jopa useammaksi päiväksi. Autolla on aika helppo liikkua, mutta navigaattori on lähes välttämätön. Kartat eivät välttämättä ole ajan tasalla. Lisäksi pientä rohkeutta vaaditaan, kuten ulkomailla ajamisessa aina.

• Lasten kanssa on helppo liikkua myös jalan, ja rattaat kulkevat kaduilla sujuvasti. Jalkakäytävät saattavat olla paikoin kapeita, mutta tarvittaessa apua saa varmasti. Liikkuminen lasten kanssa on muutenkin helppoa, koska kreetalaiset rakastavat lapsia ja ottavat heidät huomioon.


Luonto ja kohteet

Rannoilla saa yleensä vuokrata kaksi aurinkotuolia ja varjoa. Hinnat ovat 5–8 euron välillä.

• Kreetalla matkaavan kannattaa lähteä tutkimaan saaren vuoristoa. Maisemat ovat upeat. Kreetan tiet ovat mutkaisia ja maisema täyttyy oliivipuista. Heinäkuussa on kuivaa ja ruoho on monessa paikassa kuivunutta. Kukat pysyvät juuri ja juuri hengissä paahteen alla, mutta paljon vettä saavat kasvit kukoistavat vehreinä. Myös kylät, joiden läpi virtaa jokia, kuten esim. Elos, ovat vehreitä.

• Edellä mainitun Eloksen kylän ohittaa matkalla Elafonissin rannalle, joka on käynnin arvoinen. Alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon, jota suojellaan. Alueella liikkumista on rajoitettu jonkin verran. Ranta on kuitenkin puolen päivän aikaan täynnä auringonpalvojia vuokratuissa aurinkotuoleissaan. Kahluusaaren puoli on rauhallisempi, mutta sieltä esim. vessoihin lähteminen vie hetken aikaa. Koska rannalla on paljon ihmisiä, ei lasinsiruilta voi välttyä. Uimatossut ovat enemmän kuin suositeltavat.

• Gramvousan merirosvosaari ja Balos ovat kohteina mielenkiintoisia, mutta lapsiperhe ei saa niistä paljoa irti. Aikataulu on varsinkin pienten lasten perheelle melko nopea nähdäkseen ja kokeakseen Gramvousan historiaa. Balosin laguuni on matalavetinen ja voisi kuvitella olevan lapsille sopiva, mutta rannalta löytyy paljon lasinsiruja ja alue on tuulinen sekä suojaton. Matkatestaajaperhe ei suosittele retkeä lapsiperheille tai sitten ainoastaan Balosille (uimatossut jalkaan!).

• Lapsiperheiden ehdoton kohde on Limnopouliksen vesipuisto, jossa vierähtää koko päivä. Alue tuntuu turvalliselta, koska se ei ole suuren suuri. Puistossa on hyvät palvelut ja toimintaa kaikenikäisille.

• Retkibussissa opas kertoo Kreetan historiasta ja kulttuurista, jolloin nekin tulevat tutuiksi.Samarian rotko Kreeta

Aktiivilomailu

Kreeta on kovin vuoristoista, joten esimerkiksi maastopyöräilyn voisi kuvitella olevan haastavaa. Patikoijille on tarjolla erilaisia reittejä, ja rotkojen pohjalla käveleminen jo itsessään on erityinen seikkailu. Lenkkeilijöitä rantateillä ja rannoilla näkyy paljon, ja esimerkiksi sauvakävely voisi olla mukava harrastus Kreetan aamuauringossa. Heinäkuussa päivälämpötila kohoaa 30, jopa 40 asteeseen, jolloin kannattaa liikkua vedessä tai aamunkoitteessa.


Lue lisää Kreetasta

Matkatestaajien Malemen vinkit


Mikä tuo lomailijat aina uudestaan Kreetan suosikkihotelliin?