Aurinkomatkojen erikoismatkojen ehdot

1.2.–30.6.2018 VARATUILLE MATKOILLE

Matkapaketilla tarkoitetaan yhtenäiseen hintaan paketoitua matkaa, joka muodostuu vähintään kuljetuksesta ja maapalvelusta kuten majoituksesta ja/tai vuokra-autosta.

Aurinkomatka-paketti tarkoittaa etukäteen tuotettuun, useasta lähdöstä koostuvaan, säännölliseen matkapakettisarjaan kuuluvaa matkaa tilaus- tai reittilennolla. Osa Aurinkomatka-paketeista on nk. erikoismatkoja esim. risteilyt ja välilennolliset yhdistelmämatkat, joissa noudatetaan näitä Aurinkomatkojen erikoismatkojen erityisehtoja (myöhemmin erikoismatka). Aurinkomatka-paketin ollessa erikoismatka ja kuuluessa näiden erityisehtojen sovellettavuuden piiriin on siitä mainittu erikseen matkan varausvaiheessa sekä matkavahvistuksella.

Edellä kuvatut Aurinkomatka-paketit, erikoismatkat, kuuluvat 1.7.2009 voimaan astuneen Valmismatkalain piiriin ja niihin sovelletaan Yleisten valmismatkaehtoja (YVE). Oy Aurinkomatkat - Suntours Ltd Ab (myöhemmin Aurinkomatkat) on rekisteröity matkanjärjestäjä, ja se on asettanut valmismatkoistaan vakuuden Suomen Kuluttajavirastolle. Aurinkomatkojen rekisteritunnus Kuluttajanvirastossa on KuVi 164/88/MJ.


ERIKOISMATKAN MAKSUEHDOT

Kun matka varataan vähintään 45 vrk ennen lähtöä,

 • matkan varausmaksu on 300 €/matkustaja. Verkkokaupassa varausmaksu maksetaan varauksen yhteydessä. Asiakaspalvelusta varatun matkan varausmaksu on maksettava kolmen (3) vuorokauden kuluessa varauksesta. Joissakin matkoissa koko matkan hinta erääntyy maksettavaksi välittömästi esimerkiksi varattaessa tapahtumalippuja. Tällaisesta käytännöstä ilmoitetaan matkan varauksen yhteydessä.

 • loppumaksu erääntyy maksettavaksi 45 vrk ennen lähtöpäivää. Sekä varaus- että loppumaksu maksetaan matkavahvistuksessa olevien tietojen mukaisesti tai vaihtoehtoisesti Oma loma -palvelussa.

Kun matka varataan alle 45 vrk ennen lähtöä,

 • on koko matkan hinta maksettava välittömästi varauksen jälkeen. Verkkokaupassa koko matkan hinta maksetaan varauksen yhteydessä. Asiakaspalvelusta varattu matka maksetaan varauksen yhteydessä luottokortilla tai välittömästi varauksen jälkeen Oma loma -palvelussa tai pankkisiirrolla. Pankkisiirrolla maksettaessa on maksun tietoihin merkittävä matka-asiantuntijamme ilmoittama viitenumero ja toimittaa kuitti maksusta sitä pyydettäessä.

MATKAVAHVISTUKSEN TIEDOT

Varauksen yhteyshenkilö vastaa tekemistään varauksista ja antamiensa tietojen oikeellisuudesta. Varauksen yhteyshenkilö on matkavahvistuksen saatuaan tarkistettava välittömästi sen oikeellisuus. Nimien tulee vastata matkustusasiakirjana käytettävän passin tai henkilökortin tietoja. Matkapäivien, kuljetus- ja majoitustietojen sekä mahdollisten lisäpalveluiden virheistä tulee ilmoittaa viipymättä Aurinkomatkoille. Maksamalla vähintään ennakkomaksun matkan yhteyshenkilö vahvistaa valmismatkasopimuksen oikeellisuuden ja sitova sopimus syntyy. Virheiden tai puutteiden korjaaminen myöhemmin voi aiheuttaa merkittäviä kustannuksia (esim. nimitiedon virheestä aiheutuva uusi lentolippu).

Varauksen yhteyshenkilö on velvollinen tarkistamaan, että Aurinkomatkoilla on käytettävissään yhteystiedot (matkapuhelinnumero ja sähköpostiosoite), joista hänet tavoittaa ennen matkaa ja matkan aikana. Mikäli yhteystiedot eivät ole ajan tasalla, vastaa hän itse muuttuneiden tietojen aiheuttamasta vahingosta ja syntyvistä kuluista.

Matkustajan on huolehdittava Aurinkomatkojen antamia ohjeita noudattaen matkalla tarvittavista asiakirjoista (passi, viisumi, rokotustodistukset) sekä tarkistettava niiden ja lentolipun oikeellisuus ja vastaavuus toisiinsa.


ERIKOISMATKAN HINTAAN SISÄLTYVÄT PALVELUT

Erikoismatkojen hinnat perustuvat hinnoittelupäivän hinnastoihin, määräyksiin valuuttakursseihin ja ne voivat vaihdella varausajankohdan ja lähtöpäivän perusteella. Mikäli niissä tapahtuu muutoksia ennen lipunkirjoitusta, lentolipun hinta muuttuu vastaavasti. Lentolipun hinnassa peritään kaikki ne verot, jotka ovat mahdollista maksaa lipunkirjoitushetkellä ennen matkalle lähtöä.

Lopulliseen hintaan voivat vaikuttaa mm. valuuttakurssien muutokset (ks. Yleiset valmismatkaehdot kohta 9). Hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelupäivän valuuttakurssia ja kuusi (6) viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Matkan perushintana käytetään viikon tai kahden viikon hintaa per matkustaja kahden, kolmen tai neljän hengen huoneessa tai huoneistossa. Ajantasaiset hinnat ovat nähtävissä Aurinkomatkojen aurinkomatkat.fi-sivulta.

Hinnat ovat voimassa siitä hetkestä lähtien, kun ne ilmoitetaan, eivätkä ne koske sitä ennen varattuja matkoja. Aurinkomatkat pidättää oikeuden hinnanmuutoksiin ennen valmismatkasopimuksen syntymistä.

Aurinkomatkat varaa itselleen oikeuden korottaa sovittua matkan hintaa Yleisten valmismatkaehtojen kohdan 9. mukaisesti.


Hintaa sisältyvät

 • sähköpostitse toimitettavat matkadokumentit
 • lentokuljetus turistiluokassa matkan lähtöpaikkakunnalta matkakohteeseen ja takaisin
 • lentokenttäkuljetukset sekä muut matkavahvistuksen mukaiset kuljetukset esim. lomakohteen sisäinen lento
 • majoitus mahdollisine aterioineen matkakohteessa ja/tai risteilyllä majoitus aterioineen laivalla
 • ateriat mannertenvälisillä kaukolennoilla

Hintaan eivät sisälly

 • palvelumaksut
 • matkadokumenttien postitus kirjeitse
 • ateriat Euroopan ja Lähi-idän lennoilla
 • maa- ja liittymäkuljetukset kotimaassa
 • erikseen maksettavat retket ja muut lisäpalvelut matkakohteessa
 • ateriat, ruokajuomat ja palvelurahat
 • passi- ja viisumikulut
 • mahdolliset rokotukset
 • matkavakuutus
 • opaspalvelu lomakohteessa, ellei toisin ilmoiteta
 • hotellin lomakohteissa mahdollisesti perimät hotelliverot ja muut viranomaismaksut
 • lentokentillä mahdollisesti perittävät viranomaismaksut maasta poistuttaessa

Yhdistelmämatkoilla lentokenttäkuljetukset ja muut siirtymiset matkakohteiden välillä sisältyvät matkan hintaan. Poikkeuksena yhdistelmämatkat, jotka ovat matkustajan pyynnöstä räätälöity, joihin ei lentokenttäkuljetukset ja siirtymiset matkakohteiden välillä sisälly hintaan. Mikäli lentokenttäkuljetukset sisältyvät matkan hintaan, on se mainittu matkavahvistuksessa.

Voimassa oleva palveluhinnasto on luettavissa osoitteessa aurinkomatkat.fi/palveluhinnasto.


LAPSIHINNAT JA -ALENNUKSET

Koskee valmismatkasopimuksia, jotka on solmittu ennen 9.5.2018.

Tarkat Aurinkomatka-pakettien sekä lisäpalveluiden (esim. lentokenttäkuljetukset ja retket) lapsihinnat ja mahdolliset lapsialennukset selviävät matkavarauksen yhteydessä ja ovat nähtävissä aurinkomatkat.fi-sivuilta. Lapsipaikkoja on rajoitettu määrä.

Lapsesta, joka matkan päättyessä on alle 2-vuotias, veloitetaan 50 €/matka. Jokaista alle 2-vuotiasta lasta kohden matkalla tulee olla vähintään yksi aikuinen. Alle 2-vuotiaan lapsen hinta ei oikeuta omaan istuinpaikkaan.

Lapsi, joka on matkan päättyessä 2-17-vuotias on oikeutettu lapsialennukseen viikon tai maksimissaan kahden viikon pituisesta matkasta. Alennus lasketaan matkan perushinnasta ja siihen vaikuttavat varauksella olevien aikuisten lukumäärä, matkakohde sekä hotelli. Ensisijaisesti lapset majoitetaan lisävuoteisiin samaan huoneeseen/huoneistoon aikuisten kanssa. Lapsialennuket eivät koske leirikoulumatkoja tms. lapsiryhmiä.

Kuljetusyhtiöt ja majoitusliikkeet voivat rajoittaa alle 18-vuotiaiden oikeutta matkustaa ilman huoltajaansa. Aurinkomatkat edellyttää ilman huoltajaan matkustavalta alle 18-vuotiaalta huoltajan allekirjoittaman kirjallisen suostumuksen. Suostumuksen tulee olla mukana matkalla.


LAPSIHINNAT JA -ALENNUKSET

Koskee valmismatkasopimuksia, jotka on solmittu 9.5.2018 tai sen jälkeen.

Tarkat Aurinkomatka-pakettien sekä lisäpalveluiden (esim. lentokenttäkuljetukset ja retket) lapsihinnat ja mahdolliset lapsialennukset selviävät matkavarauksen yhteydessä ja ovat nähtävissä aurinkomatkat.fi-sivuilta. Lapsipaikkoja on rajoitettu määrä.

Lapsesta, joka matkan päättyessä on alle 2-vuotias, veloitetaan 80 €/matka. Jokaista alle 2-vuotiasta lasta kohden matkalla tulee olla vähintään yksi aikuinen. Alle 2-vuotiaan lapsen hinta ei oikeuta omaan istuinpaikkaan.

Lapsi, joka on matkan päättyessä 2-17-vuotias on oikeutettu lapsialennukseen viikon tai maksimissaan kahden viikon pituisesta matkasta. Alennus lasketaan matkan perushinnasta ja siihen vaikuttavat varauksella olevien aikuisten lukumäärä, matkakohde sekä hotelli. Ensisijaisesti lapset majoitetaan lisävuoteisiin samaan huoneeseen/huoneistoon aikuisten kanssa. Lapsialennuket eivät koske leirikoulumatkoja tms. lapsiryhmiä.

Kuljetusyhtiöt ja majoitusliikkeet voivat rajoittaa alle 18-vuotiaiden oikeutta matkustaa ilman huoltajaansa. Aurinkomatkat edellyttää ilman huoltajaan matkustavalta alle 18-vuotiaalta huoltajan allekirjoittaman kirjallisen suostumuksen. Suostumuksen tulee olla mukana matkalla.


LISÄVUODEALENNUS

Osassa hotellejamme lisävuoteeseen majoittuva aikuinen saa lisävuodealennuksen. Lisävuodehinta selviää matkavarauksen yhteydessä ja vahvistetaan matkavahvistuksessa. Lisävuodealennus myönnetään ainoastaan lisävuoteeseen majoittuvalle henkilölle enintään kahden viikon matkasta tai pidemmälle kuin kahden viikon matkalle ensimmäisen kahden viikon ajalta.


RYHMÄMATKOISTA HUOMIOITAVAA

Ryhmän muodostavat vähintään kaksikymmentä (20) 18-vuotiasta tai tätä vanhempaa henkilöä, jotka ovat samalla varauksella ja matkustavat yhdessä. Ryhmäalennuksen ehtona on, että kaikki matkustajat ovat täyttäneet 18 vuotta ennen matkan päättymistä ja, että varaus on tehty Aurinkomatkojen asiakaspalvelun kautta. Ryhmävarauksille voidaan soveltaa ryhmäkohtaisia matkaehtoja ja hintoja, jotka yksilöidään ko. ryhmälle annettavassa, erillisessä ryhmämatkatarjouksessa.


KAMPANJATARJOUKSET

Aurinkomatkat varaa oikeuden kohdistaa kampanjatarjouksia ja varaajaetuja koskien uusia varauksia. Kampanjatarjoukset ja varaajaedut eivät koske ryhmä- ja näiden ehtojen mukaisia erikoismatkoja. Kampanjatarjouksissa ja varaajaeduissa sovelletaan kunkin kampanjan ohessa julkaistuja sääntöjä ja ohjeita.


AVOIN KAUPPA

Erikoismatka voidaan peruuttaa 7 vrk:n kuluessa varauksesta, kun lähtöpäivään on perumishetkellä aikaa vähintään 90 vrk. Tällöin palautetaan maksusuoritukset palvelumaksuja lukuun ottamatta. Avoin kauppa ei koske matkan yhteyteen ostettuja erillispalveluita, kuten tapahtumalippuja. Lisäksi avoin kauppa ei koske tuotteita tai palveluita, jotka erääntyvät kokonaan maksettaviksi jo varaushetkellä.


TOIMISTOKULUT

Yleisten valmismatkaehtojen ja näiden erityisehtojen mukaisista peruutuksista ja muutoksista peritään työvaiheista aiheutuvana kohtuullisena kuluna Aurinkomatkojen palveluhinnaston mukainen toimistokulu. Etukäteen tilatut erillispalvelut, kuten tapahtumalipputilaukset, erääntyvät maksettaviksi, vaikka matka peruuntuisikin.

Voimassa oleva palveluhinnasto on luettavissa osoitteessa aurinkomatkat.fi/palveluhinnasto.


MAKSULLISET ERILLIS- JA LISÄPALVELUT SEKÄ RETKET JA AKTIVITEETIT

Kaikkien erillispalvelujen, esim. konsertti- ja tapahtumalippujen, varaukset ovat heti sitovia ja niistä peritään Aurinkomatkojen palveluhinnaston mukainen maksu. Matkaan erillispalveluna tilatut tapahtumaliput tai -ilmoittautumiset sekä matkustajan pyynnöstä erikseen tilatut muut lisäpalvelut on maksettava kokonaisuudessaan ennakkomaksun tai lisäpalvelutilauksen yhteydessä. Lisäpalvelutilaus on heti sitova, tilaukseen tehdystä muutoksesta tai peruutuksesta veloitetaan maksettu hinta täysimääräisenä. Voimassa oleva palveluhinnasto on nähtävissä osoitteessa aurinkomatkat.fi/palveluhinnasto.

Aurinkomatkojen kautta ostettu matkavakuutus on heti sitova. Matkavakuutuksissa sovelletaan erikseen toimitettavia vakuutusyhtiön vakuutusehtoja. Matkavakuutusta ostettaessa on huomioitava, että matkavakuutuksissa on rajoituksia mm. ennen matkavakuutuksen ostamista todettujen sairauksien osalta. Matkavakuutuksen ostavan matkustajan on tutustuttava huolellisesti vakuutusehtoihin.

Mikäli erikseen tilattua ja etukäteen maksettua lisäpalvelua (esim. Aurinkomatkojen retki kohteessa) ei Aurinkomatkoista johtuvasta syystä voida toteuttaa, palautetaan lisäpalvelun hinta kokonaisuudessaan.


Retkien varaaminen ja maksaminen

Retkivarauksen voi tehdä lomakohteessa, mikäli retkellä on tilaa tai lomakohteen retkiesittelyssä ei toisin mainita. Lomakohteissa maksuvälineinä käyvät yleensä paikallinen valuutta ja luottokortit kuten Visa ja MasterCard. Maksettaessa maksukortilla (luotto- ja debit-kortit) peritään lisäksi korttimaksun käsittelymaksu. Käytännöt voivat vaihdella lomakohteittain, tarkat tiedot saat Aurinkomatkojen kohdehenkilökunnalta.

Ennen matkaa retket ovat varattavissa Oma loma -palvelusta ja Aurinkomatkojen asiakaspalvelusta. Kaikki etukäteen varatut retket ja aktiviteetit tulee maksaa varauksen yhteydessä, mikäli varaus on tehty alle 45 vuorokautta ennen lähtöä. Retkikuvauksissa esitetyt hinnat aurinkomatkat.fi-sivuilla ovat esimerkkejä, tarkka hinta vahvistuu matkavarauksen yhteydessä. Hintoihin vaikuttavat muun muassa matkustussesonki ja valuuttakurssien muutokset. Muutokset retkien perushinnoissa ovat mahdollisia.

Osassa lomakohteita on käytössä Aurinkomatkat-sovellus, josta voi varata valikoituja retkiä ennen matkaa sekä lomakohteessa. Tämä sovellus ei ole käytettävissä näiden ehtojen mukaisilla erikoismatkoilla, kuten yhdistelmämatkoilla.

Retkien lapsihinnat ja -alennukset käyvät ilmi retkikuvauksista. Maksutta retkeileville lapsille ei ole omaa paikkaa retkibussissa, eivätkä mahdolliset ateriat sisälly maksuttoman retken hintaan. Maksuttomaan retkeen oikeutetun lapsen enimmäisikä on mainittu retkikuvauksessa.

Mahdollisesta peruutuksesta tai esteestä osallistua retkelle tulee ilmoittaa viivytyksettä Aurinkomatkoille. Ilmoitus tulee tehdä ennen matkan alkua asiakaspalveluun ja matkan aikana kohdehenkilökunnalle. Peruutuksesta veloitetaan peruutuksen aiheuttamat todelliset kulut. Kuluton muutos tai peruutus on mahdollinen 24 tuntia ennen retken alkua, ellei retkikuvauksessa ole mainittu toisin.


Retkien toteuttaminen

Retkivalikoima ja retkien sisältö voi muuttua vuodenajan, sää-, liikenne-, ym. olosuhteiden vuoksi. Retki voi peruuntua vähäisen osallistujamäärän, sääolosuhteiden, lakon tai muun retkijärjestäjästä riippumattoman syyn vuoksi. Retkien vähimmäisosallistujamäärä vaihtelee 10–20 osallistujan välillä. Mikäli erikseen tilattua ja etukäteen maksettua lisäpalvelua ei Aurinkomatkoista johtuvasta syystä voida toteuttaa, palautetaan lisäpalvelun hinta kokonaisuudessaan.

Retken lähtöpaikka ja -aika sekä muiden käytännönjärjestelyjen lisätiedot ovat saatavilla lomakohteeseen saavuttaessa Aurinkomatkojen kohdehenkilökunnalta tai Aurinkomatkojen nimeämältä edustajalta. Retken luonteesta ja sisällöstä johtuen on osalla retkistä määritetty alaikäraja tai esimerkiksi osallistujan minimipituus tai maksimipaino. Mahdolliset rajoitukset on mainittu retkikuvauksessa.


MATKUSTAJAN TEKEMÄT VARAUSMUUTOKSET JA -PERUUTUKSET

Erikoismatkojen erityisluonteen vuoksi (Yleiset valmismatkaehdot 1.3.) Aurinkomatkat soveltaa näihin matkoihin Yleisten valmismatkaehtojen kohdista 4. ja 5.1. sekä 8. poikkeavia peruutus- ja muutosehtoja peruutuksen tai muutoksen syystä riippumatta. Erikoismatkat ovat erityisluonteisia matkoja muun muassa niiden sisältämien lomakohteen sisäisten erityiskuljetusten kuten reittilentojen tai risteilyjen vuoksi. (YVE 4.2)

Aurinkomatkat veloittaa reittilennon muutoksesta, peruuttamisesta, lentolipun nimenmuutoksesta tai -korjauksesta lentoyhtiön mahdollisesti veloittamat kulut sekä Aurinkomatkojen toimistokulut. Lentoyhtiön veloittamat kulut voivat olla Yleisten valmismatkaehtojen peruutuskuluja merkittävästi korkeampia, jopa koko lentolipun osuus. Muutos- ja peruutuskulut määräytyvät poikkeuksellisten määräysten, kuten hotellien, laiva- ja lentoyhtiön reittilentojen nimenmuutosten, varaus- ja myyntiehtojen mukaan. Muutos- ja peruutustapauksissa matkustajan tulee viivytyksettä ottaa yhteyttä Aurinkomatkojen asiakaspalveluun. Varattua ja maksettua matkaa ei yleensä voi muuttaa tai perua kuluitta. Mahdollinen takaisinmaksu voi olla hyvin rajoitettua tai se ei ole lainkaan mahdollista. Nämä säännöt ovat huomattavasti Yleisiä valmismatkaehtoja (YVE) tiukemmat.

Matkustajan velvollisuus viivytyksettä matkavarauksen jälkeen ottaa matkavakuutus ja tarkistaa vakuutukseen kattavuus.


1. Matkustajan oikeus perua matka ilman erityistä syystä

Matkustaja voi peruuttaa matkan ilman erityistä syytä, jolloin veloitamme alla mainitut peruutuskulut ja toimistokulut kattamaan Aurinkomatkojen työvaiheista aiheutuneita kuluja.

Jos matka perutaan,

  a) viimeistään 45 vrk ennen matkan alkua, peritään peruutuskuluna varausmaksu.

  b) viimeistään 44–30 vrk ennen matkan alkua, peritään peruutuskuluna 50 % matkan hinnasta.

  c) viimeistään 30–0 vrk ennen matkan alkua, peritään peruutuskuluna 100 % matkan hinnasta.

Voimassa oleva palveluhinnasto on nähtävissä osoitteessa aurinkomatkat.fi/palveluhinnasto.

 

2. Matkustajan oikeus peruuttaa matka ylivoimaisen esteen vuoksi

Jos matkustajaa kohtaa odottamaton ja vakava tapahtuma ja hänellä on valmismatkalain 15 §:n 3 momentin ja Yleisten valmismatkaehtojen 5.1. kohdan mukainen oikeus peruuttaa matka, veloitamme valmismatkojemme erityisluonteen vuoksi YVE 1.3. kohdan oikeuttamina matkustajalta korvauksen peruuttamisesta aiheutuvista tarpeellisista toimenpiteistä, kuten ennakkoon maksetuista palveluista, joista Aurinkomatkoilla ei ole hinnanpalautusoikeutta (esim. lennot, majoituspalvelut). Aurinkomatkoilla on oikeus matkanjärjestäjänä periä todelliset alihankkijoiden kulut sekä Aurinkomatkojen palveluhinnaston mukaiset toimistokulut. Tapaukset käsitellään tapauskohtaisesti.


3. Matkustajan oikeus muuttaa sopimusta ja luovuttaa se toiselle

Matkustajalla on oikeus muuttaa varauksessa olevia matkustajatietoja tai luovuttaa matkasopimus toiselle henkilölle, jolloin matkanjärjestäjällä on oikeus periä kohtuullinen korvaus luovutuksesta.

Erikoismatkojen erityisluonteen vuoksi sopimuksen luovuttaminen toiselle matkustajalle aiheuttaa lentolipun peruuntumisen ja uuden lentolipun varaamisen. Hinta määräytyy luovutushetken, saatavuuden ja paikkatilanteen hintojen mukaisesti. Aurinkomatkat veloittaa sopimuksen luovuttamisesta aiheutuvat todelliset kulut ja Aurinkomatkojen palveluhinnaston mukaiset toimistokulut. (YVE 8.2)


Matkustajatietojen muuttaminen

Erikoismatkojen erityisluonteen vuoksi matkustajatietojen muuttaminen aiheuttaa lentolipun peruuttamisen ja uuden lentolipun varaamisen. Hinta määräytyy muutoshetken, saatavuuden ja paikkatilanteen hintojen mukaisesti. Muutoksesta aiheutuu merkittävä kulu, koska vanhasta lentolipusta ei saa hyvitystä ja uusi lentolippu voi olla aikaisempaa kalliimpi. Aurinkomatkoilla on oikeus matkanjärjestäjänä periä muutoksen aiheuttamat todelliset alihankkijoiden kulut sekä Aurinkomatkojen palveluhinnaston mukaiset toimistokulut. (YVE 8.2)


AURINKOMATKOJEN TEKEMÄT VARAUSMUUTOKSET

Mikäli Aurinkomatkat muuttaa varausta, tulee matkustajan ilmoittaa seitsemän (7) päivän kuluessa tiedon saamisesta tai erikseen ilmoitetun aikataulun mukaisesti, jos muutos ei hänelle sovi. Mikäli Aurinkomatkat ei saa vastausta pyydetyssä aikataulussa, katsotaan muutos hyväksytyksi osaksi valmismatkasopimusta.


LENTOAIKATAULUN MUUTOKSET

Ennakkoon ilmoitettu aikataulu voi muuttua ennen matkan alkua. Varauksen yhteyshenkilö on velvollinen huolehtimaan, että Aurinkomatkoilla on käytettävissään ajantasaiset yhteystiedot (matkapuhelinnumero ja sähköpostiosoite), joista hänet tavoittaa ennen matkaa ja matkan aikana mahdollisten muutosten ilmoittamiseksi. Mikäli yhteystiedot eivät ole ajan tasalla, vastaa hän itse muuttuneiden tietojen aiheuttamasta vahingosta ja syntyvistä kuluista.


AURINKOMATKOJEN VASTUUT

Matkanjärjestäjä ei vastaa valmismatkaan sisältymättömistä järjestelyistä, kuten liityntäkuljetusten tai matkustajan erikseen tilaamien välitettyjen erillispalvelujen toteutumisesta esim. autonvuokrauksesta tai matkavakuutuksesta. Pelkkiä lentoja ei katsota valmismatkaksi eikä niihin sovelleta valmismatkalakia tai Yleisiä valmismatkaehtoja, niihin sovelletaan Pelkkien lentojen erityisehtoja. Myös valmismatkan lentolippuihin, lennolla mukana kuljetettaviin matkatavaroihin ja muihin kuljetukseen liittyviin asioihin, esim. ateriat lennolla, sovelletaan lipun antaneen ja kuljetukseen osallistuvien lentoyhtiöiden kuljetusehtoja sekä kansainvälisiä ilmailumääräyksiä. Jos valmismatka on hankittu pääasiassa muuhun kuin yksityiseen tai vapaa-ajan tarkoitukseen, matkanjärjestäjän korvausvastuu esine- ja varallisuusvahingoissa on rajoitettu 250 euroon/henkilö. Kuljetusten aikana tapahtuneen vahingon osalta otetaan huomioon, mitä niistä on kuljetusoikeudellisissa säännöksissä ja sopimuksissa säädetty.

Tähtiluokitus on Aurinkomatkojen oma hotelliluokitus, johon pidätämme oikeuden tehdä tarkennuksia. Muutos ei välttämättä oikeuta hinnanalennukseen. Aurinkomatkoilla tai hotellilla on oikeus antaa matkustajille paremmat järjestelyt kuin mitä tehty varaus edellyttää. Aurinkomatkoilla ei ole kuitenkaan velvollisuutta antaa kaikille matkustajille samoja etuja.


MATKUSTAJAN VASTUUT

Matkustajan vastuulla on saapua hotelliin matkavahvistuksen ja mahdollisen erillisen hotellivoucherin tietojen mukaisesti. Matkustajan havaitessa puutteita tuotteen tasossa tai tuottajan palvelussa (mm. lentojen myöhästymiset, hotellien tai muiden palveluiden epäkohdat), hänen tulee osoittaa virheilmoitus ensisijaisesti kyseisen palvelun tuottajalle paikan päällä tai matkadokumenteissa olevaan palveluntuottajan hätänumeroon. Matkustajan tulee noudattaa viranomaisten, matkanjärjestäjän sekä kuljetusyhtiön antamia matkan toteuttamiseen liittyviä ohjeita, määräyksiä sekä järjestyssääntöjä.

Matkustaja ei saa aiheuttaa häiriötä käyttäytymisellään. Jos matkustaja olennaisesti laiminlyö velvollisuutensa, voidaan hänen matkalle lähtönsä evätä tai hänet voidaan poistaa matkalta. Tällöin matkustajalla ei ole oikeutta maksun palautukseen ja hän vastaa itse kaikista aiheutuvista kuluista. Matkustaja on vastuussa vahingoista, jotka hän menettelyllään aiheuttaa matkanjärjestäjälle, kuljetusyhtiölle tai kolmansille osapuolille.

Aurinkomatkat ei vastaa matkan estymisestä tai keskeytymisestä, joka johtuu puutteellisista matkustusasiakirjoista, eikä matkustusasiakirjojen hankkimisesta aiheutuvista kuluista, eikä vahingosta, joka on aiheutunut matkustajan omasta tuottamuksesta.


MATKAAN KUULUVIEN PALVELUIDEN KÄYTTÖ

Mikäli matkustaja ei käytä lainkaan varaamaansa majoitusta, tai käyttää sitä vain osan lomastaan, on velvollinen ilmoittamaan asiasta välittömästi Aurinkomatkojen kohdehenkilökunnalle.

Matkustaja on velvollinen tarkistamaan vähintään vuorokautta ennen lähtöä paluukuljetuksen aikataulun lomakansiosta mm. mahdollisten aikataulumuutosten vuoksi sekä saapumaan hotelliin tai bussin lähtöpaikalle hyvissä ajoin ennen bussin lähtöä lentokentälle. Mikäli matkustaja ei noudata tätä velvollisuutta tai myöhästyy ilmoitetusta lähtöajasta, matkustaja vastaa itse paluukuljetuksesta.

Mikäli matkustaja ei käytä menolentoa, hänellä ei ole oikeutta käyttää myöskään paluulentoa.


TAKAISINMAKSUT

Takaisinmaksua ei myönnetä peruuttamattomasta varauksesta, eikä käyttämättä jätetyistä palveluista. Jos matkustaja ei käytä matkaan sisältyvää kuljetusta tai muuta palvelua tai käyttää niitä vain osittain, ei hänellä ole oikeutta takaisinmaksuun.


VIRHEILMOITUS

Valmismatkassa olevasta virheestä on ilmoitettava viipymättä Aurinkomatkojen edustajalle. Suoraan palveluntarjoajalle tehty valitus on pystyttävä osoittamaan kirjallisella dokumentilla, josta ilmenee, milloin valitus on tehty, kenelle ja mistä on valitettu sekä miten virhe on korjattu.

Matkan jälkeen Aurinkomatka-pakettia koskevat mahdolliset korvausvaatimukset on esitettävä Aurinkomatkoille viimeistään kahden kuukauden kuluttua matkan päättymisestä. Matkustajan tulee säilyttää mahdollisista lisäkuluista kaikki dokumentit ja kuitit sekä dokumentti, johon on kirjattu mahdolliselle palveluntarjoajalle tehdyn valituksen tiedot.

Matkanjärjestäjällä on Yleisten valmismatkaehtojen kohdan 11.1. perusteella oikeus peruuttaa matka tai matkasarja, jos matkalle tai matkasarjaan kokonaisuutena ei ole ilmoittautunut sen toteuttamisen edellyttämää matkustajamäärää. Peruuttamisesta ilmoitetaan tällöin viimeistään 21 vrk ennen matkan alkua. Matkojen ja matkasarjojen toteuttamiseen vaaditaan vähimmäismäärä matkustajia.

Ennen matkalle lähtöä Aurinkomatkojen toimesta tapahtuva varausmuutos voi oikeuttaa Yleisten valmismatkaehtojen mukaisiin hinnanalennuksiin. Hinnanalennus suoritetaan asiakkaalle matkan jälkeen, kun virhe on todistettavasti tapahtunut eikä tapahtunutta ole voitu korjata kohteessa paikan päällä. Mikäli tapahtunut on voitu korjata kohteessa paikan päällä, ei tilanne aiheuta automaattisesti oikeutta korvauksiin matkan jälkeen.

Aurinkomatkat ei vastaa matkanjärjestäjästä riippumattomista muutoksista. Tämä koskee kaikkia hintoja, alennuksia, lähtöpäiviä, lentoja, konetyyppejä, hotelleja jne. Kaikki hinnat, aikataulut ja retkiohjelmat ovat sitoumuksetta. Oikeus muutoksiin pidätetään.


VASTUULLINEN MATKANJÄRJESTÄJÄ

Oy Aurinkomatkat - Suntours Ltd Ab Tietotie 9, PL 200, 01530 VANTAA p. 010 446 441/vaihde

Nämä Aurinkomatkojen erikoismatkojen ehdot on päivitetty 30.5.2018, ja ne ovat voimassa 1.2.–30.6.2018 varatuille Aurinkomatkojen erikoismatkoille. Aurinkomatkat Oy - Suntours Ltd Ab varaa oikeuden muuttaa tai rajata näitä matkaehtoja.

AURINKOMATKOJEN TEEMA- JA ERIKOISMATKOJEN ERITYISEHDOT

ENNEN 1.2.2018 TEHDYILLE VARAUKSILLE

Oy Aurinkomatkat - Suntours Ltd Ab (myöhemmin Aurinkomatkat) Teema- ja erikoismatkat kuuluvat valmismatkalain alaisuuteen. Vastuullinen matkanjärjestäjä on Aurinkomatkat. Matkat kuuluvat valmismatkavakuuden piiriin. Aurinkomatkat on asettanut Suomessa Kuluttajavirastolle vakuuden, joka kattaa nämä matkat. Aurinkomatkojen rekisteritunnus Kuluttajanvirastossa on KuVi 164/88/MJ.

Teema- ja erikoismatkoilla tarkoitetaan valmismatkoja, joihin sisältyy sarjatuotannosta poikkeava kuljetusmuoto, aikataulu, majoitus ja/tai erityisohjelma. Näitä matkoja ovat esimerkiksi:

 • risteilyt
 • välilennolliset yhdistelmämatkat
 • kiertomatkat
 • Finnairin Miamin reittilennolla lennettävät matkat
 • lukijamatkat
 • urheilu- ja tapahtumamatkat
 • kanta-asiakasmatkat

Ilmoitamme noudatettavista ehdoista matkavarausta tehtäessä.


AVOIN KAUPPA

Aurinkomatkojen teema- ja erikoismatka voidaan peruuttaa 7 vrk:n kuluessa varauksesta, kun lähtöpäivään on peruutushetkellä aikaa vähintään 90 vuorokautta. Tällöin palautetaan maksusuoritukset palvelumaksuja lukuunottamatta asiakkaalle. Avoin kauppa ei koske asiakkaan eri tilauksesta hankittuja lisäpalveluita, kuten tapahtumalippuja yms.


MAKSUEHDOT

 • Varausmaksu 300 €/hlö. Varausmaksun lisäksi heti voidaan veloittaa varausvaiheessa mahdollisten tapahtumalippujen tms. hinta. Joissakin matkoissa koko matkan hinta erääntyy maksettavaksi välittömästi. Tällaisesta käytännöstä ilmoitetaan asiakkaalle matkan varauksen yhteydessä. Varattaessa matka puhelimitse tai toimistossa tulee varausmaksu suorittaa 3 vrk:n kuluessa varauksesta. Verkkokaupassa varausmaksu maksetaan varauksen yhteydessä.
 • Loppumaksu tulee suorittaa 45 vrk ennen lähtöpäivää. Sekä ennakko- että loppumaksu suoritetaan matkavarauksessa olevien tietojen mukaisesti.

Maksamalla vähintään varausmaksun asiakas hyväksyy kaikki Teema- ja erikoismatkojen matkaehdot. Palvelumaksut veloitetaan Aurinkomatkojen palveluhinnaston mukaisesti.


Muutokset ja peruutukset

Yleistä

Teema- ja erikoismatkat kuuluvat erityisehtoisiin ja -luonteisiin matkoihin, joissa muutos- ja peruutuskulut määräytyvät poikkeuksellisten määräysten, kuten hotellien ja varaukseen valitun lentoyhtiön reittilentojen nimenmuutosten, varaus- ja myyntiehtojen mukaan. Varattua ja maksettua matkaa ei yleensä voi muuttaa tai perua kuluitta. Peruutus- ja muutostapauksissa asiakkaan tulee välittömästi ottaa yhteyttä Aurinkomatkojen asiakaspalveluun.


PERUUTUS- JA MUUTOSEHDOT

1. Matkustajan oikeus perua matka ilman erityistä syystä

Matkojen erityisluonteen vuoksi sovellamme Yleisten valmismatkaehtojen lisäksi alla olevia peruutuskuluja matkustajan peruuttaessa matkansa ilman erityistä syytä.

 • jos matka perutaan viimeistään 45 vrk ennen matkan alkua, peritään varausmaksu
 • jos matka perutaan viimeistään 44–30 vrk ennen matkan alkua, peritään 50 % matkan hinnasta
 • jos matka perutaan viimeistään 30–0 vrk ennen matkan alkua, peritään 100 % matkan hinnasta

2. Matkustajan oikeus perua matka erityisestä syystä

Jos matkustajaa kohtaa odottamaton ja vakava tapahtuma, hänellä on valmismatkalain 15 §:n 1 momentin 3 kohdan ja Yleisten valmismatkaehtojen kohdan 5.1. mukainen oikeus perua matka. Aurinkomatkat soveltaa näiden matkojen osalta valmismatkalain 15 §:n 2 momenttia, jonka mukaan matkanjärjestäjällä on oikeus periä kohtuullinen korvaus perumisesta aiheutuvista tarpeellisista toimenpiteistä, kuten ennakkoon maksetuista palveluista, joista matkanjärjestäjällä ei ole hinnanpalautusoikeutta (esim. lennot, majoituspalvelut ja muut matkajärjestelyt). Aurinkomatkoilla on oikeus matkanjärjestäjänä periä todelliset alihankkijoiden kulut sekä Aurinkomatkojen palveluhinnaston mukaiset toimistokulut. Tapaukset käsitellään tapauskohtaisesti.


3. Matkustajan oikeus muuttaa sopimusta

Teema- ja erikoismatkojen lipunkirjoitus tapahtuu hyvissä ajoin ennen matkan alkua. Useimmat lentolipputyypit eivät salli takaisinmaksua lipunkirjoituksen jälkeen peruutus- tai muutostilanteissa. Mahdollinen takaisinmaksu näissä tapauksissa voi olla hyvin rajoitettua tai ei ole lainkaan mahdollista. Nämä säännöt ovat huomattavasti Yleisiä valmismatkaehtoja (YVE) tiukemmat.

Reittilentojen muutos- ja peruutuskuluina peritään yleensä lentolipun osuus. Hotellien muutos- ja peruutussäännöt vaihtelevat hotellista riippuen ja risteilyjen osalta laivayhtiön muutos- ja peruutussääntöjen mukaan.

Takaisinmaksua ei myönnetä peruuttamattomasta varauksesta. Jos asiakas ei käytä matkaan sisältyvää kuljetusta tai muuta palvelua tai käyttää niitä vain osittain, ei hänellä ole tällä perusteella oikeutta takaisinmaksuun. Lisäksi Aurinkomatkat veloittaa muutoksen tai peruutuksen työvaiheiden käsittelystä aiheutuneet kohtuulliset kulut. Vakuutusyhtiöille laadittavasta todistuksesta Aurinkomatkat veloittaa palveluhinnaston mukaisen palvelumaksun.

Mahdollisten lisämaksullisten palveluiden kuten lentokenttäkuljetuksen tai retken muutos- ja peruutuskulut vaihtelevat, ja tapaukset käsitellään tapauskohtaisesti.

Kehotamme matkustajaa ottamaan matkavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturvavakuutus. Vakuutusten kattavuudessa voi olla eroja. Kehotamme matkustajaa tarkistamaan, onko vakuutukseen sisältyvä peruutusturva riittävä.


LISÄPALVELUT

Matkaan lisäpalveluna liitettävät retket, tapahtumaliput tai -ilmoittautumiset sekä asiakkaan pyynnöstä erikseen tilatut muut lisäpalvelut on maksettava kokonaisuudessaan ennakkomaksun tai lisäpalvelutilauksen yhteydessä. Lisäpalvelutilaus on heti sitova, ja peruutuskulut ovat perumisen syystä riippumatta 100 %.

Aurinkomatkat ei vastaa tapahtuman peruuntumisesta, tapahtumajärjestelyjen vaihtumisesta, ajankohdan tai paikan muuttumisesta tai virheistä tapahtumaohjelmassa eikä edellä mainittujen epäkohtien asiakkaille aiheuttamista vahingoista tai kustannuksista. Muilta osin noudatamme Yleisiä valmismatkaehtoja.


HINNOITTELUPERUSTE

Aurinkomatkojen teema- ja erikoismatkat perustuvat matkaa hinnoiteltaessa voimassa olleisiin tietoihin, aikatauluihin, hintoihin ja valuuttakursseihin. Aurinkomatkat varaa itselleen oikeuden muuttaa sovittua matkan hintaa. Lopulliseen hintaan voivat vaikuttaa verojen ja julkisten maksujen, kuljetus- ja/tai kohdekustannusten ja valuuttakurssien muutokset. Kuluttaja-asiamiehen ohjeistuksen mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan alkuperäistä hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkan alkua voimassa ollutta valuuttakurssia.


HINTAAN SISÄLTYVÄT

 • sähköpostitse toimitettavat matkadokumentit
 • matkavahvistuksen mukaiset lento-  ja muut kuljetukset
 • lentokenttäkuljetukset
 • majoitus mahdollisine aterioineen matkakohteessa ja/tai risteilyllä majoitus aterioineen laivalla

HINTAAN EIVÄT SISÄLLY

 • palvelumaksut
 • matkadokumenttien postitus kirjeitse
 • maa- ja liittymäkuljetukset kotimaassa
 • erikseen maksettavat retket ja muut lisäpalvelut matkakohteessa
 • ruokajuomat ja palveluraha
 • passi- ja viisumikulut
 • mahdolliset rokotukset
 • matkavakuutus
 • opaspalvelu matkakohteessa ellei toisin ilmoiteta

Voimassa oleva palveluhinnasto on verkkosivuillamme aurinkomatkat.fi/palveluhinnasto.


MUUTA HUOMIOITAVAA

Passi, viisumi ja rokotukset

Matkustaja hankkii itse omalla kustannuksellaan matkalle tarvittavat matkustusasiakirjat (passi tai henkilökortti), viisumin ja rokotukset. Suomen kansalaisten viisumitarpeesta ja passin voimassaolomääräyksestä ilmoitetaan Aurinkomatkojen verkkosivuilla.

Matkustettaessa Yhdysvaltoihin tai yhdysvaltojen kautta matkustavilla on oltava voimassa pakollinen sähköinen ESTA-matkustuslupa, jolla viranomaiset varmistavat Visa Waiver -ohjelman (VWP) puitteissa ilman viisumia matkustavien henkilöiden kelpoisuuden matkustaa USA:han. ESTA-hyväksymismenettely on pakollinen kaikille, jotka matkustavat USA:han Visa Waiver -ohjelman puitteissa. USA:n viranomaiset suosittelevat, että ESTA-hyväksyminen haetaan viimeistään 72 tuntia ennen lähtöä CBP:n (Customs and Border Protection, CBP) sivujen kautta. Mukana oleville tai yksin matkustaville lapsille on iästä riippumatta hankittava oma ESTA-hyväksyminen. ESTA-matkustuslupa on maksullinen. Ano sähköinen matkustuslupa seuraavan linkin kautta https://esta.cbp.dhs.gov/.

Muiden kuin Suomen kansalaisten on tarkistettava passimääräykset ja viisumin, myös kauttakulkuviisumin tarve ennen matkatilauksen lopullista vahvistamista. Aurinkomatkat ei vastaa matkustajalle aiheutuneista vahingoista, mikäli matka estyy tai keskeytyy puutteellisten matkustusasiakirjojen tai viisumin epäämisen johdosta. Tietoja terveysmääräyksistä ja rokotuksista http://www.thl.fi/ ja http://www.rokote.fi/.

Asiakkaan vastuulla on tarkistaa ennen matkan vahvistamista ja maksamista seuraavat asiat:

 • varaustietojen oikeellisuus (esim. päivämäärät, matkustajien passin mukaiset nimitiedot)
 • jos varausprosessi jostakin syystä keskeytyy ja asiakas ei saa varausvahvistusta, tulee asiakkaan ottaa välittömästi yhteyttä Aurinkomatkojen asiakaspalveluun
 • passin voimassaolo sekä matkakohteen vaatimuksista riippuen viisumi tai transit- eli kauttakulkuviisumit
 • mikäli matkakohteeseen vaaditaan viisumi, sen hankkimiseen tulee olla riittävästi aikaa (esim. Kiina, Intia). Asiakkaalla on velvollisuus tarkistaa viisumin hankintaan tarvittava aika

Matkavakuutus

Kehotamme matkustajia ottamaan matkavakuutuksen, johon sisältyy peruutusturvavakuutus jo matkan varausvaiheessa mm. peruutuskulujen ja mahdollisen matkalla sairastumisen varalta. Kehotamme matkustajaa tarkistamaan oman vakuutuksensa peruutusturvaehtokohdan sekä matkavakuutuksen muut mahdolliset korvausrajoitukset.

Matkatavarat lennolla

Aurinkomatkat noudattaa matkatavarasäännöksissä ja maksuissa operoivan lentoyhtiön ehtoja. Suurin osa matkapaketeista toteutetaan Finnairin lennoilla – ajantasaiset matkatavarahinnat sekä säännöt löytyvät Finnairin verkkosivuilta. Muilla lentoyhtiöillä sovelletaan matkatavaroiden kuljettamisessa kyseisen lentoyhtiön ehtoja, jotka ovat saatavissa ko. lentoyhtiön verkkosivuilta tai kysymällä Aurinkomatkojen asiakaspalvelusta. Mikäli lennot lennetään kahdella tai useammalla eri lentoyhtiöllä noudatetaan lennoilla tiukimpia matkatavarasääntöjä.

Virheilmoitus

Valmismatkassa olevasta virheestä on ilmoitettava viipymättä Aurinkomatkojen edustajalle tai matkaohjelmassa ilmoitetulle paikalliselle edustajalle. Suoraan palveluntarjoajalle tehty valitus on pystyttävä osoittamaan kirjallisella dokumentilla, josta ilmenee milloin valitus on tehty ja kenelle, mistä on valitettu ja miten virhe on korjattu.

Matkanjärjestäjällä on Yleisten valmismatkaehtojen kohdan 11.1. perusteella oikeus peruuttaa matka tai matkasarja, jos matkalle tai matkasarjaan kokonaisuutena ei ole ilmoittautunut sen toteuttamisen edellyttämää matkustajamäärää. Peruuttamisesta ilmoitetaan tällöin viimeistään 21 vrk ennen matkan alkua. Tämän esitteen matkojen ja matkasarjojen toteuttamiseen vaaditaan vähimmäismäärä matkustajia.

Oy Aurinkomatkat - Suntours Ltd Ab ei vastaa matkanjärjestäjästä riippumattomista muutoksista eikä mahdollisista painovirheistä. Tämä koskee kaikkia hintoja, alennuksia, lähtöpäiviä, lentoja, konetyyppejä, hotelleja jne. Kaikki hinnat, aikataulut ja retkiohjelmat ovat sitoumuksetta. Oikeus muutoksiin pidätetään.


Vastuullinen matkanjärjestäjä

Oy Aurinkomatkat - Suntours Ltd Ab
Tietotie 9, PL 200, 01530 VANTAA
p. 010 446 441/vaihde

Ehdot on päivitetty 3.2.2015, ja ne ovat olleet voimassa 13.12.2017 saakka. Aurinkomatkat Oy - Suntours Ltd Ab varaa oikeuden muuttaa tai rajata näitä bonussääntöjä.