• Uutuus

Ciutadella, Menorca – tietoa matkakohteesta

Ciutadella, Menorca 1
Ciutadella, Menorca 2
Ciutadella, Menorca 3
Ciutadella, Menorca 4
Ciutadella, Menorca 5
Ciutadella, Menorca 6
Ciutadella, Menorca 7
Ciutadella, Menorca 8
Ciutadella, Menorca 9
Ciutadella, Menorca 10
Ciutadella, Menorca 11
Ciutadella, Menorca 12
Ciutadella, Menorca 13
Ciutadella, Menorca 14
Ciutadella, Menorca 15
Ciutadella, Menorca 16
Ciutadella, Menorca 17
Ciutadella, Menorca 18
Ciutadella, Menorca 1
Ciutadella, Menorca 2
Ciutadella, Menorca 3
Ciutadella, Menorca 4
Ciutadella, Menorca 5
Ciutadella, Menorca 6
Ciutadella, Menorca 7
Ciutadella, Menorca 8
Ciutadella, Menorca 9
Ciutadella, Menorca 10
Ciutadella, Menorca 11
Ciutadella, Menorca 12
Ciutadella, Menorca 13
Ciutadella, Menorca 14
Ciutadella, Menorca 15
Ciutadella, Menorca 16
Ciutadella, Menorca 17
Ciutadella, Menorca 18

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon keskustan toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.

Mikäli vuokraat auton vasta perillä, ota yhteys oppaaseemme muutama päivä ennen haluttua vuokrausajankohtaa. Paikalla vuokrattavien autojen hinnat ja vuokrausehdot näet hotellissa olevasta Aurinkomatkojen Lomakansiosta.


Harrastukset

Luonnonystävien suosimalla Menorcan saarella voit patikoida, maastopyöräillä ja ratsastaa. Kirkkaat vedet sopivat erinomaisesti sukeltamiseen ja snorklailuun.  

Joillakin saaren rannoilla voit suppailla, meloa kanooteilla ja vuokrata polkuveneen. 

Golf

Saaren ainoa golfkenttä, 18-reikäinen Golf Son Parc Menorca sijaitsee Arenal d'en Castellin läheisyydessä pohjoisrannikolla.

Patikointi

Ciutadellan kaupunkialueeseen tutustut kätevästi kävelemällä merkittyjä reittejä pitkin, reittikarttoja saat matkailuneuvonnasta. 

Menorcan saari on luotu luonnossa liikkumiseen ja patikointiin erityyppisillä reiteillä. Saaren tunnetuin reitti on noin 200 km:n pituinen saaren rantoja myötäileva Cami de Cavalls, joka aikoinaan yhdisti toisiinsa rannikoiden puolustusrakennelmat. Voit edetä polkua pitkin rannalta toiselle yhden tai useamman etapin kerrallaan, reitillä on runsaasti mukavia tauko- ja uimapaikkoja. Reitin varrelle jää useita lomakyliä kuten Torret, Punta Prima, Cala Galdana ja Son Bou.

Reiteistä on saatavana karttoja. Voit lähteä myös opastetuille retkille. 

Pyörien vuokraus

Ciutadellassa on useita pyörävuokraamoja. Myös jotkut hotellit vuokraavat polkupyöriä omille vierailleen. Menorcan maasto on vaihtelevaa ja maantiet kapeita, joten ne tuovat omat haasteensa pyöräilijöille.

Saaren ympäri kiertävällä Cami de Cavalls -reitillä voit pyöräillä eripituisia etappeja. Koko reitillä on pituutta noin 200 km.

Ratsastus

Menorcalla on useita ratsastustalleja, jotka järjestävät retkiä niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin ratsastajille. 

Sukellus ja snorklaus

Dive Inn Menorca -sukelluskeskus järjestää sukellusopetusta ja -retkiä, kuten syvänmeren-, luola- ja yösukelluksia. Retkille voivat osallistua myös seuralaiset, jotka eivät sukella.

Rantojen poukamien kirkkaissa vesissä voit snorklata rannalta käsin tai veneretkillä.  


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Ciutadellassa on useita apteekkeja.  

Ciutadellassa on yksityinen Juaneda-lääkärikeskus sekä sairaala. Lääkärit käyvät tarvittaessa myös hotelleissa.

Liikuntaesteiset

Ciutadellan keskustan kadut ovat kapeita ja ruuhkaisia, joten liikkuminen voi olla hankalaa. Kohde ei sovellu pyörätuolilla liikkuvalle. 

Luottokortit

Yleisimmät luottokortit ja Visa Electron käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa. Luottokorteilla ja Visa Electronilla voi nostaa rahaa pankkiautomaateista.

Palveluraha

Palveluraha on kiitos hyvästä palvelusta. Ravintoloissa laskun loppusummaa pyöristetään 5–10 % ylöspäin. Taksinkuljettajaa ja retkibussin kuljettajaa voi muistaa pienellä palvelurahalla.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Ciutadella, Menorca kohdeopas


Kulkuyhteydet

Ciutadellassa etäisyydet ovat lyhyet ja Vanhakaupunki sekä monet palvelut ovat kävelyetäisyydellä hotelleista. Menorcan saarella on kätevä liikkua paikallisbussilla ja taksilla.

Bussit
Paikallisbussit liikennöivät lomakylien ja kaupunkien välillä. Ciutadellasta pääset bussilla saaren itärannikolle pääkaupunkiin Mahóniin. Pohjois- ja etelärannikon kyliin pääsee vaihtamalla bussia tai valitsemalla kylien kautta kiertävän bussin.    

Taksit
Taksin saat pysäkiltä tai voit pyytää hotellia tilaamaan sen. 

Venetaksit
Joidenkin etelärannikon lomarantojen välillä liikennöi venetaksi.


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin bussikuljetukset ovat maksullisia. Hinta 24 €/aikuinen ja 12 €/lapsi 2–17-v., alle 2-vuotiaat sylilapset maksutta. Voit ostaa myös yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetuksen voit ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus tulee ostaa viimeistään viisi päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Menorca
Matkan pituus Ciutadella n. 45 km 
Matkan kesto n. 50 min  


Ciutadella lasten kanssa

Useat Menorcan rannoista ovat matalia ja lapsiystävällisiä ja vedet ovat kirkkaita. Joillakin hotelleilla on omat lastenkerhot ja monipuolista ohjattua toimintaa omille vierailleen.  
Ciutadellan omilla pienillä rantapoukamilla ei ole palveluja, lähimmät rantapoukamat palveluineen ovat n. 4 km:n päässä.

Vesipuisto
Saaren suurin vesipuisto Aquarock sijaitsee Cala'n Boschissa. Puistossa on uima-altaita ja liukumäkiä kaikenikäisille. Puiston alueella voit mm. ajaa kartingia. 
Monipuoliset aktiviteetit koko perheelle tarjoaa vesipuisto Aqua Center Cala'n Blanesissa.  
Vesipuistoihin pääsee paikallisbusseilla. Puistot ovat avoinna touko–syyskuussa.

Pienten lasten ruokailu
Supermarketeissa myydään lastenruokia. 


Nähtävyydet

Ciutadellan tunnelmallisessa Vanhassakaupungissa on mukava kierrellä sokkeloisilla ja kapeilla kaduilla. Katujen varsilla on paljon vanhoja rakennuksia, joiden ovien yläpuolella näkyy aatelisten vaakunoita. Moni talo on palvellut aikoinaan myös luostarina. Poikkea rakennusten katutasoissa sijaitseviin tyylikkäisiin sisustus-, vaate- ja kenkäliikkeisiin ja istahda tauolle aukioita reunustavissa kahviloissa tai baareissa. Vieraile komeassa goottilaistyylisessä tuomiokirkossa. Placa des Born -keskusaukio on myös markkinoiden pitopaikka. Ciutadellan menneisyyteen voit tutustua Bastio de sa Fontin linnoituksen museossa.  
Ciutadella toimi saaren pääkaupunkina aina 1700-luvun alkupuolelle saakka, jolloin englantilaiset saivat saaren haltuunsa ja siirsivät hallinnon itärannikolle, Mahónin kaupunkiin.

Uusi kaupunki asuinalueineen ja puistoineen levittäytyy vanhan keskustan ympärille. Tällä alueella sijaitsee myös kaunis huvivenesatama Port Anticin lukuisine ravintoloineen ja illanviettopaikkoineen. 

Nähtävää Menorcan saarella

Keskiosassa saarta sijaitseva Menorcan korkein kohta El Toro -vuori kohoaa 358 metriin. Upeita näkymiä pääset ihailemaan patikoiden tai autolla.
S'Albufera des Grau -luonnonpuisto on Mahónista noin 10 km pohjoiseen. Luonnonystävien ja lintubongareiden suosimalla, noin 5000 hehtaarin alueella on myös kävelyreittejä. 

Luonnonkaunilla paikoilla on useita majakoita, kuten Cavalleria saaren pohjoisosassa, Cap d'Artrutx Cala´n Boschin lomakylän vieressä ja Punta Nati ja Sa Farola Ciutadellan alueella. Useimpiin majakoihin pääsee kävellen, pyörällä tai autolla. 

Saaren pääkaupunki Mahón sijaitsee itärannikolla. Kaupungissa on kaunis luonnonsatama huvipursineen, ravintoloineen ja baareineen. Molan niemekkeellä sijaitsee 1800-luvulta peräisin oleva saaren suojaksi rakennettu upea Molan linnoitus. Mahonin satamasta lähteävillä risteilyillä näet myös kaupungin edustan pienet saaret. Saaren kuulua Xoriguer-giniä valmistetaan sataman tislaamossa, joka on avoinna yleisölle. Museo de Menorca- ja Can Oliver -museoissa on esineistöä esihistorialliselta ajalta sekä grafiikkakokoelmia.

Saaren esihistoriallisista kivirakennelmista tunnetuimpia on vanha hautapaikka Naveta de Tudons Ciutadellassa.
Monte Torossa, saaren hengellisessä keskuksessa on luostarin rauniot ja renesanssityylinen kirkko.


Ostokset

Ciutadellassa on monipuoliset ostosmahdollisuudet. Kaupungin vanhassa keskustassa on paljon tyylikkäitä sisustus-, kenkä- ja vaateliikkeitä ja muita pikku kauppoja. Suuremmat marketit, kuten Lidl, Eroski ja Maxi ovat keskustan ulkopuolella taksi- tai bussimatkan päässä. Ciutadellan markkinat pidetään Bornin aukiolla maantaisin ja perjantaisin.

Keskustassa liikkeet ovat avoinna yleensä klo 10–13.30 ja 17–20.30, lauantaisin vain aamupäivän ja sunnuntaisin liikkeet ovat kiinni. 

Suosittuja ostoksia ovat saaren omat tuotteet kuten averques-sandaalit, hunaja, juustot ja gini.


Ravintolat ja huvit

Ciutadellan ravintolatarjonta on laaja ja etenkin kauniin huvivenesataman alueella on paljon suosittuja ravintoloita. Viehättävän Vanhankaupungin aukioita reunustavat kahvilat ja baarit terasseineen.

Menorcan ravintoloissa nautitaan tuoreita merenherkkuja, paellaa, tapaksia sekä kansainvälisen keittiön antimia. Fornellsin kylä tunnetaan etenkin kalaruuistaan. Saaren erikoisuus on piikkihummerikeitto, caldereta de langosta.

Itaelämä on vilkkainta Ciutadellan huvivenesataman baareissa ja klubeilla, joissa soi elävä musiikki. 
Etelärannikolla Calan Ponterissa sijaitsee kalliojyrkänteeseen rakennettu tyylikäs ja suosittu Cova den Xoroi -luolabaari. Lomakylissä iltaelämä on melko rauhallista. Useissa hotelleissa on iltaohjelmaa ja elävää musiikkia.


Tapahtumia

Kesäisin saaren kylissä vietetään kyläjuhlia, joista suurimmat ovat Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivänä 15.8.

Tunnetuin juhla on juhannus eli San Juan. Näyttävimmät tapahtumat markkinoineen järjestetään Ciutadellan kaupungissa. Kaksipäiväisiin juhliin saapuu vieraita myös naapurisaarilta.


Uimarannat

Ciutadellan oma ranta, Platja Gran on kapea, loivasti syvenevä hiekkarantapoukama noin kilometrin pituisen lahden pohjukassa. Auringossa voi loikoilla hiekalla ja rannan edustan kallioilla. Rannalla ei ole palveluja. 
Lähimmät hiekkarantapoukamat palveluineen ovat Sa Caletassa noin 4 km:n päässä. Cala Santandrian ja Cala Blancan pienille rannoille on matkaa 4–5 km.

Saaren muita uimarantoja

Menorcan suosituimmat rannat ja rantapoukamat sijaitsevat saaren etelärannikon lomakylissä ja niiden läheisyydessä. Cala'n Boschin lomakylän rannat Cala'n Bosch ja Cala Son Xoriguer ovat kävelyetäisyydellä hotelleista. Cala Galdanassa on hevosenkengän muotoinen hiekkarantapoukama. Saaren pisimmällä hiekkarannalla Son Boulla on pituutta lähes 3 km. Cala'n Blanesin ja Punta Priman lomakylissä on pienet, viehättävät hiekkarantapoukamat. 

Etelärannikon upeita luonnonrantoja ovat esimerkiksi Cala Turquetan ja Macarellan poukamat. Cavalleria ja Cala Pregonda saaren pohjoisrannikolla ovat hieman karumpia ja rantojen hiekka on tummempaa.

Rantapalvelut
Useimmilla lomakylien edustan rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja, päivävuokra on rannasta riippuen n. 10–20 €/varjo ja kaksi tuolia. Lomakylien rannoilla ja niiden läheisyydessä on baareja ja rantaravintoloita. Joillakin rannoilla voit vesiurheilla, vuokrata polkuveneen, kajakin ja sup-laudan. Pienimmillä luonnonrannoilla ei yleensä ole palveluja, joten omat eväät kannattaa ottaa mukaan. Kaikille luonnonrannoille ei pääse autolla, joten varaudu kävelemään loppumatka. Rannoilla on vilkasta etenkin heinä–elokuussa.


Majoitusvero

Menorcan hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (Sustainable tourism tax), joka on 2,20–4,40 €/yli 16-vuotias/yö.
Yli 8 yön majoitusten kohdalla majoitusverosta saa 50 %:n alennuksen.
Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan suoraan hotellille.

Asukasluku ja etäisyydet

Menorcan saari n. 92 000 as.

Ciutadellan kunnan alueella n. 30 000 as

Etäisyydet Ciutadellasta
Cala'n Blanes n. 5 km
Cala'n Bosch n. 10 km
Cala Galdana n. 24 km
Son Bou n. 40 km
Punta Prima n. 56 km
Mahon n. 47 km

Saaren pituus on n. 47 km ja leveys n. 17 km.

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.