Malta – tietoa matkakohteesta

Malta 1
Malta 2
Malta 3
Malta 4
Malta 5
Malta 6
Malta 7
Malta 8
Malta 9
Malta 10
Malta 11
Malta 12
Malta 13
Malta 14
Malta 15
Malta 16
Malta 17
Malta 18
Malta 19
Malta 20
Malta 21
Malta 22
Malta 23
Malta 24
Malta 25
Malta 26
Malta 27
Malta 28
Malta 29
Malta 1
Malta 2
Malta 3
Malta 4
Malta 5
Malta 6
Malta 7
Malta 8
Malta 9
Malta 10
Malta 11
Malta 12
Malta 13
Malta 14
Malta 15
Malta 16
Malta 17
Malta 18
Malta 19
Malta 20
Malta 21
Malta 22
Malta 23
Malta 24
Malta 25
Malta 26
Malta 27
Malta 28
Malta 29

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.


Harrastukset

Maltan ja sen naapurisaarten Gozon ja Cominon kirkkaat vedet soveltuvat erinomaisesti sukellukseen ja snorklaukseen. Hyvät mahdollisuudet myös vesihiihtoon, purjehdukseen, surffaukseen sekä patikointiin. Kalliokiipeily on suosittua Dinglin kallioilla. Golden Bayn hiekkarannan läheisyydesä on ratsastustalli.

Golf

The Royal Malta Golf Clubin 18-reikäinen kenttä on n. 8 km:m päässä Sliemasta.

Patikointi

Maltan maisemaan mahtuu kallioita, rantoja ja pensaikkoa. Ei siis ihme, että patikointi on suosittua saarilla. Patikkareittejä on Maltan saarella 7 ja viereisellä Gozon saarella 3. Gozo on maalaisromanttinen pikkusaari, joka tarjoaa luonnonrauhaa, pieniä kyliä ja nähtävyyksiä.

Sukellus

Maltalla on erinomaiset sukellusmahdollisuudet ja vedet ovat Euroopan parhaimpia. Sukelluskouluja on lähes joka lahdenpoukamassa. Esim. Divewise-sukelluskeskus St Juliansissa järjestää sukelluksia vasta-alkajille ja kokeneille sukeltajille. 


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Apteekit ovat avoinna ma–la, sunnuntaisin yksi apteekeista päivystää.
Lääkäriin saa tarvittaessa yhteyden hotellin kautta.

Liikuntaesteiset

Maltalla maasto on melko mäkistä. Jalkakäytävät ovat yleensä kapeita ja niiden reunukset ovat korkeita. Jalkakäytäville ei juurikaan ole luiskia. Vallettan Vanhassakaupunki on mäkistä, kadut ovat kapeita ja paikoitellen jyrkkiä. 

Luottokortit

Visa, MasterCard ja American Express käyvät maksuvälineinä useimmissa hotelleissa, ravintoloissa ja liikkeissä. Korteilla voi nostaa rahaa automaateista.

Matkalle mukaan

Maltalla on tyypillinen Välimeren ilmasto. Kuumia ja kuivia kesäpäiviä vilvoittaa merituuli. Keväisin ja syksyisin Afrikasta puhaltava sirocco-tuuli tuo saarille kuumaa ilmaa ja kosteutta. Sateita tulee harvoin, ja auringosta ja rantaelämästä voi nauttia jopa lokakuun loppuun.
Keväällä ja loppusyksystä sää saattaa olla epävakainen. Ota mukaan myös lämmintä vaatetta ja sadevarusteet. Tutustut kaupunkeihin parhaiten kävellen – varaa mukaan mukavat kengät. 

Palveluraha

Maltalla on tapana antaa palvelurahaa hyvästä palvelusta. Voit halutessasi muistaa tarjoilijoita ja hotellisi huonesiivoojaa, laukunkantajaa ja ravintolahenkilökuntaa. Ravintolassa sopiva palveluraha on n. 10 % laskun loppusummasta.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Malta kohdeopas


Kulkuyhteydet

Maltalla kaupungit sijaitsevat tiiviisti kylki kyljessä. Aina ei edes huomaa, missä yksi kaupunki loppuu ja toinen alkaa. Kaupungeissa on helppo liikkua kävellen. Paikallisbusseilla liikkuminen on edullista ja bussiverkosto kattaa koko saaren. Liikenne on vasemmanpuoleista. 

Bussi
Bussit Vallettan, Slieman ja St. Juliansin välillä liikennöivät päivittäin aamusta myöhään iltaan. Cirkewwasta, Melliehasta ja St. Paul's Baysta on hyvät bussiyhteydet Sliemaan, St. Juliansiin ja Vallettaan. Lippu ostetaan bussissa tai bussiasemilla. 

Taksi
Taksilla liikuttaessa hinta on syytä sopia etukäteen. 

Lautta
Slieman ja Vallettan välillä liikennöi lautta. Maltan pohjoiskärjestä Cirkewwasta on noin puolen tunnin laivamatka Gozon saarelle Mgarriin, josta on bussiyhteys saaren pääkaupunkiin Victoriaan. Laivat liikennöivät päiväaikaan 45 min–tunnin välein, yöllä lähtöjä on harvemmin.
Maltan ja Gozon välissä sijaitsevalle pienelle Cominon saarelle pääsee lautalla. Maltalta on myös laivayhteys Sisiliaan, matka kestää n. 1,5 t. 


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset hintaan 18 €/aikuinen ja 9 €/lapsi 2–17-v., alle 2-vuotiaat sylilapset maksutta. Voit ostaa myös yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetuksen voit ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus tulee ostaa viimeistään viisi päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Malta International Airport
Matkan pituus Valletta n. 9 km, Sliema ja St. Julians n. 12 km, St. Paul's Bay n. 19 km, Mellieha n. 26 km
Matkan kesto Vallettaan n. 30 min, Sliema ja St. Julians 45 min–1 t, St. Paul's Bay 45 min–1 t, Mellieha 1 t–1 t 30 min 


Malta lasten kanssa

Vesipuisto 
Vesipuisto Splash & Fun Park Maltan saaren pohjoisrannikolla on avoinna kesäkaudella säiden mukaan n. 1.5.–31.10.

Muuta tekemistä lasten kanssa
Playmobil  Funpark sijaitsee n 8 km:n päässä Vallettasta. 
Koko perheen vierailukohteeksi sopii Melliehan läheisyydessä sijaitseva Kippari-Kallen kylä, Popeye Village. Maltalla kuvattiin 1980-lvulla Kippari Kalle -elokuva, jonka kuvauksiin kylä rakennettiin. Popeye Villagen alueella on mm. esityksiä, kauppoja ja ravintoloita.

Supermarketeissa myydään äidinmaidonkorviketta, purkkiruokia sekä vaippoja.


Nähtävyydet

Muurien ympäröimä Unescon maailmanperintökohde, Vallettan Vanhakaupunki on jo itsessään nähtävyys. Pyhän Johanneksen katedraalin linnoitusmainen ulkokuori kätkee sisäänsä upean barokkityyliin koristellun kirkon. Katedraalissa on mm. Caravaggion maalaus Johannes Kastajan mestaus. Barraccan puutarhasta avautuu kaunis näkymä mm. Vallettan satamaan.
Arkeologisessa museossa on esillä löytöjä saarten esihistoriallisen kauden asutuksesta. Taidemuseossa on useita Johanniittain ritarien taidekokoelmia. Suurmestarin palatsi on nykyisin Maltan presidentin virkatoimisto, palatsin muutamat salit ja gobeliinihuoneet ovat avoinna yleisölle. 

Pyhän Paavalin katedraalissa Mdinassa on mm. italialaisten taiteilijoiden töitä. Neitsyt Marian syntymiselle pyhitetty Melliehan katedraali on rakennettu vuonna 1898. Mostan kaupungin keskustassa on valtava Mosta Rotundan tuomiokirkko, joka on rakennettu 1830–1860-luvuilla. Sen kupoli on kolmanneksi suurin Euroopassa.
Buskettin metsä Rabatissa on alkujaan Johanniittain ritarien kasvattama metsästysalue, jolla on nykyisin mm. oliivi- ja appelsiinilehtoja. Suurten tammien, mäntyjen ja laakeripuiden katveeseen voi mennä vaikkapa piknikille.
Roomalaisajalta peräisin olevat Pyhän Paavalin katakombit ovat Rabatissa. Melliehan Punaisesta tornista on mahtavat maisemat Gozon saarelle ja Melliehan kaupunkiin.

Marsaxlokk on Maltan toiseksi suurin luonnonsatama ja saaren tärkein kalasatama. Satamalahti on täynnä värikkäitä, perinteisiä kalastajaveneitä. Kylän elämä on vilkkaimmillaan sunnuntaisten kalamarkkinoiden aikaan. Siellä on hyviä kalaravintoloita.

Hal Saflienin Hypogeum Paolan kaupungissa on Unescon maailmanperintökohde. Se on kalkkikivikallioon 3000–2400 eaa. louhittu labyrinttimainen, useista maanalaisista kammioista koostuva luolasto. Kammioita käytettiin aikoinaan hautoina ja temppelinä.

Gozon saaren nähtävyyksiä
Maalaismaisella Gozon saarella on barokkikirkkoja ja vanhoja kivisiä taloja. Vaikuttava rannikko houkuttaa retkille kalliopoukamiin ja punahiekkaisille rannoille tai purjehtimaan, sukeltamaan ja kalastamaan. Gozo on Välimeren parhaita sukelluspaikkoja. 
Kaikki saaren tiet johtavat saaren pääkaupunkiin Victoriaan. Kaupunkia ympäröivän linnoituksen, Cittadellan huipulta on huikeat näkymät ympäristöön.  
Dwerja on luonnonnähtävyyksiltään koko Maltan saariston vaikuttavin kohde. Pystysuorat kalliot ja rannikko ovat täynnä merieläinten fossiileja. Vedenalaiset luolat ovat hyviä sukelluskohteita. 


Ostokset

Maltalla ostoksia voi tehdä mm. pienten kujien kaupoissa, designputiikeissa ja markkinoilla. Suurempia ostoskeskuksia ovat mm. Slieman Tigne Point ja St. Juliansin The Baystreet. Suurin osa kaupoista on keskittynyt Vallettan, Slieman ja St. Juliansin alueille. Suosittuja tuliaisia ovat maltalaiset käsityöt, korut, kengät, käsinpuhallettu lasi, keramiikka ja hopeafiligraanityöt.


Ravintolat ja huvit

Maltan keittiössä maistuvat italialaiset, englantilaiset ja pohjoisafrikkalaiset maut. Saaren erikoisuuksia ovat erilaiset kaniruuat, miekkakala, bragioli-lihakääryleet ja paikallinen gbejna-juusto. Tasokkaita ja viihtyisiä ravintoloita on runsaasti  St. Juliansissa ja siellä erityisesti Pacevillessa. Etninen keittiö on hyvin edustettuna. Paikallinen viini on maistamisen arvoista. 

Nuorten suosimat pubit, baarit ja aamunkoittoon asti auki olevat diskot ja salsapaikat ovat St. Juliansin alueella. Melliehan iltaelämä on rauhallista. Vallettassa iltaa istutaan ravintoloissa, viinibaareissa ja pubeissa. St. Paul's Bayn alueella vilkkainta iltaelämä on Bugibbassa. Saarella on myös kasinoita.


Tapahtumat

Vallettan kaupungissa on konserttisaleja, mm. upea 1731 valmistunut Manoel-teatteri.

Kesäaikaan eri puolella saarta järjestetään kyläjuhlia, kaduilla on kulkueita, musiikkia ja illan päätteeksi ilotulituksia.


Uimarannat

Suurin osa Maltan rannoista on mereen laskeutuvia kalliorantoja, joilla ei ole palveluja. Uimaan mennään kallioon rakennettuja portaita pitkin. Lahdenpoukamissa on maksullisia merivesialtaita.

Parhaimmat hiekkarannat ovat saaren pohjoisrannalla. Loivasti syvenevä, lapsiystävällinen Mellieha Bayn hiekkaranta on Seabank-hotellia vastapäätä. Golden Bay on Maltan tunnetuin ja suosituin hiekkaranta, jolla on paljon rantapalveluja.
Ghajn Tuffiehan
lahti on pienen niemekkeen takana Golden Bayn eteläpuolella. Rannalle päästäkseen täytyy rantatörmältä laskeutua noin 170 porrasta.

Myös St. Juliansissa on pieni hiekkaranta St. George. St. Paul's Bayssa on kalliorantojen lisäksi kallion päälle tehty pieni hiekkaranta.

Hiekkarannoilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja. Nousuvarjoliitoa voi harrastaa mm. Mellieha Bayssa. Useilla rannoilla voi myös vuokrata kanootteja ja ajaa banaaniveneellä. 
Rannoille pääsee paikallisbusseilla, matka Slieman alueelta pohjoisosien hiekkarannoille kestää liikenteestä riippuen noin tunnin.

Huom. Rantapalvelut ovat toiminnassa säästä riippuen touko-kesäkuun vaihteesta alkaen syksyyn saakka.

 


Majoitusvero

Maltan hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (Eco tax), joka on 0,50 €/aikuinen/yö, maksimissaan 5 €/aikuinen/matka. Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan suoraan hotellille uloskirjautumisen yhteydessä.

Asukasluku ja etäisyydet Vallettasta

Malta 400 000 as.
Valletta n. 9 000 as.

Sliema 5 km 
St. Julians 8 km
St. Paul's Bay n. 17 km
Mellieha n. 30 km
Cirkewwa n. 37 km
Cirkewwa–Gozon saari 8 km, laivamatka 30 min
Maltan saaren leveys on 14,5 km ja pituus 27 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.