Lentokenttäkuljetukset

Havanna–Varadero-yhdistelmämatkalla lentokenttäkuljetukset sisältyvät matkan hintaan.

Siirtyminen Havannasta Varaderoon

Havannasta siirrytään Varaderoon päiväsaikaan bussilla. Matkan pituus on n. 150 km ja kesto n. 2 t 30 min. Kuljetukset sisältyvät matkan hintaan. Bussikuljetus voidaan vaihtoehtoisesti tehdä minibussilla tai autolla henkilömäärästä riippuen.

Tietoa kohteesta Havanna

Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Kaikki tarvittavat lääkkeet kannattaa ottaa mukaan Suomesta. Tryp Habana Libre -hotellin yhteydessä on kansainvälinen apteekki. Cira Garcia -klinikan apteekki Miramarin kaupunginosassa päivystää ympäri vuorokauden.

Lääkäriin saa tarvittaessa yhteyden hotellin vastaanoton välityksellä. Lääkärinpalkkiot ja lääkkeet maksetaan käteisellä. Säilytä kuitit vakuutuskorvausanomusta varten.

Luottokortit ja valuutanvaihto

Kätevin matkavaluutta on euro. Mukaan kannattaa ottaa myös pienempiä seteleitä.
Rahaa voi vaihtaa hotelleissa, lentoasemilla ja pankeissa. Valuuttaa vaihdettaessa kannattaa pyytää Kuuban vaihdettavia pesoja (CUC) myös pieninä seteleinä. Luottokorteilla maksaminen onnistuu vain hyvin harvoissa paikoissa.
Visa, Visa Electron ja Mastercard -korteilla voi nostaa rahaa automaateista ja joistakin pankeista ja rahanvaihtopisteistä. Pankkiautomaatteja on melko vähän. Yhdysvaltalaisten pankkien myöntämät luottokortit eivät kelpaa Kuubassa.

Matkalle mukaan

Kuubassa on kostea ja lämmin trooppinen ilmasto. Myös sadekuurot ovat mahdollisia. Varaa matkalle mukaan kevyitä ja hengittäviä kesävaatteita. Lämmintä vaatetta on hyvä ottaa mukaan iltoja ja hyvin ilmastoituja sisätiloja ja linja-autoja varten. Mukavat jalkineet ovat tarpeen, useat tiet ovat päällystämättömiä.
Aurinkovoide, henkilökohtaiset lääkkeet, hygieniatarvikkeet, kosteuspyyhkeet, hyttyskarkote sekä välikappale sähkölaitteisiin kannattaa ottaa mukaan jo Suomesta. Näitä tuotteita on vaikea saada paikan päällä.

Palveluraha

Kuubassa on tapana antaa palvelurahaa osoitukseksi hyväksi koetusta palvelusta. Voit kiittää mm. hotellisi laukunkantajaa, tarjoilijoita ja huonesiivoojaa muutaman peson arvoisilla tipeillä jo lomasi aikana. Ravintoloissa sopiva palveluraha on 10–15 % laskun loppusummasta, joka on useimmiten laskettu jo laskuun valmiiksi.

Kauppasaarron vaikutukset

Kuluneisuus hotelleissa, vesikatkot, viiveet ja rajoitukset tavaroiden ja elintarvikkeiden toimituksessa ovat Kuubassa tavallisia kauppasaarron vuoksi. Tämä näkyy myös korkeatasoisimmissa hotelleissa ajoittaisina häiriöinä normaalissa toiminnassa.


Havanna lasten kanssa

Kaikki tarvittava kannattaa ottaa mukaan Suomesta. Lastenruokia ei ole myytävänä. Lastenrattaita ei myöskään vuokrata.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Havanna kohdeopas


Kulkuyhteydet

Havannassa matkailijat liikkuvat etupäässä takseilla ja keltaisilla coco-takseilla. Taksin saa helposti lennosta tai hotellista tilaamalla. Vanhassakaupungissa voi tehdä kierroksen myös polkupyörätaksin kyydissä. Suurin osa Vanhankaupungin kaduista on kävelykatuja, joihin polkupyörätaksi sujahtaa Havannan kulkuneuvoista helpoiten. Seikkailu Havannan elämänmakuisilla sivukaduilla näyttääkin kaupunkia ja havannalasita elämää aidoimmillaan.

Taksit
Tavallisissa takseissa matkan hinta sovitaan aina taksiin noustessa. Takseja saa hotellien edustalta tai suoraan katujen varsilta. Tarjolla on myös Coco-takseja, joihin mahtuu kaksi henkilöä. Tunnin kierros amerikanraudalla maksaa n. 35–40 CUC.

Bussit
Paikalliset bussiyhtiöt järjestävät kuljetuksia Havannasta Varaderoon useita kertoja päivässä. Kuljetukseen voi ottaa matkalaukun mukaan. Havannassa kulkee päivittäin myös kaksikerroksinen Hop on Hop off -bussi, jonka kyydistä näkee kaupunkia laajalti. Näköalabussilla voi kulkea koko päivän samalla lipulla. Hop on Hop Off -bussilla on myös toinen reitti Havannasta itään, jolla pääsee muun muassa Playas del Esten rannoille.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana.

Havanna–Varadero-yhdistelmämatkoilla lentokenttäkuljetukset sisältyvät hintaan.

Lentokenttä Havanna
Matkan pituus n. 30 km 
Matkan kesto 30–45 min 


Nähtävyydet

Havannan Vanhakaupunki on UNESCO:n maailmanperintökohde, jonka kujilta löytyy nähtävää useille lomapäiville. Tarjolla on historiaa, taidetta, musiikkia, tanssia sekä nautintoaineita kuten rommia, sikareita ja suklaata.

Vallankumousmuseossa on esineistöä ja filmejä maan vaiherikkaasta menneisyydestä. Avoinna päivittäin.
Taidemuseoissa on kuubalaista maalaustaidetta 1500–1900-luvuilta sekä eurooppalaista taidetta 1400–1800-luvuilta. Lisää taidetta on nähtävillä Centro Wilfredo Lam -modernin taiteen keskuksessa, siirtomaa-ajan taidetta esittelevässä Museo de Arte Colonialissa sekä kymmenissä pienissä taidegallerioissa.
Museo del Ron -rommimuseossa kerrotaan rommin valmistuksesta.
Museo de la Ciudad -kaupunginmuseo oli aikoinaan kenraalikuvernöörin palatsi. Museossa on mm. esineistöä siirtomaa-ajalta.
Capitolio Nacional toimi kongressitalona 1959 asti, nyt siinä on Kuuban tiedeakatemia ja kirjasto. Rakennus on melkein samanlainen kuin Washingtonin Capitol ja siellä järjestetään opastettuja kävelyitä päivittäin.
Hemingway asui Ambos Mundos -hotellissa, Calle Obispolla, huoneessa 511 ja kirjoitti ensimmäisiä kappaleita kirjastaan Kenelle kellot soivat. Huone on nykyisin museo.
Museo del Chocolate eli suklaamuseo tarjoaa mahdollisuuden ostaa paikallista suklaata ja kaakaota.
Castillo de la Real Fuerza on sotamuseo ja linnoitus Plaza de Armaksen aukiolla.

Vanhankaupungin ulkopuolella on myös runsaasti nähtävää
Hemingwayn talo Finca La Vigia. Hemingway asui talossa 1939–1960 ja kirjoitti siellä suurimman osan kirjoista Kenelle kellot soivat ja Vanhus ja Meri. Talo sijaitsee kaupungin ulkopuolella, n. 15 km:n päässä. Taloon ei pääse sisälle.
Jose Marti Memorial on 139 metriä korkea torni vallankumousaukiolla, jonka ylimmässä kerroksessa on näköalapaikka.
Necropolis Cristobal Colon on kuvauksellinen hautausmaa.
Callejon de Hamel on taidekortteli Centro Havannassa. Sunnuntaisin keskipäivällä kuulet täällä myös elävää musiikkia.


Ostokset

Ostosmahdollisuudet ovat suppeat. Vanhankaupungin Calle Obispon varrella on muutama kirja-, vaate- ja kenkäkauppa. Markkinoilla myydään paikallisia käsitöitä. Hotellien yhteydessä on myymälöitä. Kuubalaiset sikarit ja rommi ovat maailmankuuluja. Hinnat ovat Suomen tasoa. Palacio de la Artesania -talossa, Calle Cuballa myydään käsitöitä ja t-paitoja. Nykyaikainen ostosalue on Grand Hotel Manzana Kempinskin alakerroksessa. San Josen käsityömarkkinat vanhassa satamarakennuksessa ovat erinomainen paikka tehdä ostoksia taiteen ja matkamuistojen osalta.


Ravintolat ja huvit

Havannassa löytää hyviä ruokapaikkoja Vanhankaupungin kujilla sekä Vedadossa, Centrossa ja Miramarissa. Ravintoloita löydät myös hotellien yhteydestä.

Vanhassakaupungissa on baareja ja ravintoloita, joissa musiikki soi jo puolilta päivin. Kaupungissa on lukuisia elävän musiikin yökerhoja ja tanssipaikkoja sekä erilaisia elävän musiikin tapahtumia. Loman kohokohtiin kuuluu ilta maailmankuulussa, tasokkaassa Tropicana-ulkoilmakabareessa.

El Floridita -baari, Obisbokadun päässä, tuli tunnetuksi Hemingwayn nauttimista daiquireista. Niitä tarjoillaan ravintolassa edelleen musiikin säestämänä. Suosittu, legendaarinen La Bodeguita del Medio -ravintola on kuulu mojito-cocktaileistaan.

Tietoa kohteesta Varadero

Harrastukset

Hotelleissamme on runsaasti maksuttomia harrastusmahdollisuuksia. Hotellivieraat voivat esim. käyttää kuntosaleja, pelata rantalentopalloa ja tennistä sekä harrastaa melontaa ja snorklata. Lisäksi on ohjattua toimintaa kuten jumppaa ja tanssikursseja. Varaderon keskustassa ja satamassa on keilahallit. Varaderossa voi myös sukeltaa ja pelata golfia kansainvälistä tasoa olevalla 18-reiän kentällä. Kalastusretkille lähdetään Varaderon Marina Gaviota -satamasta.

Golfkentät

Varadero Golf Clubin 18-reikäinen kenttä sijaitsee niemimaan keskiosassa, Melia Las Américas -hotellin yhteydessä. Hotelleistamme on matkaa kentälle 5–10 km. Varaukset tehdään suoraan kentälle.

Sukellus ja snorklaus

Varaderon edustalla on riutta, jonka läheisyydessä viihtyy useita värikkäitä kalalajeja. Snorklaamaan ja sukeltamaan pääsee retkien mukana. Vesi on kirkasta ja alue soveltuu hyvin sukeltamiseen ja snorklaamiseen. Gaviotan huvivenesatamasta lähtee sukellusretkiä päivittäin. Sukelluspaikat sijaitsevat 5–10 km:n päässä. Sukellusretkiä järjestetään myös Sikojenlahdelle Karibianmeren puolelle. Barracuda-sukelluskeskus järjestää sukellusretkiä. Osa hotelleista järjestää hintaan sisältyviä tutustumissukelluksia altaassa.

Tanssi

Kuubassa tanssi kuuluu arkeen ja sitä pääsee harrastamaan erityisesti iltaisin sekä hotelleiden että keskustan alueella. Varaderon keskustassa sijaitsee ABC Academia de Baile en Cuba -tanssikoulu, joka järjestää eritasoisia tanssitunteja päivittäin.


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Apteekit ovat keskustassa osoitteissa Calle 61 y 1. Avenida ja Calle 27 y 1ra.

Hotelleissa on lääkäripalvelut. Saat lääkäriin yhteyden hotellin vastaanoton välityksellä. Varaderon kansainvälinen lääkäriasema Clinica Internacional de Varadero on keskustassa, os. Calle 61 y 1ra, Varadero. Lääkärinpalkkiot, klinikkakäynnit ja lääkkeet maksetaan käteisellä. Voit anoa kuitteja vastaan korvausta vakuutusyhtiöltäsi.

Liikuntaesteiset

Varaderon maasto on suurimmaksi osaksi tasaista ja hotellialueiden pihoilla on laatoitettuja kulkuväyliä. Retkibussiin on hankalat portaat. Bussiin nostamiseen tarvitaan oma avustaja mukaan.

Luottokortit ja valuutanvaihto

Kätevin matkavaluutta on euro. Mukaan kannattaa ottaa myös pienempiä seteleitä.
Rahaa voi vaihtaa hotelleissa, lentoasemilla ja pankeissa. Valuuttaa vaihdettaessa kannattaa pyytää Kuuban vaihdettavia pesoja (CUC) myös pieninä seteleinä. Luottokorteilla maksaminen onnistuu vain hyvin harvoissa paikoissa.
Visa, Visa Electron ja Mastercard -korteilla voi nostaa rahaa automaateista ja joistakin pankeista ja rahanvaihtopisteistä. Pankkiautomaatteja on melko vähän. Yhdysvaltalaisten pankkien myöntämät luottokortit eivät kelpaa Kuubassa.

Matkalle mukaan

Kuubassa on kostea ja lämmin subtrooppinen ilmasto. Myös sadekuurot ovat mahdollisia. Varaa matkalle mukaan kevyitä ja hengittäviä kesävaatteita. Lämpimiä vaatteita on hyvä ottaa mukaan iltoja ja hyvin ilmastoituja sisätiloja varten. Mukavat jalkineet ovat tarpeen. 
Mukaan kannattaa ottaa myös aurinkovoide, hygieniatarvikkeet, kosteuspyyhkeet ja hyttyskarkote. Näitä tuotteita on vaikea saada paikan päällä.

Palveluraha

Kuubassa on tapana antaa palvelurahaa osoitukseksi hyväksi koetusta palvelusta. Voit kiittää mm. hotellisi laukunkantajaa, tarjoilijoita ja huonesiivoojaa muutaman peson arvoisilla tipeillä jo lomasi aikana. Ravintoloissa sopiva palveluraha on n. 10–15 %:n laskun loppusummasta, joka on useimmiten laskettu laskuun jo valmiiksi.

Kauppasaarron vaikutukset

Kuluneisuus hotelleissa, vesikatkot, viiveet ja rajoitukset tavaroiden ja elintarvikkeiden toimituksessa ovat Kuubassa tavallisia kauppasaarron vuoksi. Tämä näkyy myös korkeatasoisimmissa hotelleissa ajoittaisina häiriöinä normaalissa toiminnassa.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Varadero kohdeopas


Kulkuyhteydet

Bussilla pääsee kätevästi ja edullisesti Varaderon keskustaan tai Matanzasin kaupunkiin. Matkat voi taittaa myös taksilla.

Bussit
Varaderon bussit ovat kaksikerroksisia Hop-on-hop-off-busseja, joilla voi matkustaa samalla lipulla koko päivän. Kaukoliikenteen bussiasema on keskustassa kadulla 36. Liput tulee varata useita päiviä etukäteen.
Bussilla pääsee myös Havannaan, Santa Claraan, Cienfuegosiin ja Trinidadiin.

Taksi
Takseissa on mittarit, mutta matkan hinta kannattaa silti sopia etukäteen. Coco-taksit ovat pieniä keltaisia, kahden hengen avotakseja, joilla on helppo liikkua Varaderon alueella. Hinnat ovat lähes autotaksin tasoa, sovi hinta etukäteen matkan ja ajan mukaan.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana.

Havanna–Varadero-yhdistelmämatkalla lentokenttäkuljetukset sisältyvät hintaan.

Lentokenttä Havanna
Matkan pituus n. 170 km
Matkan kesto 2 t 30 min–3 t


Varadero lasten kanssa

Hotelleissa on lapsille omia leikkihuoneita ja -kenttiä ja lastenkerhoissa on monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille. Hotellien edustalla on hienohiekkainen, loivasti syvenevä ranta.
Varaderon keskustassa on pieni Todo en uno -huvipuisto, jossa on pieni vuoristorata ja muutamia laitteita.

Pienten lasten ruokailu
Purkkiruokia ja äidinmaidonkorviketta ei ole saatavana kohteessa. Vaippoja myydään, mutta niitä on niukasti saatavilla. Lastenrattaita ei ole vuokrattavana.


Nähtävyydet

Varaderon ekologinen luonnonpuisto sijaitsee lähellä niemen kärkeä ja hotelleitamme. Puistossa on luontopolku, jonka varrellavoi ihailla niemen alkuperäisluontoa. Alueelle on sisäänpääsymaksu.
Apteekkimuseo on Matanzan kaupungissa.
Bellamarin tippukiviluolat sijaitsevat n. 40 km:n päässä Varaderosta. Upea, kilometrien pituinen luolasto on yksi Kuuban suosituimmista nähtävyyksistä.


Ostokset

Ostosmahdollisuudet ovat suppeat. Plaza America -ostoskeskuksessa on joitakin muotiliikkeitä ja supermarketti, josta voi hankkia vaikkapa maailmankuuluja kuubalaisia sikareita ja rommia. Sataman alueella on muutamia liikkeitä, joissa myydään vaatteita, kosmetiikkaa ja aurinkolaseja. Käsityötoreilla myydään mm. maalauksia, soittimia ja käsitöitä.

Hotellien liikkeissä myydään mm. kuubalaisia sikareita, rommia, kahvia, mehuja, paikallista taidetta ja käsitöitä, hygieniatuotteita, kirjoja, levyjä, videoita, postikortteja, karttoja, pinssejä, t-paitoja ja rantavaatteita.


Ravintolat ja huvit

Kaikki hotellimme ovat all inclusive -hotelleja, joissa on buffetravintolan lisäksi useita eri maiden keittiöihin erikoistuneita à la carte -ravintoloita. Hyviä ravintoloita on myös Varaderon keskustassa.

Iltaelämä keskittyy pääasiassa hotelleihin, joissa on iltaisin show-ohjelmaa ja disko. Varaderon keskustassa olevaan Casa de la Músicaan voi mennä kuuntelemaan perinteistä kuubalaista elävää musiikkia.


Uimarannat

Hotellimme sijaitsevat Varaderon 20 kilometriä pitkän hiekkarannan äärellä. Hienohiekkainen ranta on siisti ja leveä, ja meri syvenee loivasti. Aurinkotuolit ja -varjot ovat hotellivieraille maksuttomat.

Matkustusasiakirjat ja maahantulomuodollisuudet

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.