Cala'n Blanes, Menorca – tietoa matkakohteesta

Cala'n Blanes, Menorca 1
Cala'n Blanes, Menorca 2
Cala'n Blanes, Menorca 3
Cala'n Blanes, Menorca 4
Cala'n Blanes, Menorca 5
Cala'n Blanes, Menorca 6
Cala'n Blanes, Menorca 7
Cala'n Blanes, Menorca 8
Cala'n Blanes, Menorca 9
Cala'n Blanes, Menorca 10
Cala'n Blanes, Menorca 11
Cala'n Blanes, Menorca 12
Cala'n Blanes, Menorca 13
Cala'n Blanes, Menorca 1
Cala'n Blanes, Menorca 2
Cala'n Blanes, Menorca 3
Cala'n Blanes, Menorca 4
Cala'n Blanes, Menorca 5
Cala'n Blanes, Menorca 6
Cala'n Blanes, Menorca 7
Cala'n Blanes, Menorca 8
Cala'n Blanes, Menorca 9
Cala'n Blanes, Menorca 10
Cala'n Blanes, Menorca 11
Cala'n Blanes, Menorca 12
Cala'n Blanes, Menorca 13

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon keskustan toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.

Mikäli vuokraat auton vasta perillä, ota yhteys oppaaseemme muutama päivä ennen haluttua vuokrausajankohtaa. Paikalla vuokrattavien autojen hinnat ja vuokrausehdot näet hotellissa olevasta Aurinkomatkojen Lomakansiosta.


Harrastukset

Luonnonystävien suosimalla Menorcan saarella voit patikoida, maastopyöräillä ja ratsastaa. Kirkkaat vedet sopivat erinomaisesti sukeltamiseen ja snorklailuun.  

Joillakin rannoilla voit suppailla, meloa kanooteilla ja vuokrata polkuveneen. 

Golf

Saaren ainoa golfkenttä, 18-reikäinen Golf Son Parc Menorca sijaitsee Arenal d'en Castellin läheisyydessä pohjoisrannikolla.

Patikointi

Menorcan saari on luotu luonnossa liikkumiseen ja patikointiin erityyppisillä reiteillä. Saaren tunnetuin reitti on noin 200 km:n pituinen saaren rantoja myötäileva Cami de Cavalls, joka aikoinaan yhdisti toisiinsa rannikoiden puolustusrakennelmat. Voit edetä polkua pitkin rannalta toiselle yhden tai useamman etapin kerrallaan, reitillä on runsaasti mukavia tauko- ja uimapaikkoja. Reitin varrelle jää useita lomakyliä kuten Torret, Punta Prima, Cala Galdana ja Son Bou.

Cala en Blanesin lomakylästä voit kävellä rantaa reunustavaa tietä pitkin läheiseen Ciutadellan kaupunkiin.

Reiteistä on saatavana karttoja. Voit lähteä myös opastetuille retkille. 

Pyörien vuokraus

Lomakylissä ja rantojen läheisyydessä on pyörävuokraamoja, jotkut hotellit vuokraavat polkupyöriä omille vierailleen. Menorcan maasto on vaihtelevaa ja maantiet kapeita, joten ne tuovat omat haasteensa pyöräilijöille.

Saaren ympäri kiertävällä Cami de Cavalls -reitillä voit pyöräillä eripituisia etappeja. Koko reitillä on pituutta noin 200 km.

Ratsastus

Menorcalla on useita ratsastustalleja, jotka järjestävät retkiä niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin ratsastajille. 

Sukellus ja snorklaus

Scuba Plus -sukelluskeskus järjestää sukellusopetusta ja -kursseja. 

Rantojen poukamien kirkkaissa vesissä voit snorklata rannalta käsin.  


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Lomakylässä on apteekki.  

Juanedan lääkäriasema sijaitsee keskustassa. Ciutadellan ja Mahonin kaupungeissa on yksityiset Juaneda-sairaalat. Lääkärit käyvät tarvittaessa myös hotelleissa.

Liikuntaesteiset

Cala en Blanesin lomakylän kadut ovat kapeita ja liikkuminen voi olla hankalaa. Kohde ei sovellu pyörätuolilla liikkuville.

Luottokortit

Yleisimmät luottokortit ja Visa Electron käyvät maksuvälineenä useissa kaupoissa ja ravintoloissa. Luottokorteilla ja Visa Electronilla voi nostaa rahaa pankkiautomaateista.

Palveluraha

Palveluraha on kiitos hyvästä palvelusta. Ravintoloissa laskun loppusummaa pyöristetään 5–10 % ylöspäin. Taksinkuljettajaa ja retkibussin kuljettajaa voi muistaa pienellä palvelurahalla.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Cala'n Blanes, Menorca kohdeopas


Kulkuyhteydet

Lomakylän palvelut ovat kävelyetäisyydellä hotelleista. Menorcan saarella on  kätevä liikkua paikallisbussilla ja taksilla.  

Bussit
Paikallisbussit liikennöivät lomakylien ja kaupunkien välillä. Läheiseen Ciutadellaan kaupunkiin, n. 5 km:n on hyvät bussiyhteydet. Ciutadellasta pääset busseilla esim. saaren itärannikolle Mahoniin.    

Taksit
Taksin saat pysäkiltä tai voit pyytää hotellia tilaamaan sen. 

Venetaksit
Joidenkin etelärannikon lomarantojen välillä liikennöi venetaksi.


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin bussikuljetukset ovat maksullisia. Hinta 24 €/aikuinen ja 12 €/lapsi 2–17-v., alle 2-vuotiaat sylilapset maksutta. Voit ostaa myös yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetuksen voit ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus tulee ostaa viimeistään viisi päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Menorca
Matkan pituus Cala'n Blanes n. 50 km.
Matkan kesto n. 1 t 


Cala'n Blanes lasten kanssa

Cala'n Blanesin kapea hiekkarantapoukama on suojainen aalloilta ja tuulilta. Useat Menorcan rannoista ovat matalia ja lapsiystävällisiä ja vedet ovat kirkkaita. Joillakin hotelleilla on omat lastenkerhot ja monipuolista ohjattua toimintaa omille vierailleen.  

Vesipuisto
Monipuoliset aktiviteetit koko perheelle tarjoaa Cala'n Blanesin oma vesipuisto Aqua Center.  
Aquarock-vesipuistossa on mm. uima-altaita ja liukumäkiä kaikenikäisille. Puiston alueella voit mm. ajaa kartingia. Saaren suurin vesipuisto sijaitsee Cala'n Boschissa.

Puistot ovat avoinna touko–syyskuussa. 

Pienten lasten ruokailu
Supermarketeissa myydään lastenruokia. 


Nähtävyydet

Cala'n Blanesin kupeessa sijaitseva viehättävä Ciutadellan kaupunki nähtävyyksineen on kävely- tai bussimatkan päässä lomakylästä. Kiertele tunnelmallisen Vanhankaupungin sokkeloisilla kaduilla, huvivenesataman alueella ja poikkea komeassa goottilaisessa tuomiokirkkossa.   

Nähtävää Menorcan saarella

Keskiosassa saarta sijaitseva Menorcan korkein kohta El Toro -vuori kohoaa 358 metriin. Upeita näkymiä pääset ihailemaan patikoiden tai autolla.
S'Albufera des Grau -luonnonpuisto on Mahónista noin 10 km pohjoiseen. Luonnonystävien ja lintubongareiden suosimalla, noin 5000 hehtaarin alueella on myös kävelyreittejä.

Luonnonkaunilla paikoilla on useita majakoita, kuten Cavalleria saaren pohjoisosassa, Cap d'Artrutx Cala´n Boschin lomakylän vieressä ja Punta Nati ja Sa Farola Ciutadellan alueella. Useimpiin majakoihin pääsee kävellen, pyörällä tai autolla.

Saaren pääkaupunki Mahón sijaitsee itärannikolla. Kaupungissa on kaunis luonnonsatama huvipursineen, ravintoloineen ja baareineen. Molan niemekkeellä sijaitsee 1800-luvulta peräisin oleva saaren suojaksi rakennettu upea Molan linnoitus. Mahonin satamasta lähteävillä risteilyillä näet myös kaupungin edustan pienet saaret. Saaren kuulua Xoriguer-giniä valmistetaan sataman tislaamossa, joka on avoinna yleisölle. Museo de Menorca- ja Can Oliver -museoissa on esineistöä esihistorialliselta ajalta sekä grafiikkakokoelmia.

Saaren esihistoriallisista kivirakennelmista tunnetuimpia on vanha hautapaikka Naveta de Tudons Ciutadellassa.
Monte Torossa, saaren hengellisessä keskuksessa on luostarin rauniot ja renesanssityylinen kirkko.


Ostokset

Cala'n Blanesin lomakylässä ostokset tehdään keskustan pienissä kaupoissa ja supermarketeissa. Ostoksille kannattaa lähteä läheiseen Ciutadellan kaupunkiin. Myös pääkaupungissa Mahonissa on monipuoliset ostosmahdollisuudet. 

Saaren omia tuotteita ovat averques-sandaalit, hunaja, juustot ja gini. Liikkeet ovat avoinna n. klo 9–22, markkinat aamupäivisin n. klo 8–14. 


Ravintolat ja huvit

Cala'n Blanesin ravintolat tarjoavat tuoreita merenherkkuja, paellaa, tapaksia sekä kansainvälisen keittiön antimia pizzoista pihveihin. Fornellsin kylä tunnetaan etenkin kalaruuistaan. Saaren erikoisuus on piikkihummerikeitto, caldereta de langosta.

Cala'n Blanesin iltaelämä on rauhallista. Useissa hotelleissa on iltaohjelmaa ja elävää musiikkia. Läheisessä Ciutadellan kaupungissa iltaelämä on vilkasta satama-alueen baareissa ja klubeilla, joissa soi elävä musiikki. 
Etelärannikolla Calan Ponterissa sijaitsee kalliojyrkänteeseen rakennettu tyylikäs ja suosittu Cova den Xoroi -luolabaari. 


Tapahtumia

Kesäisin saaren kylissä vietetään kyläjuhlia, joista suurimmat ovat Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivänä 15.8.

Tunnetuin juhla on juhannus eli San Juan. Näyttävimmät tapahtumat markkinoineen järjestetään Ciutadellan kaupungissa. Kaksipäiväisiin juhliin saapuu vieraita myös naapurisaarilta.


Uimarannat

Cala'n Blanesin kirkasvetinen, kapea hiekkapoukamaranta on suojaisa. Rannalla on pieni ravintola ja piknikpaikka sekä rantatuolien ja -varjojen vuokrausta. Cala en Forcatin hiekkapoukamaan kuljetaan portaita pitkin, Calespiquesissa uidaan myös pikkupoukamassa. Cala en Brutin hyvin kapea lahti on etenkin paikallisten nuorten suosima pikkuranta. Näillä Los Lentiscos -hotellin lähettyvillä sijaitsevilla pikkurannoilla ei ole palveluja ja päivää paistatellaan kivisillä auringonottotasanteilla.

Saaren muita uimarantoja
Menorcan suosituimmat rannat ja rantapoukamat sijaitsevat saaren etelärannikon lomakylissä ja niiden läheisyydessä. Cala'n Boschin lomakylän rannat Cala'n Bosch ja Cala Son Xoriguer ovat kävelyetäisyydellä hotelleista. Cala Galdanassa on hevosenkengän muotoinen hiekkarantapoukama. Saaren pisimmällä hiekkarannalla Son Boulla on pituutta lähes 3 km. Sant Tomasin ja Punta Priman lomakylissä on pienet, viehättävät hiekkarantapoukamat. 

Etelärannikon upeita luonnonrantoja ovat esimerkiksi Cala Turquetan ja Macarellan poukamat. Cavalleria ja Cala Pregonda saaren pohjoisrannikolla ovat hieman karumpia ja rantojen hiekka on tummempaa.

Rantapalvelut
Lomakylien edustan rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja, päivävuokra on rannasta riippuen n. 10–20 €/varjo ja kaksi tuolia. Lomakylien rannoilla ja niiden läheisyydessä on baareja ja rantaravintoloita. Joillakin rannoilla voit vesiurheilla, vuokrata polkuveneen, kajakin ja sup-laudan. Pienimmillä luonnonrannoilla ei yleensä ole palveluja, joten omat eväät kannattaa ottaa mukaan. Kaikille luonnonrannoille ei pääse autolla, joten varaudu kävelemään loppumatka. Rannoilla on vilkasta etenkin heinä–elokuussa.


Majoitusvero

Menorcan hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (Sustainable tourism tax), joka on 2,20–4,40 €/yli 16-vuotias/yö.
Yli 8 yön majoitusten kohdalla majoitusverosta saa 50 %:n alennuksen.
Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan suoraan hotellille.

Asukasluku ja etäisyydet

Menorcan saari n. 92 000 as.

Cala en Blanes kuuluu Ciutadellan kaupunkiin, jossa asukkaita on n. 30 000

Etäisyydet
Ciutadella n. 5 km
Cala'n Bosch n. 18 km
Cala Galdana n. 26 km
Son Bou n. 42 km
Mahon n. 46 km
Punta Prima n. 58 km

Saaren pituus on n. 47 km ja leveys n. 17 km.

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.