Punta Prima, Menorca – tietoa matkakohteesta

Punta Prima, Menorca 1
Punta Prima, Menorca 2
Punta Prima, Menorca 3
Punta Prima, Menorca 4
Punta Prima, Menorca 5
Punta Prima, Menorca 6
Punta Prima, Menorca 7
Punta Prima, Menorca 8
Punta Prima, Menorca 9
Punta Prima, Menorca 10
Punta Prima, Menorca 11
Punta Prima, Menorca 12
Punta Prima, Menorca 13
Punta Prima, Menorca 14
Punta Prima, Menorca 15
Punta Prima, Menorca 16
Punta Prima, Menorca 17
Punta Prima, Menorca 18
Punta Prima, Menorca 19
Punta Prima, Menorca 20
Punta Prima, Menorca 1
Punta Prima, Menorca 2
Punta Prima, Menorca 3
Punta Prima, Menorca 4
Punta Prima, Menorca 5
Punta Prima, Menorca 6
Punta Prima, Menorca 7
Punta Prima, Menorca 8
Punta Prima, Menorca 9
Punta Prima, Menorca 10
Punta Prima, Menorca 11
Punta Prima, Menorca 12
Punta Prima, Menorca 13
Punta Prima, Menorca 14
Punta Prima, Menorca 15
Punta Prima, Menorca 16
Punta Prima, Menorca 17
Punta Prima, Menorca 18
Punta Prima, Menorca 19
Punta Prima, Menorca 20

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon keskustan toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.

Mikäli vuokraat auton vasta perillä, ota yhteys oppaaseemme muutama päivä ennen haluttua vuokrausajankohtaa. Paikalla vuokrattavien autojen hinnat ja vuokrausehdot näet hotellissa olevasta Aurinkomatkojen Lomakansiosta.


Harrastukset

Luonnonystävien suosimalla Menorcan saarella voit patikoida, maastopyöräillä ja ratsastaa. Kirkkaat vedet sopivat erinomaisesti sukeltamiseen ja snorklailuun.  

Joillakin rannoilla voit suppailla, meloa kanooteilla ja vuokrata polkuveneen. 

Golf

Saaren ainoa golfkenttä, 18-reikäinen Golf Son Parc Menorca sijaitsee Arenal d'en Castellin läheisyydessä pohjoisrannikolla.

Patikointi

Menorcan saari on luotu luonnossa liikkumiseen ja patikointiin erityyppisillä reiteillä. Saaren tunnetuin reitti on noin 200 km:n pituinen saaren rantoja myötäileva Cami de Cavalls, joka aikoinaan yhdisti toisiinsa rannikoiden puolustusrakennelmat. Voit edetä polkua pitkin rannalta toiselle yhden tai useamman etapin kerrallaan, reitillä on runsaasti mukavia tauko- ja uimapaikkoja. Reitin varrelle jää useita lomakyliä kuten Torret Cala Galdana ja Son Bou.

Reiteistä on saatavana karttoja. Voit lähteä myös opastetuille retkille. 

Pyörien vuokraus

Pyörävuokraamo on rantakadulla. Jotkut hotellit vuokraavat polkupyöriä omille vierailleen. Menorcan maasto on vaihtelevaa ja maantiet kapeita, joten ne tuovat omat haasteensa pyöräilijöille.

Saaren ympäri kiertävällä Cami de Cavalls -reitillä voit pyöräillä eripituisia etappeja. Koko reitillä on pituutta noin 200 km.

Ratsastus

Menorcalla on useita ratsastustalleja, jotka järjestävät retkiä niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin ratsastajille. 

Sukellus ja snorklaus

Salgar Diving -sukelluskeskus järjestää sukellusopetusta ja -retkiä., kuten syvänmeren-, luola- ja yösukelluksia. 

Rantojen poukamien kirkkaissa vesissä voit snorklata rannalta käsin tai veneretkillä.  


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Punta Priman apteekki on rantakadulla.  

Juaneda-lääkäriasema sijaitsee Sant Lluisissa. Ciutadellan ja Mahónin kaupungeissa on yksityiset Juaneda-sairaalat. Lääkärit käyvät tarvittaessa myös hotelleissa.

Liikuntaesteiset

Punta Priman lomakylän kadut ovat kapeita ja liikkuminen voi olla hankalaa. Kohde ei sovellu pyörätuolilla liikkuville.

Luottokortit

Yleisimmät luottokortit ja Visa Electron käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa. Luottokorteilla ja Visa Electronilla voi nostaa rahaa pankkiautomaateista.

Palveluraha

Palveluraha on kiitos hyvästä palvelusta. Ravintoloissa laskun loppusummaa pyöristetään 5–10 % ylöspäin. Taksinkuljettajaa ja retkibussin kuljettajaa voi muistaa pienellä palvelurahalla.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Punta Prima, Menorca kohdeopas


Kulkuyhteydet

Menorcalla on kätevä liikkua paikallisbussilla ja taksilla.  

Bussit
Paikallisbussit liikennöivät lomakylien ja kaupunkien välillä. Punta Primasta on n. 10 km saaren pääkaupunkiin Mahóniin, bussimatkan varrella on viehättävä pikkukylä Sant Lluis. Mahónista pääset edelleen bussilla saaren muihin osiin, kuten länsirannikolla sijaitsevaan Ciutadellan kaupunkiin.    

Taksit
Taksin saat pysäkiltä tai voit pyytää hotellia tilaamaan sen. 

Venetaksit
Joidenkin etelärannikon lomarantojen välillä liikennöi venetaksi.


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin bussikuljetukset ovat maksullisia. Hinta 18 €/aikuinen ja 9 €/lapsi 2–17-v., alle 2-vuotiaat sylilapset maksutta. Voit ostaa myös yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetuksen voit ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus tulee ostaa viimeistään viisi päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Menorca
Matkan pituus Punta Prima n. 15 km
Matkan kesto n. 30 min 


Punta Prima lasten kanssa

Punta Priman ranta, kuten useat saaren rannoista on matala ja lapsiystävällinen ja vesi on kirkasta. Joillakin hotelleilla on omat lastenkerhot ja monipuolista ohjattua toimintaa omille vierailleen.  

Vesipuisto
Punta Primassa on pieni vesipuisto
Saaren suurin vesipuisto Aquarock sijaitsee Cala'n Boschissa. Puistossa on uima-altaita ja liukumäkiä kaikenikäisille. Puiston alueella voit mm. ajaa kartingia. 
Monipuoliset aktiviteetit koko perheelle tarjoaa vesipuisto Aqua Center Cala'n Blanesissa.  
Vesipuistoihin pääsee paikallisbusseilla. Puistot ovat avoinna touko–syyskuussa.

Muuta tekemistä lapsille
Tutustu lomakylään minijuna-ajelulla.
Rantakadulla on pieni leikkipaikka lapsille.
 
Pienten lasten ruokailu
Supermarketeissa myydään lastenruokia. 


Nähtävyydet

Sant Lluisin viehättävä paikallinen pikkukylä on n. 6 km:n päässä Punta Primasta, täällä kannattaa poiketa vaikkapa lounaalla. Pääkaupungissa Mahónissa riittää nähtävää luonnonsataman ja historiallisten linnoitusten alueilla.     

Nähtävää Menorcan saarella

Keskiosassa saarta sijaitseva Menorcan korkein kohta El Toro -vuori kohoaa 358 metriin. Upeita näkymiä pääset ihailemaan patikoiden tai autolla.
S'Albufera des Grau -luonnonpuisto on Mahónista noin 10 km pohjoiseen. Luonnonystävien ja lintubongareiden suosimalla, noin 5000 hehtaarin alueella on myös kävelyreittejä.

Luonnonkaunilla paikoilla on useita majakoita, kuten Cavalleria saaren pohjoisosassa, Cap d'Artrutx Cala´n Boschin lomakylän vieressä ja Punta Nati ja Sa Farola Ciutadellan alueella. Useimpiin majakoihin pääsee kävellen, pyörällä tai autolla.

Saaren länsiosassa sijaitsevan viehättävän Ciutadellan kaupungin nähtävyyksiin lukeutuu tunnelmallinen Vanhakaupunki sokkeloisine katuineen ja kauniine rakennuksineen, komea goottilainen tuomiokirkko ja huvivenesatama.

Saaren pääkaupunki Mahón sijaitsee itärannikolla. Kaupungissa on kaunis luonnonsatama huvipursineen, ravintoloineen ja baareineen. Molan niemekkeellä sijaitsee 1800-luvulta peräisin oleva saaren suojaksi rakennettu upea Molan linnoitus. Mahonin satamasta lähteävillä risteilyillä näet myös kaupungin edustan pienet saaret. Saaren kuulua Xoriguer-giniä valmistetaan sataman tislaamossa, joka on avoinna yleisölle. Museo de Menorca- ja Can Oliver -museoissa on esineistöä esihistorialliselta ajalta sekä grafiikkakokoelmia.

Saaren esihistoriallisista kivirakennelmista tunnetuimpia on vanha hautapaikka Naveta de Tudons Ciutadellassa.
Monte Torossa, saaren hengellisessä keskuksessa on luostarin rauniot ja renesanssityylinen kirkko.


Ostokset

Punta Primassa on joitain supermarketteja. Rantakadun varrella ostoksia tehdään markkinoilla muutamana iltana viikossa, sunnuntaisin markkinat alkavat jo aamupäivällä. 

Monipuolisemmat ostospaikat löytyvät saaren pääkaupungista Mahónista, n. 10 km:n päässä ja länsirannikolla sijaitsevasta Ciutadellan kaupungista.  

Saaren omia tuotteita ovat averques-sandaalit, hunaja, juustot ja gini. Liikkeet ovat avoinna n. klo 9–22. Mahonissa pidetään markkinat tiistaisin klo 8–14.  


Ravintolat ja huvit

Punta Primassa useimmat ravintolat sijaitsevat rantakadun varrella. Niissä tarjotaan tuoreita merenherkkuja, paellaa, tapaksia sekä kansainvälisen keittiön antimia, kuten pizzaa ja ja pastaa. Fornellsin kylä tunnetaan etenkin kalaruuistaan. Saaren erikoisuus on piikkihummerikeitto, caldereta de langosta.

Punta Primassa iltaelämä on rauhallista. Useissa hotelleissa on iltaohjelmaa ja elävää musikkia.

Läheisessä Mahónin kaupungissa on paikallisten suosimia illanviettopaikkoja. Etelärannikolla Calan Ponterissa (n. 23 km:n päässä) sijaitsee kalliojyrkänteeseen rakennettu tyylikäs ja suosittu Cova den Xoroi -luolabaari. Itaelämä on vilkkainta Ciutadellan kaupungin satama-alueen baareissa ja klubeilla, joissa soi elävä musiikki.


Tapahtumia

Kesäisin saaren kylissä vietetään kyläjuhlia, joista suurimmat ovat Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivänä 15.8. Läheisessä Sant Lluisin kylässä kyläjuhlat järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Tunnetuin juhla on juhannus eli San Juan. Näyttävimmät tapahtumat markkinoineen järjestetään Ciutadellan kaupungissa. Kaksipäiväisiin juhliin saapuu vieraita myös naapurisaarilta.


Uimarannat

Punta Priman lomakylässä on pieni, viehättävä hiekkarantapoukama. Cala de Binibéquerin valkohiekkainen poukama noin 4 km:n päässä on alueen vilkkain ranta. Varjoisa männikkö rannan takana on etenkin keskikesällä suosittu pikinikpaikka. Cala Torretin kallioranta sijaitsee samannimisen taajaman edustalla. 

Saaren muita uimarantoja
Menorcan suosituimmat rannat ja rantapoukamat sijaitsevat saaren etelärannikon lomakylissä ja niiden läheisyydessä. Cala'n Boschin lomakylän rannat Cala'n Bosch ja Cala Son Xoriguer ovat kävelyetäisyydellä hotelleista. Cala Galdanassa on hevosenkengän muotoinen hiekkarantapoukama. Saaren pisimmällä hiekkarannalla Son Boulla on pituutta lähes 3 km. Cala'n Blanesissa on viehättävä hiekkarantapoukama.  

Etelärannikon upeita luonnonrantoja ovat esimerkiksi Cala Turquetan ja Macarellan poukamat. Cavalleria ja Cala Pregonda saaren pohjoisrannikolla ovat hieman karumpia ja rantojen hiekka on tummempaa.

Rantapalvelut
Lomakylien edustan rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja, päivävuokra on rannasta riippuen n. 10–20 €/varjo ja kaksi tuolia. Lomakylien rannoilla ja niiden läheisyydessä on baareja ja rantaravintoloita. Joillakin rannoilla voit vesiurheilla, vuokrata polkuveneen, kajakin ja sup-laudan. Pienimmillä luonnonrannoilla ei yleensä ole palveluja, joten omat eväät kannattaa ottaa mukaan. Kaikille luonnonrannoille ei pääse autolla, joten varaudu kävelemään loppumatka. Rannoilla on vilkasta etenkin heinä–elokuussa.


Majoitusvero

Menorcan hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (Sustainable tourism tax), joka on 2,20–4,40 €/yli 16-vuotias/yö.
Yli 8 yön majoitusten kohdalla majoitusverosta saa 50 %:n alennuksen.
Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan suoraan hotellille.

Asukasluku ja etäisyydet

Menorcan saari n. 92 000 as.

Punta Prima kuuluu Sant Luisin kuntaan, asukkaita n. 7 300.

Etäisyydet Punta Primasta
Mahon n. 10 km
Son Bou n. 28 km
Cala Galdana n. 44 km
Ciutadella n. 56 km
Cala'n Blanes n. 57 km
Cala'n Bosch n. 63 km

Saaren pituus on n. 47 km ja leveys n. 17 km.

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.