Eilat – tietoa matkakohteesta

Eilat 1
Eilat 2
Eilat 3
Eilat 4
Eilat 5
Eilat 6
Eilat 7
Eilat 8
Eilat 9
Eilat 10
Eilat 11
Eilat 12
Eilat 13
Eilat 14
Eilat 15
Eilat 16
Eilat 17
Eilat 18
Eilat 19
Eilat 20
Eilat 21
Eilat 22
Eilat 23
Eilat 24
Eilat 25
Eilat 26
Eilat 27
Eilat 28
Eilat 29
Eilat 30
Eilat 31
Eilat 32
Eilat 33
Eilat 34
Eilat 35
Eilat 36
Eilat 37
Eilat 1
Eilat 2
Eilat 3
Eilat 4
Eilat 5
Eilat 6
Eilat 7
Eilat 8
Eilat 9
Eilat 10
Eilat 11
Eilat 12
Eilat 13
Eilat 14
Eilat 15
Eilat 16
Eilat 17
Eilat 18
Eilat 19
Eilat 20
Eilat 21
Eilat 22
Eilat 23
Eilat 24
Eilat 25
Eilat 26
Eilat 27
Eilat 28
Eilat 29
Eilat 30
Eilat 31
Eilat 32
Eilat 33
Eilat 34
Eilat 35
Eilat 36
Eilat 37

Tietoa kohteesta

Harrastukset

Eilat on erinomainen lomakohde etenkin aloitteleville sukeltajille sekä sukeltaville perheille. Koralliriutoilla voi myös snorklata. Sukelluksen lisäksi Eilatissa voi harrastaa esimerkiksi purje- ja leijalautailua, vesihiihtoa, tennistä, keilailua, luistelua ja pakohuonepelejä. Patikoimaan ja pyöräilemään pääset kaupunkia ympäröivässä autiomaassa, jossa on merkittyjä reittejä.
Extreme-urheilukeskus Top94:ssä paljon erilaisia aktiviteettejä eri-ikäisille, mm. seinäkiipeilyä, jousiammuntaa, värikuula-ammuntaa, ammuntarata ja kartingia. Keskus on n. 7 km:n päässä Eilatin keskustasta ja sinne pääset helpoiten taksilla. 

Biljardi ja keilailu

Bowling Eilat -keilahallissa on 12 keilarataa sekä biljardipöytiä. Moderni halli on avoinna päivittäin ja sijaitsee Eilatin teollisuusalueen laidalla osoitteessa Ha-Nagar Street 1.

Lintujen tarkkailu

Valtava määrä muuttolintuja lentää Eilatin yli syyskuusta marraskuun loppuun suunnatakseen etelään Afrikkaan. Maaliskuusta toukokuun loppuun linnut lentävät takaisin Eurooppaan. Lintujen tarkkailu on suosittua.

Jordanian raja-aseman tuntumassa on kansainvälisen lintujentarkkailuaseman rengastuskeskus ja loukkaantuneiden lintujen toipumisasema. Keskus järjestää myös ohjattuja retkiä ryhmille.

Patikointi ja pyöräily

Eilat on viime aikoina enenevissä määrin profiloitunut patikoijien ja pyöräilijöiden suosikkikohteena. Eilatin ympäristön laaksoissa ja vuorilla on parikymmentä eritasoista reittiä, joista osa sopii sekä jalan että pyörällä kulkeville. 

Aravanlaaksossa, Eilatista pohjoiseen, on lähes tasamaalla kulkevia pyöräilyreittejä mm. Flamingoaltaille ja Amranin pylväille. Timnan laaksoon on matkaa n. 30 kilometriä, mutta ajoreitti on pääosin tasaisia hiekkateitä. Timnan luonnonpuiston alueella on useita selkeästi merkittyjä pyöräilyreittejä ja upeat maisemat. Timnasta voi myös vuokrata pyörän. Eilatin kaupungin pohjoispuolella on vuorilla myös vaativia pyöräilyreittejä, jonne ajavien tulee olla hyväkuntoisia harrastajia. Eilatissa on muutamia maastopyörävuokraamoita.

Patikoijille yksi suositeltavista reiteistä kulkee Korallirannan tuntumassa, on n. 5 kilometriä pitkä ja soveltuu kaikentasoisille patikoijille. Ympyräreittiä voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa ja keskustasta pääsee alkupisteisiin kätevästi paikallisbusseilla. Reitillä noustaan yli 200 metriä korkealle kukkulalle, josta avautuu mahtava näköala yli Akabanlahden Jordanian ja Saudi-Arabian suuntaan sekä Siinaita kohti Egyptiin. Egyptin rajan tuntumassa, vuorten keskellä olevalle Punaisen kanjonin patikkareitille tai Ein Netafimin lähteiden kierrokselle n. 25 kilometrin päähän Eilatista pääsee kätevimmin esim. vuokra-autolla.

Sukellus ja snorklaus

Eilatissa on erinomaiset sukellusmahdollisuudet, kirkkaat lämpimät vedet sekä värikäs ja rikas vedenalainen maailma. Yleensä sukellukset aloitetaan eteläiseltä rannalta, jossa korallit sijaitsevat.

Sukeltajalla tulee olla voimassa oleva englanninkielinen sukellusvakuutus. Vakuutustodistuksessa tulee olla myös englanniksi maininta vakuutuksen voimassaoloajasta. Pelkkä urheilulisä vakuutuksessa ei riitä.

Aurinkomatkojen sukellusyhteistyökumppani Eilatissa on Seamor Diving School, jolla on sekä PADI- että CMAS-lisenssit. Seamor Diving School noutaa sinut sukellukselle hotelliltasi ja tuo takaisin hotellille sukelluksen jälkeen. Voit varata sukellukset kohteessa oppaaltamme.

Eteläisellä rannalla on myös hyvät snorklausmahdollisuudet. Rannalla voi snorklata omin päin. Maskeja, snorkkeleita ja räpylöitä vuokrataan. Snorklausvälineitä voi myös ostaa sukelluskeskuksista ja supermarketeista.

Surffaus

Korallirannalla voi harrastaa purje- ja leijalautailua. Lautoja, märkäpukuja ja turvaliivejä vuokrataan.


Hyvä tietää kohteesta

Juhlapyhät Eilatissa

Juutalaisten pyhäpäivä sapatti alkaa perjantaina auringonlaskun aikaan ja kestää vuorokauden. Sapattina on kielletty mm. työnteko, sähkölaitteiden käyttö ja kaikenlainen liikunta. Sapattina Israelissa osa ravintoloista on suljettu, ostospaikat ovat pääosin kiinni ja pääosa julkisesta liikenteestä pysähtyy. Useampikerroksisissa hotelleissa on käytössä ns. sapatti-hissi, joka pysähtyy automaattisesti kaikissa kerroksissa. Tiettyjen sähkölaitteiden käyttökiellosta johtuen lauantaiaamuisin hotelliaamupalalla ei ole tarjolla mm. munakkaita. Jotkin minimarketit, ei-kosher ravintolat ja liikkeet ovat avoinna koko viikonlopun.
Eilat on suosittu lomakohde paikallisten keskuudessa ja etenkin sapattina Eilat täyttyy paikallisista lomailijoista. Viikonlopun aikaan liikenne ruuhkautuu ja jonot kaupoissa ovat suuremmat. Juutalaisten juhlapyhien aikaan kauppojen valikoimat saattavat olla rajoitetut.

Kosher-ruokasääntö

Kosher on juutalainen ruuanvalmistusmenetelmä, jonka mukaan esim. maitotalous- ja lihakunnantuotteita ei valmisteta eikä tarjoilla samanaikaisesti. Tästä syystä aamiaisella tarjoillaan maitotaloustuotteita ja illallisella lihakunnantuotteita. Äyriäisiä ja porsaanlihaa ei käytetä kosher-aterioissa. Hotellimme noudattavat kosher-sääntöjä ravintoloissaan.

Apteekki ja lääkäri

Eilatissa on useita apteekkeja, mm. ostoskeskuksissa.

Eilatissa ei ole suomalaisten vakuutusyhtiöiden sopimusklinikoita. Kaikki kulut maksetaan paikan päällä käteisellä, ja korvauksia haetaan kuitteja vastaan omalta vakuutusyhtiöltä jälkikäteen. Eilatin sairaala Yoseftal Hospital, sijaitsee yläkaupungissa. Sairaalassa on myös paineentasauskammio.

Liikuntaesteettömyys

Useissa Eilatin hotelleistamme on liikuntarajoitteisille matkustajille sopivia esteettömiä huoneita. Näiden hotellien ympäristössä pääsee liikkumaan pyörätuolilla, maasto on tasaista ja asfaltoitua. 

Lentokenttäkuljetuksiin voi erikseen tilata minibussin liikuntaesteisille matkustajille, joten ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Luottokortit ja valuutanvaihto

Yleisimmillä luottokorteilla voi maksaa hotelleissa ja useimmissa liikkeissä. Korteilla voi nostaa rahaa automaateista, joskin osa automaateista toimii vain Israelissa myönnetyillä luottokorteilla.
Valuuttaa voi vaihtaa valuutanvaihtotoimistoissa, -automaateissa ja postissa.

Matkalle mukaan

Ota mukaan hellevaatteiden lisäksi pitkähihaisia vaatteita, sillä sää on usein tuulinen. Jerusalemissa ja Petrassa sää on viileä joulu–tammikuussa.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Eilat kohdeopas


Kulkuyhteydet

Eilatissa on toimiva julkinen liikenne. Hotellialueelta pääsee paikallisbussilla ostoksille kaupungin puolelle ja etelärannan nähtävyyksiin. Eilatissa on helppo liikkua myös jalan. Taksilla liikkuminen on helppoa ja edullista. Eilatista on hyvät bussiyhteydet suurimpiin kaupunkeihin.

Bussit
Paikallisbussit liikennöivät hotellialueelta yläkaupunkiin ja Egyptin rajalle tunnin välein. Korallirannalle liikennöi vuoro kerran tunnissa. Bussit liikennöivät myös suurimpiin kaupunkeihin: Tel Aviviin, Jerusalemiin ja Beershevaan. Jerusalemiin ja Tel Aviviin on useita vuoroja päivässä. 
Jordanian Aqabaan voi matkustaa taksilla Eilatista raja-asemalle. Raja ylitetään kävellen ja Jordanian puolelta voi jatkaa matkaa taksilla Aqabaan. Rajaa ylitettäessä peritään rajaverot. Huom. Paikallisbusseissa ei voi ostaa lippua, vaan matkustamista varten on hankittava Rav Kav -matkakortti etukäteen joko Eilatin paikallisbussiasemalta tai Ramonin lentokentältä, tai vaihtoehtoisesti ladattava Moovit-sovellus, josta voi ostaa lipun luottokortilla.

Taksit
Kaupungissa on paljon takseja. Saat taksin kätevimmin lennosta.

Lennot
Eilatin lentoasemalta on päivittäin useita lentoja Tel Aviviin ja Haifaan.


Lentokenttäkuljetukset

Voit ostaa edestakaiset bussikuljetukset hotellille. Bussikuljetus tulee ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana.

Yhdistelmämatkalla Eilat–Kuollutmeri lentokenttäkuljetukset sisältyvät matkan hintaan.

Lentokenttä Ramon Airport Eilat
Matkan pituus n. 20 km
Matkan kesto n. 20 min

Israelissa kaikille lentäen matkustaville tehdään turvatarkastus, joka sisältää mm. haastattelun ja ruumaan menevien matkalaukkujen tarkastuksen. Turvatarkastukseen kuluvan ajan vuoksi lentokenttäviranomaiset vaativat, että matkustajat ovat lentokentällä vähintään 3 tuntia ennen koneen aikataulunmukaista lähtöaikaa.

Erikoismatkatavarat lentokenttäkuljetuksessa

Jos sinulla on erikoismatkatavaroita esim. golfbagi (poislukien lastenrattaat), ota yhteys asiakaspalveluumme viimeistään 14 päivää ennen matkaa varmistaaksesi erikoismatkatavaralle paikan kuljetuksessa.

Lastenistuimet lentokenttäkuljetuksessa

Kauttamme ei ole tässä kohteessa saatavilla lastenistuimia lentokenttäkuljetuksiin. Kuljetuksissa ei edellytetä istuimia.


Eilat lasten kanssa

Eilatissa ja sen ympäristössä on paljon nähtävää lapsille. Lasten kanssa voit osallistua myös retkillemme.

Muuta tekemistä lapsille

Delfiiniriutta Dolphin Reef on pieni ja Eilatin suojaisin ranta-alue 3 km:n päässä Eilatin keskustasta.

Seikkailunhaluiset voivat kiipeillä Adventure Park - seikkailupuistossa.

Pienten lasten ruokailu
Eilatista on saatavana lasten purkkiruokia ja vaippoja.


Nähtävyydet

Delfiiniriutta Dolphin Reef on pieni ja Eilatin suojaisin ranta-alue 3 km:n päässä keskustasta. Alueella on uimaranta, ravintolapalvelut, matkamuistomyymälä, lasten leikkipaikka sekä uintimahdollisuus delfiinien kanssa.

Timnan luonnonsuojelualue upeine maisemineen sijaitsee 30 km Eilatista pohjoiseen. Alueella on egyptiläisten aikaiset kaivokset 1500-luvulta eaa., kauniita eroosion muovaamia kallioita kallliokaiverruksineen sekä tekojärvi.

Botanic Garden Organic Farm - kasvitieteellinen puutarha lähellä Kibbutz Eilotia kasvattaa yli 1000 erilaista hedelmä- ja koristekasvia. Alueella toimii myös orgaaninen maatila, jonka tuotteita voi ostaa puutarhan myymälästä.

Huom. Nähtävyyksillä noudatetaan ohjeistuksia valokuvaamiseen liittyen. Israelissa sotilasalueita ei saa valokuvata.


Ostokset

Kaupungissa on useita ostoskeskuksia sekä lukuisia kenkä- ja vaateliikkeitä. Eilatinkivestä tehdyt korut sekä Kuolleenmeren mineraalipitoinen kosmetiikka ja sukellusvarusteet ovat suosittuja tuliaisia. Eilat kuuluu arvonlisäverovapaaseen vyöhykkeeseen, joten joidenkin tuotteiden (mm. kosmetiikka, korut, kirjat ja alkoholi) hinnat ovat Eilatissa edullisempia kuin muualla Israelissa.

Ostospaikkoja

Keskustassa on Mall Ha Yam -ostoskeskus, jossa on monipuolinen ostosvalikoima. Uudessa Ice Park & Mall -ostoskeskuksessa on liikkeitä ja ravintoloita kahdessa kerroksessa sekä luistinrata ja pelihalli.

Rantakadulla on useita pieniä liikkeitä. Hilton-hotellin alakerrassa on ostoskeskus Queen of Sheba Mall ja läheisen Royal Garden -hotellin yhteydessä merkkituotteiden ostoskäytävä. Rantakadun päässä on pieni ostoskeskus Herods. Big-ostoskeskus sijaitsee teollisuusalueella, 3 km:n päässä keskustasta. Monet ympäri vuorokauden avoinna olevat minimarketit ovat avoinna myös sapattina. Jotkut pikkuliikkeet sulkevat ovensa keskipäivällä.
Edullisia ostoksia Suomen hintatasoon verrattuna ovat Kuolleenmeren kosmetiikka, merkkituotteet, paikalliset alkoholijuomat sekä luontaistuotteet.


Ravintolat ja huvit

Eilatissa on monipuolinen ravintolatarjonta. Edustettuina ovat niin monien maiden keittiöt kuin kosher-ravintolat. Paikallisia herkkuja ovat mm. pitaleivän sisässä tarjottavat kasvisfalafelpyörykät, kebabit sekä alkuruokana nautittavat maukkaat kasvistahnat.

Iltaelämä keskittyy North Beachin alueelle, rantakadulle sekä New Tourist Centeriin paikalliselle puolelle. Valinnanvaraa on musiikkipubeista diskoihin. Iltaelämä on rauhallista, ja vilkkaimmillaan viikonloppuisin.


Uimarannat

Eilatin uimarannat sijaitsevat hotellien edustalla North Beachilla tai eteläisellä ranta-alueella Korallirannalla, jossa pääsee tutustumaan parhaiten merenalaiseen elämään. Rannoilla on ravintolapalveluita ja suihkuja ja wc:t. Rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja. Israelissa rannat ovat maksuttomia kaikille lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia. Eilatissa Korallirannan luonnonsuojelualue sekä Delfiiniriutta edellyttävät sisäänpääsymaksua.
Ravintolapalveluita tarjoavat muun muassa Dekel Beach eteläisen rannan suunnalla ja 9Beach-ravintola North Beachilla omien rantojensa yhteydessä.

Huom. Eilatin rannoille on sakon uhalla kiellettyä viedä kertakäyttöisiä astioita, aterimia tms. Kertakäyttöastioiden käyttökielto koskee myös rantaravintoloita ja -baareja.

Ranta-aktiviteetit

Eilatissa on lukuisia rantoja. Osa rannoista on nimetty hotellien mukaan, mutta rannat ovat avoinna kaikille.
Pohjoinen North Beach keskustahotelliemme lähellä jakautuu useisiin erinimisiin rantoihin. North Beachin vesi­urheilukeskukset vuokraavat mm. polkuveneitä ja kanootteja. Rannalla voi harrastaa myös vesihiihtoa, purjelautailua, banaaniveneajelua ja nousuvarjoliitoa. Rannanviereisellä kadulla on useita kahviloita ja ravintoloita.
Suosittu Dekel Beach sijaitsee keskustan ja Eilatin sataman välisellä rannikolla.
Snorklaajien ja sukeltajien suosimalle eteläiselle rannalle pääsee keskustan hotelleista taksilla tai paikallisbussilla.
Korallirannalla luonnonsuojelualueella on maksullinen aidattu ranta. Siellä vuokrataan aurinkotuoleja ja snorklausvälineitä. Rannalla on suihkut, pukukopit, tallelokero. Luonnonsuojelualueella ei ole ravintolapalveluita.
Huom. Koralliranta on luonnonsuojelualuetta. Älä koske koralleihin tai muihin mereneläviin, äläkä ota mitään mukaasi! Osa merenelävistä on myrkyllisiä. Huomioi tämä myös muilla Eilatin rannoilla.

Asukasluku ja etäisyydet

Eilat 50 000 as.
Jordanian raja 3 km
Aqaba (Jordania) 10 km
Taba (Egyptin raja) 10 km
Jerusalem 320 km
Tel Aviv 354 km

Delfiiniriutta 3 km
Korallirannan luonnonsuojelualue 7 km
Korallimaailma 8 km
Timnan luonnonpuisto 30 km
Hai Barin Luonnonpuisto 38 km
Kuollutmeri 200 km

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.