Cala Galdana, Menorca – tietoa matkakohteesta

Cala Galdana, Menorca 1
Cala Galdana, Menorca 2
Cala Galdana, Menorca 3
Cala Galdana, Menorca 4
Cala Galdana, Menorca 5
Cala Galdana, Menorca 6
Cala Galdana, Menorca 7
Cala Galdana, Menorca 8
Cala Galdana, Menorca 9
Cala Galdana, Menorca 10
Cala Galdana, Menorca 11
Cala Galdana, Menorca 12
Cala Galdana, Menorca 13
Cala Galdana, Menorca 14
Cala Galdana, Menorca 15
Cala Galdana, Menorca 16
Cala Galdana, Menorca 17
Cala Galdana, Menorca 18
Cala Galdana, Menorca 19
Cala Galdana, Menorca 20
Cala Galdana, Menorca 21
Cala Galdana, Menorca 22
Cala Galdana, Menorca 23
Cala Galdana, Menorca 1
Cala Galdana, Menorca 2
Cala Galdana, Menorca 3
Cala Galdana, Menorca 4
Cala Galdana, Menorca 5
Cala Galdana, Menorca 6
Cala Galdana, Menorca 7
Cala Galdana, Menorca 8
Cala Galdana, Menorca 9
Cala Galdana, Menorca 10
Cala Galdana, Menorca 11
Cala Galdana, Menorca 12
Cala Galdana, Menorca 13
Cala Galdana, Menorca 14
Cala Galdana, Menorca 15
Cala Galdana, Menorca 16
Cala Galdana, Menorca 17
Cala Galdana, Menorca 18
Cala Galdana, Menorca 19
Cala Galdana, Menorca 20
Cala Galdana, Menorca 21
Cala Galdana, Menorca 22
Cala Galdana, Menorca 23

Tietoa kohteesta

Autonvuokraus

Voit vuokrata auton lomallesi kätevimmin verkkosivuiltamme. Voit noutaa auton lentoasemalta tai vuokraamon keskustan toimipisteestä. Saadaksesi varmasti haluamasi auton tee autonvuokraus hyvissä ajoin ennen matkasi alkua.

Mikäli vuokraat auton vasta perillä, ota yhteys oppaaseemme muutama päivä ennen haluttua vuokrausajankohtaa. Paikalla vuokrattavien autojen hinnat ja vuokrausehdot näet hotellissa olevasta Aurinkomatkojen Lomakansiosta.


Harrastukset

Luonnonystävien suosimalla Menorcan saarella voit patikoida, maastopyöräillä ja ratsastaa. Kirkkaat vedet sopivat erinomaisesti sukeltamiseen ja snorklailuun.  

Joillakin rannoilla voit suppailla, meloa kanooteilla ja vuokrata polkuveneen. 

Golf

Saaren ainoa golfkenttä, 18-reikäinen Golf Son Parc Menorca sijaitsee Arenal d'en Castellin läheisyydessä pohjoisrannikolla.

Patikointi

Menorcan saari on luotu luonnossa liikkumiseen ja patikointiin erityyppisillä reiteillä. Saaren tunnetuin reitti on noin 200 km:n pituinen saaren rantoja myötäileva Cami de Cavalls, joka aikoinaan yhdisti toisiinsa rannikoiden puolustusrakennelmat. Voit edetä polkua pitkin rannalta toiselle yhden tai useamman etapin kerrallaan, reitillä on runsaasti mukavia tauko- ja uimapaikkoja. Reitin varrelle jää useita lomakyliä kuten Torret, Punta Prima ja Son Bou.

Reiteistä on saatavana karttoja. Voit lähteä myös opastetuille retkille. 

Pyörien vuokraus

Lomakylissä ja rantojen läheisyydessä on pyörävuokraamoja, jotkut hotellit vuokraavat polkupyöriä omille vierailleen. Menorcan maasto on vaihtelevaa ja maantiet kapeita, joten ne tuovat omat haasteensa pyöräilijöille.

Saaren ympäri kiertävällä Cami de Cavalls -reitillä voit pyöräillä eripituisia etappeja. Koko reitillä on pituutta noin 200 km.

Ratsastus

Menorcalla on useita ratsastustalleja, jotka järjestävät retkiä niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin ratsastajille. 

Sukellus ja snorklaus

Blue Islands Diving -sukelluskeskus järjestää sukellusopetusta ja -retkiä, kuten syvänmeren-, luola- ja yösukelluksia. 

Rantojen poukamien kirkkaissa vesissä voit snorklata rannalta käsin tai veneretkillä.  


Hyvä tietää kohteesta

Apteekki ja lääkäri

Apteekki on Cala Galdanan keskustassa.  

Keskustassa on Juanedan lääkäriasema. Ciutadellan ja Maon kaupungeissa on yksityiset Juaneda-sairaalat. Lääkärit käyvät tarvittaessa myös hotelleissa.

Liikuntaesteiset

Cala Galdanan lomakylän kadut ovat kapeita. Kohde ei sovellu pyörätuolilla liikkuville. 

Luottokortit

Yleisimmät luottokortit ja Visa Electron käyvät maksuvälineenä useimmissa kaupoissa ja ravintoloissa. Joissain pienissä kioskeissa ostokset maksetaan käteisellä. Luottokorteilla ja Visa Electronilla voi nostaa rahaa pankkiautomaateista.

Palveluraha

Palveluraha on kiitos hyvästä palvelusta. Ravintoloissa laskun loppusummaa pyöristetään 5–10 % ylöspäin. Taksinkuljettajaa ja retkibussin kuljettajaa voi muistaa pienellä palvelurahalla.


Kohdeopas

Olemme keränneet kohdeoppaaseen paljon hyödyllistä tietoa lomakohteestasi. Tutustu siihen jo ennen lomaasi ja ota se mukaan matkalle.

Lataa Cala Galdana, Menorca kohdeopas


Kulkuyhteydet

Cala Galdanan lomakylässä kaikki palvelut ovat kävelyetäisyydellä hotellista. Pidemmillä matkoilla on kätevä liikkua paikallisbussilla ja taksilla.  

Bussit
Paikallisbussit liikennöivät lomakylien ja kaupunkien välillä. Mahoun ja Ciutadellan kaupunkeihin ja Ferreriesin kylään on bussiyhteys muutaman kerran päivässä.   

Venetaksit
Joidenkin etelärannikon lomarantojen välillä liikennöi venetaksi.


Lentokenttäkuljetukset

Tämän Aurinkomatka-paketin bussikuljetukset ovat maksullisia. Hinta 24 €/aikuinen ja 12 €/lapsi 2–17-v., alle 2-vuotiaat sylilapset maksutta. Voit ostaa myös yksityiskuljetuksen lentoasemalta hotellille. Bussikuljetuksen voit ostaa viimeistään lähtöä edeltävänä iltana, yksityiskuljetus tulee ostaa viimeistään viisi päivää ennen matkaa.

Lentokenttä Menorca
Matkan pituus Cala Galdana n. 36 km
Matkan kesto n. 45 min 


Cala Galdana lasten kanssa

Useat Menorcan rannoista ovat matalia ja lapsiystävällisiä ja vedet ovat kirkkaita. Joillakin hotelleilla on omat lastenkerhot ja monipuolista ohjattua toimintaa omille vierailleen.  

Vesipuisto
Aquarock-vesipuistossa on uima-altaita ja liukumäkiä kaikenikäisille. Puiston alueella voit mm. ajaa kartingia. Saaren suurin vesipuisto sijaitsee Cala'n Boschissa, n. 30 km:n päässä.
Monipuoliset aktiviteetit koko perheelle tarjoaa vesipuisto Aqua Center Cala'n Blanesissa,n. 26 km:n päässä.  
Puistot ovat avoinna touko–syyskuussa.

Pienten lasten ruokailu
Supermarketeissa myydään lastenruokia. 


Nähtävyydet

Sa Puntan ja Mirador Riun näköalapaikoilta avautuvat upeat näkymät meren ja ympäristön suuntaan.

Nähtävää Menorcan saarella

Keskiosassa saarta sijaitseva Menorcan korkein kohta El Toro -vuori kohoaa 358 metriin. Upeita näkymiä pääset ihailemaan patikoiden tai autolla.
S'Albufera des Grau -luonnonpuisto on Mahónista noin 10 km pohjoiseen. Luonnonystävien ja lintubongareiden suosimalla, noin 5000 hehtaarin alueella on myös kävelyreittejä.

Luonnonkaunilla paikoilla on useita majakoita, kuten Cavalleria saaren pohjoisosassa, Cap d'Artrutx Cala´n Boschin lomakylän vieressä ja Punta Nati ja Sa Farola Ciutadellan alueella. Useimpiin majakoihin pääsee kävellen, pyörällä tai autolla.

Saaren länsiosassa sijaitsevan viehättävän Ciutadellan kaupungin nähtävyyksiin lukeutuu tunnelmallinen Vanhakaupunki sokkeloisine katuineen ja kauniine rakennuksineen, komea goottilainen tuomiokirkko ja huvivenesatama.

Saaren pääkaupunki Mahón sijaitsee itärannikolla. Kaupungissa on kaunis luonnonsatama huvipursineen, ravintoloineen ja baareineen. Molan niemekkeellä sijaitsee 1800-luvulta peräisin oleva saaren suojaksi rakennettu upea Molan linnoitus. Mahonin satamasta lähteävillä risteilyillä näet myös kaupungin edustan pienet saaret. Saaren kuulua Xoriguer-giniä valmistetaan sataman tislaamossa, joka on avoinna yleisölle. Museo de Menorca- ja Can Oliver -museoissa on esineistöä esihistorialliselta ajalta sekä grafiikkakokoelmia.

Saaren esihistoriallisista kivirakennelmista tunnetuimpia on vanha hautapaikka Naveta de Tudons Ciutadellassa.
Monte Torossa, saaren hengellisessä keskuksessa on luostarin rauniot ja renesanssityylinen kirkko.


Ostokset

Cala Galdanan keskustassa on pääkadun varrrella on supermarketti ja muutamia pieniä liikkeitä, joissa myydään lähinnä matkamuistoja ja rantavaatteita. Monipuolisemmat ostospaikat löytyvät Ciutadellan kaupungista ja saaren pääkaupungista Mahónista

Saaren omia tuotteita ovat averques-sandaalit, hunaja, juustot ja gini. Liikkeet ovat avoinna n. klo 9–22, markkinat aamupäivisin n. klo 8–17. 


Ravintolat ja huvit

Cala Galdanan lomakylän ravintoloissa nautitaan tuoreita merenherkkuja, paellaa, tapaksia sekä kansainvälisen keittiön antimia. Fornellsin kylä tunnetaan etenkin kalaruuistaan. Saaren erikoisuus on piikkihummerikeitto, caldereta de langosta.

Cala Galdanan iltaelämä on rauhallista. Useissa hotelleissa on omaa iltaohjelmaa ja elävää musiikkia. Kylässä on muutamia drinkkibaareja. 
Iltaelämä on vilkkainta Ciutadellan kaupungin satama-alueen baareissa ja klubeilla, joissa soi elävä musiikki. Etelärannikolla Calan Ponterissa sijaitsee kalliojyrkänteeseen rakennettu tyylikäs ja suosittu Cova den Xoroi -luolabaari. 


Tapahtumia

Kesäisin saaren kylissä vietetään kyläjuhlia, joista suurimmat ovat Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivänä 15.8.

Tunnetuin juhla on juhannus eli San Juan. Näyttävimmät tapahtumat markkinoineen järjestetään Ciutadellan kaupungissa. Kaksipäiväisiin juhliin saapuu vieraita myös naapurisaarilta.


Uimarannat

Cala Galdanan hevosenkengän muotoinen valkohiekkainen rantapoukama on yksi saaren kauneimmista rannoista. Korkeiden mäntykallioiden ympäröimällä kirkasvetisellä, loivasti syvenevällä rannalla on pituutta noin 450 m.  
Lähistöllä on useita upeita luonnonrantapoukamia, joista Macarellan ja Macarelletan rannoille on noin 2 km ja Cala Mitjanan rannalle reilu kilometri.  Cala Turqueta on n. 6 km:n päässä. Nämä rannat ovat saarta kiertävän Cami de Cavalls -patikkareitin varrella. Osalle rannoista pääsee myös autolla. Macarellalla on keskikesällä baari, muilla rannoilla ei ole palveluja.        

Saaren muita uimarantoja
Menorcan suosituimmat rannat ja rantapoukamat sijaitsevat saaren etelärannikon lomakylissä ja niiden läheisyydessä. Saaren pisimmällä hiekkarannalla Son Boulla on pituutta lähes 3 km. Cala'n Boschin lomakylässä on kaksi rantaa, Cala'n Bosch ja Cala Son Xoriguer. 
Cala'n Blanesin ja Punta Priman lomakylissä on pienet, viehättävät hiekkarantapoukamat. 

Cavalleria ja Cala Pregonda saaren pohjoisrannikolla ovat hieman karumpia ja rantojen hiekka on tummempaa.

Rantapalvelut
Lomakylien edustan rannoilla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja, päivävuokra on rannasta riippuen n. 10–20 €/varjo ja kaksi tuolia. Lomakylien rannoilla ja niiden läheisyydessä on baareja ja rantaravintoloita. Joillakin rannoilla voit vesiurheilla, vuokrata polkuveneen, kajakin ja sup-laudan. Pienimmillä luonnonrannoilla ei yleensä ole palveluja, joten omat eväät kannattaa ottaa mukaan. Kaikille luonnonrannoille ei pääse autolla, joten varaudu kävelemään loppumatka. Rannoilla on vilkasta etenkin heinä–elokuussa.


Majoitusvero

Menorcan hotelleissa veloitetaan matkailijoilta majoitusvero (Sustainable tourism tax), joka on 2,20–4,40 €/yli 16-vuotias/yö.
Yli 8 yön majoitusten kohdalla majoitusverosta saa 50 %:n alennuksen.
Majoitusvero ei sisälly matkapaketin hintaan, vaan se maksetaan suoraan hotellille.

Asukasluku ja etäisyydet

Menorcan saari n. 92 000 as.
Ferreriesin kunnan alueella mukaanlukien Cala Galdana n. 4 000 as,

Ferreriesin pikku kylään n. 7 km
Ciutadellaan n. 23 km
Mahou n. 30 km

Saaren pituus on n. 47 km ja leveys n. 17 km.

Matkustusasiakirjat

Tiedot löytyvät maan sivuilta Tietoa-välilehdeltä.